Nabeschouwing

FC DEN BOSCH HOUDT PUNT OVER AAN BRABANTSE DERBY DOOR GOAL IN SLOTSECONDE

Vrijdagavond stond voor FC Den Bosch de Brabantse derby tegen RKC Waalwijk op het programma. Timmermans Infra Stadion De Vliert was voor de tweede maal in vijf dagen tijd het decor van een belangrijke wedstrijd voor de ploeg van trainer/coach Wiljan Vloet.

FC Den Bosch was erop gebrand om de drie punten over de streep te trekken en keerde daarom terug naar het meer aanvallende 4-4-2-systeem. Jordy van der Winden begon weer in de basis als linksback en ook Mats Deijl had een plek bij de eerste elf. Zija Azizov had een plek op het middenveld, Fernandes bezette de rechtsbackpositie en Bert Koomen startte op de bank, waar ook Romero Regales na lange tijd weer plaats op nam.

De aanvallende instelling van de Bossche ploeg werd in de beginfase ook op het veld duidelijk zichtbaar. FC Den Bosch zette de bezoekers direct vast en was de bovenliggende partij tijdens de openingsfase. Stefano Beltrame joeg goed door op de verdediging wat keeper Etienne Vaessen in de problemen bracht. Door zijn gehaaste uittrap kwam de bal bij aanvoerder Niek Vossebelt wiens inzet met links door diezelfde Vaessen net uit de kruising werd geplukt.

Dat RKC Waalwijk in de openingsfase problemen kende met het felle FC Den Bosch bleek ook wel uit het aantal overtredingen. Na 11 minuten had scheidsrechter Richard Martens al gele kaarten getoond aan Waalwijk-spelers Van Weert en Engberink.

De Bosschenaren bleven aanzetten. Na paniek in de linker achterhoede bij de bezoekers, kwam de bal plots voor de voeten van Alessio Carlone. Zonder te twijfelen besloot hij te schieten, maar zijn inzet vloog vlak langs de rechterpaal. Even later kwam er nog een mogelijkheid voor de Bossche ploeg om op voorsprong te komen. Zija Azizov gaf vanaf de rechterkant goed voor, alleen wist Mario Bilate zijn kopbal niet op doel te krijgen. RKC kreeg in die periode een kans uit een corner, maar de inzet verdween over het doel van Heemskerk.

Waar FC Den Bosch sterk begon waren het halverwege de eerste helft de bezoekers die onverwachts de voorsprong namen. Waar ogenschijnlijk weinig aan de hand was, maakte de Bossche defensie een onnodige fout in de opbouw. Lazic wist zichzelf balbezit te verschaffen en gaf de bal voor richting Kenny Anderson. Zijn inzet werd vervolgens van richting veranderd, waardoor doelman Kees Heemskerk kansloos was (0-1).

De Bosschenaren leken even tijd nodig te hebben om van deze tegenslag te bekomen. Voor rust was er nog een inzet van Carlone, wiens schot gekeerd werd door Vaessen. Ook Jordy van der Winden vond nog de Waalwijkse doelman op zijn pad na een mooie combinatie via de linkerkant. Aan de andere zijde was er vlak voor de theepauze nog een goede kans voor Rienstra, maar Heemskerk bracht knap redding.

In de rust besloot Wiljan Vloet om zijn rechtsback Jeremy Fernandes te vervangen voor Dalian Maatsen. De tweede helft begon van beide kanten moeizaam. Er werden weinig kansen gecreëerd en ballen werden aan weerszijde veelvuldig ingeleverd. Na een uur spelen hadden de Waalwijkers de ideale mogelijkheid om de voorsprong te verdubbelen. Langedijk omspeelde doelman Heemskerk, maar dribbelde te lang door waar schieten een betere optie leek. FC Den Bosch probeerde het duel weer naar haar hand te zetten, maar dit resulteerde louter in ongevaarlijke pogingen voor Bilate en Azizov. Trainer/coach Wiljan Vloet besloot om nog meer druk uit te oefenen op de defensie van de bezoekers. Azizov werd vervangen door de van een lange blessure teruggekeerde Romero Regales. De twee sterke spitsen moesten in de slotfase het verzet van RKC proberen te breken.

De topscorer van FC Den Bosch had binnen vijf minuten een grote kans op de gelijkmaker. Jort van der Sande, die de op het oog zwaar geblesseerd geraakte Mats Deijl verving, kopte goed door. De bal kwam bij Regales terecht, die knap wegdraaide, maar zijn schot vervolgens rakelings over de lat zag vliegen.

Inmiddels zat de officiële speeltijd er op en werden er, als gevolg van de blessurebehandeling van Mats Deijl, zes minuten speeltijd toegevoegd. Fred Benson kreeg in eerste instantie tijdens de extra tijd de hoofdrol. Hij pakte in twee minuten tijd twee gele kaarten en kon zodoende met rood het veld verlaten.

In de slotfase maakt Philippe van Arnhem, die slechts vijf minuten in het veld stond, hands tijdens het keren van een doelpoging. Regales bezegelde zijn rentree met een goed ingeschoten penalty en bezorgde de Bossche ploeg in de absolute slotseconde zodoende de zwaarbevochten, maar terechte gelijkmaker (1-1). Direct na de aftrap floot Martens voor het eindsignaal, waardoor beide ploegen genoegen moesten nemen met een gelijkspel. Een gelijkspel met een dubbel gevoel, vanuit FC Den Bosch geredeneerd. Enerzijds werd er niet verloren en in extremis een zwaarbevochten punt geboekt. Anderzijds is het gat met concurrent FC Emmen gegroeid tot acht punten. De Bossche ploeg blijft strijden voor een plek die aan het einde van het seizoen recht geeft op een plek in de Jupiler Play-Offs. Over twee weken wacht het uitduel met directe concurrent FC Eindhoven.

FC Den Bosch.tv: Reacties Wiljan Vloet, Jordy van der Winden en Romero Regales.

Fotografie: Henk van Esch en Pro Shots

  • 0153045607590

Statistieken

Corners

6

3

Balbezit

58%

42%

Overtredingen

8

10

Schoten naast

3

2

Buitenspel

0

1

Schoten op doel

3

2

Toeschouwers

 

3,452

Scheidsrechter

Martens

Opstelling

Opstelling FC Den Bosch

Kees Heemskerk K
Bart Biemans CV
Jordy van der Winden LV
Jeremy Fernandes RV
Ben Santermans CV
Niek Vossebelt CM
Zija Azizov CM
Stefano Beltrame CM
Mats Deijl CM
Mario Bilate CA
Alessio Carlone LA

Wisselspelers

Nick Leijten K
Ralph Vos K
Sam Kersten CV
Dalian Maatsen CV
Bert Koomen RV
Jort van der Sande CA
Romero Regales CA

Opstelling RKC Waalwijk

Fred Benson
Etienne Vaessen K
Serginho Greene CV
Ingo van Weert CV
Gigli Ndefe RV
Mark Engberink CV
Vlatko Lazic CM
Daan Rienstra LM
Kenny Anderson CM
Evander Sno CM
Pieter Langedijk RA

Wisselspelers

Martijn Bijdevier K
Mohamed Amin Mezghrani CV
Roel van de Sande CM
Moussa Sanoh RM
Philippe van Arnhem RM
Nikki Baggerman CM
Abdel El Bachraoui CM
Johan Voskamp CA

Kaartverkoop

FC Den Bosch speelt op vrijdag 17 maart de belangrijke thuiswedstrijd tegen 'buurman' RKC Waalwijk. Het duel vangt om 20.00 uur aan in Timmermans Infra Stadion De Vliert.  

Kinderen tot en met 12 jaar gratis toegang FC Den Bosch gaat vanuit haar clubvisie voor een gezellig, sfeervol en veilig Stadion De Vliert. In het verlengde van dit gedachtegoed heeft de Bossche club besloten om kinderen tot en met twaalf jaar ook gratis toegang te verschaffen bij thuiswedstrijden van FC Den Bosch in de competitie tijdens het seizoen 2016-2017. Zo ook tegen RKC Waalwijk Het initiatief wordt mede mogelijk gemaakt en ondersteund door diverse sponsors die het toejuichen dat de club inzet op de komst van meer kinderen en gezinnen naar De Vliert.

Hoe de actie werkt? Simpel! Alle kinderen tot en met 12 jaar worden van harte uitgenodigd om op vrijdag 17 maart naar De Vliert te komen en krijgen bij het betreden van het stadion een gratis wedstrijdkaart uitgereikt bij de toegangspoort van de desbetreffende tribune. Deze actie voor kinderen heeft betrekking op alle reguliere tribunes en geldt ook voor de kinderen van de bezoekende club, conform de reglementen en afspraken die bij het duel voor de bezoekende club gelden.

Ouders en familieleden

Voor ouders en familieleden die willen meekomen zijn de kassa’s op het voorplein op de wedstrijddag geopend vanaf 18.45 uur. Voor supporters van FC Den Bosch geldt een vrije verkoopregeling. Het is ook mogelijk om toegangskaarten tot een dag voor de wedstrijd te kopen via onze Online Ticketshop. De prijs van een toegangskaart bedraagt € 12,50 voor de zuid- en noordtribune (achter het doel) en voor de M-side (lange zijde). Voor de eretribune (lange zijde) is de prijs van een toegangskaart € 22,50. U kunt tijdens kantooruren ook bij de administratie van de club terecht voor uw wedstrijdkaarten.

Stadionplattegrond

Timmermans Infra Stadion De Vliert2 Prijsschema
Tribune/Vak  Jeugd (t/m 12 jaar)  Jeugd (13 en 14 jaar) en 65+  Vanaf 14 jaar en volwassenen
 Hoofdtribune (A1 t/m G)  Gratis toegang  € 15,-  € 22,50
 Noordtribune (I1 en I2)  Gratis toegang  € 10,-  € 12,50
 M-side (M1 t/m M7)  Gratis toegang  € 10,-  € 12,50
 Zuidtribune (R1 t/m R5)  Gratis toegang  € 10,-  € 12,50
 Rolstoelterras (G)  Gratis toegang  € 12,50  € 12,50

Tot ziens in Timmermans Infra Stadion De Vliert, Heya Den Bosch!

Voorbeschouwing

Morgenavond (vrijdag 17 maart, 20.00 uur) speelt FC Den Bosch in Timmermans Infra Stadion De Vliert de belangrijke thuiswedstrijd tegen RKC Waalwijk. In deze voorbeschouwing kijkt Ben Santermans terug op de wedstrijden tegen SC Cambuur en VVV-Venlo en blikt hij vooruit naar het duel met de ‘buurman’ uit Waalwijk.

Met een uitwedstrijd tegen nummer zes SC Cambuur en een thuisduel met kampioenskandidaat nummer één VVV-Venlo heeft FC Den Bosch een loodzwaar voetbalweekend achter de rug. Dankzij de knappe uitzege bij SC Cambuur hield FC Den Bosch drie punten over aan dit dubbelprogramma en blijft de club uitzicht houden op het bereiken van de Jupiler Play-Offs aan het einde van dit seizoen. Ben Santermans over de laatste twee wedstrijden: “Tegen SC Cambuur speelden wij een goede wedstrijd. Omdat wij beducht waren voor de offensieve kracht van Cambuur had de trainer bewust gekozen voor een aanpassing van onze tactiek. De 5-3-2 opstelling waarmee wij de tegenstander bestreden pakte goed uit, waardoor wij een verrassende 0-1 uitzege boekten. Wij stonden weliswaar het grootste deel van de wedstrijd onder druk maar dat leidde niet tot veel kansen voor de thuisploeg, omdat iedereen bij ons zijn taken goed uitvoerde. De zege kwam voor ons nu natuurlijk helemaal goed uit, omdat wij in de laatste weken toch mindere resultaten boekten en ons zelfvertrouwen daardoor wel een boost kon gebruiken.”

De Belgische verdediger vervolgt: “Jammer genoeg slaagden wij er tegen VVV-Venlo niet in om wederom voor een stunt te zorgen. Ook nu probeerden wij met een 5-3-2-systeem een goed resultaat te behalen tegen de aanstaande kampioen. Wij gaven wederom weinig kansen weg en leken op weg naar een goed resultaat, totdat wij door een onnodige fout plotseling toch op achterstand kwamen. Dat het uiteindelijk nog 0-2 werd door een in mijn ogen compleet onterechte penalty doet er dan feitelijk niet meer toe.”

In RKC Waalwijk treft FC Den Bosch een tegenstander die nog volop in de race is om de play-offsplekken. Ben Santermans verwacht dan ook een duel dat op het scherpst van de snede uitgevochten zal worden: “Beide ploegen kunnen de punten goed gebruiken en zullen er alles aan doen om een goed resultaat te behalen. RKC staat er momenteel natuurlijk een heel stuk beter voor in de strijd om de play-offs, maar dat wil zeker niet zeggen dat wij kansloos zijn. Zolang wij maar blijven geloven in onze kansen maken wij ook daadwerkelijk een kans. In deze fase van de competitie kunnen wij niet meer tevreden zijn met slechts één punt. Vanaf nu moet er wekelijks gewonnen worden, om te beginnen tegen onze buren uit Waalwijk.”

Profiel tegenstander Na twee dramatische seizoenen op rij gaat het momenteel weer stukken beter met RKC Waalwijk. Tegen FC Den Bosch wil de ploeg belangrijke punten pakken in de strijd om een plek die aan het einde van het seizoen recht geeft op deelname aan de Jupiler Play-Offs.

Vorig seizoen durfden ze in Waalwijk nog niet eens te denken aan deelname aan de nacompetitie. De club was toen nog niet zo lang geleden gedegradeerd uit de Eredivisie en wist het ook in de Jupiler League maar lastig te bolwerken. RKC stond er financieel gezien bovendien niet best op en dus waren sommige Waalwijkers al lang blij dat de club nog bestond. Langzaam maar zeker de boel weer opbouwen, dat was de opdracht. En ook de grote schuld van de club moest flink worden teruggebracht, zodat betaald voetbal kon voortbestaan. En met succes, RKC heeft op vele fronten de weg naar boven inmiddels weer ingezet.

Trainer Peter van den Berg, die we natuurlijk nog kennen als verdediger in zijn tijd bij FC Den Bosch, heeft op sportief gebied de boel ook weer aardig op de rails gekregen. RKC heeft nog volop kans op het behalen van de play-offs en als dat lukt zou het seizoen al als succesvol bestempeld mogen worden. Echt heel verrassend zijn de resultaten niet te noemen, als je kijkt naar de spelers die Van den Berg tot zijn beschikking heeft.

Met Serginho Greene en Steef Nieuwendaal (ook ex-FC’er) staat er een solide blok in het centrum van de verdediging. Daan Rienstra, Evander Sno, Kenny Anderson en Roel van de Sande zijn spelers die het middenveld de nodige ‘body’ geven. En nog belangrijker, RKC Waalwijk beschikt over veel scorend vermogen. Pieter Langedijk is voor een linksbuiten bijzonder productief. En de komst van Johan Voskamp als centrumspits is ook een goede zet gebleken. Trainer Van den Berg heeft dan ook nog spelers als Fred Benson en Moussa Sanoh achter de hand om het de vijandelijke verdediging lastig te maken. Een prima combinatie dus van ervaring, fysieke kracht en scorend vermogen.

RKC Waalwijk heeft hoe dan ook nog wat recht te zetten tegen FC Den Bosch. Het duel in Waalwijk eindigde begin november namelijk in een 0-2 zege voor de Bosschenaren. Van de Sande en Schet zorgden er toen voor dat de drie punten mee naar Den Bosch gingen.

Feiten en statistieken FC Den Bosch en RKC Waalwijk stonden tot op heden in competitieverband 23 keer tegenover elkaar. Zes keer wist FC Den Bosch te winnen, negen keer werd het een gelijkspel en acht keer trokken de gasten van dit weekend de overwinning over de streep. RKC Waalwijk bezet momenteel de negende plek op de ranglijst, met 48 punten uit 30 duels (veertien keer winst, zes keer gelijkspel, tien keer verlies). FC Den Bosch staat op de dertiende plaats, met 37 punten uit even zoveel duels (tien keer winst, zeven keer gelijkspel, dertien keer verlies). Qua doelsaldo heeft RKC Waalwijk 54 keer gescoord en 52 tegentreffers geïncasseerd (+2). FC Den Bosch trof 40 keer doel en er kreeg 51 tegen (-11). De bezoekers zijn de vierde periode met negen punten uit drie duels uitstekend gestart en zullen deze goede lijn in De Vliert willen doortrekken. FC Den Bosch behaalde tot op heden vier punten uit drie wedstrijden. FC Den Bosch – RKC Waalwijk staat vrijdag onder leiding van scheidsrechter Martens. Zijn assistenten zijn de heren Janson en Vandeursen. De vierde official is de heer Annegarn.

Kaartverkoop Kinderen tot en met 12 jaar hebben gratis toegang bij het duel FC Den Bosch – RKC Waalwijk. Overige bezoekers kunnen hun toegangskaarten vrijdagavond vanaf 18.45 uur bij de kassa's kopen, vanaf € 12,50 (zuidtribune, noordtribune en M-side). Toegangskaarten voor de hoofdtribune kosten € 22,50. Bekijk hier de informatie kaartverkoop. Tot ziens bij FC Den Bosch in Timmermans Infra Stadion De Vliert!

Door: Niels de Baar en Frank Spijkers Fotografie: Pro Shots en Henk van Esch

www.fcdenbosch.nl maakt gebruik van cookies.