Afgelopen zondag ging FC Den Bosch met de steun van meer dan 350 uitsupporters op zoek naar drie punten in Waalwijk. Helaas eindigde de wedstrijd in een gelijkspel. Voor FC Den Bosch betekende dit het 11e punt in 8 wedstrijden, waardoor zij momenteel de negende plek bezet in de Jupiler League. Vandaag blikken we met behulp van statistiekprogramma Ortec terug op de resultaten van het team in de afgelopen acht wedstrijden.

Speelminuten
Muhammed Mert speelde tot op heden 746 minuten voor FC Den Bosch. Hiermee heeft hij de meeste speelminuten van het team achter zijn naam staan. Hierbij wordt hij op korte afstand gevolgd door Sam Kersten (742 minuten) en Niek Vossebelt (738 minuten).

Passes
In totaal heeft FC Den Bosch 2763 passes verstuurd. Hiervan kwamen 2154 passes aan. Dit komt erop neer dat 74% van de verstuurde passes bij een medespeler aankwam. Het overgrote deel (1638) van de passes werden vooruit gespeeld. Verder werden er 701 passes achteruit gespeeld en koos men het minst vaak (422 keer) voor een pass in de breedte.

Balbezit
Over acht wedstrijden bekeken was FC Den Bosch per wedstrijd bekeken, gemiddeld 45% in balbezit. De gemiddelde tijd van het balbezit bedraagt 13 seconden.

Verdedigende en aanvallende duels
De ‘Blue White Dragons’ gingen 662 keer een verdedigend duel aan. Hiervan werden er 386 gewonnen wat neerkomt op 58%. In aanvallend opzicht ging het 586 keer een duel aan, waarbij er 243 werden gewonnen, dit komt neer op 41%.

Het team ging het vaakst een ‘staand’ duel aan (877) keer. Verder ging het 281 maal een luchtduel aan en maakte men 90 keer een sliding in een duel.

Balverlies en Balveroveringen
De afgelopen acht wedstrijden werd er 624 keer balverlies geleden door de Bosschenaren. Het meeste balverlies werd geleden door foutieve passing (321 keer). Verder werd er 223 keer balverlies geleden door een duel en 80 keer op een andere manier.

Het team veroverde in de gespeelde wedstrijden 463 keer de bal. Men won de bal 120 keer door een duel, 256 keer door een onderschepping (interceptie) van een pass van de tegenstander. 61 keer kon de keeper de bal vangen en 26 keer werd de bal onderschept op een andere manier.

Tegendoelpunten
Elf keer wist een tegenstander het net te vinden tegen FC Den Bosch. Daarentegen wist FC Den Bosch tegen NEC Nijmegen, FC Eindhoven en Jong PSV geen tegendoelpunt te krijgen. Dit komt mede door goed optreden van keepers Kees Heemskerk en Nick Leijten, die beiden een penalty wist te stoppen.

Doelpogingen en doelpunten
FC Den Bosch schoot in totaal 94 keer, hiervan waren 43 schoten op doel (46%). Het merendeel van deze schoten was binnen het zestienmetergebied (54), de overige schoten waren er buiten. Van de 43 doelpogingen leidden er 14 tot een doelpunt. FC Den Bosch scoorde 11 maal met een ‘velddoelpunt’, twee keer met een penalty en één keer uit een hoekschop.

Topscorers
In de afgelopen acht wedstrijden wisten zes verschillende spelers een doelpunt te maken. De topscorer is tot op heden aanvoerder Niek Vossebelt met vier treffers, mede door twee penalty’s. Dennis Kaars en Sven Blummel volgen hem met drie doelpunten. Muhammed Mert wist twee keer het doel te vinden, Giorgio Siani kwam één keer tot scoren en Mats Deijl maakte afgelopen zondag zijn eerste doelpunt in het betaald voetbal en voegde zich daardoor in dit rijtje.

Door: Niels Ton