FC Den Bosch heeft het seizoen 2016-2017 afgesloten met een 1-0 overwinning op FC Dordrecht. Tijdens een bij vlagen hectische avond werden de laatst te behalen drie punten in het eigen Timmermans Infra Stadion De Vliert gehouden.

FC Den Bosch speelde deze wedstrijd met name nog om de eer. Zij leken hierbij nog een sleutelrol te gaan spelen op de slotdag van de competitie.  Voor de bezoekers uit Dordrecht stond namelijk lijfsbehoud op het spel. Bij een nederlaag in de Brabantse hoofdstad én een overwinning van Achilles’29 op Jong PSV, zou de ploeg van Gérard de Nooijer degraderen naar de Tweede Divisie. Kort voor de aftrap werd echter bekend dat de beroepscommissie de straf in de vorm van puntenaftrek voor Achilles’29 had gehandhaafd, waardoor de ‘Schapenkoppen’ vooraf al verzekerd leken van nog een jaar in de Jupiler League. Bovendien verloren de Groesbekers vanavond in eigen huis met 1-5 van de Eindhovenaren.

Voorafgaand aan het duel werd er afscheid genomen van Dalian Maatsen, Ralph Vos, Damiano Schet en spitsentrainer Anthony Lurling. Zij verlaten de club aan het einde van dit seizoen. Hein de Lange werd als ‘vrijwilliger van de week’ in het zonnetje gezet. Kort voor de aftrap was er bovendien een minuut stilte in De Vliert ter nagedachtenis aan oud-sponsor en voormalig voorzitter van de beheerraad Leo Hoedemakers.

FC Den Bosch was in een goed gevulde Vliert (3.687 bezoekers) gebrand zich te revancheren voor de forse nederlaag tegen Jong FC Utrecht in Stadion Galgenwaard. Vrijwel de gehele basiself van vorige week kreeg hier van trainer/coach Wiljan Vloet ook vanaf de aftrap de kans voor. Enkel de geschorste Jordy van der Winden werd vervangen door Jonas Heymans. De rest van de startformatie bleef intact.

De Bosschenaren begonnen fel aan het duel. Zij domineerden het begin van de wedstrijd en werden al snel gevaarlijk. Mario Bilate kwam binnen vijf minuten aan de linkerkant van het veld in balbezit. Zijn scherpe voorzet kwam terecht bij Regales, maar helaas volleerde hij de bal vlak naast de rechterdoelpaal. Binnen tien minuten leek de beloning van het scherpe begin alsnog te komen. Na een goede combinatie over de linkerflank, tussen de mee opgekomen Dalian Maatsen en Romero Regales, kwam de bal via de Dordtse verdediging voor de voeten van Mario Bilate. Hij wist de bal goed te controleren en hard via de keeper en de lat binnen te schieten, maar er was door scheidsrechter Mulder al gefloten voor een overtreding, waardoor de stand onveranderd bleef.

Na een goede Bossche openingsfase werd de wedstrijd van beide kanten slordiger. Op het middenveld was er veelvuldig sprake van balverlies, waardoor zowel FC Den Bosch als FC Dordrecht weinig gevaar wisten te stichten. Dit veranderde allemaal toen Mario Bilate een mooie openingspass in huis had op Brandon Robinson. Laatstgenoemde trok na een prima slalom het zestienmeter gebied in van FC Dordrecht, waarna hij werd gevloerd door een Dordts been. Mulder floot voor een overtreding en de bal ging op de stip. Topscorer Romero Regales nam plaats achter de bal en schoot onberispelijk raak in de linkerhoek. Hierdoor kwam de Bossche ploeg halverwege de eerste helft op een verdiende 1-0 voorsprong.

De feestvreugde was echter van korte duur. In de 31e minuut werd het duel namelijk gestaakt nadat er vuurwerk op het veld werd gegooid en er fakkels werden ontstoken die voor forse rookontwikkeling zorgden. Een deel van dit vuurwerk ontplofte in de buurt van een van de ballenjongens die ontdaan het veld verliet. Buiten erg geschrokken te zijn en een piep in zijn oor maakte de ballenjongen het na een bezoekje aan de clubarts, naar omstandigheden, gelukkig snel weer goed. FC Den Bosch heeft de jongen en zijn ouders gesproken en gaat aankomende week bij hen langs met een attentie. Ballenjongen Jens bekeek het restant van het duel met zijn ouders vanaf de sponsortribune als gast van de club. Inzake het gegooide vuurwerk zal er door de KNVB en door justitie een onderzoek worden ingesteld. FC Den Bosch zal haar volledige medewerking aan deze onderzoeken verlenen en naar aanleiding van de resultaten haar maatregelen nemen.

Na een onderbreking van een kwartier was het FC Dordrecht dat wat meer in de wedstrijd kwam. Van hen kwam dan ook het eerste echte grote gevaar kort voor rust. Een corner vanaf rechts werd doorgekopt, maar bij de tweede paal wist captain Amevor de bal niet tussen de palen te krijgen. Tot verdere grote mogelijkheden kwamen beide ploegen niet, waardoor de Bosschenaren met een 1-0 voorsprong de kleedkamers opzochten.

Toen het publiek de plaatsen weer had ingenomen en de spelers klaar stonden voor de aftrap leek het tweede bedrijf te kunnen beginnen. Echter, doordat een steward onwel was geworden en naar het ziekenhuis moest worden vervoerd na reanimatie op de tribune, verlieten de spelers opnieuw het veld.

Vlak na rust was het aanvoerder Niek Vossebelt die Bilate diep stuurde. Zijn voorzet kwam goed voor en werd bijna in eigen doel gewerkt door Bradley de Nooijer. Na dit moment was het echter de uitploeg die langzaam maar zeker het betere van het spel kreeg. Het was Ibrahima Touré die het in deze fase al eens van afstand probeerde. De Bosschenaren kwamen er vervolgens lastig uit. Na een corner was het keeper Heemskerk die met een katachtige reflex de kopbal van Joey Godee wist te pareren. Hierdoor bleef de 1-0 voorsprong nog altijd staan voor FC Den Bosch. FC Den Bosch beet richting het laatste gedeelte van de wedstrijd weer wat feller van zich af. In deze fase ontving Niek Vossebelt de bal aan de rand van de zestien. Hij schoot geplaatst richting de korte hoek, maar zijn inzet werd van de lijn gehaald door collega-aanvoerder Mawouna Amevor.

In de slotminuten was het Kees Heemskerk die FC Den Bosch op de been hield. Door Joel Thomas werd het Bossche doel nog tweemaal onder vuur genomen, maar de Bossche sluitpost was beide keren een goede-sta-in-de-weg. Tot slot braken de bezoekers nog eenmaal uit aan de linkerkant van het veld. Heemskerk wist ook deze aanval onschadelijk te maken. De strakke voorzet werd vlak voor de voeten van de Dordtse aanval weggetikt, waardoor het 1-0 bleef en FC Den Bosch het seizoen afsloot met een overwinning.

FC Den Bosch is 2016-2017 geëindigd op een veertiende plaats na een hectische slotdag van de competitie. We bedanken de vele trouwe Bossche fans die ons gedurende het gehele jaar uit en thuis op de juiste wijze hebben gesteund. We kijken er naar uit om jullie komend seizoen weer te mogen verwelkomen in Timmermans Infra Stadion De Vliert! Hartelijk dank voor jullie support!

Fotografie: Pro Shots