Petrovic debuteert vanavond in bekerduel tegen Vitesse.
De Montenegrijn Zeljko Petrovic (27) is met de verlening van een werkvergunning speelgerechtigd voor FC Den Bosch. Vanavond maakt de middenvelder in De Vliert zijn debuut in het bekerduel tegen Vitesse. “Nu kan ik me tenminste weer volledig op het voetbal richten en me voor honderd procent aan Den Bosch geven. Ik doe er alles voor, maar er rust een grote druk op me. Want op het menselijk vlak sta ik toch weer voor een hele omschakeling. In een paar jaar tijd is Nederland het vierde land waar ik vertoef”, zegt de nieuwe middenvelder van FC Den Bosch, die Sevilla achter zich heeft gelaten en neergestreken is in Den Bosch, vlakbij zijn vader die in Heusden werkt.

FC Den Bosch – Vitesse 2-1; FC Den Bosch weer ware cup-fighter; Peter Netten schiet Den Bosch in slotfase naar kwartfinale bekertoernooi.
Uitgerust met een ware cup-fighters mentaliteit heeft FC Den Bosch voor zichzelf de poort naar de kwartfinales open geschoten over de rug van Vitesse. De Arnhemmers toonden in De Vliert twee totaal verschillende gezichten en dachten controlerend de 0-1 verkregen voorsprong veilig over de streep te trekken. Maar ze hadden buiten de uitstraling van de nieuwste Bossche aanwinst Petrovic gerekend. De Montenegrijn bleek met zijn spelinzicht en techniek in de opbouw een belangrijke pion van waaruit voortdurend aanvallende impulsen kwamen. Met de terugkeer van centrale verdediger Jos van Eck verhuisde Meulendijk weer naar de bank en de Bosniër Zoran moest voor zijn landgenoot Petrovic het veld ruimen. Laisina, die met de wedstrijd beter gaat spelen, werd opnieuw met Derksen in de spits gezet om vanuit een gesloten verdediging en sterk middenveld de ruimte op de flanken te benutten en te counteren. Belangrijkste en tevens moeilijkste rol in het strijdplan van Den Bosch had trainer Hans van der Pluijm ingeruimd voor Petrovic. Hij werd aangewezen als bewaker van de Arnhemse architect John van den Brom. Slechts één keer vergaloppeerde Petrovic zich en moest hij lijdzaam toezien hoe Van den Brom na een half uur spelen zo vrij als een vogeltje een voorzet van Laamers afrondde: 0-1. Een minuut daarvoor ontsnapte Den Bosch al toen Van Arum de paal raakte. Tot op dat moment had Vitesse met gedegen en technisch verzorgd voetbal Den Bosch onder controle. Maar Den Bosch bleef vechten voor de ommekeer op het zware, gladde veld. Vonk hield Den Bosch op de been door reddingen op inzetten van Laamers, Eyer en Latuheru. FC Den Bosch kreeg één kans in de eerste helft maar die werd ook prompt door Derksen ingeschoten. Scheidsrechter Luinge keurde de treffer echter om onduidelijke reden af. Met de stormachtige windvlagen en de ongenadig vallende regen als bondgenoot trokken de Bosschenaren het spel naar zich toe met Petrovic als spelmaker. Bijna scoorde hij na een kaatsbal van Netten, maar hij raakte de paal. Kort daarvoor had de lichtvoetige en overijverige Laisina Den Bosch al op gelijke hoogte geschoten op aangeven van Goossens. Twee minuten voor tijd was het Netten die Den Bosch de kwartfinale binnenschoot. Petrovic speelde Verhoeven aan die Netten de diepte instuurde om vervolgens in de korte hoek de aanval af te maken. Het “Heya Den Bosch” klonk weer ouderwets vanaf de tribune en op het veld bouwden de spelers hun eigen feestje.

FC Den Bosch holt juichend de kwartfinales van het KNVB-bekertoernooi binnen. Van links af jubelen Laponder, Goossens, Laisina, match winnaar Netten, Heerenveen, Volkerink en Verhoeven.

Opstelling FC Den Bosch: Vonk; Laponder, Volkerink, Van Eck, Goossens; Verhoeven, Petrovic, Heerenveen, Netten; Laisina, Derksen.

FC Den Bosch thuis tegen FC Groningen.
FC Den Bosch houdt morgen vast aan de opstelling en formule, die woensdagavond in het bekertoernooi tegen Vitesse winstgevend waren. Dat betekent dat Peter Netten spelmaker is en in de rug gesteund wordt door Petrovic.

FC Den Bosch – FC Groningen 0-2; FC Den Bosch doet slechte zaken; opleving in De Vliert stokt.
Het elan en de strijdlust waarmee FC Den Bosch woensdag Vitesse uit het bekertoernooi schoot, alsmede de opgaande lijn in de laatste competitiewedstrijden rechtvaardigden het vertrouwen in Bossche gelederen op een goede afloop tegen FC Groningen. Hoe anders pakte het gistermiddag uit. Den Bosch viel terug naar een bedenkelijk peil, verloor met 0-2 en deed aldoende zeer slechte zaken. “Dat we verder zijn in het bekertoernooi is natuurlijk fijn, maar de competitie is veel belangrijker. “Ik wil in de eredivisie blijven”, zei de Bossche trainer Hans van der Pluijm nadrukkelijk. Maar diezelfde intentie was gisteren niet bij iedere speler terug te vinden. Te weinig overtuiging en brutaliteit straalde de Bossche ploeg uit tegen een FC Groningen dat gegroepeerd en fysiek sterk het initiatief naar zich toe trok. Den Bosch hielp daarbij een handje met veelvuldig balverlies en foutieve passes. De ploeg bleef gevangen in een onverklaarbare matheid waarin ook Petrovic zich dompelde. De laatste aanwinst van Den Bosch was in zijn tweede wedstrijd in De Vliert niet in staat de ploeg extra te motiveren en te sturen. Negen minuten voor de rust strafte ex-Den Bosch speler Mart van Duren een miskleun van aanvoerder Van Eck af. Met een lob over de uitgelopen doelman Vonk luisterde Van Duren zijn rentree op: 0-1. Meer dan een goede kopbal van Derksen hadden de Bosschenaren de toeschouwers in De Vliert niet te bieden. In de tweede helft toonde Den Bosch iets meer strijdlust, maar voetbaltechnisch bleef de ploeg ondermaats acteren. In alle linies haperde er iets en opnieuw kwam een oude kwaal boven. Den Bosch weigerde consequent de scoringskansen te benutten, alhoewel daarin ook doelman Lodewijks, de beste man bij Groningen, een belangrijke rol opeiste. Hij reageerde zeer alert op kopstoten van Derksen en de uitblinkende Laisina. Zeven minuten voor het einde hield Lodewijks Petrovic van de gelijkmaker af door diens schot uit vrije positie met de voet te keren. In de allerlaatste minuut ging doelman Vonk nog mee naar voren, maar dat mocht allemaal niet baten. In de tegenaanval viel zelfs de 0-2 door de Roemeen Ilie.

Via de voet van doelman Lodewijks springt de bal over het Groningse doel.

Opstelling FC Den Bosch: Vonk; Volkerink, Heerenveen, Van Eck, Goossens (69. Smeets); Verhoeven, Petrovic, Netten, Laponder; Laisina, Derksen.

Stand eredivisie eind december 1992:
PSV 15-26, Feyenoord 15-21, FC Utrecht 15-21, MVV 16-20, FC Twente 14-19, Ajax 13-18, Vitesse 15-17, Volendam 15-15, Willem II 16-15, FC Groningen 16-15, Go Ahead Eagles 16-14, Sparta 14-13, RKC 14-12, Roda JC 15-12, Cambuur 16-10, Fortuna Sittard 15-8, Dordrecht ’90 15-7, FC Den Bosch 15-7.

Deze rubriek vat het nieuws samen over FC Den Bosch 25 jaar geleden. Daarbij is gebruik gemaakt van de artikelen uit het Brabants Dagblad van die betreffende maand. Kijk voor de historie van de club in het 50-jarig jubileumboek “Vallen en Opstaan”, bijvoorbeeld de statistieken van dit beschreven seizoen 1992-1993.

 

 

Samenstelling: Ronald van Boxtel