FC Den Bosch heeft de knappe prestatie bij SC Cambuur vanavond geen vervolg weten te geven in eigen huis. De Bosschenaren hielden in Timmermans Infra Stadion De Vliert lang stand tegen de koploper van de Jupiler League, maar na 90 minuten waren het toch de bezoekers die de punten mee namen richting Venlo (0-2).

Wiljan Vloet kon voorafgaand aan de wedstrijd, naast de al langer geblesseerden Damiano Schet en Romero Regales, niet beschikken over Luuk Brouwers. De 18-jarige middenvelder die afgelopen wedstrijd tegen Cambuur nog in de basis startte, moest vrijdag al voor rust wegens een blessure worden gewisseld. Zijn vervanger Mats Deijl, eveneens uit de eigen opleiding, nam ook vanavond zijn plek op het middenveld in. De overige tien namen bleven ongewijzigd, waarmee Vloet dus ook tegen de koploper koos voor een 5-3-2 formatie. Jordy van der Winden, vrijdag nog ziek, startte op de bank, Dalian Maatsen bezette zijn positie als linksback.

In de openingsfase was het VVV dat het overwicht had in de wedstrijd. Met veel balbezit en enkele snelle combinaties op het middenveld en over de flanken begonnen zij sterk aan het duel. Dit resulteerde na drie minuten in een kans voor Ralf Seuntjens. De spits met een FC-verleden raakte de bal echter verkeerd en bracht zodoende doelman Kees Heemskerk niet in de problemen. Na een kleine 10 minuten spelen kregen de bezoekers, wederom via Seuntjens, de uitgelezen mogelijkheid om vroeg op voorsprong te komen. Na een combinatie over rechts met Moreno en Danny Post kwam de bal via de rechtervleugel voor waarna de inzet van de ‘Seun of God’ uitstekend op de doellijn werd gered door Kees Heemskerk.

Na een kwartier kreeg de ploeg uit Venlo een vrije trap na een overtreding op Torino Hunte. Moreno Rutten legde de bal af op Van Crooij maar zijn inzet verdween in de handen van de Bossche doelman. Vlak na dit moment was het FC Den Bosch dat er voor het eerst gevaarlijk uit kwam. Aanvoerder Niek Vossebelt liep door de as van het veld richting de goal van de Venlonaren, maar zijn schot van een meter of 20 belandde naast de linker doelpaal.

In de 25e minuut van de wedstrijd namen de bezoekers wederom het doel van de thuisploeg onder vuur. Na een voorzet van de snelle buitenspeler Hunte kwam de bal voor de voeten van Joey Sleegers. Zijn inzet werd echter prima gekeerd door Heemskerk, waarna Seuntjens de bal in de rebound miste. Even later brak FC Den Bosch opnieuw uit. Bilate legde breed op Bert Koomen die met een hard schot van afstand over de lat schoot. Meer dan een tamelijk ongevaarlijke kopbal van Beltrame wist FC Den Bosch voor de pauze niet meer te creëren.

Wiljan Vloet koos na rust voor vers bloed. Dalian Maatsen bleef achter in de kleedkamer en het was Jordy van der Winden die zijn plaats overnam op de linksbackpositie. Het eerste gevaar na rust kwam van de thuisploeg. De beweeglijke Carlone trok van de linkerkant naar binnen, maar zag zijn inzet naast de rechter doelpaal verdwijnen.

Na een uur spelen was het de uitploeg die het initiatief weer naar zich toe trok. Dit vertaalde zich in een hard schot van VVV-speler Roel Janssen. Nadat de corner van Leemans doorschoot was het de verdiger die het probeerde in de korte hoek. Heemskerk was echter alert en wist de bal uit de kruising te plukken.

In de 70e minuut was het verzet van de Bosschenaren dan toch gebroken. Na foutief uitverdedigen in de Bossche defensie was het Vito van Crooij die van het buitenkansje profiteerde. Zijn inzet vanaf de rechterkant van het zestienmetergebied verdween via de paal achter keeper Heemskerk (0-1).

De Bosschenaren gingen ondanks deze tegenslag op zoek naar een resultaat. Twee minuten na de openingstreffer was het Alessio Carlone die plaats nam achter de bal bij een vrije trap. Zijn strakke inzet werd echter door de Venlose doelman weggebokst. Er waren in deze fase wat momenten over en weer. Mario Bilate zag zijn schot van afstand gekraakt worden, de daarop volgende corner leverde niets op. Aan Bossche zijde zorgde even later een te korte kopbal op doelman Heemskerk voor een hachelijk moment. Bart Biemans verwerkte de bal echter tijdig tot corner. Een kleine tien minuten voor tijd werd het duel definitief in het slot gegooid. Een snelle combinatie over de rechterflank bracht de bal in de zestien. In een ogenschijnlijk fair duel ging de VVV-speler naar de grond.  Kooij wees naar de stip, Clint Leemans benutte de toegekende strafschop gretig (0-2).

FC Den Bosch probeerde in het restant nog de aansluitingstreffer te forceren. Een prachtige poging van Stefano Beltrame spatte echter uiteen op de lat. Aan de andere kant hadden de bezoekers in de laatste seconde de eindstand zelfs nog op 0-3 kunnen brengen, Van Crooij stuitte op de prima keepende Heemskerk.

Na lang strijd te hebben geleverd moest de ploeg van trainer/coach Wiljan Vloet vanavond haar meerdere erkennen in de zeer waarschijnelijke kampioen van de Jupiler League. Vrijdag wacht FC Den Bosch een nieuwe uitdaging, in de Brabantse derby met RKC. Opnieuw een zeer belangrijk duel met het oog op de plekken die uitzicht geven op de Jupiler Play-Offs aan het einde van het seizoen. Tot ziens in Timmermans Infra Stadion De Vliert!

FC Den Bosch.tv: reacties Wiljan Vloet, Mats Deijl en Jeremy Fernandes.

Fotografie Pro Shots en Henk van Esch