Deens lichtpunt bij FC Den Bosch; Ogechukwu en Haryn nieuw duo?
Een week voor de start van de competitie zijn er nog heel wat vraagtekens bij FC Den Bosch. Voor spectaculaire aankopen heeft de club weinig geld en potentiële huurlingen hebben of geen zin (Roberto Straal) of zien meer mogelijkheden bij hun huidige club (Michel Haan). En in eigen kring wordt het aantal bruikbare spelers door langdurige blessures (Joey Mulders, Leon Vlemmings en Peter Hofman) ook al kleiner. In een oefenwedstrijd tegen een wel soepel draaiend RKC werd gisteren nog eens hard een vinger op de zere plekken gelegd. Met een 2-4 nederlaag in De Vliert bleef een grote nederlaag nog achterwege voor Den Bosch, dat de Deense spits Pjotr Haryn testte en de Nigeriaan Ajah Wilson Ogechukwu (Roda JC) in afwachting van een huurcontract liet meespelen. Haryn scoorde eenmaal en groeide notabene nog uit tot de beste “Bosschenaar”, maar Ogechukwu zakte na een redelijke start net zo diep weg als de andere Bossche spelers. Nieuw bloed lijkt echter bittere noodzaak in De Vliert, het optreden was gisteren hopeloos. De defensie rammelde, de middenlinie kon de gaten niet gedicht krijgen en in de aanval drong alleen Haryn aan. “Het leek wel of er bij RKC meer in het veld stonden”, vond Den Bosch’ laatste man Jos van Eck. “Het was bij ons niet te behappen vandaag”.

FC Den Bosch moet opnieuw op spitsenjacht; eisen Haryn te gortig, Ogechukwu teruggestuurd naar Roda JC.
Op de drempel van de nieuwe eredivisie competitie moet FC Den Bosch andermaal op zoek naar nieuwe spitsen. De financiële eisen van de Deen Pjotr Haryn (21) bleken gisteren de draagkracht van de Bossche club te boven te gaan. De Nigeriaan Ogechukwu (20) kon onvoldoende overtuigen in de ogen van coach Hans van der Pluijm. De coach wilde wel graag Haryn binnen hengelen maar “wat hij vroeg was buiten alle proporties. Ik ben er nu zelf direct bij betrokken geweest en kan begrip opbrengen voor de houding van de club.”

Wolffs wisselspeler bij FC Den Bosch.
Zonder René Wolffs start FC Den Bosch de competitie morgenmiddag bij FC Utrecht. Wolffs, wel wisselspeler, heeft nog een conditie achterstand. De Bossche middenlinie wordt dan gevormd door Meulendijk, Laponder, Nijhuis en Heine. In de tweemans aanval zullen Derksen en Smeets opereren. Van de nieuwelingen komen doelman Vonk, verdediger Volkerink en middenvelder Heine wel in actie. Volgende week gaat Den Bosch verder op zoek naar nieuwe aanvalskracht.

FC Utrecht – FC Den Bosch 1-1; “Dit geeft ontzettend goed gevoel”; gelijk spel sterkt moreel FC Den Bosch bij rentree in eredivisie.
De waarde van het resultaat moet nog blijken, maar FC Den Bosch genoot gistermiddag met volle teugen van het eerste succesje in de eredivisie; een 1-1 gelijk spel in en tegen Utrecht. “Laten we nu maar gewoon blijven doen, één zwaluw maakt nog geen zomer”, verzuchtte trainer Hans van der Pluijm. Hoe dan ook, de twijfels zijn bij Den Bosch gisteren afgenomen. Het vertrouwen in de eigen mogelijkheden groeide navenant in Utrecht, waar het grootste deel van de toeschouwers aanvankelijk rekende op een monsterscore. Den Bosch bleek echter in Utrecht vooral in defensief opzicht behoorlijk opgewassen tegen de eerste schermutselingen op eredivisie niveau. Met keeper Hans Vonk, de fysiek beresterke mandekkers Wim Volkerink en Frans van der Heide, kuitenbijter Wilbert Goossens op de linkervleugel en als laatste man “brein” Jos van Eck lijkt dat deel van de ploeg ook op eredivisieniveau. Voor FC Utrecht bleek die noot veel te hard om te kraken. Smolarek en Pieter Bijl lagen aan de ketting. Schoonheidsfoutjes hadden FC Den Bosch desondanks de das kunnen omdoen. De Utrechtse treffer van Jan Oosterhuis, na een kwartier, was al een gevolg van een dekkingsfout. De drie andere Utrechtse kansen vloeiden ook voort uit persoonlijke fouten van Bossche verdedigers. Volkerink, vorig jaar stopper bij Emmen, moest nog duidelijk wennen aan het hogere handelingsniveau in de eredivisie. Gelukkig zorgden de slippertjes niet voor een tegendoelpunt. Den Bosch, dat van meet af aan pijlsnel omschakelde van defensie naar aanval, kreeg veel meer kansen. Alleen door het zwakke optreden van Raymond Smeets, bleef succes in de eerste helft uit. Met Laisina werd Den Bosch na de pauze veel gevaarlijker. Laisina stoorde meer dan Smeets, was alerter bij de talrijk domme terugspeelballen van Utrecht en bleek in de samenwerking met Derksen beter te klikken. Met Van Eck op het middenveld kraakte Utrecht vervolgens stevig. De kansen van Den Bosch stapelden zich op. Doelman Van Ede moest de bal na een diagonaal schot van Meulendijk uit de hoek duiken en ook mogelijkheden ontstonden er voor Van Eck en Derksen. Tien minuten voor tijd drukte Den Bosch toch door. Goossens werd op de rand van een doorbraak door Plugboer vastgehouden. Uitblinker Dennis Heine kromde de bal over de muur en in de hoek, maar Van Ede kon de bal nog tot corner tikken. Bij die hoekschop mikte weer Heine de bal keurig op het hoofd van Derksen die vanaf de penaltystip keihard raak kopte. Zaterdag is SVV/Dordrecht de volgende tegenstander in de eigen Vliert.


Den Bosch verdediger Wim Volkerink (rechts) verzet zich krachtig tegen Utrecht aanvaller Wlodi Smolarek

Opstelling FC Den Bosch: Vonk; Volkerink, Van der Heide, Van Eck, Goossens; Meulendijk, Laponder, Nijhuis, Heine (85. Netten); Derksen, Smeets (46. Laisina).

FC Den Bosch – SVV/Dordrecht 2-0; Den Bosch verrast zwartkijkers door sterk optreden.
FC Den Bosch is niet het lelijk eendje van de eredivisie. Die status krijgt SVV/Dordrecht dat zaterdag aan een pak slaag ontsnapte in De Vliert. Den Bosch lijkt daarentegen eerder op weg de verrassing van dit seizoen te worden. Met een score van drie punten uit de eerste twee duels en een prima optreden in beide wedstrijden kan het zelfvertrouwen voorlopig niet meer stuk bij de youngsters van FC Den Bosch. Van hen lijkt Dirk-Jan Derksen hard op weg naar een hoge positie op de topscorerslijst van de eredivisie. Dennis Heine maakte weer duidelijk dat Den Bosch met hem in de roos heeft geschoten. De defensie gaf opnieuw geen krimp en keeper Hans Vonk hield dit keer foutloos stand. De gedoodverfde degradatiekandidaat verbaast voorlopig vriend en vijand. De prognoses over Den Bosch kunnen wat SVV/Dordrecht-trainer Han Berger betreft dan ook worden bijgesteld. “Dit is toch helemaal geen degradatiekandidaat?”, vroeg hij zich zaterdagavond hardop af. “FC Den Bosch was agressiever, maar vooral technisch veel beter dan mijn ploeg. En die techniek, die heb je of heb je niet. Deze ploeg zal zo absoluut niet degraderen.” Over zijn eigen ploeg had Berger na afloop geen goed woord over. Alleen in de afwerking faalde Den Bosch nog. Raymond Smeets miste driemaal een riante kans. Erik Meulendijk kopte op de lat. Een doelpunt van Jos van Eck werd wegens buitenspel afgekeurd. Een keer werd de bal na een schot van dezelfde Van Eck van de doellijn gewerkt en eenmaal mikte hij voorlangs. Dirk-Jan Derksen kwam net te laat na een te harde voorzet van de sterk spelende René Nijhuis en Derksen kopte een keer net naast. Derksen brak echter twee minuten voor de pauze de ban. Dennis Heine zette voor op maat en met een snoekduik kopte Derksen de bal fraai achter de kansloze Hiele. De doelman kreeg na de pauze ook overwerk te verrichten. Zijn verdedigers werden dolgedraaid. De zwakke Hans Kraay kon René Nijhuis nooit afstoppen en de botte bijl moest er bij de Dordtenaren na rust weer aan te pas komen om de zaak nog enigszins te kunnen behappen. De wedstrijd werd beslist na een handsbal van Wilsterman, waarna Heine de strafschop benutte: 2-0. Na afloop glunderde trainer Hans van der Pluijm volop: “de ploeg draaide voortreffelijk”.

(Bij de tegenstander stond een nu bekend gezicht in de basis; huidig FC Den Bosch trainer Wil Boessen, red. RvB).


Dirk Jan Derksen kopt vallend de eerste Bossche treffer in de kruising.


Vanaf de strafschop stip schiet Dennis Heine raak: 2-0. Joop Hiele valt tevergeefs naar de hoek

Opstelling FC Den Bosch: Vonk; Volkerink, Van der Heide, Van Eck, Goossens; Meulendijk, Laponder, Nijhuis, Heine (88. Netten); Derksen, Smeets (80. Laisina).

Opstelling SVV/Dordrecht :  Hiele; Boessen, Schmidt, Wilsterman, Mulder; Liefden, Kraay, Slagboom, Van Wattum (82. Wouden); Jerry Simons, Jimmy Simons (42. Breetveld).

Den Bosch heeft geen angst voor Go Ahead Eagles.
FC Den Bosch trapt vanavond met dezelfde selectie af als afgelopen zaterdag toen met 2-0 van SVV/Dordrecht werd gewonnen. “Tegen Go Ahead moeten we punten maken”, stelt Van der Pluijm. In de finale van de nacompetitie van de eerste divisie bleek Den Bosch vorig seizoen van beide ploegen in elk geval de betere. Bij de Bossche selectie is Leon Vlemmings inmiddels volop aan het meetrainen en bouwt René Wolffs zijn conditie op in het tweede elftal.

Go Ahead Eagles – FC Den Bosch 2-0; Den Bosch weer terug op aarde; domper in Deventer.
Tot voor twee weken gaf vrijwel niemand een stuiver voor de kansen van FC Den Bosch in de eredivisie. Vooral de roep om een krachtige aanvaller was toen luid en duidelijk. Twee opeenvolgende puike prestaties deden die geluiden verstommen, maar tegen Go Ahead Eagles ontwaakte Den Bosch zaterdagavond uit zijn roes. Eenmaal snel op achterstand werd Den Bosch weer met de realiteit geconfronteerd. Met name in de frontlinie bleek het niet mans genoeg om nog iets te forceren: 2-0. Met drie uit drie is Den Bosch nog altijd een keurige middenmoter. En kan dat wellicht blijven als het lering trekt uit de nederlaag in Deventer. “We kunnen best leuk voetballen maar moeten nooit vergeten dat we er allemaal heel hard voor moeten werken. Scherp zijn in de duels en attent vanaf het begin. Doen we dat niet dan krijgen we het moeilijk. Je hebt het nu gezien”, vatte trainer Hans van der Pluijm het eerste verlies van dit seizoen samen. Toch was de start van Den Bosch zo beroerd nog niet. Met verzorgd positiespel haalde het aanvankelijk heel aardig de vaart uit de Deventer ploeg, die besefte dat gewonnen moest worden. Een simpele klutsbal in de 11e minuut veranderde het spelbeeld echter in een klap. Wim Volkerink kopte de bal door het centrum weg, precies voor de voeten van Pothoven, wiens schot totaal nergens op leek maar toch “goud” waard bleek. De klutsbal belandde tussen Frans van der Heide en Boere, die zijn lichaam goed gebruikte en Hans Vonk klopte: 1-0. Vanaf dat moment verloor Den Bosch de controle op de ontketende thuisclub. Vooral Goossens en Heine lieten aan de linkerzijde diverse keren een tegenstander uit hun rug lopen. Kansen volgden voor Heering en Steinmann (ex-FC Den Bosch) maar leidden nog niet tot een doelpunt. Het bleek slechts uitstel van executie. Al had Den Bosch, voordat Edwin Overmars de Eagles met een stuiterbal van zo’n dikke twintig meter op 2-0 had geschoten, ook zijn mogelijkheden met een kopbal van Dirk-Jan Derksen (voorlangs). En werd het een zuivere strafschop onthouden. René Nijhuis vond de ongedekte Heine, wiens inzet geblokt werd door de bewust uitgestoken arm van Boere. Scheidsrechter Luyten stond er bij en keek er naar. Van der Pluijm wenste zich daar echter niet achter te verschuilen. “Het was allemaal te netjes, te slap. We gaven ook teveel kansen weg. Op de overwinning van Go Ahead was niets af te dingen.” Na rust beet Den Bosch feller van zich af, maar een treffer was hen niet gegund. Heine demonstreerde enkele keren zijn gedegen traptechniek maar doelman Ensink wenste niet te zwichten.


Raymond Smeets stuit op het uitgestoken been van Dennis Hulshoff

Opstelling FC Den Bosch: Vonk; Volkerink, Van der Heide, Van Eck, Goossens; Meulendijk (73. Netten), Laponder, Nijhuis, Heine; Derksen, Smeets (73. Laisina).

Stand eredivisie eind augustus 1992:
Feyenoord 3-5, Ajax 3-5, FC Utrecht 3-4, Vitesse 3-4, FC Twente 3-4, RKC 2-3, Go Ahead Eagles 3-3, FC Den Bosch 3-3, Willem II 3-3, Sparta 3-3, PSV 1-2, Cambuur 2-2, MVV 3-2, Roda JC 3-2, FC Groningen 3-2, FC Volendam 3-2, Fortuna Sittard 3-1, SVV/Dordrecht 3-1.

Deze rubriek vat het nieuws samen over FC Den Bosch 25 jaar geleden. Daarbij is gebruik gemaakt van de artikelen uit het Brabants Dagblad van die betreffende maand. Kijk voor de historie van de club in het 50-jarig jubileumboek “Vallen en Opstaan”, bijvoorbeeld de statistieken van dit beschreven seizoen 1992-1993.

Samenstelling: Ronald van Boxtel