Met Abdulsamed Abdullahi (22) heeft FC Den Bosch een bijzondere speler in huis. De middenvelder viel op toen hij met Regioteam Rotterdam oefende tegen onze club. Na een testperiode verdiende hij een contract. Een basisplaats volgde. De fans hebben ‘Appie’ inmiddels al in hun hart gesloten vanwege zijn loopvermogen, enthousiasme en creativiteit binnen de lijnen en vriendelijkheid buiten het veld.  Zijn goede start bereikte ook de oplettende voetbalbond van Somalië. Aanstaande zaterdag vertrekt ‘ons Appie’ naar Afrika voor twee FIFA WK-kwalificatieduels tegen Zimbabwe.

Door: Anouk Klarenbeek

Je bent nu een maand bij FC Den Bosch. Hoe bevalt het?

“Ik heb er altijd hard voor gewerkt om profvoetballer te worden en nu is mijn droom uitgekomen. Bij FC Den Bosch wordt alles goed geregeld en hoef ik alleen te voetballen. En het niveau van de wedstrijden is veel hoger dan ik gewend was. Ik kijk daar echt naar uit elke week. Ik kom betere voetballers tegen. Daardoor wordt er ook meer van mij gevraagd. Dat vind ik geweldig.”

Je hebt altijd bij amateurclubs gespeeld en vorig jaar bij Jong Sparta. Hoe heb je je zo snel weten aan te passen aan dit niveau?

“Het voelt inderdaad alsof het me lekker af gaat om mee te komen. Ik heb meteen mijn debuut gemaakt en daarna ook alles gespeeld. En ik ben fit. Dat laatste is daarin heel belangrijk denk ik.”

Meer dan fit! Het blijkt dat jij in wedstrijden de meeste kilometers maakt.

“Qua snelheid en duur van het loopvermogen zit het bij mij goed. Ik herstel na een sprint sneller dan gemiddeld. Dat wordt ook bevestigd in de metingen. Ik denk dat het genetisch bepaald is. Mijn ouders zijn Somaliërs en duurloop zit in ons bloed. Daar heb ik voordeel van. Maar ik krijg het niet voor niets. Conditie is trainbaar. Het mooie van deze club is dat we naast de groepstrainingen ook de ruimte krijgen om ons individueel verder te ontwikkelen. Ik hou van afwerken en van extra loopoefeningen doen om conditioneel sterker te worden. Een paar keer per week is die vrijheid er in ons trainingsschema. Ik wil wat betreft mijn loopvermogen mijn eigen grenzen opzoeken.”

Fijn hoor zo’n aanvallende middenvelder, die niet te beroerd is defensief zijn handen uit de mouwen te steken en daarna nog genoeg ‘overhoudt’ bij balbezit.

“Ik hou ervan om veel meters te maken op het veld. Ik vind het mooi om mee te verdedigen en de ruimte dicht te lopen. Ik zie dat niet als vuile meters. Maar ik zie het als een uitdaging om de bal van iemand af te pakken.”

Meteen de eerste week verdiende je al een plekje  in het ‘Keuken Kampioen Divisie Elftal van de Week’ en maakte je het ‘Doelpunt van de Week’.

“Ja dat was echt kicken. Die goal bij Jong PSV was mijn eerste goal in het betaalde voetbal. Op dat moment had ik niet door dat het zo’n mooie was. Dat zag ik ook pas na afloop toen ik de beelden bekeek. Hij zat er goed in.”

Je bent rechts, maar scoorde met links… je doet eigenlijk opvallend veel met je linker. Hoe zit dat?

“Ik ben inderdaad aangeboren rechts, maar ik heb echt vaak op links geoefend. Ik heb ook veel op de linkerflank gespeeld vroeger. En ik vind het wel belangrijk mijn linker te blijven ontwikkelen.”

Wat nog meer opvalt is dat je graag op goal schiet. En je hebt een leuke vrije trap.

“Ja, ik heb wel een aardige trap. En ik probeer er echt bij mezelf op te hameren om geregeld op doel te schieten. Dat wil ik meer in mijn spel krijgen. Dus minstens twee of drie keer op goal schieten in plaats van na afloop balen dat ik niet heb gescoord. Het is dom als je aardig kan schieten, maar er geen gebruik van maakt.”

En je bent al populair!

“De eerste wedstrijd was de M-Side al mijn naam aan het zingen. Dat vond ik zo mooi. Ik denk dat het komt, omdat ik hard werk. En ik vind het zo vet dat dit al vanaf de eerste week wordt gewaardeerd door de fans.”

Tijdens ‘De Aftrap’ viel het op hoe sociaal je bent met kinderen en jongeren. Je doet ook jongerenwerk in Rotterdam. Heb je een pedagogische achtergrond?

“Ik studeerde iets heel anders,  HBO Bedrijfseconomie. Maar wilde de focus op het voetbal leggen en het betaalde voetbal halen, dus daar ben ik mee gestopt. Maar als bijbaantje werkte ik voordat ik bij FC Den Bosch kwam al ongeveer 20 uur in de week bij het Zuiderpark, naast het Ahoy in Rotterdam. Daar hebben we een groot sportcomplex. We houden toezicht en lenen sportspullen uit. Het is sociaal werk met merendeel jongeren vanaf een jaar of 15. Daar maak ik een praatje mee, probeer ze aan het voetballen te krijgen en via de sport probeer ik contact met hen te leggen en ze te helpen met problemen. Afgelopen zondag ben ik ook een dagje geweest. Als mijn voetbalschema het toelaat, en zolang het niet bijt met mij fitheid en rustmomenten, blijf ik dat zeker doen.”

Een profcontract, debuut in het betaalde voetbal, basisplaats, winnaar van het ‘Doelpunt van de Week’, uitverkiezing in het ‘Keuken Kampioen Divisie Elftal van de Week’,  en het jongensboek wordt dikker en dikker … je bent opgeroepen voor het nationale team van Somalië. Gefeliciteerd!

“Dank je, ik ben er erg blij mee. Het gaat allemaal erg snel nu. Het is mijn allereerste oproep voor het nationale team. Ik ben geboren in Tilburg en had alleen de Nederlandse nationaliteit, maar de voetbalbond van Somalië heeft er afgelopen week nog voor gezorgd dat ik nu een dubbele nationaliteit heb. Mijn vader en moeder zijn afkomstig uit Somalië, vandaar. Zaterdagmiddag, daags na SC Cambuur-uit, vertrek ik naar Afrika. We spelen thuis tegen Zimbabwe en daarna uit. Het is de eerste ronde van de kwalificatie voor het WK. Dus het gaat ook echt ergens om. De thuiswedstrijd spelen we trouwens  in buurland Djibouti. Somalië is niet veilig namelijk.”

Wat voor niveau heeft het nationale team van Somalië?

“Het is een voetballand in ontwikkeling. Op de FIFA -ranglijst is Somalië nummer 202 van 211. Dus we kunnen bijna alleen maar stijgen, haha. Ik ken ook nog geen andere spelers. De uitverkiezing is compleet onverwachts gekomen. De Somalische bond wil echt vooruit. Ze zijn dus aan het kijken in Europa wie een Somalische achtergrond hebben. Zo zijn ze ook bij mij terechtgekomen. Maar ik heb er zo veel zin in. Ik sta er echt voor open. Het is een heus kwalificatieduel. Omdat we zo laag staan op de ranking moeten we dus de allereerste voorronde spelen. En ik hoop dat het een hele leuke ervaring gaat zijn.”