FC Den Bosch start nacompetitie op Woudestein
Vanavond begint FC Den Bosch de nacompetitie in poule B met een uitwedstrijd tegen Excelsior. “Het is logisch dat wij favoriet zijn in onze poule als je op de tweede plaats eindigt”, vindt Hans van der Pluijm, de coach van FC Den Bosch. “Belangrijk is dat we in de eerste wedstrijd meteen een goed resultaat neerzetten, daarna hebben we thuiswedstrijden en hebben we zelf in handen de zaak snel te beslissen.” Erik Meulendijk (sinds half januari uit de roulatie met gescheurde kniebanden) maakt zijn rentree als vervanger van rechtsback John Laponder die is geschorst. Verder blijft het elftal van FC Den Bosch ongewijzigd.

Excelsior – FC Den Bosch 0-2; Den Bosch grijpt gele trui, Betuwe-expres Derksen-Laisina succesvol.
De eerste twee tegels zijn al gelegd op het pad dat voor FC Den Bosch naar terugkeer in de eredivisie kan leiden. Met een 0-2 zege bij Excelsior nam de nummer twee van de eerste divisie zaterdagavond bezit van “poleposition” in poule B van de nacompetitie. Afgaande op de krachtsverhoudingen in de normale competitie is Den Bosch het aan zijn stand verplicht de gele trui van begin tot eind te dragen, zeker in een poule met Excelsior, 15e op de ranglijst, en Eindhoven dat als 14e eindigde. Aan die opdracht voldeed het alvast in de eerste etappe, die werd beslist door doelpunten van de “Betuwe-expres” Derksen-Laisina. “Maar hoe vaak is al niet gebleken dat in de nacompetitie andere wetten gelden. Vergeet even niet dat we in deze competitie hier nog met 3-1 van Excelsior hebben verloren”, voerde de Bossche coach Hans van der Pluijm zaterdagavond aan terwijl zijn spelers onder de douches van Woudestein al luidkeels een feestje vierden. Bij Excelsior werd spits Tammer node gemist waardoor het aan vuurkracht ontbrak bij Excelsior. Na zestien minuten had Excelsior een strafschop kunnen krijgen, nadat Erwin van de Looi zijn tegenstander had neergetrokken, maar scheidsrechter Blankenstein negeerde de overtreding. FC Den Bosch zelf werd pas gevaarlijk als vrije verdediger Jos van Eck het lef had de laatste linie te verlaten en zich aanspeelbaar maakte op het middenveld, en zich zo aan de druk van Excelsior kon ontworstelen. Acht minuten voor het einde kwam uiteindelijk de beslissing in deze wedstrijd toen invaller Laisina een een-twee combinatie met Van Eck vallend kon inkoppen: 0-2. Eveneens met een snoekduik kopte Derksen zeven minuten voor de rust Den Bosch naar een verdiende voorsprong: 0-1. Derksen scoorde na een uitgemeten vrije schop van Brocken waarbij de Excelsior-verdedigers alle aandacht op de lengte van Van Schijndel en Van Eck hadden gericht. Met de goals van Derksen (19) en Laisina (20) plukte Den Bosch de vruchten van scouting in de Betuwe. Beide aanvallers komen uit Tiel en rijden gezamenlijk dagelijks naar De Vliert. De Bossche schare op Woudestein reageerde uitgelaten op hun goals. Laisina onderstreepte zijn blijdschap zelfs met vreugdesprongen in de hekken alsof de eredivisie al was bereikt.

Vladimir Laisina klimt na zijn doelpunt jubelend in de vangnetten achter het Excelsior doel

Opstelling FC Den Bosch: Van Grinsven; Meulendijk, Van de Looi, Van Eck, Goossens;  Gösgens, Nijhuis (83. Netten), Brusselers; Brocken (76. Laisina), Van Schijndel, Derksen.

Jos van Eck nog vraagteken bij FC Den Bosch.
Voor de tweede wedstrijd van FC Den Bosch in de nacompetitie tegen Eindhoven (vanavond half acht in De Vliert) is het meespelen van vrije verdediger Jos van Eck nog een vraagteken. De Rotterdammer ging donderdag tijdens de training door zijn enkel. Trainer Hans van der Pluijm zal pas bij de warming-up beslissen of Van Eck moet worden vervangen door Meulendijk. “Van Eck is voor ons een belangrijke gangmaker, die van achter uit aanvallende impulsen geeft en die bovendien voorin voor gevaar kan zorgen.” Eindhoven – dat midweeks ook van Excelsior won – hoopt zich te revancheren voor de twee nederlagen in de competitie tegen FC Den Bosch.

FC Den Bosch – Eindhoven 0-0; Den Bosch doet aan zelfkastijding; beslissing finaleplaats nacompetitie verschoven naar Eindhoven.
Voor FC Den Bosch lijkt zelfkastijding een noodzaak om tot successen te kunnen komen. De geselingen van de eerste divisie hebben de Bosschenaren lange tijd over zich afgeroepen alvorens deelname aan de nacompetitie veilig te stellen. Nadat in de nacompetitie via een klinkende overwinning in Rotterdam op Excelsior een prima uitgangspositie was gecreëerd, maakten de Bosschenaren het zich wéér onnodig moeilijk. Door het 0-0 gelijkspel zal pas in Eindhoven beslist worden wie de finale van de nacompetitie mag gaan spelen. Het doelsaldo kan wel eens beslissend worden in poule B van de nacompetitie en dat betekent, dat Den Bosch komende zaterdag tegen Excelsior beter met de kansen moet omspringen dan tegen Eindhoven werd gedemonstreerd. Nijhuis en Van Schijndel hadden in de eerste helft vrij voor doelman Van der Sleen de zaken moeten afmaken. “Ik kreeg de bal niet lekker”, verontschuldigde de Bossche spits zich. Van Schijndel kwam plots in schietpositie, maar het schot hobbelde net naast. Nijhuis mocht vervolgens vanuit buitenspelpositie opstomen naar het Eindhovense doel, maar in plaats van zelf het vonnis te voltrekken legde hij de bal breed op de wegens buitenspel afgesloten Dirk Jan Derksen. Daarna zorgden alleen nog enkele afstandsschoten van Bossche en Eindhovense zijde voor enige opwinding in een wedstrijd die naar een bedenkelijk niveau daalde. “Het was niet best”, erkende de Bossche coach Hans van der Pluijm. “Het resultaat stond voorop, er mocht niet verloren worden”, vulde zijn Eindhovense collega Chris Dekker aan. Nervositeit, harde wind, striemende regen en een spekglad knollenveld hadden een te grote invloed op de wedstrijd om het publiek in De Vliert te veraangenamen. Een forse aderlating voor Den Bosch was de afwezigheid van Jos van Eck, die zeker vier weken is uitgeschakeld door een gescheurde enkelband. De Rotterdammer is een stuwende kracht vanuit de verdediging en die taak kon zijn vervanger Erik Meulendijk zaterdagavond niet overnemen, mede doordat hij met een gebrek aan wedstrijdritme kampte. Gevolg was een te groot speelveld, waardoor het heil werd gezocht in lange halen die in de meeste gevallen niet goed aankwamen en slecht konden worden verwerkt. Pas in de tweede helft wist Den Bosch pressie uit te oefenen omdat toen het middenveld met de opschuivende Meulendijk als extra aanspeelpunt beter aansloot. Gescoord werd er echter niet in deze matige wedstrijd.

Lowie van Schijndel in actie tegen Eindhoven

Opstelling FC Den Bosch: Van Grinsven; Laponder, Van de Looi, Meulendijk, Goossens; Gösgens, Nijhuis, Brusselers; Brocken (46. Laisina), Van Schijndel, Derksen (71. Smeets).

FC Den Bosch vanavond thuis tegen Excelsior in 3e wedstrijd van de nacompetitie.
In De Vliert hoopt Van der Pluijm met zijn ploeg tegen Excelsior een goede basis te leggen voor de allesbeslissende uitwedstrijd van volgende week zondag tegen Eindhoven. Van der Pluijm: “We moeten al van meet af aan achter in een-op-een gaan spelen en vroeg een doelpunt afdwingen. Het gemis van Jos van Eck zal zo minder voelbaar zijn dan vorige week tegen Eindhoven, hoe goed Erik Meulendijk het toen ook heeft gedaan.” Excelsior komt naar Den Bosch om hun sportieve plicht te vervullen. “Dit keer wordt het moeilijker voor ze dan in Rotterdam”, verzekert trainer Popovics.

FC Den Bosch – Excelsior 1-1; Nacompetitie mist kwaliteit; Den Bosch komt niet tot aanvaardbare prestaties.
Armoe is dit jaar troef in de nacompetitie van de eerste divisie. Nog geen enkele deelnemer heeft dit voetbaltoetje tot smaakmaker kunnen verheffen. Het vertoonde spel is in beide poules gehuld in een grauwsluier, dat werd zaterdagavond ook in Den Bosch nog maar eens bevestigd. Welgeteld twee momenten verdienen vermelding in deze wedstrijd: de twee doelpunten. De Bossche treffer was er overigens een van grote schoonheid die “veteraan” Bud Brocken, die bij Den Bosch geen contractverlenging krijgt aangeboden. Goossens, een van de betere spelers bij Den Bosch, stuurde in de 60e minuut met een dieptepass Nijhuis op links de vrije ruimte in. Diens voorzet werd door Brocken met een fraaie volley afgewerkt. Snoeihard sloeg de bal in achter de Rotterdamse doelman. Met zijn uitstekend opererende verdediging leek Den Bosch toch nog als winnaar van het veld te kunnen stappen. Het zelfvertrouwen zou voor de allesbeslissende wedstrijd in en tegen Eindhoven een fikse impuls te hebben gegeven. Ware het niet, dat een enkele seconde van onachtzaamheid Den Bosch met de neus op de feiten drukte. Uit een vrije trap mocht verdediger Pronk, zo vrij als een vogeltje via de vuist van Van Grinsven inschieten: 1-1. Daarmee legde Excelsior een loden last op de schouders van Den Bosch, dat nu in Eindhoven als die ploeg Excelsior wel klopt, zal moeten winnen om de finale te bereiken. “We hebben onze sportieve plicht gedaan en ook tegen Eindhoven zullen we die proberen na te komen”, beloofde Excelsior trainer Sandor Popovics. Hans van der Pluijm was teleurgesteld over het spel. “Gehaast en te onrustig. Er wordt te veel gelopen in plaats van de bal het werk te laten doen. De jongens moeten maar eens bij zichzelf te rade gaan waarom het niet loopt. De hand in eigen boezem steken”, oordeelde de Vlijmense coach opgewonden. Het publiek was in De Vliert de verliezer. Fluitconcerten gaven uiting aan de gevoelens van ongenoegen.

Lowie van Schijndel” knuffelt” Bud Brocken die Den Bosch tegen Excelsior op voorsprong schoot

Opstelling FC Den Bosch: Van Grinsven; Laponder, Van de Looi, Meulendijk, Goossens; Gösgens, Nijhuis, Brusselers; Brocken, Van Schijndel (79. Laisina), Derksen (55. Smeets).

Hulp voor FC Den Bosch.
Excelsior heeft gisteravond FC Den Bosch een dienst bewezen. De uitgeschakelde Rotterdamse formatie hield op eigen veld Eindhoven simpel op 0-0. Met gelijke kansen gaat FC Den Bosch nu zondag de laatste groepswedstrijd tegen Eindhoven in, met als inzet een plaatsje in de finale van de nacompetitie. De wedstrijd wordt gespeeld in het PSV-stadion.

Jos van Eck terug bij FC Den Bosch.
Zondagmiddag maakt Jos van Eck zijn rentree bij FC Den Bosch na een korte afwezigheid door een enkelblessure. Mogelijk maakt ook Dick Bults zijn rentree na een knieblessure die hem enkele maanden aan de kant heeft gehouden. Het herstel van Bults komt als geroepen omdat Goossens en Nijhuis geschorst zijn. Den Bosch trekt zich met het oog op de belangrijke wedstrijd tegen Eindhoven vandaag terug in een trainingskamp in Bladel. Bij een gelijkspel in Eindhoven is Den Bosch winnaar van poule B en speelt het tegen de winnaar van poule A (NAC of Go Ahead Eagles) om één plaats in de eredivisie.

Eindhoven – FC Den Bosch 2-2; Den Bosch met veerkracht in finale; Lowie van Schijndel knalt Bosschenaren in blessuretijd in eindstrijd tegen Go Ahead Eagles.
Aan de veerkracht van FC Den Bosch komt in de laatste competitiemaanden blijkbaar geen einde. De doetjes van de eerste competitiehelft zijn inmiddels zelfs uitgegroeid tot de leeuwen van de nacompetitie. Achterstanden deren Den Bosch niet meer, blessures en schorsingen evenmin. Gisteren sleepte de gehavende ploeg op de valreep een 2-2 gelijkspel tegen en in Eindhoven uit het vuur, terwijl de blessuretijd met een 2-1 voorsprong voor de thuisclub was ingegaan. Lowie van Schijndel scoorde in die blessuretijd alsnog 2-2 na een wanhoopspass van Jan Gösgens. FC Den Bosch plaatste zich door Van Schijndels treffer voor de finale van de nacompetitie over twee duels tegen Go Ahead Eagles. En daarin moet de ploeg opnieuw tegenslagen overwinnen, want de opschudding na de gelijkmaker zal ook voor Den Bosch niet zonder gevolgen blijven. Lowie van Schijndel kreeg daarbij na een “normale” overtreding rood, nadat Eindhovens opgewonden standje Aziz Doufikar ook al tegen een rode kaart was opgelopen, omdat hij de Bossche assistent trainer Cor Adriaanse met een vliegende tackle had gevloerd. Al veel eerder in de wedstrijd had Jos van Eck wegens commentaar een gele kaart gekregen, waardoor hij voor de thuiswedstrijd tegen de Eagles is geschorst. “Maar ook dat zullen we wel weer overwinnen”, verklaarde de stralende Bossche trainer Hans van der Pluijm zelfverzekerd. Een serie van 13 achtereenvolgende wedstrijden zonder nederlaag heeft het zelfvertrouwen bij Den Bosch naar grote hoogten opgestuwd. Zozeer zelfs dat een terugkeer naar de eredivisie na twee jaar nog altijd binnen handbereik is. Gisteren ging het ondanks de aanwezigheid van 1500 luidruchtige Bossche fans in het Philips-stadion echter vrij moeilijk. Al speelde Den Bosch, na een haperende start, een puike eerste helft en een sterk deel van het tweede bedrijf. “We hadden alleen niet zo tam uit de kleedkamer moeten komen na de rust”, vond Van der Pluijm, die zelf halverwege de tweede helft de Bossche motor draaiende hield door de uitgeputte Peter Netten te vervangen door Dick Bults. Bults nam zijn vertrouwde rechtsbackpositie over van Erik Meulendijk en die ging op de as van het middenrif nuttig werk verrichten. Met Meulendijk als golfbreker nam Den Bosch toen het heft weer in handen. Voor de pauze had de Bossche ploeg ook steeds het spel gedicteerd, met de inschuivende Van Eck als regisseur en Gösgens als extra slot op de deur. Van Eck zelf zorgde van twintig meter uit een vrije trap voor de fraaie 0-1. Brusselers verzuimde vervolgens de voorsprong uit te breiden en na rust raakte Den Bosch onnodig in de problemen. Peter Netten wees de Eindhovenaren de weg met een overtreding op Doufikar. André Wasiman benutte de penalty feilloos: 1-1. Eindhoven ging achterin één op één spelen en probeerde druk te zetten terwijl Den Bosch op de counter bleef loeren. Veertien minuten voor tijd leek echter alle Bossche hoop te vervliegen. Bij een hoekschop kopte Vroomans de bal tegen de schouder van Van Grinsven, waarna Doufikar simpel kon scoren: 2-1. Van een Bosch’ slotoffensief was vervolgens nauwelijks sprake. De Bossche ploeg leek er doorheen te zitten. Drie minuten voor tijd raakten de gemoederen al verhit. Bults werd na een solo binnen het strafschopgebied neergemaaid. Arbiter Bakker liet doorspelen, terwijl er sprake was van een geheide strafschop. Een deel van de Bossche aanhang raakte daardoor in de clinch met ME’ers. Het rumoer op de tribunes verstomde pas en sloeg over naar tumult op het veld toen Van Schijndel zijn pantoffel nog onder de bal kreeg en doelman Van der Sleen kansloos liet: 2-2.


Tumult in de slotfase nadat Den Bosch alsnog gelijk maakte.

Opstelling FC Den Bosch: Van Grinsven; Meulendijk, Van de Looi, Van Eck, Laponder; Gösgens, Netten (66. Bults), Brusselers; Brocken, Van Schijndel, Derksen.

Transferperikelen FC Den Bosch.
Direct na de wedstrijd tegen Eindhoven werd duidelijk dat er veel onrust is bij de spelers met betrekking tot het volgend seizoen. Van Eck eist een langere verbintenis voor hij bijtekent. Van Schijndel staat in de belangstelling van NEC en voelt niets voor verlenging onder de hem aangeboden voorwaarden. Van der Hoeven kan bij VCV Zeeland terecht. Van Grinsven en Goossens weten dat ze bij MVV onderdak kunnen vinden en neo-eredivisieclub Cambuur heeft interesse voor Gösgens. “Het heeft voor mij toch geen zin hier te blijven”, meende Gösgens, die net als Dick Bults na afloop op het speelveld opzichtig de felicitatiepogingen van manager Chris van de Laar negeerde. “Ik weet nu zeker dat ik volgend seizoen eredivisie speel”, sprak Van Grinsven, die na de dubbele wedstrijd tegen Go Ahead, met MVV verder onderhandelt.

FC Den Bosch in finale nacompetitie.
Hoewel eind mei gespeeld, worden de finalewedstrijden van FC Den Bosch tegen Go Ahead Eagles de volgende maand beschreven in de maand juni 1992.

Deze rubriek vat het nieuws samen over FC Den Bosch 25 jaar geleden. Daarbij is gebruik gemaakt van de artikelen uit het Brabants Dagblad van die betreffende maand. Kijk voor de historie van de club in het 50-jarig jubileumboek “Vallen en Opstaan”, bijvoorbeeld de statistieken van dit beschreven seizoen 1991-1992.

 Samenstelling: Ronald van Boxtel