FC Den Bosch heet u van harte welkom bij de thuiswedstrijd tegen VVV-Venlo. In deze voorbeschouwing kijken we met Luuk Brouwers terug op de afgelopen weken, vertelt hij over zijn eigen ontwikkeling en blikken we vooruit naar het duel met de lijstaanvoerder.

Na de spectaculaire overwinning op NAC Breda kende FC Den Bosch een mindere fase, waarbij er gedurende vijf competitieduels niet meer werd gewonnen, tot dat de club opveerde en bij SC Cambuur een knappe zege behaalde: “De laatste weken ging het iets moeizamer”, geeft Brouwers toe. “We hebben een tijdje gehad dat we geweldige prestaties neerzetten. Onder meer uit bij De Graafschap en Fortuna en thuis tegen NAC. Daarna kenden we een kleine vormdip. Qua sfeer in de groep is daar gelukkig niks van te merken, want we hebben een geweldig team en zijn met zijn allen bereid om honderd procent te geven. Dat bleek ook in Leeuwarden tegen SC Cambuur afgelopen vrijdag, waarbij we goed gegroepeerd voor de overwinning knokten en de zege knap over de streep trokken.”

Over zijn eigen spel is de 18-jarige middenvelder tevreden. “Natuurlijk kan het altijd beter, maar de laatste weken gaat het met mij best goed. Ik voel me sterk en fit en steeds belangrijker worden voor het team. In het begin van het seizoen kreeg ik de kans van de trainer. Als je mij toen had gevraagd hoeveel wedstrijden ik dacht te gaan spelen, had ik nooit het huidige aantal van ruim 20 wedstrijden durven zeggen. Ondanks een stroeve start heb ik de trainer kunnen overtuigen van mijn kwaliteiten. Het was in het begin lastig omdat er veel op je af komt en ik mezelf veel druk oplegde voor een wedstrijd. Nu is dat veel minder het geval.”

Brouwers verwacht een lastige wedstrijd tegen VVV-Venlo. “Maar ondanks het grote verschil in de klassering zijn wij zeker niet kansloos. We hebben een sterk team en kunnen van elke tegenstander in de Jupiler League winnen, dus ook van VVV. Er moeten dan wel elf mensen op het veld staan die alles geven, maar daar heb ik alle vertrouwen in.” Bij VVV speelt een aantal voormalig FC Den Bosch-spelers, weet ook Brouwers. “Ralf Seuntjens is een sterke spits, die makkelijk zijn doelpunten maakt, en Moreno Rutten is een goede back. Ik ken ze verder niet, omdat ik nooit met hen heb samen gespeeld. Maar wie er ook meedoen bij VVV-Venlo, thuis in De Vliert spelen we altijd voor een overwinning, dus dat zal dus ook zo zijn tegen de koploper.”

Profiel tegenstander
FC Den Bosch speelt vanavond in Timmermans Infra Stadion De Vliert tegen de nieuwe kampioen. Daar zullen weinig mensen meer aan twijfelen. De Venlonaren kunnen zich na vier seizoenen Jupiler League gaan opmaken voor een terugkeer op het hoogste niveau.

VVV-Venlo wordt op de ranglijst op gepaste afstand gevolgd door Jong Ajax. Maar het moet raar lopen, willen de Amsterdammers het gat nog overbruggen. De Venlonaren lieten in het begin van de competitie nog wel wat steekjes vallen, maar sinds eind oktober is de ploeg welhaast onklopbaar gebleken. Alleen Jong PSV wist begin februari nog een keer te winnen van VVV, maar verder rijgt de ploeg van trainer Maurice Steijn de overwinningen aaneen. Een knappe prestatie voor een club die financieel nog steeds moeilijke tijden kent. Op het veld is daar in ieder geval niets van te merken.

VVV-Venlo eindigde het vorige seizoen op de tweede plek en slaagde er toen niet in om via de play-offs te promoveren. Trainer Steijn zag in de zomer weliswaar een aantal spelers vertrekken maar kon zijn basisteam toch redelijk intact houden. Met wat gerichte aankopen erbij stond er al vrij snel een ingespeelde ploeg op het veld, die constant weet te presteren.

De grootste kracht van de Venlonaren vinden we in de aanval. Ralf Seuntjens maakt misschien minder doelpunten dan vorig seizoen maar is wel een uitstekend aanspeelpunt en laat de spelers om hem heen ook scoren. Dat geldt met name voor de sterke aanvallende middenvelder Johnatan Opoku en rechtsbuiten Vito van Crooij. Op de andere vleugel zorgt Torino Hunte voor extra gevaar en is ook Leandro Resida een handige speler om erbij te hebben. Op het middenveld draaien Joey Sleegers, Danny Post en Clint Leemans een sterk seizoen. Het centrale verdedigingsduo Jerold Promes en Nils Röseler heeft er mede voor gezorgd dat VVV dit seizoen de minste doelpunten tegen krijgt. Alles bij elkaar vormen de Venlonaren een hecht collectief dat een duidelijk doel voor ogen heeft en zich daar niet meer van lijkt af te laten houden.

Door: Mark van der Donk en Frank Spijkers

Fotografie: Pro Shots en Henk van Esch