Nijhuis mist duel tegen Go Ahead Eagles.
Het zal niet verbazen dat FC Den Bosch op de volle winst uit is vanavond in De Vliert tegen Go Ahead Eagles. De positie op de ranglijst is niet van dien aard dat de mannen van trainer Hans van der Pluijm op voorhand met minder genoegen kunnen nemen. Zeker niet tegen een tegenstander als die van vanavond. Ook de Eagles zijn nog niet geheel en al zorgenvrij, ook al hebben ze 5 punten meer verzameld dan FC Den Bosch. “Het is onze zoveelste vier-punten-wedstrijd”, verzuchtte de Bossche oefenmeester. “De opdracht kan opnieuw niet anders zijn dan dat we twee punten moeten pakken. Alle jongens beseffen dat”. Mark Verhoeven, terug van een schorsing, neemt de plaats in van René Nijhuis die een liesblessure opliep tegen Dordrecht afgelopen week.

FC Den Bosch – Go Ahead Eagles 0-1; Opleving FC Den Bosch van korte duur; Bosschenaren terug op te laag niveau voor hoogste voetbalafdeling.
De opleving van FC Den Bosch is van korte duur geweest. De Bossche ploeg speelde gisteren weer op het niveau van voor de wedstrijden tegen FC Utrecht en Dordrecht’90, die drie punten opleverden. Het spelpeil dat Den Bosch en in wat mindere mate ook de Eagles op de mat legden, was van eerste divisie niveau. Een triest schouwspel dat door de mist nog nadrukkelijker werd geaccentueerd. De mist kon niet verhullen dat Den Bosch beneden peil acteerde. In de eerste helft ging het nog wel. Ook al moest René Wolffs al na acht minuten geblesseerd het veld af en raakte zijn vervanger Raymond Smeets in het vervolg van de wedstrijd niet één bal behoorlijk. Petrovic kon nog aardig lijn brengen in de gammele ploeg maar werd er ook toen al moedeloos van dat vooral de spitsen niet thuis gaven. Het was zeven minuten voor het einde ex-Den Bosch-speler Gijs Steinmann die de winnende treffer na een scrimmage achter de goed spelende doelman Vonk prikte. Trainer Van der Pluijm treurde om het verlies van de vier punten wedstrijd. Bij FC Den Bosch moest weer een aantal geblesseerde spelers toekijken. Vooral Nijhuis, een van de creatiefste spelers, werd node gemist.


Invaller Peter Burg met achter hem Derksen in duel met Go Ahead verdediger Gijs Steinmann

Opstelling FC Den Bosch: Vonk; Verhoeven, Volkerink, Meulendijk, Goossens; Petrovic, Wolffs (9. Smeets), Benkirane, Laponder (73. Burg); Derksen, Van Eck.

Ziekenboeg dunt uit bij Den Bosch.
Morgen strijdt FC Den Bosch verder om lijfsbehoud uit bij Sparta. Bij FC Den Bosch zijn weer beschikbaar Laisina, Van der Heide, Nijhuis en Wolffs die allen uit blessure terugkeren. Daartegenover is Benkirane geschorst. Trainer Van der Pluijm beslist pas morgen welke elf spelers aan het duel met Sparta beginnen.

Sparta – FC Den Bosch 2-0; Dubbel verlies voor Den Bosch; Petrovic moet afreageren frustratie bekopen met rode kaart.
In zijn sprokkeltocht door de jungle van de eredivisie stond FC Den Bosch gistermiddag op het ijzig koude (en lege) Kasteel van Spangen voor de 13e keer dit seizoen alweer met lege handen. De complimenten voor het verzorgde spel waren voor de Bossche degradatiekandidaat: de punten voor gastheer Sparta, dat op de juiste momenten toesloeg: 2-0. Naast de onnodige nederlaag verloor Den Bosch ook Zeljko Petrovic. Een kwartier voor tijd, juist na Sparta’s tweede en beslissende treffer, liet zijn zelfbeheersing Petrovic voor een ogenblik in de steek. Voor de ogen van de scheidsrechter gaf hij Spartaan Mike Snoei een tik in het gezicht, waarna niets anders restte dan de rode kaart. Het was de eerste veldverwijzing van Petrovic in diens loopbaan. “Zeer onprofessioneel. Een beetje prof mag zoiets natuurlijk niet overkomen. Voor mij was het pure frustratie. Maar die jongen moet wel beseffen dat hij niet bij Sevilla zit maar bij Den Bosch. Hij heeft hier zelf voor gekozen en dan moet hij ook naar de omstandigheden handelen”, veroordeelde de trainer Hans van der Pluijm het gedrag van de Montenegrijn. De commotie rond de Bossche vedette was misschien achterwege gebleven als Den Bosch munt had geslagen uit zijn voortvarende start. Binnen zes minuten verprutsten achtereenvolgens Laisina en Van Eck twee dotten van kansen. En Nijhuis raakte de paal na een combinatie met Laisina. “Maak je er daar één van, dan voetbal je natuurlijk wel een stuk makkelijker”, verzuchtte Van der Pluijm. “Maar dat is eigenlijk het beeld van de hele competitie”. Den Bosch was de bovenliggende partij maar na de Bossche poedels in het begin, herstelde Sparta zich enigszins. De Bossche doelman Hans Vonk liet zich toen enkele keren van zijn beste kant zien bij inzetten van Winston Bogarde en Dennis de Nooijer. Na een half uur had Vonk echter geen verweer op de tegendraadse kopstoot van Bogarde: 1-0. Den Bosch maakte vervolgens een mindere periode door maar kwam daar dankzij Vonk ongeschonden door. Met Derksen na rust voor Zoran pakte Den Bosch de draad weer op maar schoot tekort op het meest wezenlijke onderdeel: scoren. Verhoeven en Derksen lieten beste mogelijkheden aan zich voorbij gaan. Halverwege de tweede helft werd de score verdubbeld door Cornelissen die van dichtbij 2-0 binnentikte. “Wat we voetballend hebben laten zien, geeft vertrouwen voor de toekomst. Alleen zullen we op de momenten die bepalend zijn voor een wedstrijd slagvaardiger moeten zijn”, stelde Van der Pluijm.

Opstelling FC Den Bosch: Vonk; Verhoeven, Volkerink, Meulendijk, Goossens; Petrovic, Zoran (46. Derksen), Wolffs, Nijhuis; Laisina, Van Eck.

Beker bijzaak voor FC Den Bosch; prestige vanavond inzet van duel met FC Groningen.
Voor FC Den Bosch staat er vanavond in stadion De Vliert in de bekerwedstrijd tegen FC Groningen vooral prestige op het spel. Want: “de competitie is veel belangrijker”, aldus trainer Hans van der Pluijm. Desondanks is de wedstrijd wel belangrijk, er valt tenslotte ook geld te verdienen naast het prestige. Een volgende ronde halen levert een aardig bedrag op. “Bovendien, als het in de competitie niet lukt, dan moet het maar in de beker gebeuren”, aldus Van der Pluijm die weer over Laponder kan beschikken en Petrovic nog niet geschorst ziet.

FC Den Bosch – FC Groningen 2-0; Den Bosch lonkt weer naar finale; Groningen kan in De Vliert geen vuist maken tegen degradatiekandidaat.
Verlost van de stoelendans in de kelder van de eredivisie is FC Den Bosch kennelijk niet stuk te krijgen. Na subtopper Vitesse (in december 2-1) beet gisteravond het toch zo ambitieuze FC Groningen zijn tanden stuk op de Bossche ploeg, die door een 2-0 zege voor de 3e keer in zes jaar tijd is doorgedrongen tot de halve finale van de strijd om de KNVB-beker. Wat in competitieverband traditioneel fout gaat, lukte gisteravond wel bij de Bosschenaren, die na een bliksemstart – twee doelpunten in de eerste zestien minuten – eigenlijk nooit meer in de problemen zijn gekomen. Groningen, dat voor zijn laatste kans op een succesvolle ontknoping van het seizoen vocht, stuntelde daarbij zozeer dat het werd weggehoond door zijn eigen fans. Groningen was volstrekt kansloos in De Vliert, waar de toeschouwers in het eerste kwartier van verbazing hun ogen uitwreven. “En we speelden niet eens ons beste voetbal, maar het was heel doelmatig”, vond trainer Van der Pluijm, die met Goossens en Van Eck twee vaste basisspelers op de bank had gehouden. In het veld was Benkirane opnieuw een aangename verrassing, speelde Wolffs beresterk en ging Volkerink zijn maats voor in de strijd met de matte tegenstander. Volkerink schakelde Hennie Meijer volledig uit en legde daarmee in feite de Groningse voorhoede lam. Van ex-Bosschenaar Mart van Duren viel weinig te vrezen. Harris Huizingh mikte zijn kopballen van te ver op het Bossche doel en de andere Groningers waren al na een kwartier zozeer aangeslagen dat ze nauwelijks nog in het stuk voorkwamen. Al na drie minuten sloeg Den Bosch in feite zijn slag. Petrovic legde de basis voor de treffer Nijhuis, die na een kaatsballetje van Derksen oerhard uithaalde. De tweede Bossche kans verzilverde uitblinker Volkerink dertien minuten later. Tegen zijn kanonskogel van zestien meter was geen kruid gewassen. “Zulke meevallertjes hebben we in de competitie nog nauwelijks gehad”, keek trainer Van der Pluijm later met een meewarige blik naar de ranglijst. “We spelen dan vaak beter, maar het zit bijna nooit mee. Vanavond hebben we van meet af aan een ruggesteuntje gehad. Dan kan het bijna niet meer verkeerd gaan.” Van der Pluijm had ook geconstateerd dat er nog veel was fout gegaan. “Maar daar heb ik vrede mee. De bezieling was hartverwarmend. Iedereen heeft nu gezien dat je daar een heel eind mee kan komen. Dat geeft veel moed voor de toekomst”. Een toekomst waarin Den Bosch weer moet schipperen. In de eerstvolgende competitiewedstrijd, 28 februari thuis tegen PSV, ontbreken Petrovic en Laponder door een schorsing.


Den Bosch is blij met een plaats in de halve finale van het bekertoernooi. Verhoeven, van der Heide, Nijhuis, Laisina, Derksen, Petrovic, Meulendijk hebben er lol in.

Opstelling FC Den Bosch: Vonk; Verhoeven, Volkerink, Meulendijk, Laponder; Petrovic, Benkirane (58. Van der Heide), Wolffs, Nijhuis; Derksen (84. Van Eck), Laisina.

PSV morgen op bezoek bij FC Den Bosch.
PSV zal morgen met Kieft (terug van blessure) en Romario in de spits verschijnen. Zij zullen waarschijnlijk bestreden worden door Van der Heide en Volkerink. Bij FC Den Bosch ontbreken Laponder en Petrovic door schorsingen. Van Eck krijgt vermoedelijk de taak om direct achter de spitsen Derksen en Laisina PSV’s vrije verdediger Popescu af te stoppen. Van der Pluijm zegt zijn spelers er deze week nog eens op te hebben gewezen dat ze met “gezonde sportieve agressie” ook tegen een topclub als PSV veel kunnen bereiken.

FC Den Bosch – PSV  2-2; FC Den Bosch dwingt koploper gelijk spel af; rode kaart voor Van Breukelen.
FC Den Bosch hoefde gistermiddag niet eens boven zijn krachten uit te groeien om de belabberd spelende koploper een gelijkspel af te dwingen. Na afloop hadden de Bossche spelers het gevoel dat er meer had ingezeten, zeker in het laatste kwartier toen PSV met tien man speelde na de rode kaart voor doelman Van Breukelen (hands buiten het strafschopgebied) die daarmee ook de 3-2 van Nijhuis voorkwam. Nijhuis was de grootste plaaggeest voor PSV. Zijn tegenstrever Linskens raakte menig keer het zich kwijt op de Bossche middenvelder. In de 13e minuut pegelde Nijhuis de bal voor het eerst voorbij Van Breukelen. In de 31e minuut schoot hij opnieuw toe, ditmaal na een gesmeerd lopende combinatie met Laisina, Derksen en Van Eck (2-1). Op beide treffers vond PSV nog een antwoord. De slechts spaarzaam oplevende Romario was in de 26e minuut stukken sneller dan Volkerink toen hij een duet met de moedeloos spelende Kieft voltooide: 1-1. En twee minuten voor de rust kopte Van de Gaag in waarna Popescu de bal met het hoofd over de lijn drukte: 2-2. Het slotakkoord van een PSV-aanvalsactie die werd ingeleid door een niet bestrafte overtreding van Van Tiggelen op de hem ontglipte Derksen. De rode kaart voor Van Breukelen veranderde niets meer aan de patstelling van de tweede helft waarin alleen Numan en Vanenburg kansen lieten liggen.


Gerald Vanenburg is doelman Vonk  voorbij maar kan weer niet scoren

Opstelling FC Den Bosch: Vonk; Meulendijk (53. Goossens), Volkerink, Van der Heide, Verhoeven; Benkirane, Wolffs, Van Eck, Nijhuis; Derksen (82. Burg), Laisina

Stand eredivisie eind februari 1993:
PSV 21-33, Feyenoord 22-33, FC Twente 22-30, MVV 22-30, Ajax 20-29, Vitesse 22-26, FC Utrecht 21-25, Volendam 20-22, Willem II 22-22, RKC 22-22, Sparta 22-20, FC Groningen 20-17, Go Ahead Eagles 22-17, Cambuur 22-16, Roda JC 21-15, FC Den Bosch 22-11, Fortuna Sittard 21-10, Dordrecht ’90 22-8.

Deze rubriek vat het nieuws samen over FC Den Bosch 25 jaar geleden. Daarbij is gebruik gemaakt van de artikelen uit het Brabants Dagblad van die betreffende maand. Kijk voor de historie van de club in het 50-jarig jubileumboek “Vallen en Opstaan”, bijvoorbeeld de statistieken van dit beschreven seizoen 1992-1993. 


Samenstelling: Ronald van Boxtel