FC Den Bosch heet u van harte welkom bij de thuiswedstrijd tegen FC Eindhoven. In deze voorbeschouwing kijkt trainer/coach Wil Boessen terug op de wedstrijd van vorige week vrijdag tegen SC Telstar en blikt hij vooruit naar het duel van vrijdagavond tegen de ploeg uit Eindhoven.

Na een serie van zes wedstrijden zonder overwinning boekte FC Den Bosch tegen SC Telstar een belangrijke thuiszege (3-2) in de strijd om een plek die aan het einde van het seizoen recht geeft op deelname aan de Jupiler Play-Offs. Ondanks de mindere resultaten van de laatste weken heeft trainer/coach Wil Boessen zich nooit echt ongerust gemaakt dat resultaat zou uitblijven: “We zitten met ons team in een proces van ontwikkeling, daar komen logischerwijs ook nederlagen bij kijken. Het waren duels tegen de betere clubs uit de Jupiler league en daarin speelden wij ook absoluut geen slecht voetbal. Wel verzuimden wij geregeld om de kansen die we kregen te benutten. Ik wist dat het kwartje uiteindelijk weer onze kant op zou gaan vallen, want zelfs in de mindere wedstrijden waren er nog altijd periodes dat wij de betere ploeg waren. Tegen SC Telstar kwam het gewenste resultaat waar we met zijn allen hard voor hebben gewerkt. Wij begonnen goed aan het duel maar kwamen door een onterecht gegeven strafschop toch op achterstand. De ploeg raakte echter niet van slag en bleef gewoon doorvoetballen en nog voor rust stonden wij met 2-1 voor. Ook na de pauze bleef de ploeg rustig nadat SC Telstar vanuit de kluts gelijk had gemaakt. Uiteindelijk wonnen wij terecht met 3-2 door een mooie volley van Dennis Kaars.”

De Bossche oefenmeester vervolgt: “Deze wedstrijd bewijst dat de ploeg dit seizoen is gegroeid. De spelers zijn individueel beter geworden en weten goed wat ze wel en wat ze niet kunnen. En dan heb ik het niet alleen over de jongens die in de basis staan, maar over de gehele selectie. Wanneer spelers individueel beter worden dan wordt het team vanzelf ook beter. Je ziet het aan de invallers die gemakkelijker meedraaien als ze in de ploeg komen. En zo moet het natuurlijk ook zijn, want het team bestaat niet alleen uit de elf jongens die in de basis staan.”

In FC Eindhoven treft FC Den Bosch een tegenstander die net als de Bossche ploeg aan het einde van dit seizoen wil meestrijden in de Jupiler Play-Offs. Voor Wil Boessen is dit dan ook een belangrijke Brabantse derby die hij met zijn team winnend wil afsluiten: “Bovenin staan de clubs allemaal erg kort op elkaar. Om mee te blijven strijden kunnen we onszelf dus geen onnodig puntverlies veroorloven en zeker niet tegen een directe concurrent. Wij zullen tegen FC Eindhoven net zo als altijd weer proberen om met aanvallend en aantrekkelijk voetbal de zege binnen te halen.”

Profiel tegenstander FC Eindhoven
Aan de vooravond van carnaval staat er een heuse Brabantse derby op het programma in Stadion De Vliert. FC Den Bosch neemt het op tegen FC Eindhoven, een directe concurrent in de strijd om een plek in de Jupiler Play-Offs. FC Eindhoven won vorige week, net als FC Den Bosch, en hoopt natuurlijk op een goede voortzetting van die lijn.

De Eindhovenaren komen uit een rumoerige periode. Medio januari kon de club namelijk op zoek naar een nieuwe trainer. Wilfred van Leeuwen was in de zomer overgekomen van de amateurs van VVSB. Het was al duidelijk dat hij na dit seizoen weer zou vertrekken in Eindhoven, maar een paar weken terug stapte hij toch al eerder op. Zijn opvolger werd snel gevonden. David Nascimento, in Nederland vooral bekend als voetballer, is nu voor het eerst hoofdtrainer in het Nederlands betaald voetbal. In het buitenland was hij als trainer al actief in Zuid-Afrika, Mexico, Cyprus en Malta. Nascimento kende geen overigens prettig debuut bij de Eindhovenaren. In zijn eerste wedstrijd, tegen Jong PSV, werd hij namelijk naar de tribune gestuurd door de scheidsrechter. Het duel eindigde bovendien in een 4-1 nederlaag. Vorige week was er direct sprake van herstel toen RKC Waalwijk in eigen huis met 3-1 werd geklopt.

Het seizoen van de Eindhovenaren verloopt qua resultaten nogal wisselvallig, maar er is in elk geval één lichtpuntje in de Lichtstad. De topscorer van de Jupiler League speelt namelijk bij FC Eindhoven en luistert naar de naam Mart Lieder. Vorig seizoen was hij al topscorer in Eindhoven met elf goals. Maar dat aantal heeft hij inmiddels ruim overtroffen. Na 23 duels staat de teller al op 20 treffers en daar komt geen van zijn ploeggenoten ook maar enigszins bij in de buurt. Op de tweede plaats komt namelijk Elton Kabangu met zes goals. De Bossche verdediging weet dus wie zij in de gaten moeten houden.

FC Den Bosch weet in ieder geval hoe het is om te winnen van de Eindhovenaren. Het uitduel in september leverde namelijk, ondanks een hectische slotfase met enkele grote kansen voor de thuisploeg, een 0-1 zege op voor de Bosschenaren. Sven Blummel maakte in dat duel de enige treffer.

Door: Niels de Baar en Frank Spijkers