Laatste periode in eerste divisie; FC Den Bosch thuis tegen Heracles.
Voor FC Den Bosch start vanavond in de zesde en tevens laatste periode in de eerste divisie met een thuisduel tegen Heracles. “Zeker zo’n eerste duel uit een nieuwe periode is belangrijk om te winnen”, vindt trainer Hans van der Pluijm. In de laatste fase van de competitie heeft Den Bosch nog twee ijzers in het vuur. Mocht Den Bosch na vijf pogingen andermaal naast een periodetitel grijpen, dan heeft het bij een hoge klassering nog kansen op een plaats in de nacompetitie. Tegen Heracles start FC Den Bosch vrijwel met dezelfde basis als twee weken geleden toen met 1-2 van Heerenveen werd gewonnen. Alleen René Nijhuis ontbreekt dan toch wegens een forse schorsing die fel werd betwist. Zijn plaats wordt ingenomen door Jan Gösgens.

FC Den Bosch – Heracles 1-1; “Zondagsgoal” redding voor Den Bosch; kater voor Heracles door gelijkmaker in blessuretijd.
Tranen schoten Jan Gösgens in de ogen toen hij in de blessuretijd Den Bosch redde van een nederlaag tegen de eerste periodekampioen Heracles. De “zondagsgoal”, een pegel vanaf 35 meter, haalde alle emoties in de persoonlijke sfeer weer boven. De droomgoal van Gösgens herinnerde de bezoekers in De Vliert aan de bekerwedstrijd van Den Bosch vorig seizoen tegen Roda JC. Met eenzelfde kanonskogel van grote afstand schoot hij toen zijn ploeg indirect naar de bekerfinale tegen Feyenoord. Op het middenveld vocht hij voorbeeldig en onvermoeibaar voor elke bal. Hij trok het initiatief als verbindingsschakel tussen verdediging en aanval naar zich toe. “Conditioneel zat het wel goed, ook al had ik meer dan een week niet getraind.” Zielsgelukkig met de spetterende gelijkmaker van Jan Gösgens was de Bossche coach Hans van der Pluijm. Want omdat ook de concurrenten punten hebben laten liggen, blijft Den Bosch meedoen in de race om de laatste te verdelen prijzen. Van der Pluijm moest lijdzaam toezien hoe de Almelose doelman Carlo L’Ami vele scoringskansen uit afstandsschoten om zeep hielp. “Het had 3 of 4-0 moeten zijn”, keek Van der Pluijm terug en opnieuw moest hij ervaren, dat zijn ploeg thuis een ander gezicht toont dan in uitwedstrijden. Maar ook Heracles kon aanspraak maken op een vorstelijke winst, hetgeen duidelijk maakte dat er voor het Bossche publiek genoeg te genieten viel. Voldoende spectaculaire momenten voor beide vergoedden veel, doch Den Bosch liet teveel zwakke met sterke perioden afwisselen om volledig voldoening te krijgen van het punt dat tegen Heracles uit het vuur werd gesleept. Den Bosch ontbreekt het teveel aan schotkracht in de eerste lijn en op het middenveld aan een man die rust uitstraalt en de bal aan de voeten kan houden. Verdedigend klopte het allemaal redelijk, omdat Bults, Goossens en Laponder (hij werd na twee grove overtredingen van het veld gestuurd) consequent positiedekking toepasten op de steeds van positie wisselende Almelose spitsen. FC Den Bosch begon veelbelovend aan de wedstrijd en al na zeven minuten stierf een schitterende combinatie tussen Gösgens, Netten, Derksen en weer Gösgens in schoonheid. De redding van Van Grinsven in de 13e minuut op een snoeihard schot van Folkert Velten had een waarschuwing moeten zijn. Van Eck maakte teveel foutjes en het gevolg was dat Laponder moest ingrijpen en zijn eerste gele kaart kreeg. Bovendien verloor Den Bosch de grip op het middenveld waardoor het agressieve Heracles onnodig onrust kon zaaien. Pas een redding van L’Ami op een schot van Brusselers gaf kort voor rust zelfvertrouwen. Een inzet van Van Eck stompte L’Ami vervolgens ook nog eens uit de kruising. In de tweede helft trok Heracles het spel volledig naar zich toe en na de rode kaart voor Laponder kon het overwicht in een doelpunt worden uitgedrukt. In de hectische slotminuten kon vervolgens door Jan Gösgens een glanzend slot worden gegeven.

De inzet van Dirk Jan Derksen wordt nog gestopt waarna de rebound van Gösgens snoeihard in het doel wordt geschoten.

Opstelling FC Den Bosch: Van Grinsven; Laponder, Bults, Van Eck, Goossens; Brocken (74. Custers), Gösgens, Netten, Brusselers; Derksen, Laisina (46. Van Schijndel).

FC Den Bosch gaat in Zwolle voor de volle winst.
“We moeten de twee punten pakken om bovenin mee te blijven draaien en om de kansen in de laatste periode te behouden”. Daarom, benadrukt Hans van der Pluijm, “gaan we uit van onze eigen kracht, we gaan aanvallen en keihard werken.” De Bossche coach moet het vanavond stellen zonder John Laponder, die voor één wedstrijd is geschorst. Erwin van de Looi, gehuurd van Vitesse, vervangt Laponder waardoor Bults naar rechts schuift. Van Schijndel vervangt Laisina die een enkelblessure heeft.

De wedstrijd werd echter afgelast.
Blessurespook slaat weer toe bij FC Den Bosch.
Trainer Hans van der Pluijm moet voor de inhaalwedstrijd van vanavond tegen en in Zwolle opnieuw noodverbanden leggen. In de voor de laatste periode zo belangrijke wedstrijd mist Den Bosch Laisina en de verdedigers Meulendijk en Bults, die met een kapotte meniscus zeker vijf wedstrijden is uitgeschakeld. Middenvelder Jan Gösgens krijgt vanavond als rechtsback de kans zijn veelzijdigheid te tonen. Guus van der Borgt maakt na een afwezigheid van drie maanden in het eerste elftal zijn rentree op de bank.

FC Zwolle – FC Den Bosch 0-0; Bestuur Den Bosch legt spelers boete op; “wanprestatie niet langer aan thuisfront te verkopen”.
Een collectieve boete van 200 gulden per man heeft het bestuur van FC Den Bosch de spelers “wegens wanprestatie” opgelegd. Na de bloedeloze 0-0 gisteravond in Zwolle stelde het bestuur een daad omdat, zoals manager Chris van de Laar het na afloop met een kwaad gezicht vertolkte: “Deze vertoning niet meer aan het thuisfront te verkopen is”. Vanochtend tijdens een straftraining krijgen de spelers de bestuursmaatregel te horen. Van de Laar: “De goeden moeten onder de kwaden lijden, maar de inzet die tegen Zwolle werd getoond kunnen we niet langer accepteren.”  “We hadden hier de volle winst moeten pakken, maar we hebben gefaald”, concludeerde de zwaar gedesillusioneerde trainer Hans van der Pluijm. Welgeteld drie echte scoringskansen, twee voor en één na rust, wist Den Bosch zich te creëren doch op een knullige manier werden ze om zeep geholpen door de spitsen Van Schijndel en Custers. De Bosschenaren hebben de zaken nu niet meer in eigen hand; in de periodestand zijn de kansen zo goed als verspeeld en ook in de algemene rangschikking dringen anderen voor en kunnen aanspraken om via de achterdeur de nacompetitie te halen worden vergeten. Smeken om een mirakel en hopen op misstappen van anderen is het enige wat FC Den Bosch nog rest. Voetbaltechnisch heeft Den Bosch meer in huis dan de Zwolse ploeg, maar in het veld lieten de Bosschenaren zich echter inpakken door de gretigheid en het karakter van de tegenstander. De eerste 25 minuten wist de formatie van Van der Pluijm zich geen raad en zocht naar een adequaat antwoord. Zelfs tegen een tien man tellende Zwolse ploeg kon Den Bosch geen vuist maken. Al na 27 minuten werd de Zwolse doelman Timmer naar de kleedkamer gestuurd toen hij buiten het strafschopgebied met de handen een scoringskans van Lowie van Schijndel ongedaan maakte. Reservedoelman Gerritsen postte zich in het doel en bewees meteen bij de les te zijn. Met enkele attente ingrepen zorgde hij ervoor dat het offensief van Den Bosch strandde in machteloosheid. Het was juist in deze fase, dat FC Den Bosch enkele aanspraken mocht maken op een treffer. Tot drie maal toe werd een inzet van de Zwolse lijn gehaald en vrij voor doel knalde Van Schijndel ongecontroleerd huizenhoog over. Na rust een verdedigend Zwolle dat via snelle uitvallen gevaar probeerde te stichten. Maar de Bossche laatste linie schermde de diepte goed af en werd er geen moment uitgelopen. Zwolle bleef vaak met zeven spelers achter en maakte het Den Bosch met dat spelletje erg moeilijk. Veel balverlies en passes kwamen niet meer aan. En bovendien liet menige Bossche speler zich in vechtlust aftroeven, spirit en overtuiging ontbraken.

Een Zwolle speler wordt fel op de huid gezeten door Richard Custers van FC Den Bosch

Opstelling FC Den Bosch: Van Grinsven; Gösgens, Van de Looi, Van Eck, Goossens; Brocken, Netten, Brusselers; Custers, Van Schijndel, Derksen.

Spelers FC Den Bosch kwaad over boete.
De voetballers van FC Den Bosch beraden zich op verzet tegen de strafmaatregel van het bestuur van de Bossche eerste divisieclub, die afgelopen vrijdag alle spelers een boete oplegde van 200 gulden de man. “Wegens wanprestatie”, zo beargumenteerde manager Chris van de Laar namens het bestuur de maatregel, die volgde op het 0-0 gelijke spel tegen FC Zwolle. De spelersraad van Den Bosch overweegt bij de spelersvakbond VVCS te informeren of het volgens de arbeidscontracten is toegestaan dergelijke boetes op te leggen. Morgen vormt de maatregel onderwerp van gesprek met het bestuur. De boete werd door het bestuur opgelegd zonder overleg met coach Hans van der Pluijm. In de wedstrijd tegen FC Zwolle hadden de Bosschenaren een uur lang een numerieke meerderheid maar kon het geen beslissing forceren.

FC Den Bosch zet boete voor spelers op laag pitje in aanloop naar de wedstrijd tegen Haarlem.
De boete die de voetballers van FC Den Bosch wegens “wanprestatie” kregen opgelegd na de wedstrijd in en tegen Zwolle, is door het bestuur van de Bossche club omgezet in een “voorwaardelijke boete” van 50 gulden die van kracht blijft tot het einde van het seizoen. De spelers, die vanavond thuis spelen tegen Haarlem, zijn gisteren voor de training van de beslissing op de hoogte gebracht. In een verklaring zegt het bestuur tot deze beslissing te zijn gekomen “na zorgvuldige afweging van alle belangen. De signaalfunctie die ten grondslag lag aan het opleggen van de boete is door de spelersgroep uitermate goed opgepakt”, luidt de verklaring. Jan van Grinsven daarover nog: “We hebben inderdaad niet goed gevoetbald, maar het bestuur heeft daarop te snel gereageerd. En dat heeft men nu zelf ook wel ingezien”, luidt zijn conclusie. In de wedstrijd tegen Haarlem zal vanavond blijken hoezeer de spelers zich de strafmaatregel van het bestuur hebben aangetrokken.

FC Den Bosch – Haarlem 3-2; Den Bosch solliciteert naar premie; nacompetitie opnieuw in beeld na zege op Haarlem.
Een extra winstpremie zat er zaterdagavond na de 3-2 overwinning op Haarlem niet in voor de spelers van FC Den Bosch. Alleen een aai over de bol door voorzitter Theo Heijmans en een bescheiden applausje van de paar honderd fans op de hoofdtribune. De nacompetitie lonkt nu weer en daardoor een vrolijke afsluiting van een toch turbulent seizoen in De Vliert. De zege en de misstappen van bijna alle concurrenten zorgden zaterdag ook meer voor vrolijke gezichten binnen de spelersgroep dan de actie van de voorzitter, die na afloop iedereen was komen complimenteren met het resultaat. “Meneer Heijmans had helemaal niet binnen hoeven te komen om ons te feliciteren”, vertolkte spits Lowie van Schijndel nog eens het ongenoegen binnen de Bossche spelersgroep rond de inmiddels omgezette boete van vorige week. “Aan een compliment heb ik dan deze keer ook geen behoefte. Ik riep nog dat we nu voor de inzet wel een extra premie hadden verdiend, maar daar werd niet op gereageerd.” Toch lijkt het bestuur op het eerste oog met haar boeteactie de Bossche spelers wakker te hebben geschud. De inzet en het enthousiasme waren hartverwarmend. Het kijkspel verdiende een voldoende, Den Bosch was er dit seizoen bovendien niet in geslaagd om op eigen veld na een achterstand nog te winnen. Zaterdag wel, en dat tegen een ploeg die nauwelijks onderdeed voor de thuisclub. “De grootste verdienste was dat er bij ons nu een team stond”, vond ook trainer Hans van der Pluijm. “Maar ik had ook niet anders verwacht, sommige jongens hebben het zich nogal aangetrokken wat er de afgelopen week allemaal is gebeurd. Maar we moeten nu dat boek ook maar sluiten.” FC Den Bosch startte vlot en speels, maar Van Schijndel en Netten misten in de openingsfase dotten van kansen. Daarvoor kreeg de thuisclub zoals gewoonlijk de rekening gepresenteerd. Vlak voor rust sloeg Haarlem toe na een serie blunders in de Bossche defensie: 0-1. Vervolgens rechtte Den Bosch de rug en via Van Eck nog voor rust, en Derksen en Van Schijndel was het na een uur 3-1. Er leek geen vuiltje aan de lucht, mede omdat Haarlem rijp was voor de slachtbank. Het was toen meer een wedstrijd voor 4-1 of 5-1 dan 3-2. Maar door de missers in de Bossche voorhoede werd het in de slotfase nog benauwd. Haarlem, zonder zijn geschorste topscorers Keur en Van Galen, kwam acht minuten voor tijd terug op 3-2. Het zette vervolgens nog even aan, maar de Bossche muur bleef overeind.

Peter Netten wurmt zich langs een Haarlem speler

Opstelling FC Den Bosch: Van Grinsven; Laponder, Van de Looi, Van Eck, Goossens; Gösgens, Netten (89. Heerenveen), Brusselers; Brocken (79. Custers), Van Schijndel, Derksen.

Stand eerste divisie eind maart 1992:
Cambuur 33-47, RBC 32-41, Heerenveen 33-40, FC Den Bosch 33-39, NAC 32-28, NEC 33-37, Heracles 33-36, Go Ahead Eagles 33-36, Veendam 32-35, Haarlem 33-35, Wageningen 32-34, Telstar 32-33, AZ 33-33, Eindhoven 33-31, Helmond Sport 33-31, Emmen 33-26, Excelsior 34-26, FC Zwolle 33-25, TOP 33-21, VCV Zeeland 33-12.

Deze rubriek vat het nieuws samen over FC Den Bosch 25 jaar geleden. Daarbij is gebruik gemaakt van de artikelen uit het Brabants Dagblad van die betreffende maand. Kijk voor de historie van de club in het 50-jarig jubileumboek “Vallen en Opstaan”, bijvoorbeeld de statistieken van dit beschreven seizoen 1991-1992.

Samenstelling: Ronald van Boxtel