Amine Khammas: “Ik hoop op een uitverkocht Stadion De Vliert
Geen saaie maandagochtend, deze 13e mei, voor FC Den Bosch. Wederom een prachtig zonnetje, sproeiers voorafgaand aan de training, een goed ontbijt in het spelershome, en een fijne onderlinge sfeer. Alle voorwaarden zijn aanwezig voor een goede voorbereiding op Go Ahead Eagles.

Zes dagen te gaan dus nog en dan spelen de jongens van trainers Erik van der Ven en Paul Beekmans de eerste halve finale wedstrijd uit in de Adelaarshorst. Om drie dagen later, op woensdag 22 mei, in De Vliert aan te treden.

Na de warming- up vanochtend werden er onder leiding van fysiotherapeut Martin de Waal coördinatieoefeningen gedaan in de middencirkel van het stadion. Uiteraard werd er ook een positiespel gedaan. En er werd afgewerkt op goal vanuit ieders positie. Dus een wedstrijdvorm waarbij je omschakelt van balverlies naar balbezit. Er is afgesloten met 11 tegen 11.

“Een prettige training”, volgens Amine Khammas. “Gisteren waren we een dagje vrij. Komende dagen gaan we weer hard werken. We gaan meer wedstrijdgericht werken. En de tactische trainingen van deze trainers zijn altijd goed. Ze worden voetballend ingevuld en dat is zo fijn. Ook conditioneel trainen we vaak met de bal. Zo houden we echt plezier erin. Dat is belangrijk.”

De Belgisch- Marokkaanse voetballer is in het team van FC Den Bosch dit seizoen een vaste waarde als linksback. Wekelijks is te zien hoe graag Khammas mee opkomt bij balbezit en dat is niet zonder reden. “Ik speel nu drie jaar als back. Daarvoor was ik altijd linksbuiten.” Bij KRC Genk, de Belgische club, die hem dit jaar aan FC Den Bosch verhuurd, werd Khammas als linksachter uitgeprobeerd, toen er daar personele problemen achterin waren. En dat beviel dus goed. “Ik heb mijn debuut in het profvoetbal 2017 ook als back gemaakt en speel daar sindsdien. Ik blijf de drive naar voren wel houden. Dat zit gewoon in me. Gelukkig is dat voor een moderne back juist een vereiste om altijd mee op te komen. Dus het is erg leuk dat ik nog steeds kan deelnemen aan de aanval. Maar ik moet nu vooral eerst mijn verdedigende taken uitvoeren. Dus daar ben ik me echt op aan het focussen.”

De Marokkaans international – die zowel in de hoofdmacht van Marokko is uitgekomen als in Onder 23 en zelfs ook nog in Onder 19 mag spelen – heeft een duidelijk doel voor ogen met zijn verhuurperiode aan FC Den Bosch. “Ik ben hier gekomen om speelminuten te maken. En om sterker te worden. Tot nu toe lukt dat allebei. Ik voel me fijn bij deze club”, zegt hij met een vriendelijk Belgisch accent. “Ik ben gelukkig in Den Bosch. Ik heb meer vertrouwen gekregen en ben conditioneel sterker geworden. Fysiek en tactisch heb ik veel geleerd.”

Daarmee doelt de pas 19-jarige back met name op leermomenten op verdedigend gebied. “Daarin heb ik stappen gemaakt. Eerst met Wil Boessen, die me daarmee veel hielp. Maar ook dankzij de spelers die naast me staan. De ene wedstrijd is dat Stefan Velkov geweest, de andere keer speelde Leo Vaïsanen links centraal. Ook dat helpt me in mijn ontwikkeling. Zij spelen allebei anders. Dat is heel leerzaam. Ze helpen me vaak.”

Ook Khammas kan zijn teamgenoten van dienst zijn. Hij heeft immers ervaring met het spelen van Play-Off-wedstrijden. “In België speelden we met KRC Genk en vijf andere ploegen uit de top van de ranglijst om voorronde Champions League en (voorronde) Europa League. Die Play-Offs om Europese plaatsen zijn erg groot in België. Het leeft daar enorm. Alle stadions waren uitverkocht met zo’n 25.000 man. Die sfeer was ongelooflijk. Met Genk behaalden we zo de Europa League. Dat was supermooi. En hoewel we met FC Den Bosch spelen om promotie, is het in de basis hetzelfde. Play-Offs zijn immers Play-Offs; een paar wedstrijden waarin alles op het spel staat. Die ervaring kan ik mooi meenemen naar de halve finale met FC Den Bosch tegen Go Ahead Eagles.”

Khammas verwacht op 19 en 22 mei twee spannende duels. “Ik hoop op twee hele mooie wedstrijden. Wij moeten gewoon ons ding doen. Ik hoop dat Stadion De Vliert helemaal is uitverkocht op 22 mei. Dat zou de eerste keer zijn sinds ik hier speel. En dat zal zo geweldig zijn. Met de steun van een gevuld stadion kan alles gebeuren. Ik vind het echt fijn dat we eerst uit spelen. Als we in Deventer een goed resultaat halen, dan hebben we thuis alles in eigen handen en moeten we het in Den Bosch afmaken.”