Nabeschouwing

FC Den Bosch moest het vrijdagavond in de eigen Vliert opnemen tegen Jong Ajax. De ploeg van trainer/coach Wiljan Vloet voetbalde goed en opende de score. Echter verzaakte de Bossche selectie om na de openingstreffer verder weg te lopen bij de Amsterdammers. Twee afstandsschoten van Jong Ajax beslisten in de tweede helft het lot van de Bosschenaren: 1-2.

FC Den Bosch begon in nagenoeg dezelfde basisopstelling als afgelopen vrijdag in Doetinchem. Alleen Bart Biemans maakte weer zijn opwachting in de Bossche verdediging na hersteld te zijn van een lichte blessure. Dit ging ten koste van verdediger Dalian Maatsen. Al in het begin van de wedstrijd werd het tactisch strijdplan van Vloet verstoord. Damiano Schet viel uit met een blessure en moest al na vier minuten het veld per brancard verlaten. Dalian Maatsen kwam voor de geblesseerde Schet in het veld. Onderzoek zal moeten uitwijzen wat de aard van zijn blessure is.

Jong Ajax had een ruim veldoverwicht, zonder daarbij echt gevaarlijk te worden. FC Den Bosch speelde compact en was vlijmscherp in de omschakeling. Na ruim tien minuten kwam FC Den Bosch goed combinerend voor de goal van Ajax-goalie Tim Krul. Een diepe bal van achteruit bereikte Bilate die Zija Azizov in stelling bracht. Zijn schot werd nog gekeerd, maar de rebound werd keurig benut door Stefano Beltrame.

FC Den Bosch leek los na de 1-0. Meerdere kansen volgden voor de ploeg uit Den Bosch, veelal via de omschakeling, waarbij diepe ballen achter de verdediging van Jong Ajax voor groot gevaar zorgden. Een indirecte vrije trap in de zestienmeter werd verkeerd geraakt door Bilate en scheerde langs de goal. Even later een moment dat de gemoederen lange tijd bezig hield. Bilate stoomde alleen op het Jong Ajax-doel af en werd neergelegd. Wel of geen rode kaart en wel of geen penalty? Scheidsrechter Put legde de bal op de rand van de zestien en trok geel. De vrije trap van Bilate stuitte via de lat en (over?) de doellijn weer terug het speelveld in. Even later een nieuwe grote kans voor FC Den Bosch. Bilate kapte naar binnen en bediende aanvoerder Niek Vossebelt. Zijn inzet belandde op de buitenkant van de kruising. Waar de ruststand 4-0 had kunnen zijn, bleef deze beperkt tot 1-0.

In de tweede helft kwam Jong Ajax, de ploeg van trainer Marcel Keizer, meer voor in het spel. Na ruim tien minuten spelen resulteerde dit dan ook in de gelijkmaker. Een onhoudbaar schot van Frenkie de Jong verdween van grote afstand in de kruising. Keeper Kees Heemskerk stond aan de grond genageld en was kansloos.

Het verdere verloop van de wedstrijd bood kansen voor beide ploegen. FC Den Bosch had haar verdediging goed op orde en zodoende had de Amsterdamse aanval het moeilijk. Waar het combinerend niet lukte bij Jong Ajax, haalde Noussair Mazraoui in de 75e minuut de trekker nogmaals van grote afstand over. Een dwarrelbal was Heemskerk te machtig en het stond 1-2.

Het laatste kwartier haalde FC Den Bosch alles uit de kast om de verdiende gelijkmaker alsnog te creëren. De goed spelende Mario Bilate en Stefano Beltrame zorgden nog voor de nodige dreiging. Eerstgenoemde schoot diagonaal binnen en de huurling van Juventus tikte de rebound in kansrijke positie helaas naast. Ook een kopbal van Jeremy Fernandes, in de blessuretijd, deed het publiek nog hopen op één punt. Helaas stopte Krul zijn inzet.

Een goed voetballend FC Den Bosch beloonde zichzelf vanavond niet in de eerste helft en kreeg daarvoor in het tweede bedrijf de rekening gepresenteerd. Ondanks het zure verlies geeft het vertoonde spel voldoende reden tot positiviteit voor de rest van het seizoen. Vrijdag wacht een nieuwe kans wanneer NAC Breda op bezoek komt in Timmermans Infra Stadion De Vliert.

Door: Jari Hermans

Fotografie: ProShots

 • 0153045607590
 • (6) Wissel

  Damiano Schet - Dalian Maatsen

 • (11) Goal

  Stefano Beltrame

 • (35) Gele kaart

  Leon Bergsma

 • (46) Wissel

  Deyovaisio Zeefuik - Terry Lartey Sanniez

 • (50) Wissel

  Luuk Brouwers - Jort van der Sande

 • (55) Goal

  Frenkie de Jong

 • (67) Gele kaart

  Jordy van der Winden

 • (75) Goal

  Noussair Mazraoui

 • (77) Wissel

  Mauro Savastano - Reda Boultam

 • (88) Wissel

  Noussair Mazraoui - Azor Matusiwa

 • (90) Gele kaart

  Azor Matusiwa

Statistieken

Corners

4

5

Balbezit

34%

66%

Overtredingen

9

4

Schoten naast

6

5

Buitenspel

1

1

Schoten op doel

2

4

Toeschouwers

 

3,579

Scheidsrechter

Put

Opstelling

Opstelling FC Den Bosch

Kees Heemskerk K
Bart Biemans CV
Jordy van der Winden LV
Jeremy Fernandes RV
Ben Santermans CV
Luuk Brouwers CM
Niek Vossebelt CM
Zija Azizov CM
Stefano Beltrame CM
Mario Bilate CA
Damiano Schet RA

Wisselspelers

Nick Leijten K
Ralph Vos K
Dalian Maatsen CV
Jonas Heymans LV
Bert Koomen RV
Mats Deijl CM
Jort van der Sande CA
Alessio Carlone LA

Opstelling Jong Ajax

Tim Krul K
Damil Dankerlui LV
Deyovaisio Zeefuik LV
Matthijs de Ligt CV
Mauro Savastano CV
Leon Bergsma CV
Frenkie de Jong CM
Noussair Mazraoui CM
Markus Bay CM
Thulani Serero CM
Ezra Walian LA

Wisselspelers

Norbert Alblas K
Terry Lartey Sanniez CV
Nathan Leyder CV
Azor Matusiwa CM
Reda Boultam CM

Kaartverkoop

FC Den Bosch speelt op vrijdag 27 januari aanstaande de thuiswedstrijd tegen Jong Ajax. Beide ploegen verschijnen die avond om 20.00 uur aan de aftrap in Timmermans Infra Stadion De Vliert.

Kinderen tot en met 12 jaar gratis toegang FC Den Bosch gaat vanuit haar clubvisie voor een gezellig, sfeervol en veilig Stadion De Vliert. In het verlengde van dit gedachtegoed heeft de Bossche club besloten om kinderen tot en met twaalf jaar ook gratis toegang te verschaffen bij thuiswedstrijden van FC Den Bosch in de competitie tijdens het seizoen 2016-2017. Het initiatief wordt mede mogelijk gemaakt en ondersteund door diverse sponsors die het toejuichen dat de club inzet op de komst van meer kinderen en gezinnen naar De Vliert.

Hoe werkt de actie? Simpel! Alle kinderen tot en met 12 jaar worden van harte uitgenodigd om op vrijdag 27 januari naar De Vliert te komen en krijgen bij het betreden van het stadion een gratis wedstrijdkaart uitgereikt bij de toegangspoort van de desbetreffende tribune. Deze actie voor kinderen heeft betrekking op alle reguliere tribunes en geldt ook voor de kinderen van de bezoekende club, conform de reglementen en afspraken die bij het duel voor de bezoekende club gelden.

FC Den Bosch - Jong Ajax

Ouders en familieleden Voor ouders en familieleden die willen meekomen zijn de kassa's op het voorplein op de wedstrijddag geopend vanaf 18.45 uur. Op basis van een regio gebonden legitimatiebewijs kunnen toegangskaarten worden gekocht. Het is ook mogelijk om toegangskaarten tot een dag voor de wedstrijd te kopen via onze Online Ticketshop. Met een club- of seizoenkaart kunnen er in de voorverkoop vier toegangskaarten worden aangeschaft. Indien u nog geen clubcard heeft kunt u deze gratis aanvragen via de administratie van FC Den Bosch (info@fcdenbosch.nl). De prijs van een toegangskaart bedraagt € 12,50 voor de zuid- en noordtribune (achter het doel) en voor de M-side (lange zijde). Voor de eretribune (lange zijde) is de prijs van een toegangskaart € 22,50. Supporters kunnen tijdens kantooruren ook bij de administratie van de club terecht voor hun wedstrijdkaarten.

Timmermans Infra Stadion De Vliert2
Tribune/Vak  Jeugd (t/m 12 jaar)  Jeugd (13 en 14 jaar) en 65+  Vanaf 14 jaar en volwassenen
 Hoofdtribune (A1 t/m G)  Gratis toegang  € 15,-  € 22,50
 Noordtribune (I1 en I2)  Gratis toegang  € 10,-  € 12,50
 M-side (M1 t/m M7)  Gratis toegang  € 10,-  € 12,50
 Zuidtribune (R1 t/m R5)  Gratis toegang  € 10,-  € 12,50
 Rolstoelterras (G)  Gratis toegang  € 12,50  € 12,50

Tot ziens in Timmermans Infra Stadion De Vliert, Heya Den Bosch!

Voorbeschouwing

Aanstaande vrijdag (27 januari) neemt FC Den Bosch het in Timmermans Infra Stadion De Vliert op tegen Jong Ajax, aanvang 20.00 uur. In deze voorbeschouwing komt assistent-trainer Paul Beekmans aan het woord. Met hem blikken we terug op de succesvolle afgelopen weken en kijken we vooruit naar de belangrijke thuiswedstrijden tegen de Amsterdamse beloften en het eveneens hooggeplaatste NAC Breda. Ook trainer/coach Wiljan Vloet laat kort zijn licht op het duel schijnen.

De laatste maanden presteert FC Den Bosch zeer goed. Er is een mooie serie neergezet, waarbij de laatste zes competitiewedstrijden twaalf punten opleverden en een ongeslagen status. Daarnaast hield de Bossche achterhoede al drie duels op rij ‘de nul’. De aansluiting bij de middenmoot in de Jupiler League en een voorlopige derde plaats in de derde periode zijn de resultaten. “We hebben nu al een aantal wedstrijden niet meer verloren en ook weinig goals tegen gekregen”, bevestigt Beekmans. “Dat zijn mooie statistieken. Tegen De Graafschap (0-3 zege, red.) kregen we stadion De Vijverberg gewoon stil met onze manier van spelen. Verdedigend stonden we al goed georganiseerd, maar aanvallend wilden we meer afdwingen. Dat is ons aardig gelukt.”

(Bart Biemans (l) is weer inzetbaar voor de Bossche ploeg, alleen Brandon Robinson (r) is nog geblesseerd).

Tegen Jong PSV, tijdens de eerste wedstrijd van 2017, bleef het 0-0 in Timmermans Infra stadion De Vliert. “Toen was het meer tegenhouden en kwamen we niet lekker in de wedstrijd”, weet Beekmans nog. “Dat kwam ook door de kwaliteiten van PSV natuurlijk. Tegen Fortuna Sittard (waar FC Den Bosch de laatste wedstrijd voor de winterstop met 0-4 won, red.) en De Graafschap kwamen we buiten het verdedigen om ook in aanvallend opzicht tot goede mogelijkheden. De volgende stap is om dat ook in de thuiswedstrijd tegen Jong Ajax te laten zien. Dat is natuurlijk op voetballend gebied een van de betere elftallen in de competitie. We zullen tegen hen dus niet alleen moeten tegenhouden, maar Ajax ook proberen pijn te doen.”

Beekmans, die na zijn actieve carrière met net zoveel bezieling het trainersvak is ingestapt, kijkt uit naar de komende duels: “Thuis tegen Jong Ajax en NAC Breda, dat zijn leuke wedstrijden. Zeker tegen Jong Ajax hebben we nog wat goed te maken. Het Bossche publiek heeft recht op wedstrijden zoals wij die tegen Fortuna en De Graafschap hebben gespeeld. De spelers hebben al verschillende keren aangetoond dat ze dit kunnen. Laten we hopen dat ze die lijn ook de komende wedstrijden kunnen doortrekken.”

Trainer/coach Wiljan Vloet kijkt uit naar het duel tegen Jong Ajax: “Jong Ajax is een goed voetballende ploeg. Ze voetballen heel anders dan Jong PSV, ondanks dat zij vaak in één adem worden genoemd. De ploeg uit Amsterdam speelt heel veel korte passes, veruit het meeste in de Jupiler League. Daarnaast creëren zij veel scoringsmogelijkheden en zijn zij goed in het voetballen op de helft van de tegenstander. Zelf hebben wij een goede en leuke week gehad met de groep en kijken we met een positief gevoel en vertrouwen uit naar de wedstrijd!”

Bekijk hier een uitgebreide voorbeschouwing op de wedstrijd met trainer/coach Wiljan Vloet via FC Den Bosch.tv. In de uitzending van deze week ook een kennismaking met Bert Koomen, de verdediger die wordt gehuurd van Feyenoord en de strijd met Jeremy Fernandes aangaat om de rechtsbackpositie.

(Bert Koomen werd deze week voor de rest van dit seizoen gehuurd van Feyenoord).

Profiel tegenstander Kan FC Den Bosch de goede resultaten van de laatste weken voortzetten? Dat zal dan moeten gebeuren tegen een ploeg die bezig is aan haar beste seizoen tot nu toe in de Jupiler League: Jong Ajax.

De opleidingsploeg van het grote Ajax heeft de afgelopen jaren een gestage ontwikkeling doorgemaakt. Na een 14e plek in het debuutjaar ging het daarna verder met een 12e en 9e plaats in de eindklassering. En dit seizoen draait de ploeg gewoon mee in de kop van de ranglijst. Een prima prestatie tot dusver voor trainer Marcel Keizer. FC Den Bosch maakte in augustus vorig jaar al kennis met de dadendrang van de Amsterdamse talenten. De uitwedstrijd werd met 5-2 verloren. De Ajacieden hebben wel vaker de neiging om vaak te scoren als het eenmaal een beetje loopt. Daar kwamen bijvoorbeeld Achilles’29 (7-1) en FC Oss (7-0) ook al achter.

Het grote doel van een opleidingsteam als Jong Ajax is om de jonge talenten klaar te stomen voor het hoogste niveau. Vroeger bleek de stap van de A1 of het beloftenteam naar de Eredivisie nog wel eens iets te groot, nu is er de kans om in de Jupiler League ervaring op te doen, wat een ideale tussenstap lijkt te zijn. En waren de resultaten de eerste seizoenen nogal wisselvallig, het professionalisme begint er ook bij Jong Ajax steeds beter in te komen.

In de selectie zien we diverse spelers die zo’n beetje op en neer pendelen tussen Jong Ajax en het eerste team. Zo hebben we bijvoorbeeld Matthijs de Ligt, Frenkie de Jong, Abdelhak Nouri, Donny van de Beek, Justin Kluivert en Vaclav Cerny al in beide teams in actie gezien. En ook spelers uit de A-selectie die terugkomen van blessures kunnen bij Jong Ajax speelminuten maken. Geen slechte positie dus voor trainer Marcel Keizer, al is het voor hem wel steeds afwachten op welke spelers hij in de komende wedstrijd een beroep kan doen.

(Ben Santermans met de openingstreffer in Amsterdam eerder dit seizoen. Het werd uiteindelijk 5-2 voor Jong Ajax).

Statistieken en feiten FC Den Bosch en Jong Ajax stonden tot op heden in competitieverband zeven keer tegenover elkaar. drie keer wist FC Den Bosch te winnen, één keer werd het een gelijkspel en drie keer trokken de Amsterdammers de overwinning over de streep. Jong Ajax bezet momenteel de tweede plek op de ranglijst, met 40 punten uit 20 duels (twaalf keer winst, vier keer gelijkspel, vier keer verlies). FC Den Bosch staat op de twaalfde plaats, met 29 punten uit 21 duels (acht keer winst, vijf keer gelijkspel, acht keer verlies). Jong Ajax heeft nog een duel tegoed na de afgelasting van de wedstrijd op Sportpark De Toekomst tegen Almere City FC. Qua doelsaldo valt op dat Jong Ajax het vaakst doel heeft getroffen van alle teams in de Eerste Divisie; 50 keer. Daar tegenover staan 26 tegentreffers (+24). FC Den Bosch trof 32 keer doel en kreeg 37 treffers tegen (-5). FC Den Bosch is bezig aan een goede reeks. De laatste zes duels werden niet meer verloren (drie keer winst, drie keer gelijkspel) en de laatste drie wedstrijden werd er geen treffer meer geïncasseerd. In de strijd om de derde periode bezet FC Den Bosch achter VVV-Venlo en NAC Breda (beide nog de volle score) de derde plek met zeven punten uit drie duels. Jong Ajax heeft vier punten uit twee duels en een inhaalduel tegoed. De heenwedstrijd in Amsterdam werd met 5-2 gewonnen door de ploeg van Marcel Keizer. Topscorers aan Amsterdamse zijde zijn Cerny (acht treffers) en Nouri (zes treffers). Bij FC Den Bosch is Romero Regales topscorer met vijf treffers. Regales is echter nog altijd geblesseerd, alhoewel hij wel binnenkort weer speelminuten gaat maken in het beloftenteam. FC Den Bosch – Jong Ajax staat onder leiding van scheidsrechter Put (BEL). Zijn assistenten zijn de heren Becquet (BEL) en Thijs (BEL). De vierde official is dhr. Winkel.

Kaartverkoop Kinderen tot en met 12 jaar hebben gratis toegang bij het duel FC Den Bosch – Jong Ajax. Voor overige bezoekers zijn er vrijdagavond vanaf 18.45 uur al kaarten te koop voor € 12,50! Bekijk hier de informatie kaartverkoop. Tot ziens bij FC Den Bosch in Timmermans Infra Stadion De Vliert!

Door: Mark van der Donk, Frank Spijkers en Jari Hermans

www.fcdenbosch.nl maakt gebruik van cookies.