Blessuregolf FC Den Bosch in aanloop naar thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard.
Na een winterstop van ruim een maand is de ziekenboeg bij FC Den Bosch nog steeds goed gevuld. Daags voor de belangrijke thuiswedstrijd tegen Fortuna ontbreken zeker Laponder (knie), Laisina (enkel) en Van der Heide (knie). Trainer Hans van der Pluijm is vrijwel zeker genoodzaakt om de ook niet fitte spelers Meulendijk, Petrovic, Zoran en Volkerink wel op te stellen. Dat kwartet kwam deze week niet of nauwelijks aan trainen toe. “We moeten gewoon twee punten pakken tegen Fortuna, met wie dat gebeurt, interesseert me eigenlijk niet”, verklaarde Van der Pluijm. Den Bosch kan zich in ieder geval geen nederlaag permitteren tegen Fortuna, dat de 16e plaats bezet in de eredivisie met één punt meer dan Den Bosch.

FC Den Bosch – Fortuna Sittard 1-2; Nieuwe dreun voor FC Den Bosch; Fortuna profiteert van blunders keeper Vonk.
Met Dordrecht’90 als regelrechte concurrent voor de enige rechtstreekse degradatieplaats hoeft FC Den Bosch nog niet te wanhopen. Zelfs regelrechte flaters als zaterdagavond van keeper Hans Vonk zijn daarom nog niet funest. “Het is niet belangrijk of je goed of slecht speelt, als je de punten maar pakt”, weerlegde trainer Hans van der Pluijm echter de voorzichtige complimenten over het spel van zijn ploeg. “We hebben geen enkele echte scoringskans weggegeven en dan nog verlies je”, vroeg de trainer om enig begrip. Den Bosch verspeelde drie minuten voor tijd alle uitzichten op een zeker punt, hoewel een puntendeling al een magere afspiegeling zou zijn van de krachtsverhoudingen in het degradatieduel. René Nijhuis lanceerde op dat moment vanaf 25 meter een terugspeelbal op keeper Hans Vonk. De doelman verslikte zich volledig in de curve en liet de bal van zijn voet springen. Fortuna invaller De Jong kon vervolgens niet meer missen. “Ik weet ook wel dat het geen ideale terugspeelbal was, maar dan nog is het een fout van mij. Ik heb geen excuus”, trok Vonk later vlot het boetekleed aan. “Een grove keepersfout”, oordeelde ook Van der Pluijm. De trainer had ook geen goed woord over voor Vonk’s ingrijpen bij de gelijkmaker van Fortuna, drie minuten na rust. Usta knalde de bal van dertig meter in de touwen. Van der Pluijm: “Van zo’n afstand zie je de bal komen en dit schot kon maar een kant op, houdbaar dus.” Met het temperament en vernuft van Petrovic, de agressiviteit van Verhoeven, de kracht van Volkerink en de snelheid van Derksen leek Den Bosch zaterdagavond nog wel zo goed op weg. “Ik hield zelfs geen rekening met 1-1 of 2-2”, gaf de uitblinkende Petrovic later toe. “Als je deze wedstrijd ziet, ligt een dikke overwinning voor ons helemaal voor de hand”, jammerde Petrovic. Negen doelrijpe kansen waren niet besteed aan de Bossche knokkers. Derksen, Petrovic en Van Eck faalden zelfs oog-in-oog met Fortuna keeper Ruud Hesp. “Dat euvel hebben we al het hele seizoen en dat zal ook wel zo blijven”, constateerde Van der Pluijm. Derksen trof één minuut voor rust wel doel. Na een rush van Petrovic knalde hij met een schuiver 1-0 in de touwen. Gezien het onthutsend zwakke verweer van Fortuna tot dan toe leek Den Bosch’ eerste competitiezege sinds augustus 1992 in het verschiet te liggen. Onmiddellijk na de pauze viel het Bossche strijdplan echter al in duigen met de knal van Usta. En het werd dus nog erger voor het na de pauze veel te gehaaste Den Bosch, waar Peter Netten in de punt van de aanval naast Derksen nuttig werk verrichtte.

Petrovic (midden) ziet de bal aan zich voorbij vliegen.

Opstelling FC Den Bosch: Vonk; Meulendijk, Volkerink, Van Eck, Goossens; Verhoeven, Petrovic, Netten, Nijhuis; Derksen, Smeets (80.Burg).

Zoran in basis bij FC Den Bosch uit tegen FC Twente.
De Bosniër Zoran krijgt vanavond in de inhaalwedstrijd tegen FC Twente de kans zich te bewijzen. Trainer Van der Pluijm zet hem in de basis als vervanger van Smeets. Tegenvaller is het wegvallen van Meulendijk die een kneuzing aan de voet heeft overgehouden aan het duel tegen Fortuna. Zijn plaats wordt ingenomen door Laponder wiens knieblessure redelijk hersteld is.

FC Twente – FC Den Bosch 5-0; Slap Den Bosch snel knock-out; Twente heeft geen kind aan hekkensluiter.
De prestatiecurve van FC Den Bosch blijft een neerwaartse spiraal vertonen. Ook bij FC Twente speelde de ploeg gisteravond te chaotisch om daar verandering in te kunnen aanbrengen. De thuisclub had geen kind aan Den Bosch, dat door de 5-0 nederlaag weer op de laatste plaats is aanbeland. De Bossche ploeg kijkt nu uit naar zondag 31 januari wanneer de wedstrijd tegen Dordrecht’90 op het programma staat. Afstand nemen van de laatste plaats lijkt voorlopig ook het enige, nog haalbare, competitiesucces van de ploeg van trainer Hans van der Pluijm, die wanhopig moet zijn geworden van het gemodder van zijn ploeg. Den Bosch was niet meer vooruit te branden nadat het binnen twintig minuten 2-0 was geworden. Berusting, irritatie en ergernis over het gemarchandeer van scheidsrechter Ab Schuurmans waren daar voor een groot deel debet aan. De scheidsrechter wrikte indirect de poort voor Twente ook open, maar een excuus voor de grote nederlaag was dat amper voor Den Bosch. Schuurmans zag in de 12e minuut een ordinaire trap van Jan Gaasbeek op de enkels van Peter Netten, die vervangen moest worden door Peter Burg, door de vingers. Den Bosch mokte nog na over zo veel onrecht toen het 1-0 werd door uitgerekend Gaasbeek die vrije doorgang kreeg van de talmende defensie. De kaarten waren daarna rap geschud in Diekman, toen Arno Arts uit een vrije trap kon scoren na weer een fout van doelman Hans Vonk. Voor rust werd het ook nog 3-0 door de uitblinkende Ronald de Boer. FC Den Bosch kon daar alleen een knal van Zoran tegenover stellen en wat dreigende acties van Petrovic en Derksen. Na rust mocht FC Twente nog uitlopen naar 5-0 door treffers van Jan van Halst en Ronald de Boer. “Het was gewoon een kwestie van kwaliteitsverschil”, oordeelde Van der Pluijm eerlijk. “We zijn op alle fronten afgetroefd en als er dan bij ons nog een paar zijn die hun poot op sommige momenten terugtrekken, kun je niets anders verwachten dan dit.”


Arbiter Schuurmans fluit voor een felle tackle van Bosschenaar Nijhuis op Ruud Kool van Twente. Rechts Verhoeven van FC Den Bosch.

Opstelling FC Den Bosch: Vonk; Laponder, Volkerink, Van Eck, Goossens; Verhoeven, Nijhuis, Petrovic, Zoran; Derksen, Netten (13. Burg).

FC Den Bosch breekt met Heine; onwillige Deen mag voor één ton weg.
Het conflict tussen FC Den Bosch en Dennis Heine is op een definitieve breuk uitgelopen. Het twee uur durend gesprek tussen beide partijen had als uitgangspunt het sluiten van de rijen, maar al snel was duidelijk dat Heine andere bedoelingen had. Hij liet duidelijk merken niet van plan te zijn ooit nog voor Den Bosch te willen spelen. Van alle argumenten over “verstoorde verhoudingen” die de raadsman van Heine naar voren bracht, bleef volgens FC Den Bosch niet veel overeind. De werkelijke achtergrond bleek al snel, hij wilde meer geld. Daar ging de club niet op in, en is nu overeengekomen dat hij voor één ton mag vertrekken.

Netten ontbreekt tegen FC Utrecht.
Peter Netten ontbreekt morgen in De Vliert, wanneer FC Utrecht op visite komt. De aanvaller is geblesseerd geraakt aan de enkel al snel in de wedstrijd tegen FC Twente. Ook moet Den Bosch een veer laten in de verdediging omdat Goossens voor een wedstrijd is geschorst. Verhoeven verhuist daardoor naar de laatste linie. Tegenover het wegvallen van Netten staat de terugkeer in de basis van René Wolffs na langdurige afwezigheid.

FC Den Bosch – FC Utrecht 2-0; Experiment met spits Van Eck geslaagd; FC Den Bosch pakt tweede competitiezege.
Als een kat in het nauw, zo voelde FC Den Bosch-trainer Hans van der Pluijm zich door de slechte resultaten in de competitie. De ploeg zat hopeloos in de versukkeling en het laatste restje zelfvertrouwen leek te zijn weggevloeid. De coach weigerde op de oude voet verder te gaan en zocht zijn heil in rare sprongen. Centrale verdediger Jos van Eck werd tegen FC Utrecht naast Derksen in de spits geposteerd. Het experiment pakte goed uit, Van Eck scoorde tweemaal en bezorgde zijn club de tweede competitiezege. Zeven jaar geleden bij de amateurs, voetbalde Jos van Eck voor het laatst in de spits. Daarna zakte hij af naar het middenveld en vervolgens naar de laatste lijn. Gisteren keerde hij terug in de aanvalslinie (“ik speel waar de trainer me neerzet”), waar hij van tegenstander De Kock de ruimte kreeg om te voetballen. Van Eck scoorde tweemaal op voortreffelijk aangeven van de technisch begaafde Petrovic. “Een beter debuut als spits is natuurlijk ondenkbaar”, zei Van Eck glunderend van oor tot oor en hij bewees zoals in zijn amateurtijd op het juiste moment op de juiste plaats te staan. Een minuut voor rust kon hij met een sliding een voorzet van Petrovic vanaf de achterlijn langs doelman Van Ede kon schuiven: 1-0. In de 82e minuut bekroonde hij een sublieme actie van weer Petrovic, die zich ontdeed van vijf tegenstanders. De splijtende pass plaatste Van Eck alleen voor Van Ede en die gleed in één beweging de bal in het doel: 2-0. De Bossche coach had nog een tweede verrassing in petto. Na een half uur spelen wisselde hij de Bosniër Zoran, die door een gebrek aan snelheid onvoldoende de aanvallende acties van Vierklau kon afstoppen. De 21-jarige sinds anderhalf jaar in Den Bosch wonende totaal onbekende Marokkaan Benkirane, die pas twee wedstrijden in het tweede elftal had gespeeld, was zijn vervanger. De Marokkaan bleek op links een versterking en bewees over een goede mentaliteit en aardige techniek te beschikken. Aan de overwinning van Den Bosch was niets af te dingen omdat de ploeg driekwart van de wedstrijd het initiatief naar zich toe wist te trekken. Slechts de eerste twintig minuten wankelde de ploeg. Van der Pluijm moest erkennen dat zijn ploeg in die fase “had gezwijnd”. Vier echte scoringskansen kreeg Utrecht, waarvan de beste voor de grillige en sluwe Smolarek. Maar deze keer bleef doelman Vonk met enkele goede reddingen overeind. Het gaf de burger in De Vliert moed, want verdedigend speelden Laponder en Volkerink hun directe tegenstanders Smolarek en Van de Ark steeds meer uit de wedstrijd en ruimden Verhoeven en Meulendijk waar nodig. En met Petrovic (hij verzuimde in de eerste helft met stiftbal te scoren) in een sturende en controlerende rol en met de attente Van Eck in de counter kon Den Bosch het spel sterker naar zich toe trekken.


Utrecht doelman Van Ede is voor de tweede keer verslagen. Doelpuntenmaker van Eck is dolgelukkig.

Opstelling FC Den Bosch: Vonk; Verhoeven, Volkerink, Meulendijk, Laponder; Nijhuis, Wolffs, Petrovic, Zoran (34. Benkirane); Derksen (84. Burg), Van Eck.

FC Den Bosch handhaaft succesformule met Van Eck tegen Dordrecht.
FC Den Bosch heeft de speurtocht naar aanvulling van de voorhoede stilgezet. De komst van Michel Haan van Roda JC gaat andermaal niet door, waardoor opnieuw het experiment met Jos van Eck wordt uitgevoerd. In het duel met hekkensluiter Dordrecht wordt bij winst de kloof naar hen tot vier punten vergroot. Goossens is weer van de partij, nu is Verhoeven geschorst.

Dordrecht’90 – FC Den Bosch 1-1; FC Den Bosch laat kansen liggen; Dordrecht ontsnapt aan beslissende thuisnederlaag.
Struikelend en glibberend krabbelt FC Den Bosch langzaam maar zeker overeind in de staart van de eredivisie. Dordrecht’90 werd zaterdagavond door een 1-1 gelijkspel op afstand gehouden. Andere concurrenten kwamen door misstappen weer iets dichter binnen handbereik. Twee weken geleden bleek al dat Den Bosch ondanks de ongelukkige nederlaag tegen Fortuna niet hoeft te wanhopen. Zaterdagavond toonde het team met heel acceptabel veldspel nog eens aan dat het eredivisiedoek dit seizoen zeker niet hoeft te vallen. Hekkensluiter Dordrecht ontsnapte aan de Krommedijk aan een afstraffing. Door de puntendeling bleef de marge tussen de nummers 18 en 17 twee punten en dat was iets waar de thuisclub zich het gelukkigste mee mocht prijzen. Want Den Bosch miste zaterdag weer eens een koele afmaker. Tien kansen in de eerste helft en drie na de pauze leverden de magere score van één treffer (Derksen) op. Jos van Eck, de matchwinner van vorige week, miste snelheid om zijn behendige acties te verzilveren. Dirk-Jan Derksen scoorde dan weliswaar, maar kon een gebrek aan zelfvertrouwen niet van zich afschudden. Aan de twee Bossche aanvallers waren bijna alle oogstrelende acties van uitblinker Petrovic niet besteed. Op de rechtervleugel sneed hij vooral voor de pauze keer-op-keer door de gammele Dordtse defensie. Met steekballetjes bracht hij vijfmaal een ploeggenoot vergeefs in stelling. Het was toen al lang 1-0. Al in de tweede minuut sprintte Romano Sion de hele Bossche defensie zoek na balverlies van de opgerukte Meulendijk. Na een rush van 60 meter prikte Sion de bal langs de talmende Hans Vonk, die in de slotminuut wel een doorbraak van dezelfde sprinter afstopte. Den Bosch hing door het gestuntel in het kansenfestival vervolgens lange tijd een nieuwe domper boven het hoofd. Vlak voor rust moest ook nog eens spelmaker Nijhuis met een liesblessure naar de kant. Smeets bleek een opmerkelijk gretige invaller. Derksen zorgde zowaar nog voor de gelijkmaker na een actie van Meulendijk en een overstapje van Petrovic. (bij Dordrecht stond Wil Boessen, onze huidige FCDB-trainer, als linksback geposteerd, red. RvB)

Petrovic (rechts) dreigt door te breken. Zijn bewaker Atmodikoro snelt toe.

Opstelling FC Den Bosch: Vonk; Laponder, Volkerink, Meulendijk, Goossens; Nijhuis (43. Smeets), Wolffs, Petrovic, Benkirane; Derksen, Van Eck.

Stand eredivisie eind januari 1993:
Feyenoord 19-28, PSV 17-26, MVV 19-26, Ajax 17-25, FC Utrecht 19-24, FC Twente 17-22,  Vitesse 18-20, RKC 19-20, Volendam 18-19, Sparta 17-16, Willem II 18-16, FC Groningen 18-16, Go Ahead Eagles 19-15, Cambuur 19-14, Roda JC 18-13, Fortuna Sittard 18-10, FC Den Bosch 19-10, Dordrecht ’90 19-8.

Deze rubriek vat het nieuws samen over FC Den Bosch 25 jaar geleden. Daarbij is gebruik gemaakt van de artikelen uit het Brabants Dagblad van die betreffende maand. Kijk voor de historie van de club in het 50-jarig jubileumboek “Vallen en Opstaan”, bijvoorbeeld de statistieken van dit beschreven seizoen 1992-1993.

Samenstelling: Ronald van Boxtel