FC Den Bosch heeft vanavond een zure en onnodige nederlaag geleden in en tegen Helmond. De thuisploeg wist kort voor tijd via voormalig FC Den Bosch-spelers Thomassen en Zeldenrust twee keer te scoren en was met 3-1 te sterk voor de Bosschenaren. Juist kort daarvoor had de Bossche ploeg een dot van een kans op de 1-2 gekregen en werd zij van een ogenschijnlijk zuivere penalty onthouden. Het missen van  kansen op belangrijke momenten breekt het Bossche team op in deze fase van de competitie. De derde periode is vanavond naar FC Dordrecht gegaan, de tegenstander van vrijdagavond. Die avond wacht voor FC Den Bosch de kans op sportieve revanche.

FC Den Bosch zag backs Mats Deijl en Jordy van der Winden terugkeren van schorsingen. Kahraman Demirtas speelde links in het centrum, omdat Bart Biemans onvoldoende was hersteld van de blessure die hij vrijdag opliep in de slotfase van de derby tegen FC Oss. Oussama Bouyaghlafen mocht het vanavond als linksbuiten proberen, ten koste van Zija Azizov.

FC Den Bosch begon fris aan het duel en speelde bij vlagen fraai combinatievoetbal. Dit leidde tot een kans voor Mats Deijl die diep werd gestuurd door Sven Blummel. De talentvolle rechtsback kapte zijn tegenstander uit ging richting de zestien van de tegenstander en werd vervolgens gevloerd. De scheidsrechter liet echter doorvoetballen en uit de tegenstoot kopte Jordy Thomassen namens Helmond Sport bijna de 1-0 tegen de touwen. Hiwat probeerde het even later met links, maar zijn inzet miste kracht. Namens FC Den Bosch schoot Blummel kort daarna over en ook een poging van Bouyaghlafen trof geen doel. Toch was hebt na twintig minuten spelen raak. Vossebelt werd in de zestien tegen de grond geduwd en legde zelf aan vanaf de stip. De Bossche captain haalde snoeihard door het midden uit en zette zijn ploeg op een 0-1 voorsprong. Op schoten van Damen en Mert na gebeurde er vervolgens aanvankelijk weinig tijdens de eerste helft. Toch werd het nog voor rust 1-1. Een corner werd verlengd en bij de tweede paal binnengewerkt door routinier Braber.

Na rust was het Helmond Sport dat sterk uit de kleedkamers kwam. Met opportunistische diepe ballen werden de Bossche spelers teruggedrukt op eigen helft. Het combinatiespel van FC Den Bosch kwam er gedurende de eerste twintig minuten van het tweede bedrijf nauwelijks uit. Helmond Sport kwam niet direct tot grote kansen, maar was wel dreigend. Zo miste Thomassen een voorzet van Zeldenrust en schoot Edwards over. Aan de andere kant nam Blummel het doel van Van Gassel twee maal onder vuur. Ook Bouyaghlafen kwam niet tot scoren. Zijn inzetten gingen naast of werden geblokt.

Leijten bewees in de 75e minuut nog maar eens dat hij over een uitstekende reflex beschikt. Op katachtige wijze keerde hij een hard schot van Thomassen van dichtbij. Het was het begin van een turbulent laatste kwartier. Aan Bossche zijde ging Van der Sande alleen op doelman Van Gassel af. Hij omspeelde de Helmond-goalie, werd neergelegd, maar kreeg geen penalty. Scheidsrechter Mulder leek voordeel te geven, waarna Niek Vossebelt de bal in het lege doel kon schuiven. De bal werd echter met links naast geschoven. Even later brak debutant Dilivio Hoffman goed door over links. Hij ging de zestien in, werd van achteren tegen de grond gewerkt, maar waar iedereen uit het Bossche kamp om een penalty schreeuwde werd er een corner gegeven. Twee belangrijke momenten kort voor tijd die niet in het voordeel van de ploeg van trainer/coach Wil Boessen uitvielen. En dan treedt een oude voetbalwet in werking. ‘Als je zelf niet scoort, dan…’ En zo geschiedde. Zeldenrust gaf in de 87e minuut uit de draai voor op Thomassen die met het hoofd beheerst een hoek uitzocht en Leijten kansloos liet (2-1). Uit een counter werd het in blessuretijd vervolgens ook nog 3-1, nadat Zeldenrust een voorzet van Naudts binnenwerkte. Een bittere nederlaag voor de Bossche ploeg was het gevolg.

Vrijdag wacht een nieuwe kans tegen de kersverse periodekampioen FC Dordrecht. We bedanken onze 70 meegereisde supporters voor hun steun in Helmond. Tot ziens in Stadion De Vliert!

FC Den Bosch TV: Reacties Wil Boessen en Jort van der Sande

Met heel mijn hart!

Fotografie: Pro Shots en Henk van Esch