Geen geld voor nog meer versterkingen; FC Den Bosch-trainer Van der Pluijm wil nog spelers op vijf posities.
Bij FC Den Bosch is geen financiële ruimte om vervangers aan te trekken voor Erwin van de Looi (terug naar Vitesse), Geert Brusselers (naar NAC), Dick Bults, Coen van der Hoeven en Bud Brocken (allen gestopt) en Guus van der Borgt (afgekeurd). Daar staat tegenover dat de spitsen Dirk-Jan Derksen en Lowie van Schijndel zo goed als zeker zullen bijtekenen en mandekker Frans van der Heide volledig hersteld is van een ernstige knieblessure. Desondanks overheerst teleurstelling bij trainer Hans van der Pluijm, die na terugkeer van vakantie, ontdekte dat zijn club zich niet meer had geroerd op de transfermarkt. Op de eerste training van het nieuwe seizoen zal het aantal nieuwe gezichten beperkt blijven tot vier. In een vroeg stadium verzekerde FC Den Bosch zich al van Hans Vonk, Leon Vlemmings, Joey Mulders en Peter Burg. “Maar die jongens moeten zich eerst nog eens zien te bewijzen”, realiseert de somber gestemde Van der Pluijm zich. “Wat hebben we nu aan eredivisie-ervaring in de ploeg overgehouden? Bijna niets toch, en dat zal zich straks wreken.” De trainer zag na de swingende nacompetitie met Van Grinsven, Gösgens, Brusselers, Van de Looi, Brocken, Bults, Van der Hoeven en Van der Borgt bijna een compleet eredivisie-elftal wegvallen. De trainer heeft een verlanglijstje bij directeur Chris van der Laar ingediend, maar realiseert zich ook dat er geen ruimte is om iets te doen. De verkoop van Brusselers (275.000 gulden) is gebruikt om gaten te dichten. Toch wil de trainer nog een tweede keeper, een centrumspits, een rechterspits, een linkermiddenvelder en een voorstopper. Voor de laatste positie is Van de Looi definitief afgevallen. Vitesse vraagt liefst vier ton en over verhuur valt niet meer te praten.

Proefspelers bij FC Den Bosch.
Op de eerste trainingen voor het nieuwe seizoen zijn er bij FC Den Bosch tal van proefspelers verschenen. De Deen Dennis Heine vorig seizoen speler van VCV Vlissingen is er daar één van. Verder komen drie Tsjechen en een Ghanees op proef. En ook John Hoeks (NEC) probeert een contract uit het vuur te slepen op De Vliert.

Buitenlanders geen versterking; FC Den Bosch testte tegen NAC Tsjechen, Ghanees en Deen.
Als het aan FC Den Bosch oefenmeester Van der Pluijm ligt, zal aan het mengelmoesje van Nederlands, Engels en Duits, waarin hij de afgelopen dagen in De Vliert voetbal “doceerde”, geen Tsjechisch worden toegevoegd. De spelers die al een week in Den Bosch meetrainden, kregen al voor de met 1-3 verloren oefenwedstrijd tegen NAC in Diessen, de kwalificatie “redelijke voetballers”. Alleen voor de spits Ollender bleef nog de waardering “aardig” over. Van der Pluijm: “Als je spelers van verre haalt moeten ze iets aan het team toevoegen”. Was Van der Pluijm voor de Tsjechen nog mild, over de Ghanese international Addo was hij heel duidelijk: “daar kun je de eredivisie niet mee in”. Ook in de Deense middenvelder Heine ziet de trainer geen directe aanwinst. Met burgemeester Don Burgers gaat FC Den Bosch de boer op bij het bedrijfsleven om het benodigde transfergeld van vijf tot zes ton te vergaren. Dan zal blijken of Den Bosch levensvatbaar is voor een eredivisieclub.

FC Den Bosch wacht op Straal en Heijster.
FC Den Bosch onderneemt verwoede pogingen de financiële middelen los te krijgen om Roberto Straal van Vitesse en John Heijster van Helmond Sport over te nemen. Zowel met Vitesse als Helmond Sport heeft de Bossche eredivisieclub gisteren overeenstemming bereikt over de hoogte van de transfersom. Maar Straal, die nog in afwachting is van een gesprek met vertegenwoordigers van FC Den Bosch, staat echter niet te springen om naar FC Den Bosch te verhuizen. Hij ziet bij Vitesse nog steeds mogelijkheden voor zichzelf. Ondertussen is manager Van der Laar druk doende in de regio sponsorcontracten van 25.000 gulden af te sluiten.

Den Bosch nu ook rond met Heijster.
John Heijster heeft met FC Den Bosch overeenstemming bereikt over een eenjarig contract. De 25-jarige linkermiddenvelder van Helmond Sport traint inmiddels mee met de Bossche selectie. Roberto Straal heeft na een gesprek met trainer Van der Pluijm bedenktijd gevraagd. Inmiddels is de selectie neergestreken in Odoorn voor een trainingskamp. Gisteren werd geoefend tegen zondag eersteklasser Valthermond dat met 8-3 werd verslagen.

Den Bosch test ook René Wolffs; financiële nood voelbaar op De Vliert, Van Schijndel verkocht.
Met René Wolffs (Willem II) test FC Den Bosch vanavond op het sportpark van Schijndel tegen eerstedivisieclub Heracles opnieuw een kandidaat. Ook Wim Volkerink (Emmen) en John Heijster (Helmond Sport) spelen in Schijndel mee. De komst van geen van de drie spelers staat nog vast. Ruim 2,5 week voor de competitiestart telde Den Bosch gisteren maar tien spelers op de training. Nog deze week hoopt de nieuwe eredivisieclub de selectie uit te breiden. In alle gevallen probeert Den Bosch nieuwe spelers te strikken op huurbasis. Voor versterking van de spelersgroep heeft FC Den Bosch geen middelen beschikbaar. Ook de verkoop van Lowie van Schijndel, voor twee ton naar De Graafschap, is nodig gebleken om de financiële nood te verlichten en het exploitatietekort van vorig seizoen te dekken. De uittocht van spelers leidde gisteren tot zo’n verontrusting dat de spelersraad zijn bezorgdheid daarover uitsprak bij het bestuur. “De verkoop van Lowie van Schijndel was de druppel. Hoe kunnen we zo nog eredivisievoetbal spelen”, vroeg aanvoerder Jos van Eck zich af. “We moeten nog steeds elk dubbeltje omdraaien. Daarom is uiterste voorzichtigheid geboden”, reageert manager Van de Laar.

Den Bosch wil viertal strikken; zege op Heracles in Schijndel (4-1).
Voor FC Den Bosch lijkt aanvulling van de spelersgroep op komst, nieuwe aderlatingen eveneens. Verdediger Wim Volkerink en de middenvelders René Wolffs, John Heijster en Dennis Heine komen allen voor een contract in aanmerking. Daarentegen zijn de nieuwelingen Joey Mulders (van BVV) en reservedoelman Peter Hofman (van Wageningen) vermoedelijk voorlopig niet beschikbaar. Beiden moeten een knieoperatie ondergaan. Volkerink (26) nam gisteravond in Schijndel na het vlot gewonnen oefenduel met Heracles het hem aangeboden tweejarig fullprofcontract voor beraad mee naar Drenthe. Met Emmen is al overeenstemming over de transfersom. Wolffs en Heine kwamen gisteren nog niet verder dan een halve wedstrijd, maar coach Hans van der Pluijm wil beiden eveneens aantrekken. “Van Volkerink weet ik zeker dat het een versterking is. Wanneer hij in conditie is, is-ie erg snel en hij heeft een goede trap. Heine is een jongen die we in de loop van het seizoen goed kunnen gebruiken want in de eredivisie zullen we tenminste 22 spelers nodig hebben. Bij Wolffs kun je zien dat het een jongen is die een jaar of vijf in de eredivisie heeft meegedraaid”, oordeelde Van der Pluijm. Met Willem II bereikte Den Bosch al een akkoord over de huursom. Eind deze week wordt ook duidelijk of Den Bosch de mogelijkheden heeft verkregen via een investeerder Heijster (transfersom twee ton) aan te trekken. Daarnaast hoopt de club nog deze week een of twee (nog onbekende) aanvallers aan te trekken. Met hun club werden reeds afspraken over huren gemaakt. Het wachten is nog op het jawoord van de speler(s).

Den Bosch wil spitsenduo van Roda JC.
De Nigeriaan Ogechukwu (20) en Michel Haan (25) zijn de volgende kandidaten waarmee FC Den Bosch de spelersgroep wil uitbreiden. Bij Roda JC werd al geïnformeerd naar de mogelijkheid beide aanvallers te huren. Het huren van de aanvaller Tijani Babangida (19) van VVV is voor Den Bosch al onmogelijk gebleken. Wim Volkerink ging gisteren akkoord met het hem aangeboden contract. De trage en haperende invulling van het personeelsbestand is zoals gemeld het gevolg van de financiële nood bij FC Den Bosch. Geld om in transfers te investeren mist de nieuwe eredivisieclub. De exploitatie biedt alleen ruimte om voor een schappelijk prijsje spelers te huren. In het nieuwe seizoen hanteert FC Den Bosch een begroting van 2,7 miljoen gulden. Ongeveer vijf ton meer dan de huishouding in de eerste divisie bedroeg.

Komen en gaan bij Den Bosch; komst Heijster afgeketst, René Wolffs voor een jaar gehuurd.
De nood wordt steeds hoger bij FC Den Bosch, dat om versterking staat te springen. De komst van John Heijster (Helmond Sport) ketste gisteren af omdat zijn komst niet bleek te financieren. Een paar uur voor het gewonnen oefenduel tegen Kortrijk (2-0) vernam trainer Hans van der Pluijm dat spits Mischa Werdens een poging wilde wagen zich in de ploeg te spelen. Nadat Werdens in de tweede helft met een fraaie lob scoorde, was de kreet “huren” al hoorbaar op de tribune. De Bossche aanhang vergat echter dat de speler in de eerste helft enkele fraaie kansen miste. Maar het doelpunt van de ex-PSV’er maakte veel goed bij het Bossche publiek. Wel tekende Wolffs een huurcontract voor een jaar. De Deen Heine maakte gisteren een goede indruk bij Van der Pluijm. “Dat is een behoorlijk ventje met een aardige voetbalintelligentie”.

Deen drie jaar bij Den Bosch; contract voor Heine, beraad Haan.
FC Den Bosch kan de komende drie jaar beschikken over de Deense middenvelder Dennis Heine. Op de Roda JC-spitsen wordt verder gewacht. Met Werdens gaat FC Den Bosch niet verder omdat trainer Van der Pluijm niet overtuigd raakte na een oefenwedstrijd tegen BVV. Vanavond oefenen de Bosschenaren tegen Erp met Michel Haan van Roda JC. Na afloop van het duel laat Haan weten of hij ingaat op de aanbieding. Met Roda JC bereikte Den Bosch al overeenstemming over een huurovereenkomst. Trainer Van der Pluijm heeft met Haan gesproken om zijn bedoelingen met hem duidelijk te maken.

Den Bosch wacht verder op duo Roda JC.
Voor FC Den Bosch duurt het wachten op nieuwe spitsen verder voort. Beide Roda-spitsen mikken voorlopig beiden op kansen bij hun eigen club. Haan speelde niet mee tegen Erp (1-11 overwinning) maar speelde als invaller mee bij Roda JC. Haan vertelde tot morgen te willen wachten met de toezegging op huurbasis naar Den Bosch te komen.

Haan zegt af bij Den Bosch.
FC Den Bosch moet verder op zoek naar een nieuwe spits. Roda-aanvaller Haan liet gisteravond aan trainer Hans van der Pluijm weten geen trek te hebben in een overgang naar De Vliert. “De trainer van Roda kan niet om me heen nadat ik gisteren tweemaal scoorde”, aldus Haan. “Haan wil persé slagen bij Roda JC”, meldde Van der Pluijm. “Het draait nog niet best bij Roda en daarom ruikt hij zijn kans om een plaats in de spits te bemachtigen”.

Deze rubriek vat het nieuws samen over FC Den Bosch 25 jaar geleden. Daarbij is gebruik gemaakt van de artikelen uit het Brabants Dagblad van die betreffende maand. Kijk voor de historie van de club in het 50-jarig jubileumboek “Vallen en Opstaan”, bijvoorbeeld de statistieken van dit beschreven seizoen 1992-1993. 


Samenstelling: Ronald van Boxtel