Stefano Beltrame: ‘Ik ben ‘on fire’ voor zondag’

Vandaag, vrijdag 17 mei, verzamelden de spelers van FC Den Bosch om half 9 op de club. Na het ophalen van de trainingskleding en het nuttigen van een goed ontbijt ging het dagelijkse ritueel van behandelen, tapen, fietsen, losgooien, rekken, strekken en koffie drinken weer van start. Dat allemaal om zo goed mogelijk te zijn voorbereid op de een na laatste training voor de halve finale in de Play-Offs.

Eindelijk komt dat uitduel tegen Go Ahead Eagles echt dichtbij. Twee dagen nog te gaan tot aanstaande zondag 19 mei. En dus trainden de mannen van Erik van der Ven, Paul Beekmans en John Vos heel wedstrijdgericht. “We hebben vrije trappen en corners geoefend. En we hebben opnieuw tactisch getraind hoe we staan bij balbezit en balverlies”, vertelt Stefano Beltrame na afloop in Stadion De Vliert.

Morgen de allerlaatste training en dan kunnen de boys zondag eindelijk aan de bak. De Italiaan kan niet wachten: “Ik hoorde dat de supporters ons zaterdag komen uitzwaaien bij onze laatste oefensessie voor de wedstrijd. En dat vind ik zo geweldig. Voor zo’n cruciaal duel is hun steun heel erg welkom. Ze laten zo echt zien dat ze dichtbij ons staan.”

De sierlijke nummer 10 is één van de meest populaire spelers dit seizoen. “Ik zal altijd tijd maken voor hen, omdat zij het allerbelangrijkste zijn. De steun van supporters voelen is namelijk het allerbeste voor een voetballer. Ik zal daarom altijd mijn best doen voor de supporters, voor mijn ploeggenoten en voor de stad Den Bosch.”

Prachtige woorden die recht en welgemeend uit het hart komen. De lichte ogen van de sympathieke aanvallende middenvelder stralen, wanneer hij praat over de Bossche fans. “Dat het uitvak in de Adelaarshorst zondag helemaal is uitverkocht, geeft ook weer een extra ‘boost’ aan ons als spelers. Dat zij er weer met honderden zullen zijn, is het soort ‘magic’ dat iedere speler boven zichzelf zal doen uitstijgen.”

Beltrame speelde vorig seizoen als huurling van Juventus voor tegenstander Go Ahead Eagles. “We eindigen toen als 17e, voor zo’n club veel te laag. Maar ik heb goede herinneringen aan mijn jaar bij de Eagles. Ook al speelde ik niet op mijn favoriete positie achter de spits, maar vaak als linkermiddenvelder. Ik speelde bijna alles en heb het erg naar mijn zin gehad.”

Als geen ander weet de elegante speler dus hoe het kan ‘stormen’ bij een echte volksclub midden in de stad met een fanatieke aanhang. “The match will be hot’”, legt hij in het Engels zeer verbeeldend uit. “Ze zullen er vol op klappen. De fans daar zitten voor het gevoel bijna op het veld. Dus het zal moeilijk worden voor ons. Wij moeten zondag ons hoofd erbij houden en gefocust en kalm blijven. Daar gaan we alles aan doen. We hebben twee weken geen wedstrijd gespeeld en ik wil gewoon voetballen”, accentueert de gretige topscorer. “Ik verheug me er enorm op. Ik ben er klaar voor. Ik ben ‘on fire’. Ik ga alles geven zondag.”

Het is al het tweede seizoen dat Beltrame dat in Bossche dienst doet. Het jaar voordat hij bij Go Ahead Eagles speelde, werd hij door Juventus namelijk ook al aan FC Den Bosch verhuurd. “Een totaal ander jaar. Nu spelen we ergens om. Toen eindigden we 14e. Het is niet te vergelijken. Dit is ook waarom ik bij deze mooie club ben teruggekomen. De plannen van Kakhi Jordania spraken me enorm aan. Spelen in de top van de Eerste Divisie en strijden om promotie naar het hoogste niveau is geweldig als voetballer. Ik hou van dit soort ‘matches’ en de druk die dat met zich meebrengt.”

En wie Beltrame dit seizoen in actie heeft gezien, weet dat hij uitstekend kan omgaan met die druk. Met zijn schitterend loopvermogen, scoringskwaliteiten en prachtige stijl is hij een echte smaakmaker op het Bossche kunstgras. Mogen we concluderen dat hij zijn beste seizoen ooit doormaakt? “Het jaar 2012-2013 was ook een topjaar voor mij. Ik speelde toen heel goed met Jong Juventus. En mijn beloning was dat jaar mijn debuut in de Serie A. Dat vergeet ik nooit meer. Maar dit jaar is inderdaad ook geweldig voor mij. Ik heb nog nooit zoveel gescoord in één seizoen. Veertien treffers, een persoonlijk record dus.”

De allermooiste was die in de thuiswedstrijd tegen de latere kampioen FC Twente. “Het was een counter van ons. Ik kreeg de bal van Rauno Sappinen op de middenlijn. En gaf de bal daarna aan Luuk Brouwers, die op rechts opkwam. Ik liep door naar de zestien en hij zette de bal voor op mij. De bal kwam hoog. En al springend maakte ik het in één beweging af met mijn hak.”

Dat hij zoveel scoort dit seizoen heeft volgens Beltrame een reden. “Er is iets veranderd in mijn hoofd. Ik kan het moeilijk uitleggen. Ik ben elke training blijven focussen op het scoren. En dat betaalt zich nu uit. Nu moet ik blijven werken hieraan en dit doorzetten.” Wat ook aan de basis ligt van zijn persoonlijke succes is dat de Italiaan zich enorm thuis voelt in Den Bosch. “Twee jaar geleden woonde ik in Nuland in een appartement van het hotel. Nu heb ik echt een eigen stek. Ik woon samen met een aantal andere spelers zoals Sappinen, Nicolás Romat, Julián Marchioni en Kevin Felida in een mooi appartementencomplex midden in het Bossche centrum. Dat is erg fijn. We komen graag bij elkaar over de vloer. Om gezellig samen een wedstrijd te kijken, maar ook om elkaar te helpen. En Romat is een echte Argentijn. Hij kan dus heerlijk grillen. Dus we eten ook geregeld samen. Wanneer je je alleen voelt en je thuisland mist, werkt dat niet. Wanneer je je comfortabel voelt met alles om je heen, komt dat je prestaties ten goede.”

De stad Den Bosch speelt daarin een belangrijke rol. “Ik hou van deze stad. De Sint-Janskathedraal is prachtig. En ik ben helemaal gek op de Korte Putstraat. Het is zo mooi in de avond met de sfeer van de lampjes en alle restaurants. De mooiste straat van de stad.” Op de club is Beltrame eveneens als een vis in het water. Hij ligt ontzettend goed in de groep. “Ik ben hier zo op mijn gemak. Dit team voelt als mijn familie. Ik ben met iedereen erg goed. Ik maak graag een dolletje met de jongens. En ik hou ervan om in het middelpunt te staan en trek me niet graag terug. Voor deze groep wil ik in het veld dan ook graag een stapje extra doen. Wij vechten echt voor elkaar.”

Beltrame heeft een speciale klik met aanvoerder Danny Verbeek. “Zowel in als buiten het veld.” En die band komt niet van één kant. Verbeek daarover: “Stefano ligt heel goed in de groep. Natuurlijk om zijn voetbalkwaliteiten. Aanvallend is hij misschien wel de belangrijkste speler die we hebben. Hij is niet alleen onze topscorer, maar ook erg bepalend in ons spel, in de omschakeling naar balbezit. Maar hij ligt vooral goed in de groep om wie hij is als persoon. Iedereen is gek op hem. Wat alleen jammer is, is dat hij er niet tegen kan als we een grapje met hem uithalen. Op trainingkamp in Sevilla afgelopen winterstop werd zijn hele kamer leeggehaald. Echt alles was weg. Het bed, al zijn spullen. Geen idee wie dat had gedaan trouwens, haha. Toen kwam de trotse Italiaan in hem naar boven. Een week lang heeft hij niet meer gepraat. Daarna kwam dat gelukkig weer goed. Hij komt regelmatig bij mij thuis eten. Ook gaan we graag gezellig lunchen. Hij is een echte vriend van me geworden.”

Beltrame kan niet alleen rekenen op de vriendschap van Verbeek en zijn andere ploeggenoten. Zijn beste vriend Tommy uit Italië is sinds twee maanden bij hem ingetrokken. “Hij werkt in Amsterdam bij Suit Supply. Het is erg gezellig om niet alleen te wonen maar een ‘roommate’ te hebben. En aanstaande maandag komen mijn moeder Daniela en mijn broer Alessandro over.”

Het zal aanstaande woensdag, thuis tegen Go Ahead Eagles, de allereerste keer zijn dat de moeder van Beltrame hem in het echt in een FC Den Bosch-shirt in actie zal zien. Tegen TOP Oss kwam zijn vader over. Toen maakte hij twee doelpunten. Wat dat betekent voor de thuiswedstrijd tegen Go Ahead Eagles op 22 mei? “Haha, ik hoop voor mijn moeder ook te scoren, uiteraard! Ik ga mijn best doen.”