Het is winterstop. De eerste helft van het voetbalseizoen 2017-2018 zit er inmiddels op. FC Den Bosch staat op een verdienstelijke 8e plek op de ranglijst met 28 punten uit 19 duels. Aan de hand van statistiekprogramma Ortec Sports blikken we terug op de teamprestaties van FC Den Bosch in de eerste seizoenhelft.

Winst, gelijkspel en verlies
FC Den Bosch heeft in de eerste seizoenhelft zeven wedstrijden winnend afgesloten. Hetzelfde aantal wedstrijden speelde men gelijk en verder verloor de Bossche hoofdmacht vijf duels. Tussen 22 september en 15 december wist FC Den Bosch zelfs 11 wedstrijden op rij ongeslagen te blijven. Het doelsaldo van FC Den Bosch bedraagt +9 (34 doelpunten voor en 25 goals tegen).

Passes
In de eerste seizoenhelft verzonden de spelers van FC Den Bosch in totaal 7.100 passes. Hiervan kwamen 5.646 passes aan bij een medespeler. Dit komt neer op 80% van het totaal aantal passes. Het overgrote gedeelte van de passes was vooruit (4.079). Verder speelde FC Den Bosch 1.839 keer een bal achteruit en speelde men 1.177 passes breed. Zes teams in de Jupiler League speelden de eerste seizoenhelft meer ballen vooruit dan FC Den Bosch.

Muhammed Mert heeft in de eerste seizoenhelft 703 passes verstuurd en is bij FC Den Bosch de speler met de meeste passes. Hierbij wordt hij gevolgd door Sam Kersten (680) en Niek Vossebelt (623). Procentueel gezien heeft Sam Kersten in de eerste seizoenhelft het hoogste aantal aangekomen passes behaald (89%), gevolgd door Bart Biemans (86%) en Jens van Son (80%).

Balbezit
In de eerste seizoenhelft heeft FC Den Bosch gemiddeld per wedstrijd 49% balbezit gehad. In totaal waren er 2.127 momenten waarbij FC Den Bosch balbezit had. Hieronder staat weergegeven hoeveel seconden FC Den Bosch in balbezit is gebleven.

  • Momenten in balbezit 0-5 seconden: 656
  • Momenten in balbezit 5-15 seconden: 748
  • Momenten in balbezit 15-45 seconden: 643
  • Momenten in balbezit 45+ seconden: 80

Duels
Tijdens de eerste seizoenhelft is het team in totaal 2.922 duels aangegaan. Hiervan waren 1.433 duels verdedigend van aard, met een bijbehorend winstpercentage van 60%. De overige 1.489 duels waren aanvallend en hiervan wist het team 41% winnend af te sluiten. Slechts twee teams in de Jupiler League wisten meer aanvallende duels dan FC Den Bosch te winnen.

De meeste verdedigende duels bij FC Den Bosch werden gewonnen door Bart Biemans. Biemans wist 69% van zijn duels te winnen. Hierin wordt hij gevolgd door Sam Kersten met 65% en Jordy van der Winden met 63%. De meeste aanvallende duels werden bij FC Den Bosch gewonnen door Jort van der Sande. Hij won 44% van zijn aanvallende duels. Hij wordt gevolgd door Muhammed Mert met 43% en Niek Vossebelt met 40%.

Balverlies
In totaal leed FC Den Bosch tijdens de eerste seizoenhelft 1.456 keer balverlies. Dit werd 524 veroorzaakt doordat een duel werd verloren, 725 keer door een verkeerde pass en 207 keer op een overige wijze. Als we het balverlies van de Blue White Dragons vergelijken met de andere teams uit de Jupiler League zien we dat er maar vier teams minder balverlies lijden dan FC Den Bosch.

Het minste balverlies werd geleden door Sam Kersten en Kees Heemskerk. Beiden hebben 56 keer balverlies geleden in de eerste seizoenhelft. Hierbij worden ze gevolgd door Bart Biemans met 65 keer.

Balveroveringen
FC Den Bosch heeft in de eerste seizoenhelft 1.140 ballen veroverd. Dit werd 283 keer gedaan door een duel te winnen en 644 keer doordat er een foute pass van de tegenstander werd onderschept. De overige ballen werden op een andere manier veroverd. De meeste ballen werden veroverd door Kees Heemskerk (143), gevolgd door het centrale duo Sam Kersten (131) en Bart Biemans (130).

Reddingen en tegendoelpunten
In totaal moesten de keepers Kees Heemskerk en Nick Leijten samen 85 keer redding brengen op een doelpoging van de tegenstander. De beide keepers wisten samen 60 van de 85 pogingen te pakken. Uiteindelijk wisten ze 6 ‘clean sheets’ te verdienen. Maar twee teams in de Jupiler League deden dit beter dan onze keepers.

Opvallend is dat FC Den Bosch de eerste seizoenhelft maar liefst 6 penalty’s tegen kreeg, het meeste van alle teams in de Jupiler League. Hiervan wisten Kees en Nick samen 3 penalty’s te redden waardoor FC Den Bosch de meeste penalty’s heeft gestopt.

Doelpogingen en doelpunten
FC Den Bosch schoot tijdens de eerste seizoenhelft 109 keer op doel. Hieruit wist het team 34 keer een doelpunt te maken. De ‘Blue White Army’ heeft het meeste aantal doelpogingen gecreëerd vanuit de opbouw (72). De doelpogingen vanuit de opbouw hebben in de eerste seizoenhelft 11 keer tot een doelpunt geleid. In de Jupiler League zijn er op dit moment vijf teams die een beter ‘doelpogingrendement’ hebben dan FC Den Bosch.

Namens FC Den Bosch schoot Muhammed Mert met 46 pogingen het meest op doel. Hierin wordt hij gevolgd door Niek Vossebelt met 44 pogingen en Sven Blummel met 37 pogingen. Topscorer op dit moment is aanvoerder Niek Vossebelt met 9 doelpunten achter zijn naam, waarvan vier uit een penalty. Hij wordt hierbij gevolgd door Sven Blummel met 7 doelpunten en Dennis Kaars en Muhammed Mert die beiden 5 doelpunten hebben gescoord.

Assists
Vaak kun je zonder assists geen doelpunt scoren. Sven Blummel is met 4 assists koploper bij de Bossche ploeg. Hierin wordt hij gevolgd door Jort van der Sande en Oussama Bouyaghlafen die beiden tot 3 assists wisten te komen.

Door: Niels Ton

Fotografie: Henk van Esch en Pro Shots