FC Den Bosch-aanvoerder Danny Verbeek verkast naar Doetinchem. De 29-jarige aanvaller zet zijn carrière voort bij De Graafschap, waar hij een driejarig contract tekende. Met de Superboeren denkt Verbeek meer kans te maken op promotie naar de Eredivisie. De Bosschenaar in blauw en wit vertrekt met een bezwaard hart uit De Vliert. “Sportief- en financieel is dit een stap vooruit. Ik was graag bij FC Den Bosch gebleven, maar deze kans kan ik niet laten schieten.”

Er werd onder de achterban al gevreesd dat je zou vertrekken, nadat FC Den Bosch zich genoodzaakt voelde jouw aflopende contract (pro forma) aan te zeggen. Wat maakt dat je er met Den Bosch niet bent uitgekomen?
“De aanzegging was inderdaad pro forma en we waren al voor de corona-crisis informeel met elkaar in gesprek over contractverlenging. In eerste instantie met Bert Ruijsch en later met Jan Gösgens. Zij hebben vanaf het begin gezegd dat FC Den Bosch graag wilde dat ik zou blijven, maar ook dat een nieuw contract onder dezelfde voorwaarden als mijn huidige contract, moeilijk zou worden. Dat wist ik en ik was ook bereid om water bij de wijn te doen. Vooral omdat we ook voorbij mijn actieve carrière hebben gekeken. Dus naar wat ik in de toekomst bij FC Den Bosch zou kunnen doen. Verder dan oriënterende gesprekken is het alleen nooit gekomen. FC Den Bosch maakte geen haast met een concreet aanbod. Tot op bepaalde hoogte had ik er begrip voor dat de club af wilde wachten hoe de corona-crisis zou verlopen, maar ik vond de berusting in die situatie ook lastig. Per 1 juli zou mijn contract eindigen en het is voor iedereen een onzekere tijd. Dat begon te schuren. In de tussentijd hadden zich meerdere, interessante clubs gemeld bij mijn zaakwaarnemer. Dat heb ik ook aan FC Den Bosch laten weten. FC Den Bosch bleef echter bij het standpunt dat de club nog niet kon en wilde bewegen.”

Hoe moeilijk was die keuze? En wat maakte dat je uiteindelijk voor De Graafschap hebt gekozen en niet voor één van de andere clubs die je ook wilden contracteren?
“Die keuze om FC Den Bosch te verlaten was heel moeilijk. In eerste instantie ben ik ook alleen met andere clubs gaan praten om mijn opties open te houden. Uiteindelijk wilde ik niet langer wachten, omdat ik bij De Graafschap perspectief zag en de club voelde als een warm welkom. Als de corona niet had toegeslagen, hadden ze komend seizoen waarschijnlijk al in de Eredivisie gespeeld. Ik denk dat De Graafschap de zaken sportief en organisatorisch uitstekend voor elkaar heeft. En iedereen weet dat de achterban fanatiek en trouw is. De Vijverberg is een heerlijk stadion om in te voetballen, want de sfeer is er altijd goed. Ik zal De Vliert, en vooral het unieke geluid van de M-Side, echt wel gaan missen, maar ik heb de laatste weken ook ontdekt dat mijn sportieve ambities niet meer zo goed passen bij de koers van FC Den Bosch. Dan wordt een naderend einde wel enigszins verzoenbaar, al had ik het graag anders gezien.”

Hoe gretig ben je nog? Hoe groot is jouw honger naar sportief succes?
“Deze zomer word ik dertig. Ik heb nog een paar goede voetbaljaren in mijn benen en ik kan mijn fantasie om nog eens te promoveren niet onderdrukken. Want ik ben bovenal sportman en voetbal is behalve mijn hobby ook gewoon mijn werk. Bij De Graafschap is de kans op promotie groter.”

Het is niet de eerste keer dat je de club verlaat. Je portfolio is gevuld met een paar puike clubs. Bestaat er een kans dat jij jouw voetbalcarrière toch nog in Den Bosch afsluit?
“Ik weet het niet, maar het idee spreekt me zeker aan. Ik ben Bosschenaar en FC Den Bosch is mijn club. Ik heb inderdaad bij meer mooie clubs mogen voetballen. Clubs met een volks karakter, dat past bij mij. Want ik wil het ook naar mijn zin hebben. Ons gezin blijft in Den Bosch wonen. Hier zijn we thuis.”

Je bent een kind van Den Bosch. Blauwer dan het blauwe shirt. Wat moet FC Den Bosch zonder de kunde en de persoonlijkheid van Danny Verbeek?
“Niemand is groter dan de club. Bij de start van het nieuwe seizoen staan er gewoon elf spelers op het veld. En ja, het elftal zal vooral bestaan uit jonge spelers uit de eigen opleiding. Het lastige is dat je op voorhand niet weet hoe zij zich gaan ontwikkelen. Je kunt ook niet verwachten dat ze elke wedstrijd een constant niveau halen of het team, als het niet loopt, op sleeptouw nemen. De jeugdopleiding, die het toch al heel aardig doet, wordt op deze manier nog belangrijker gemaakt. Dat maakt  FC Den Bosch aantrekkelijk voor jonge voetballers. Want je krijg je kansen en kunt gemakkelijk doorstromen in het betaalde voetbal. Dat kan prima uitpakken en die keuze is vanuit het perspectief van de club ook niet onlogisch.”

Hoe kijk je terug op de afgelopen drie seizoenen?
“Positief. Vorig seizoen deden we sportief gezien tot het laatst mee. Toen waren we dichtbij promotie en was er sprake van een buzz rondom de club. Los van de soms hinderlijke bijzaken die er ook waren, beschouw ik dat seizoen als het hoogtepunt. Maar ik heb ook veel plezier gehad buiten het veld, want we waren een hecht vriendenteam.”

Je werd gezien als het verlengstuk van supporters-denken op het veld. Wil je nog wat kwijt aan de supporters?
“Vooral dat ik hoop dat de supporters de club blijven steunen. Ik blijf een fan op een ander veld. Aan het eind van het liedje blijven we allemaal FC-ers.”