Nabeschouwing

Wat FC Den Bosch deze eeuw nog niet eerder lukte, gebeurde vrijdagavond overtuigend: FC Den Bosch versloeg NAC Breda in een Brabantse derby. In Timmermans Infra Stadion De Vliert won de thuisploeg op verdienstelijke wijze met 2-1. In een aantrekkelijk duel reeg Den Bosch de verdediging van de Bredase ploeg diverse malen open en creëerde een flink aantal goed uitgespeelde kansen. Een vrijwel zekere overwinning kwam op het einde toch nog even in gevaar, maar FC Den Bosch sleepte de drie punten uiteindelijk vakkundig en welverdiend over de streep.

Luuk Brouwers en Damiano Schet waren door blessures vanavond niet inzetbaar voor de ploeg van trainer/coach Wiljan Vloet. Dalian Maatsen en Alessio Carlone waren hun vervangers. Na het zure verlies van vorige week tegen Jong Ajax, ging de Bossche ploeg vrijdagavond weer goed van start in de derby tegen NAC Breda. Na een gelijk opgaande beginfase trok FC Den Bosch het initiatief langzaam met goed voetbal naar zich toe. Er werd opnieuw uitstekend opgebouwd en met lef gespeeld. Verschillende keren kwam de ploeg fris en aanvallend voor de dag op de helft van NAC en creëerde daarbij enkele goede kansen.

Na ongeveer een half uur op de klok speelde Stefano Beltrame zich knap vrij en legde aan voor het eerste serieuze schot van de wedstrijd. De inzet van de Italiaan spatte echter uiteen op de lat, buiten het bereik van doelman Brondeel. Kort daarna kreeg NAC een levensgrote kans in de omschakeling voor het doel van Kees Heemskerk. De sluitpost van Den Bosch redde van dichtbij echter bekwaam. Deze redding luidde vervolgens weer een zeer kansrijke counter van de thuisploeg in. Fernandes bracht de bal bij Bilate die zijn inzet gekeerd zag worden. Er ontspon zich een aantrekkelijk duel.

Tot vlak voor rust voetbalden de Bosschenaren zich nog een paar keer in kansrijke positie, maar tot een doelpunt kwam het aanvankelijk niet. Tot Alessio Carlone zich in de laatste minuut van de eerste helft rand zestien knap vrij draaide. Zijn schot van een meter of twintig viel via de binnenkant van de paal binnen en zorgde voor een verdiende 1-0 ruststand.

Na de theepauze ging de ploeg van trainer/coach Wiljan Vloet energiek door met het creëren van mogelijkheden. De Bossche selectie won vrijwel iedere tweede bal en had in Mario Bilate een sterk aanspeelpunt in de voorhoede. Met de beweeglijke middenvelders Bilate, Azizov en Beltrame daar omheen werd er bij vlagen heerlijk gecombineerd, tot groot genoegen van het Bossche publiek. FC Den Bosch kreeg in die fase enkele grote mogelijkheden op de 2-0. Dalian Maatsen bezorgde Mario Bilate met een sublieme pass een mooie kopkans, maar de aanvaller trof met zijn inzet het lichaam van de NAC-goalie in plaats van het doel. Ondanks diverse kansen van de met vertrouwen spelende Bosschenaren bleef de score ongewijzigd. Ook enkele kansen van de bezoekers, waaronder een schot diagonaal voor langs van invaller El Allouchi, brachten geen verandering op het scorebord.

Even kwam het scenario van vorige week tegen Jong Ajax voorbij in de gedachten van de Bossche supporters. Ook toen waren er legio mogelijkheden op de 2-0, maar twee afstandsschoten later stond er een 1-2 stand op de scoreborden. Vanavond was het allemaal anders. FC Den Bosch zag haar goede voetbal en lef beloond worden met een bevrijdende tweede treffer. Zija Azizov nam na een knappe pass van Van der Winden Het vijandelijke doel onder vuur, zag zijn schot van richting veranderd worden en fortuinlijk in het Bredase doel ploffen (2-0).

Van rustig de wedstrijd uitvoetballen was daarna geen sprake. Bilate en Beltrame kregen kansen op de 3-0, maar ook NAC kwam uit het niets terug in de wedstrijd. Een makkelijk gegeven penalty – hands van Dalian Maatsen in de kluts – bracht de spanning volledig terug. Oosterwijk benutte het buitenkansje feilloos. Met een 2-1 stand probeerde NAC Breda in extremis nog één punt uit het vuur te slepen. Een schot vlak naast de paal deed de Bossche supporters nog even schrikken, maar gescoord werd er niet meer. Een dik verdiende overwinning was een feit. FC Den Bosch doet goede zaken in de strijd om de periodetitel en haakt meer en meer aan in de reguliere stand. Met de overwinning op NAC Breda blijft FC Den Bosch dus in de race.

Maandag wacht alweer de volgende zware wedstrijd. Dan moeten de blauwwitten uit naar FC Volendam, om vervolgens op vrijdag 10 februari Almere City FC te ontvangen in De Vliert. Op naar hopelijk opnieuw twee mooie voetbalavonden! Supporters, bedankt voor jullie steun vanavond.

Heya Den Bosch!

Fotografie: Henk van Esch

 • 0153045607590
 • (19) Gele kaart

  Alessio Carlone

 • (23) Gele kaart

  Arno Verschueren

 • (44) Goal

  Alessio Carlone

 • (76) Goal

  Zija Azizov

 • (90) Gele kaart

  Dalian Maatsen

Statistieken

Corners

9

6

Balbezit

49%

51%

Overtredingen

10

10

Schoten naast

8

3

Buitenspel

1

1

Schoten op doel

7

5

Toeschouwers

 

3,494

Scheidsrechter

Van Boekel

Opstelling

Opstelling FC Den Bosch

Kees Heemskerk K
Bart Biemans CV
Dalian Maatsen CV
Jordy van der Winden LV
Jeremy Fernandes RV
Ben Santermans CV
Niek Vossebelt CM
Zija Azizov CM
Stefano Beltrame CM
Mario Bilate CA
Alessio Carlone LA

Wisselspelers

Nick Leijten K
Ralph Vos K
Sam Kersten CV
Jonas Heymans LV
Bert Koomen RV
Mats Deijl CM
Romero Regales CA

Opstelling NAC Breda

Jorn Brondeel K
Fabian Sporkslede CV
Arno Verschueren CV
Ashley Smith-Brown CV
Shane O\'Neill CV
Robbie Haemhouts CM
Olivier Rommens CM
Manuel Garcia CM
Jari Oosterwijk CA
Giovanni Korte LA
Thomas Agyepong CA

Wisselspelers

Andries Noppert K
Sven van der Maaten K
Bart Meijers CV
James Horsfield CV
Jeff Stans CM
Grad Damen CM
Danny Verbeek LA
Mounir El Allouchi LA
Brandon Barker RA
Richelor Sprangers LA

Kaartverkoop

FC Den Bosch speelt op vrijdag 3 februari aanstaande de thuiswedstrijd tegen NAC Breda. Beide ploegen verschijnen die avond om 20.00 uur aan de aftrap in Timmermans Infra Stadion De Vliert.

Kinderen tot en met 12 jaar gratis toegang FC Den Bosch gaat vanuit haar clubvisie voor een gezellig, sfeervol en veilig Stadion De Vliert. In het verlengde van dit gedachtegoed heeft de Bossche club besloten om kinderen tot en met twaalf jaar ook gratis toegang te verschaffen bij thuiswedstrijden van FC Den Bosch in de competitie tijdens het seizoen 2016-2017. Het initiatief wordt mede mogelijk gemaakt en ondersteund door diverse sponsors die het toejuichen dat de club inzet op de komst van meer kinderen en gezinnen naar De Vliert.

Hoe werkt de actie? Simpel! Alle kinderen tot en met 12 jaar worden van harte uitgenodigd om op vrijdag 3 februari naar De Vliert te komen en krijgen bij het betreden van het stadion een gratis wedstrijdkaart uitgereikt bij de toegangspoort van de desbetreffende tribune. Deze actie voor kinderen heeft betrekking op alle reguliere tribunes en geldt ook voor de kinderen van de bezoekende club, conform de reglementen en afspraken die bij het duel voor de bezoekende club gelden.

Ouders en familieleden Voor ouders en familieleden die willen meekomen zijn de kassa's op het voorplein op de wedstrijddag geopend vanaf 18.45 uur. Op basis van een regio gebonden legitimatiebewijs kunnen toegangskaarten worden gekocht. Het is ook mogelijk om toegangskaarten tot een dag voor de wedstrijd te kopen via onze Online Ticketshop. De prijs van een toegangskaart bedraagt € 12,50 voor de zuid- en noordtribune (achter het doel) en voor de M-side (lange zijde). Voor de eretribune (lange zijde) is de prijs van een toegangskaart € 22,50. Supporters kunnen tijdens kantooruren ook bij de administratie van de club terecht voor hun wedstrijdkaarten.

Timmermans Infra Stadion De Vliert2
Tribune/Vak  Jeugd (t/m 12 jaar)  Jeugd (13 en 14 jaar) en 65+  Vanaf 14 jaar en volwassenen
 Hoofdtribune (A1 t/m G)  Gratis toegang  € 15,-  € 22,50
 Noordtribune (I1 en I2)  Gratis toegang  € 10,-  € 12,50
 M-side (M1 t/m M7)  Gratis toegang  € 10,-  € 12,50
 Zuidtribune (R1 t/m R5)  Gratis toegang  € 10,-  € 12,50
 Rolstoelterras (G)  Gratis toegang  € 12,50  € 12,50

Tot ziens in Timmermans Infra Stadion De Vliert, Heya Den Bosch!

Voorbeschouwing

FC Den Bosch neemt het vrijdagavond in Timmermans Infra Stadion De Vliert op tegen provinciegenoot NAC Breda. In deze voorbeschouwing kijkt verdediger Jordy van der Winden terug op de wedstrijd tegen Jong Ajax, zijn ontwikkeling als voetballer en blikt hij vooruit naar het duel tegen de Bredanaars.

Met het verlies tegen Jong Ajax van afgelopen vrijdag kwam er een einde aan een lange serie wedstrijden zonder nederlaag. Ondanks het verlies kijkt Jordy van der Winden toch met een goed gevoel terug op dit duel: “Eigenlijk speelden wij tegen Jong Ajax gewoon een goede wedstrijd. We hebben veel kansen gecreëerd, raakten drie keer het houtwerk en voerden gedisciplineerd onze taken uit. Met name de eerste helft was ons spel erg goed en kregen wij veel kansen in de omschakeling. We gingen met 1-0 rusten, maar dat had eigenlijk 2-0 of misschien wel 3-0 moeten zijn. In de tweede helft was Jong Ajax de betere ploeg, maar ondanks een veldoverwicht wisten zij nauwelijks tot kansen te komen. Dat beide Ajax-doelpunten uit afstandsschoten voortkwamen was veelzeggend, maar dat maakt de onnodige 1-2 nederlaag niet minder zuur.”

Naast de positieve ontwikkelingen in het spel van FC Den Bosch is Jordy van der Winden ook tevreden over zijn eigen ontwikkeling: “Door een wisselvallige voorbereiding begon ik het seizoen op de bank. Ik wilde me echter perse bewijzen bij FC Den Bosch en door keihard te trainen heb ik inmiddels een basisplaats en tevens een contractverlenging afgedwongen. Voor mijn ontwikkeling als voetballer is het belangrijk dat ik veel aan spelen toekom. Mijn gevoel zegt me dat ik mij hier prima kan ontwikkelen en daarom ben ik ook heel blij met deze mooie kans.”

Vrijdag staat de derby tegen NAC Breda op het programma. De ploeg uit Breda presteert tot nu toe weliswaar minder dan men van te voren had verwacht, maar hoort volgens Jordy nog altijd tot de beste teams uit de Jupiler League: “NAC Breda lijkt te zijn uitgespeeld in de strijd om het kampioenschap, maar is nog altijd een van de sterkste ploegen waar je zeker niet zomaar van wint. Omdat beide teams nog volop meestrijden voor de periodetitel en een goede eindklassering verwacht ik een aantrekkelijk duel voor het publiek, met twee ploegen die voor de volle winst zullen gaan. Gezien de vorm waarin wij momenteel verkeren is dit hét moment om te proberen om van NAC Breda te winnen. Het zal zeker niet gemakkelijk worden, maar ik heb er alle geloof in dat wij een goede uitslag kunnen neerzetten.”

Profiel tegenstander NAC Breda Een kampioenschap lijkt er dit seizoen niet meer in te zitten voor NAC Breda, maar een plek in de Jupiler Play-Offs moet zeker gaan lukken, en dus blijft de hoop op een terugkeer naar de Eredivisie levend.

Het was in 2015 een zware klap voor voetbalminnend Breda toen NAC na 15 seizoenen op het hoogste niveau te hebben gespeeld weer eens degradeerde. Daarom werd alles op alles gezet om het seizoen erop direct weer te promoveren. Afgelopen seizoen kwam de club echter niet verder dan een derde plaats op de eindranglijst en leverden de daaropvolgende Jupiler Play-Offs ook niet het gewenste resultaat op.

Vergeleken met vorig seizoen zijn de verwachtingen deze jaargang wel wat naar beneden bijgesteld. Van de selectie van vorig jaar is weinig meer overgebleven en het totale spelersbudget werd met ongeveer een miljoen euro naar beneden bijgesteld. Het behalen van het kampioenschap leek daardoor bij voorbaat al een lastige opgave, en dat is ook wel gebleken. Het doel lijkt nu om zo hoog mogelijk te eindigen en met een goede uitgangspositie de play-offs in te gaan.

NAC Breda doet het dit seizoen met een verjongde selectie en de clubleiding besloot in december dat trainer Marinus Dijkhuizen toch niet de geschikte man was om voor zo’n jeugdige groep te staan. Iets waar Dijkhuizen zelf niets van begreep. Hoe dan ook, hij moest zijn biezen pakken en werd opgevolgd door Stijn Vreven, die als nietsontziende verdediger tijdens zijn profcarrière een soort cultstatus had opgebouwd. Zijn start is in ieder geval veelbelovend, met twee overwinningen en een gelijkspel.

Opvallende spelers in de Bredase selectie zijn de jeugdige huurlingen van Manchester City. Belangrijkste man in de spits is Cyriel Dessers, die inmiddels 12 goals achter zijn naam heeft staan. Hij is echter geschorst. Kort voor het sluiten van de transfermarkt wist NAC Breda nog een spits aan de selectie toe te voegen. De Bredanaars kwamen met FC Twente tot een akkoord over de huur van aanvaller Jari Oosterwijk tot het einde van dit seizoen. Op het middenveld komen we oud-FC’er Robbie Haemhouts tegen en in de aanval Bosschenaar Danny Verbeek.

Feiten en statistieken FC Den Bosch en NAC Breda stonden tot op heden in competitieverband zeventien keer tegenover elkaar. Vijf keer wist FC Den Bosch te winnen, drie keer werd het een gelijkspel en negen keer trokken de gasten van vrijdagavond de overwinning over de streep. NAC Breda bezet momenteel de vijfde plek op de ranglijst, met 38 punten uit 22 duels (elf keer winst, vijf keer gelijkspel, zes keer verlies). FC Den Bosch staat op de dertiende plaats, met 29 punten uit 22 duels (acht keer winst, vijf keer gelijkspel, negen keer verlies). Qua doelsaldo heeft NAC Breda 38 keer gescoord en 30 tegentreffers geïncasseerd (+8). FC Den Bosch trof 33 keer doel en er kreeg 39 tegen (-6). In de derde periode verloor NAC Breda nog niet. Er werd drie keer gewonnen en afgelopen week kwam de ploeg van trainer/coach Stijn Vreven in de slotfase tot een gelijkspel bij MVV Maastricht (1-1). FC Den Bosch bezet de vijfde plaats met zeven punten uit vier duels. De uitwedstrijd in Breda leverde beide ploegen een punt op. Het duel eindigde zoals het begon; 0-0. FC Den Bosch – NAC Breda staat onder leiding van scheidsrechter Pol van Boekel. Zijn assistenten zijn de heren Hubers en Siebert. De vierde official is dhr. Puts.

Kaartverkoop Kinderen tot en met 12 jaar hebben gratis toegang bij het duel FC Den Bosch – NAC Breda. Voor overige bezoekers zijn er vrijdagavond vanaf 18.45 uur al kaarten te koop voor € 12,50! Bekijk hier de informatie kaartverkoop. Tot ziens bij FC Den Bosch in Timmermans Infra Stadion De Vliert!

Door: Niels de Baar en Frank Spijkers

www.fcdenbosch.nl maakt gebruik van cookies.