Nabeschouwing

FC Den Bosch heeft het seizoen 2016-2017 afgesloten met een 1-0 overwinning op FC Dordrecht. Tijdens een bij vlagen hectische avond werden de laatst te behalen drie punten in het eigen Timmermans Infra Stadion De Vliert gehouden.

FC Den Bosch speelde deze wedstrijd met name nog om de eer. Zij leken hierbij nog een sleutelrol te gaan spelen op de slotdag van de competitie.  Voor de bezoekers uit Dordrecht stond namelijk lijfsbehoud op het spel. Bij een nederlaag in de Brabantse hoofdstad én een overwinning van Achilles’29 op Jong PSV, zou de ploeg van Gérard de Nooijer degraderen naar de Tweede Divisie. Kort voor de aftrap werd echter bekend dat de beroepscommissie de straf in de vorm van puntenaftrek voor Achilles’29 had gehandhaafd, waardoor de 'Schapenkoppen' vooraf al verzekerd leken van nog een jaar in de Jupiler League. Bovendien verloren de Groesbekers vanavond in eigen huis met 1-5 van de Eindhovenaren.

Voorafgaand aan het duel werd er afscheid genomen van Dalian Maatsen, Ralph Vos, Damiano Schet en spitsentrainer Anthony Lurling. Zij verlaten de club aan het einde van dit seizoen. Hein de Lange werd als ‘vrijwilliger van de week’ in het zonnetje gezet. Kort voor de aftrap was er bovendien een minuut stilte in De Vliert ter nagedachtenis aan oud-sponsor en voormalig voorzitter van de beheerraad Leo Hoedemakers.

FC Den Bosch was in een goed gevulde Vliert (3.687 bezoekers) gebrand zich te revancheren voor de forse nederlaag tegen Jong FC Utrecht in Stadion Galgenwaard. Vrijwel de gehele basiself van vorige week kreeg hier van trainer/coach Wiljan Vloet ook vanaf de aftrap de kans voor. Enkel de geschorste Jordy van der Winden werd vervangen door Jonas Heymans. De rest van de startformatie bleef intact.

De Bosschenaren begonnen fel aan het duel. Zij domineerden het begin van de wedstrijd en werden al snel gevaarlijk. Mario Bilate kwam binnen vijf minuten aan de linkerkant van het veld in balbezit. Zijn scherpe voorzet kwam terecht bij Regales, maar helaas volleerde hij de bal vlak naast de rechterdoelpaal. Binnen tien minuten leek de beloning van het scherpe begin alsnog te komen. Na een goede combinatie over de linkerflank, tussen de mee opgekomen Dalian Maatsen en Romero Regales, kwam de bal via de Dordtse verdediging voor de voeten van Mario Bilate. Hij wist de bal goed te controleren en hard via de keeper en de lat binnen te schieten, maar er was door scheidsrechter Mulder al gefloten voor een overtreding, waardoor de stand onveranderd bleef.

Na een goede Bossche openingsfase werd de wedstrijd van beide kanten slordiger. Op het middenveld was er veelvuldig sprake van balverlies, waardoor zowel FC Den Bosch als FC Dordrecht weinig gevaar wisten te stichten. Dit veranderde allemaal toen Mario Bilate een mooie openingspass in huis had op Brandon Robinson. Laatstgenoemde trok na een prima slalom het zestienmeter gebied in van FC Dordrecht, waarna hij werd gevloerd door een Dordts been. Mulder floot voor een overtreding en de bal ging op de stip. Topscorer Romero Regales nam plaats achter de bal en schoot onberispelijk raak in de linkerhoek. Hierdoor kwam de Bossche ploeg halverwege de eerste helft op een verdiende 1-0 voorsprong.

De feestvreugde was echter van korte duur. In de 31e minuut werd het duel namelijk gestaakt nadat er vuurwerk op het veld werd gegooid en er fakkels werden ontstoken die voor forse rookontwikkeling zorgden. Een deel van dit vuurwerk ontplofte in de buurt van een van de ballenjongens die ontdaan het veld verliet. Buiten erg geschrokken te zijn en een piep in zijn oor maakte de ballenjongen het na een bezoekje aan de clubarts, naar omstandigheden, gelukkig snel weer goed. FC Den Bosch heeft de jongen en zijn ouders gesproken en gaat aankomende week bij hen langs met een attentie. Ballenjongen Jens bekeek het restant van het duel met zijn ouders vanaf de sponsortribune als gast van de club. Inzake het gegooide vuurwerk zal er door de KNVB en door justitie een onderzoek worden ingesteld. FC Den Bosch zal haar volledige medewerking aan deze onderzoeken verlenen en naar aanleiding van de resultaten haar maatregelen nemen.

Na een onderbreking van een kwartier was het FC Dordrecht dat wat meer in de wedstrijd kwam. Van hen kwam dan ook het eerste echte grote gevaar kort voor rust. Een corner vanaf rechts werd doorgekopt, maar bij de tweede paal wist captain Amevor de bal niet tussen de palen te krijgen. Tot verdere grote mogelijkheden kwamen beide ploegen niet, waardoor de Bosschenaren met een 1-0 voorsprong de kleedkamers opzochten.

Toen het publiek de plaatsen weer had ingenomen en de spelers klaar stonden voor de aftrap leek het tweede bedrijf te kunnen beginnen. Echter, doordat een steward onwel was geworden en naar het ziekenhuis moest worden vervoerd na reanimatie op de tribune, verlieten de spelers opnieuw het veld.

Vlak na rust was het aanvoerder Niek Vossebelt die Bilate diep stuurde. Zijn voorzet kwam goed voor en werd bijna in eigen doel gewerkt door Bradley de Nooijer. Na dit moment was het echter de uitploeg die langzaam maar zeker het betere van het spel kreeg. Het was Ibrahima Touré die het in deze fase al eens van afstand probeerde. De Bosschenaren kwamen er vervolgens lastig uit. Na een corner was het keeper Heemskerk die met een katachtige reflex de kopbal van Joey Godee wist te pareren. Hierdoor bleef de 1-0 voorsprong nog altijd staan voor FC Den Bosch. FC Den Bosch beet richting het laatste gedeelte van de wedstrijd weer wat feller van zich af. In deze fase ontving Niek Vossebelt de bal aan de rand van de zestien. Hij schoot geplaatst richting de korte hoek, maar zijn inzet werd van de lijn gehaald door collega-aanvoerder Mawouna Amevor.

In de slotminuten was het Kees Heemskerk die FC Den Bosch op de been hield. Door Joel Thomas werd het Bossche doel nog tweemaal onder vuur genomen, maar de Bossche sluitpost was beide keren een goede-sta-in-de-weg. Tot slot braken de bezoekers nog eenmaal uit aan de linkerkant van het veld. Heemskerk wist ook deze aanval onschadelijk te maken. De strakke voorzet werd vlak voor de voeten van de Dordtse aanval weggetikt, waardoor het 1-0 bleef en FC Den Bosch het seizoen afsloot met een overwinning.

FC Den Bosch is 2016-2017 geëindigd op een veertiende plaats na een hectische slotdag van de competitie. We bedanken de vele trouwe Bossche fans die ons gedurende het gehele jaar uit en thuis op de juiste wijze hebben gesteund. We kijken er naar uit om jullie komend seizoen weer te mogen verwelkomen in Timmermans Infra Stadion De Vliert! Hartelijk dank voor jullie support!

Fotografie: Pro Shots

 • 0153045607590
 • (26) Goal

  Romero Regales

 • (37) Gele kaart

  Mario Bilate

 • (57) Wissel

  Alvin Daniels - Joël Thomas

 • (60) Wissel

  Sam Kersten - Alessio Carlone

 • (68) Gele kaart

  Mawouna Amevor

Statistieken

Corners

4

7

Balbezit

49%

51%

Overtredingen

13

12

Schoten naast

9

11

Buitenspel

3

3

Schoten op doel

2

4

Toeschouwers

 

3,687

Scheidsrechter

Mulder

Opstelling

Opstelling FC Den Bosch

Kees Heemskerk K
Sam Kersten CV
Dalian Maatsen CV
Jeremy Fernandes RV
Jonas Heymans LV
Ben Santermans CV
Niek Vossebelt CM
Zija Azizov CM
Mario Bilate CA
Brandon Robinson LA
Romero Regales CA

Wisselspelers

Nick Leijten K
Ralph Vos K
Bert Koomen RV
Jort van der Sande CA
Alessio Carlone LA

Opstelling FC Dordrecht

Tim Coremans K
Niv Antman K
Mawouna Amevor CV
Sai van Wermeskerken RV
Bradley de Nooijer CV
Erol Alkan CV
Cerezo Hilgen CV
Ricky van Haaren CM
Joey Godee CA
Alvin Daniels LA
Ibrahim Toure CA
Alessio da Cruz CA

Wisselspelers

Jordy Vleugels CM
Everon Pisas CA
Quincy Boogers CA
Joël Thomas CA

Kaartverkoop

FC Den Bosch speelt op vrijdag 5 mei de laatste thuiswedstrijd van dit seizoen. Tegenstander in Timmermans Infra Stadion De Vliert is FC Dordrecht. Beide ploegen verschijnen om 20.00 uur aan de aftrap.

Kinderen tot en met 12 jaar gratis toegang FC Den Bosch gaat vanuit haar clubvisie voor een gezellig, sfeervol en veilig Timmermans Infra Stadion De Vliert. In het verlengde van dit gedachtegoed heeft de Bossche club besloten om kinderen tot en met twaalf jaar ook gratis toegang te verschaffen bij thuiswedstrijden van FC Den Bosch in de competitie tijdens het seizoen 2016-2017. Zo ook tegen FC Dordrecht op vrijdag 5 mei. Het initiatief wordt mede mogelijk gemaakt en ondersteund door diverse sponsors die het toejuichen dat de club inzet op de komst van meer kinderen en gezinnen naar De Vliert.

Hoe de actie werkt? Simpel! Alle kinderen tot en met 12 jaar worden van harte uitgenodigd om op vrijdag 5 mei naar De Vliert te komen en krijgen bij het betreden van het stadion een gratis wedstrijdkaart uitgereikt bij de toegangspoort van de desbetreffende tribune. Deze actie voor kinderen heeft betrekking op alle reguliere tribunes en geldt ook voor de kinderen van de bezoekende club, conform de reglementen en afspraken die bij het duel voor de bezoekende club gelden.

Ouders en familieleden

Voor ouders en familieleden die willen meekomen zijn de kassa’s op het voorplein op de wedstrijddag geopend vanaf 18.45 uur. Op basis van een regio gebonden legitimatiebewijs kunnen er toegangskaarten worden aangeschaft. Voor supporters van FC Den Bosch is het ook mogelijk om toegangskaarten tot een dag voor de wedstrijd te kopen via onze Online Ticketshop. De prijs van een toegangskaart bedraagt € 12,50 voor de zuid- en noordtribune (achter het doel) en voor de M-side (lange zijde). Voor de eretribune (lange zijde) is de prijs van een toegangskaart € 22,50. U kunt tijdens kantooruren ook bij de administratie van de club terecht voor uw wedstrijdkaarten.

Stadionplattegrond

Timmermans Infra Stadion De Vliert2 Prijsschema
Tribune/Vak  Jeugd (t/m 12 jaar)  Jeugd (13 en 14 jaar) en 65+  Vanaf 14 jaar en volwassenen
 Hoofdtribune (A1 t/m G)  Gratis toegang  € 15,-  € 22,50
 Noordtribune (I1 en I2)  Gratis toegang  € 10,-  € 12,50
 M-side (M1 t/m M7)  Gratis toegang  € 10,-  € 12,50
 Zuidtribune (R1 t/m R5)  Gratis toegang  € 10,-  € 12,50
 Rolstoelterras (G)  Gratis toegang  € 12,50  € 12,50

Tot ziens in Timmermans Infra Stadion De Vliert, Heya Den Bosch!

Voorbeschouwing

FC Den Bosch heet u van harte welkom bij de laatste thuiswedstrijd van het seizoen, tegen FC Dordrecht. In deze voorbeschouwing kijken we met aanvaller Jort van der Sande terug op de afgelopen weken en blikken we vooruit naar het slotduel van deze jaargang.

Helaas speelt de Bossche trots de laatste wedstrijden om des keizers baard, maar het is de spelersgroep er alles aan gelegen om een goede pot op de mat te leggen. “Naar de supporters toe willen we het seizoen afsluiten met een goede wedstrijd en de nederlaag van vorige week herstellen”, zegt Van der Sande. De meest recente duels waren ondermaats, beaamt ook de aanvaller: “We hadden tot de wedstrijd tegen Achilles’29 de hoop dat we een goede serie konden neerzetten om zo nog deelname aan de Jupiler Play-Offs af te dwingen. Maar toen we dat duel verloren, was het seizoen eigenlijk al voorbij. En dan zie je dat je het moeilijk krijgt in de resterende wedstrijden, waarin we natuurlijk wel veel meer hadden moeten laten zien.”

Hoewel er voor FC Den Bosch buiten sportieve eer niet veel meer te halen is, kan de club wel een sleutelrol vervullen op de slotdag van de competitie. “We kunnen er inderdaad voor zorgen dat FC Dordrecht eventueel degradeert als wij zelf winnen en als Achilles'29 thuis wint van Jong PSV. Maar wie er uit gaat, maakt mij persoonlijk eigenlijk niet zo veel uit”, aldus Van der Sande. “Wij moeten gewoon een goed resultaat halen voor onszelf en onze trouwe fans. En wint ook Achilles’29 vervolgens, dan hebben zij het gewoon verdiend.” De maker van een hattrick voor Jong FC Den Bosch tegen HSC’21 (waardoor de beloften met 3-4 wonnen en op de ranglijst van de Derde Divisie klommen naar plek 17) denkt dat een goed resultaat zeker mogelijk moet zijn: “We hebben na een voetbalvrij weekend de koppen weer wat fris kunnen maken. Deze week zijn we er volledig op gefocust om het seizoen goed af te sluiten. Voor deze wedstrijd moeten we er volle bak tegenaan, ook al spelen we niet meer voor de prijzen. FC Dordrecht zal natuurlijk met een agressieve instelling naar ons toe komen, daar moeten wij tegen gewapend zijn.”

Profiel tegenstander FC Dordrecht De laatste wedstrijd van het seizoen is voor FC Dordrecht van cruciaal belang. In De Vliert zal de ploeg er nog alles aan moeten doen om degradatie uit de Jupiler League te voorkomen. Voor FC Den Bosch zal 2016-2017 niet de boeken in gaan als het meest geslaagde seizoen, maar voor tegenstander FC Dordrecht is het allemaal nog een graadje erger. Als FC Den Bosch het onderlinge treffen wint en Achilles’29 er in slaagt in eigen huis Jong PSV te kloppen, dan spelen de Dordtenaren volgend seizoen een klasse lager. Een rampscenario waar ze in Dordrecht een paar weken terug niet echt rekening meer mee hadden gehouden. Toen Achilles’29 ineens toch nog wedstrijden begon te winnen (onder meer van FC Den Bosch) kwam de ploeg uit Groesbeek alsnog dicht in de buurt van de veilige 19e plek.

Gezien het veel betere doelsaldo hebben de Dordtenaren in De Vliert aan een puntje genoeg om het lijf te redden. Het is echter de vraag of FC Den Bosch daar aan wil meewerken. De Bosschenaren hebben namelijk nog wel wat recht te zetten voor de trouwe supporters na het debacle van vorige week bij Jong FC Utrecht.

Dat het voor trainer Gérard de Nooijer een lastig seizoen zou worden, was vooraf al wel duidelijk. In het tweede seizoen na de degradatie uit de Eredivisie ging het spelersbudget opnieuw flink omlaag en vertrokken de beste spelers naar andere clubs. De Nooijer moest het doen met veel jonge, onervaren spelers die nog niet in staat bleken om constante prestaties te leveren.

Opvallend is wel dat juist tegen kampioen VVV-Venlo de beste wedstrijd van het seizoen werd gespeeld. Dat duel op 17 maart eindigde in een spectaculaire overwinning: 5-2. Kort daarna leverde het sleutelduel tegen Achilles’29 op het nippertje een gelijkspel op, waardoor de voorsprong op dat moment drie punten bleef in het voordeel van Dordrecht. Vorige week kwam Achilles’29 toch nog een puntje dichterbij dankzij een gelijkspel bij De Graafschap. De Dordtenaren gingen op eigen veld met 0-4 onderuit tegen Emmen en moeten daarom vrijdagavond nog vol aan de bak voor lijfsbehoud.

Feiten en statistieken FC Den Bosch en FC Dordrecht stonden tot op heden in competitieverband 77 keer tegenover elkaar. 35 keer wist FC Den Bosch te winnen, 24 keer werd het een gelijkspel en achttien keer trokken de gasten van dit weekend de overwinning over de streep. FC Dordrecht bezet momenteel de negentiende plek op de ranglijst, met 24 punten uit 37 duels (vijf keer winst, negen keer gelijkspel, 23 keer verlies). FC Den Bosch staat op de veertiende plaats, met 42 punten uit 37 duels (elf keer winst, negen keer gelijkspel, zeventien keer verlies). Qua doelsaldo heeft FC Dordrecht 42 keer gescoord en 71 tegentreffers geïncasseerd (-29). FC Den Bosch trof 47 keer doel en kreeg er 67 tegen (-20). Romero Regales is topscorer bij FC Den Bosch met zeven treffers. Alvin Daniëls wist namens De Schapenkoppen negen keer te scoren. FC Den Bosch – FC Dordrecht staat vrijdag onder leiding van scheidsrechter Mulder. Zijn assistenten zijn de heren Balder en Hubers. De vierde official is de heer Cantineau.

Kaartverkoop Kinderen tot en met 12 jaar hebben gratis toegang bij het duel FC Den Bosch – FC Dordrecht. Overige bezoekers kunnen hun toegangskaarten vrijdagavond vanaf 18.45 uur op vertoon van een regio gebonden legitimatiebewijs bij de kassa's kopen, vanaf € 12,50 (zuidtribune, noordtribune en M-side). Toegangskaarten voor de hoofdtribune kosten € 22,50. Bekijk hier de informatie kaartverkoop. Tot ziens bij FC Den Bosch in Timmermans Infra Stadion De Vliert!

Door: Mark van der Donk en Frank Spijkers

Fotografie: Henk van Esch en Pro Shots

www.fcdenbosch.nl maakt gebruik van cookies.