Op vrijdag 21 april aanstaande, aanvang 20.00 uur, speelt FC Den Bosch in Timmermans Infra Stadion De Vliert, de thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard. In deze voorbeschouwing kijkt captain Niek Vossebelt terug op de wedstrijden tegen MVV Maastricht, Achilles’29 en Helmond Sport en blikt hij vooruit naar het duel met de Limburgers.

Omdat de thuiszege van FC Den Bosch op MVV Maastricht gevolgd werd door twee nederlagen in het paasweekend zijn de kansen van de Bosschenaren op het bereiken van de Jupiler Play-Offs definitief verkeken. Niek Vossebelt kijkt als aanvoerder dan ook met een rotgevoel terug op de laatste wedstrijden van zijn club: “De wedstrijd tegen MVV was een vreemd duel. Wij waren eigenlijk het grootste gedeelte van de wedstrijd de onderliggende partij, maar nadat wij met nog een half uur te spelen op gelijke hoogte kwamen, waren wij plotseling in staat om grip op de wedstrijd te krijgen en wisten wij het duel uiteindelijk zelfs nog met 2-1 in ons voordeel te beslissen. Uit tegen Achilles’29 begonnen wij prima aan het duel. Wij kwamen snel op voorsprong en kregen kansen op meer, maar verzuimden het om deze te benutten. Achilles’29 maakte vervolgens de gelijkmaker uit een vrije trap en vanaf dat moment gingen wij mee in hun spel en vergaten wij om zelf te voetballen. Zij waren veel feller in de duels en uiteindelijk verloren wij het duel door een tegentreffer in blessuretijd. Voor de wedstrijd tegen Helmond Sport was ik geschorst, waardoor ik de Brabantse derby vanaf de tribune moest volgen. Ik moest machteloos toekijken hoe wij een matig duel speelden, niet onder deden voor de tegenstander, maar door individuele fouten wel onnodig met een 2-0 achterstand gingen rusten. Wij probeerden in de tweede helft nog wel om het tij te keren maar dat leverde helaas niks op, waardoor het paasweekeinde voor ons en onze supporters één grote teleurstelling werd.”

In Fortuna Sittard treft FC Den Bosch dit voetbalweekend een tegenstander voor wie het seizoen eigenlijk ook al voorbij is. Toch verwacht Niek Vossebelt een boeiende wedstrijd: “Voor beide teams gaat het feitelijk nog om de eer en een goede eindklassering, waardoor de ploegen onbevangen kunnen spelen. Wij moeten ons revancheren voor de slechte resutaten van het afgelopen weekend en willen ons trouwe publiek nog een paar leuke potten voetbal voorschotelen, zodat wij het seizoen toch nog op een positieve manier kunnen afsluiten. Een zege op Fortuna is daarvoor een eerste vereiste.”

Profiel tegenstander
Fortuna Sittard heeft nog een paar wedstrijden te gaan in deze competitie, maar zal op de achtergrond voornamelijk al bezig zijn met het nieuwe seizoen. Dan wil de club de financiële perikelen van de laatste jaren definitief achter zich laten en zich vooral weer op het sportieve aspect gaan richten.

Dat Fortuna Sittard nog steeds meedraait in het betaald voetbal mag best een klein wonder worden genoemd. De club verkeert al jaren in zwaar weer en het definitieve einde leek meerdere keren nabij. Met vereende krachten en het nodige kunst- en vliegwerk wisten de Limburgers toch het hoofd boven water te houden. Belangrijke rol daarbij is weggelegd voor Isitan Gün. Deze Turkse investeerder werd afgelopen zomer eigenaar van de club en bracht nieuwe financiële mogelijkheden. Dat de ellende van de afgelopen jaren een lange nasleep kent, blijkt wel uit de negen punten aftrek die de club dit seizoen opgelegd heeft gekregen vanuit de KNVB.

Mede door dat puntverlies draait Fortuna Sittard dit seizoen opnieuw mee in de onderste regionen van de Jupiler League. En dus is wat dat betreft nog weinig te merken van de vorderingen die de club achter de schermen wel lijkt te hebben gemaakt. Zo kwam in de winterstop plotseling een heel bekende naam uit de bus als nieuwe trainer, namelijk oud-Ajacied Sunday Oliseh. En ineens was er ook ruimte voor nieuwe spelers zoals aanvallers Sjoerd Ars en Finn Stokkers en middenvelder Emrah Bassan. Dit allemaal om de slechte periode van voor de winterstop om te buigen. Het ging daarna inderdaad iets beter met de Limburgers, met een overtuigende 5-2 zege op Jong Ajax als uitschieter. Maar door nieuw puntenaftrek schoot de club er uiteindelijk niet zoveel mee op.

De club is dus zoals gezegd al volop in voorbereiding op komend seizoen. Contracten met bepalende en talentvolle spelers zijn inmiddels verlengd. Toch is er voor Fortuna Sittard tegen FC Den Bosch nog wel een sportieve revanche te behalen. De Bosschenaren verlieten namelijk in de laatste wedstrijd voor de winterstop met een 0-4 zege het stadion.

Door: Niels de Baar en Frank Spijkers

Fotografie: Henk van Esch en Pro Shots