Morgenavond (vrijdag 17 maart, 20.00 uur) speelt FC Den Bosch in Timmermans Infra Stadion De Vliert de belangrijke thuiswedstrijd tegen RKC Waalwijk. In deze voorbeschouwing kijkt Ben Santermans terug op de wedstrijden tegen SC Cambuur en VVV-Venlo en blikt hij vooruit naar het duel met de ‘buurman’ uit Waalwijk.

Met een uitwedstrijd tegen nummer zes SC Cambuur en een thuisduel met kampioenskandidaat nummer één VVV-Venlo heeft FC Den Bosch een loodzwaar voetbalweekend achter de rug. Dankzij de knappe uitzege bij SC Cambuur hield FC Den Bosch drie punten over aan dit dubbelprogramma en blijft de club uitzicht houden op het bereiken van de Jupiler Play-Offs aan het einde van dit seizoen. Ben Santermans over de laatste twee wedstrijden: “Tegen SC Cambuur speelden wij een goede wedstrijd. Omdat wij beducht waren voor de offensieve kracht van Cambuur had de trainer bewust gekozen voor een aanpassing van onze tactiek. De 5-3-2 opstelling waarmee wij de tegenstander bestreden pakte goed uit, waardoor wij een verrassende 0-1 uitzege boekten. Wij stonden weliswaar het grootste deel van de wedstrijd onder druk maar dat leidde niet tot veel kansen voor de thuisploeg, omdat iedereen bij ons zijn taken goed uitvoerde. De zege kwam voor ons nu natuurlijk helemaal goed uit, omdat wij in de laatste weken toch mindere resultaten boekten en ons zelfvertrouwen daardoor wel een boost kon gebruiken.”

De Belgische verdediger vervolgt: “Jammer genoeg slaagden wij er tegen VVV-Venlo niet in om wederom voor een stunt te zorgen. Ook nu probeerden wij met een 5-3-2-systeem een goed resultaat te behalen tegen de aanstaande kampioen. Wij gaven wederom weinig kansen weg en leken op weg naar een goed resultaat, totdat wij door een onnodige fout plotseling toch op achterstand kwamen. Dat het uiteindelijk nog 0-2 werd door een in mijn ogen compleet onterechte penalty doet er dan feitelijk niet meer toe.”

In RKC Waalwijk treft FC Den Bosch een tegenstander die nog volop in de race is om de play-offsplekken. Ben Santermans verwacht dan ook een duel dat op het scherpst van de snede uitgevochten zal worden: “Beide ploegen kunnen de punten goed gebruiken en zullen er alles aan doen om een goed resultaat te behalen. RKC staat er momenteel natuurlijk een heel stuk beter voor in de strijd om de play-offs, maar dat wil zeker niet zeggen dat wij kansloos zijn. Zolang wij maar blijven geloven in onze kansen maken wij ook daadwerkelijk een kans. In deze fase van de competitie kunnen wij niet meer tevreden zijn met slechts één punt. Vanaf nu moet er wekelijks gewonnen worden, om te beginnen tegen onze buren uit Waalwijk.”

Profiel tegenstander
Na twee dramatische seizoenen op rij gaat het momenteel weer stukken beter met RKC Waalwijk. Tegen FC Den Bosch wil de ploeg belangrijke punten pakken in de strijd om een plek die aan het einde van het seizoen recht geeft op deelname aan de Jupiler Play-Offs.

Vorig seizoen durfden ze in Waalwijk nog niet eens te denken aan deelname aan de nacompetitie. De club was toen nog niet zo lang geleden gedegradeerd uit de Eredivisie en wist het ook in de Jupiler League maar lastig te bolwerken. RKC stond er financieel gezien bovendien niet best op en dus waren sommige Waalwijkers al lang blij dat de club nog bestond. Langzaam maar zeker de boel weer opbouwen, dat was de opdracht. En ook de grote schuld van de club moest flink worden teruggebracht, zodat betaald voetbal kon voortbestaan. En met succes, RKC heeft op vele fronten de weg naar boven inmiddels weer ingezet.

Trainer Peter van den Berg, die we natuurlijk nog kennen als verdediger in zijn tijd bij FC Den Bosch, heeft op sportief gebied de boel ook weer aardig op de rails gekregen. RKC heeft nog volop kans op het behalen van de play-offs en als dat lukt zou het seizoen al als succesvol bestempeld mogen worden. Echt heel verrassend zijn de resultaten niet te noemen, als je kijkt naar de spelers die Van den Berg tot zijn beschikking heeft.

Met Serginho Greene en Steef Nieuwendaal (ook ex-FC’er) staat er een solide blok in het centrum van de verdediging. Daan Rienstra, Evander Sno, Kenny Anderson en Roel van de Sande zijn spelers die het middenveld de nodige ‘body’ geven. En nog belangrijker, RKC Waalwijk beschikt over veel scorend vermogen. Pieter Langedijk is voor een linksbuiten bijzonder productief. En de komst van Johan Voskamp als centrumspits is ook een goede zet gebleken. Trainer Van den Berg heeft dan ook nog spelers als Fred Benson en Moussa Sanoh achter de hand om het de vijandelijke verdediging lastig te maken. Een prima combinatie dus van ervaring, fysieke kracht en scorend vermogen.

RKC Waalwijk heeft hoe dan ook nog wat recht te zetten tegen FC Den Bosch. Het duel in Waalwijk eindigde begin november namelijk in een 0-2 zege voor de Bosschenaren. Van de Sande en Schet zorgden er toen voor dat de drie punten mee naar Den Bosch gingen.

Feiten en statistieken
FC Den Bosch en RKC Waalwijk stonden tot op heden in competitieverband 23 keer tegenover elkaar. Zes keer wist FC Den Bosch te winnen, negen keer werd het een gelijkspel en acht keer trokken de gasten van dit weekend de overwinning over de streep. RKC Waalwijk bezet momenteel de negende plek op de ranglijst, met 48 punten uit 30 duels (veertien keer winst, zes keer gelijkspel, tien keer verlies). FC Den Bosch staat op de dertiende plaats, met 37 punten uit even zoveel duels (tien keer winst, zeven keer gelijkspel, dertien keer verlies). Qua doelsaldo heeft RKC Waalwijk 54 keer gescoord en 52 tegentreffers geïncasseerd (+2). FC Den Bosch trof 40 keer doel en er kreeg 51 tegen (-11). De bezoekers zijn de vierde periode met negen punten uit drie duels uitstekend gestart en zullen deze goede lijn in De Vliert willen doortrekken. FC Den Bosch behaalde tot op heden vier punten uit drie wedstrijden. FC Den Bosch – RKC Waalwijk staat vrijdag onder leiding van scheidsrechter Martens. Zijn assistenten zijn de heren Janson en Vandeursen. De vierde official is de heer Annegarn.

Kaartverkoop
Kinderen tot en met 12 jaar hebben gratis toegang bij het duel FC Den Bosch – RKC Waalwijk. Overige bezoekers kunnen hun toegangskaarten vrijdagavond vanaf 18.45 uur bij de kassa’s kopen, vanaf € 12,50 (zuidtribune, noordtribune en M-side). Toegangskaarten voor de hoofdtribune kosten € 22,50. Bekijk hier de informatie kaartverkoop. Tot ziens bij FC Den Bosch in Timmermans Infra Stadion De Vliert!

Door: Niels de Baar en Frank Spijkers
Fotografie: Pro Shots en Henk van Esch