Scholten terug in selectie Feyenoord; vanavond tegen FC Den Bosch.
Na zes weken afwezigheid maakt Arnold Scholten weer deel uit van de selectie van Feyenoord. Of hij vanavond tegen zijn oude ploeg FC Den Bosch in actie komt is nog onduidelijk. FC Den Bosch bestrijdt Feyenoord in de Rotterdamse Kuip met dezelfde opstelling als het twee weken geleden MVV versloeg (4-1). “We gaan proberen frank en vrij te spelen, we hebben ons alleen slecht kunnen voorbereiden omdat het trainingsveld een knollentuin is”, aldus trainer Van der Pluijm, die er op rekent dat Kiprich en Van Loen in de aanval posteert. In de Bossche planning moet Frans van der Heide over Van Loen waken terwijl Volkerink aan Kiprich wordt gekoppeld, en Meulendijk en Laponder respectievelijk de vleugelspelers Blinker en Taument moeten beteugelen.

Feyenoord – FC Den Bosch  5-0; Slap FC Den Bosch slaapt in de Kuip.
Door de forse nederlaag zakte FC Den Bosch (met een slechter doelsaldo dan Fortuna Sittard) naar de 17e plaats. Rechtstreekse degradatie blijft dreigen voor de Bosschenaren doordat Dordrecht slechts twee punten minder heeft. Bij de 5-0 nederlaag in de Rotterdamse Kuip wekte Den Bosch sterk de indruk op de laatste automatische degradatieplaats aan te sturen. Geen enkele club maakte dit seizoen zo’n zwakke indruk in de uitwedstrijden bij de titelkandidaten PSV en Feyenoord als FC Den Bosch. In Eindhoven werd het 7-0, zaterdag vond Feyenoord het na 53 minuten bij 5-0 wel mooi zo. “Ze waren zo bang in persoonlijke duels te worden uitgespeeld dat ik nauwelijks overtredingen heb gezien. Er zat veel te weinig agressiviteit in bij ons”, klaagde coach Hans van der Pluijm. Voor de rust liet FC Den Bosch zich simpel overrompelen. Op de flanken overrompelden Taument en Blinker de Bossche backs en na 8 minuten was het al 2-0 door Bosschenaar Scholten en Blinker. Voor rust was het 4-0 door Kiprich en andermaal Blinker, en in de 53e minuut maakte Kiprich 5-0. En Den Bosch? Kansen voor Van Eck, Smeets en Derksen leverden geen doelpunt op.

Opstelling FC Den Bosch: Vonk; Volkerink (64. Netten), Van der Heide, Van Eck, Laponder; Meulendijk, Nijhuis (88. Mulders), Petrovic, Benkirane; Derksen, Smeets.

FC Den Bosch mikt op kracht in eigen huis.
Vanavond in het thuisduel tegen Willem II mikt FC Den Bosch weer op het thuisvoordeel. In de laatste 4 thuiswedstrijden tegen Roda JC, PSV, Cambuur en MVV vergaarde de degradatiekandidaat 7 punten. “Met één punt tegen Willem II moeten we van de laatste plaats weg kunnen blijven en verder mikken op de nacompetitie. Dat is onze doelstelling”, zegt trainer Hans van der Pluijm. In de Brabantse derby mist Den Bosch daarbij de geblesseerde Nijhuis en de geschorste Benkirane. Daarvoor spelen Verhoeven en Laisina.

FC Den Bosch – Willem II 0-3; Situatie FC Den Bosch wordt kritiek.
Na de 0-3 nederlaag begint de situatie voor FC Den Bosch kritiek te worden. Met nog drie wedstrijden te gaan zullen de Bosschenaren alles uit de kast moeten halen om te voorkomen dat zelfs de nacompetitie wordt verspeeld. Dordrecht, nog steeds met 2 punten minder, heeft namelijk wel een beter doelsaldo. Wanneer de dramatische vertoning tegen Willem II als maatstaf geldt, dan ziet de toekomst er voor FC Den Bosch belabberd uit. Want zelfs tegen een zwak acterend Willem II toonden de meeste spelers geen greintje vechtlust en overtuiging. De reeds na vijf minuten opgelopen achterstand vernietigde in één klap het laatste restje zelfvertrouwen en bezieling voor zover die nog in de ploeg aanwezig was. Trainer Van der Pluijm foeterde na afloop maar blijft desondanks geloven in een goede afloop. De voorsprong van twee punten op Dordrecht’90 houdt de hoop in De Vliert levend. FC Den Bosch heeft dan ook nog het lot in eigen hand en kan op pure wilskracht voorkomen dat de herkansing via de nacompetitie uit de vingers glipt. Maar dan zal er toch anders gevoetbald moeten worden dan zaterdagavond tegen Willem II. De wapenfeiten aan Bossche zijde waren een gevaarlijke kopbal van spits Derksen en een afstandsschot van Verhoeven (door doelman Jansen net over getikt). Verder kwamen de Bosschenaren niet omdat teveel elementen in het spel ontbraken om tot een acceptabele opbouw te komen. Petrovic, die aangegeven heeft aan het eind van het seizoen te willen vertrekken, in een sturende rol op het middenveld, kon er ook geen positieve draai aan geven. In de laatste tien minuten werd de voorsprong door de Tilburgers nog naar 0-3 opgevoerd.

Teleurgesteld en aangeslagen verlaten Laponder en Petrovic (rechts) het veld na de beschamende nederlaag tegen Willem II


Opstelling FC Den Bosch:
Vonk; Verhoeven, Van der Heide, Van Eck, Volkerink; Meulendijk, Petrovic, Laponder; Laisina, Derksen (54. Burg), Smeets.

Derksen en FC Den Bosch wachten op Roda JC.
FC Den Bosch is in afwachting van actie bij Roda JC, dat interesse heeft in Dirk-Jan Derksen. De 20-jarige spits van FC Den Bosch besprak zijn mogelijkheden bij de Limburgse club al met Roda-bestuurslid Nol Hendriks en coach Huub Stevens. “Ik denk wel dat het rond komt, Roda JC zou er haast achter zetten om de zaak met Den Bosch rond te maken”, concludeert Derksen na het gesprek. Het contract van Derksen met Den Bosch loopt nog door, maar de clubleiding stelde al wel een transfersom vast van naar verluidt 525.000 gulden.

FC Den Bosch neemt jeugdspeler mee naar Groningen.
Trainer Van der Pluijm heeft jeugdspeler Fred de Weerd toegevoegd aan de selectie die morgen afreist voor de wedstrijd tegen FC Groningen. De 18-jarige Bosschenaar maakt volgend seizoen de overstap naar de A-selectie. Den Bosch mist morgen de geblesseerden Derksen, Smeets, Nijhuis en Wolffs. “We moeten punten pakken, want de nacompetitie móeten we halen. Iedereen zal scherp moeten zijn want een slappe instelling wordt niet meer geaccepteerd”, zegt Van der Pluijm dreigend.

FC Groningen – FC Den Bosch 1-1; FC Den Bosch toont weer karakter; in blessuretijd voorkomt tegendoelpunt eerst Bossche zege in uitwedstrijd.
Het balletje kan raar rollen in voetballand. Vorige week was de stemming bij FC Den Bosch na de afgang tegen Willem II gedaald tot het dieptepunt, maar een week later liggen de zaken weer anders. Inmiddels hebben de Bosschenaren drie punten meer dan Dordrecht na het puntje in Groningen. Waar het er eigenlijk twee hadden moeten zijn maar invaller Edwin de Kruijf gooide roet in het Bossche eten door in de vierde minuut van de blessuretijd de gelijkmaker te scoren. “Eigenlijk kun je stellen dat je hier een punt verliest”, belichtte de Bossche trainer Hans van der Pluijm de ontwikkelingen in eerste instantie vanuit het negatieve. Maar snel doemde zijn eeuwige positivisme weer op. “We wilden hier zo lang mogelijk vanuit een gedegen organisatie op de “nul”spelen. En dat is toch heel goed gelukt. Bovendien toonde nu tenminste iedereen weer inzet en karakter.” Uitblinker was aanvoerder Jos van Eck, die niet alleen de plooien gladstreek maar ondersteunde ook verscheidene keren op het juiste moment de Bossche aanval, waar Petrovic ditmaal was geposteerd. Hij was een voortdurende bedreiging voor de Groningse verdediging-op-lijn. Na rust, die Den Bosch zonder al te veel moeite met 0-0 bereikte, leverde dat indirect succes op. De door Petrovic opgejaagde verdediger Wilson passte onzuiver op doelman Lodewijks die vervolgens finaal mis trapte, waarna Laisina voor het intikken had: 0-1. Nadien was Petrovic nog twee nadrukkelijk aanwezig. Eerst probeerde hij doelman Lodewijks met een lob te verschalken en later zette hij Benkirane vrij voor de doelman, die nog net de bal wist weg te grissen. In de slotfase zette FC Groningen dan nog eens aan wat resulteerde in de gelijkmaker toen de Bossche buitenspelval een keer niet goed werkte.

FC Groningen doelman Patrick Lodewijks glijdt uit. De toesnellende Petrovic kan niet profiteren.

 

Opstelling FC Den Bosch: Vonk; Verhoeven, Volkerink, Van der Heide, Van Eck, Laponder; Meulendijk, Petrovic (65. Burg), Benkirane (87. De Weerd); Laisina, Netten.

FC Den Bosch zonder Petrovic tegen FC Twente.
Den Bosch zal morgen vooral van eigen kracht moeten uitgaan en niet al te zeer leunen op de sportieve plicht van RKC tegen Dordrecht. In het inhaalduel van koploper PSV tegen hekkesluiter Dordrecht liet de koploper heel onnozel een punt liggen. Daar baalde trainer Van der Pluijm stevig van. Van der Heide is geschorst, Petrovic geblesseerd, Van Eck nog een vraagteken, maar Smeets, Nijhuis en Wolffs zijn weer wel beschikbaar.

FC Den Bosch – FC Twente 2-0; Overwinning stelt nacompetitie vrijwel zeker; Dordrecht wint desondanks ook bij RKC.
Nu de competitie op zijn eind loopt, blijken wonderen wel degelijk te bestaan. Zo zag het er gistermiddag lang naar uit dat FC Den Bosch het kind van de rekening zou worden. Tot Bossche ergernis leidde Dordrecht halverwege riant (0-3) bij RKC, terwijl in Den Bosch de ruststand 0-0 was en die stand het hoogst haalbare leek voor de Bosschenaren. Mede dankzij het opportunisme van invaller Hysem Benkirane presteerde het offensief gekortwiekte Den Bosch nadien echter het “onmogelijke”: 2-0. En dus kunnen ingewikkelde kansberekeningen met betrekking tot de nacompetitie achterwege blijven. Want volgende week treffen Fortuna Sittard (nummer 16) en FC Den Bosch (nummer 17) elkaar in de laatste competitieronde. Beide ploegen hebben aan één punt genoeg om de nacompetitie te bereiken. Op een “handje-klap” wilde niemand in het Bossche kamp vooruit lopen. Ondanks alles ging er voor rust al de meeste dreiging van Den Bosch uit met probeersels van Smeets en Wolffs. De tussenstand vanuit Waalwijk leek in eerste instantie verlammend op de Bossche spieren te werken. Op een burendienst hoefde FC Den Bosch dus niet te rekenen. En de frontlinie was door blessures van Derksen en Petrovic erg gehandicapt. Maar “brutaaltje” Benkirane hielp FC Den Bosch in het zadel. Ondanks een blessure wilde de karaktervolle Marokkaan met een verdoving toch spelen. In de 74e minuut schoot hij vanaf twintig meter op de paal waarna de bal onder het lichaam van doelman De Koning voor de doellijn langs rolde. Peter Netten gaf vervolgens het beslissende tikje: 1-0. Nauwelijks twee minuten later lag nummer twee achter De Koning. Benkirane ontfutselde Van Halst de bal, waarna Smeets de bal op Wolffs aflegde die de 2-0 mocht aantekenen.

De Bossche verdediger Volkerink en doelman Vonk schakelen met vereende krachten Michael Mols uit.

Opstelling FC Den Bosch: Vonk; Verhoeven, Volkerink, Van Eck, Laponder; Meulendijk, Nijhuis, Wolffs, Netten; Laisina (62. Benkirane), Smeets (83. Burg).

FC Den Bosch naar Fortuna Sittard voor bijzondere laatste competitiewedstrijd.
In het duel tussen Den Bosch en Fortuna hebben beide ploegen baat bij een punt. Daarmee blijft Fortuna 16e en Den Bosch 17e en zal Dordrecht degraderen. Voor Den Bosch en Fortuna volgt dan een herkansing in de nacompetitie met twee periodekampioenen uit de eerste divisie. De winnaar van de driekamp plaatst zich voor de eredivisie. Als Den Bosch als 17e eindigt moet het spelen tegen NAC en De Graafschap. “Laten we eerst dat punt bij Fortuna pakken”, vindt Den Bosch coach Hans van der Pluijm. “Het gaat om betaald voetbal, daarin is het resultaat heilig. Hoe dat ene belangrijke punt dan wordt gehaald, maakt me niet uit”, zegt Fortuna-trainer Chris Dekker. “De situatie is zo dat we geen van 2-en risico’s kunnen nemen”, sluit Van der Pluijm aan. “We moeten allebei uitkijken voor blessures en gele kaarten.”

Fortuna Sittard – FC Den Bosch 1-1; Den Bosch en Fortuna spelen toneel; Dordrecht wint met 4-0 van Cambuur.
Beide ploegen kwamen bij voorbaat een gelijkspel overeen met de zekerheid van deelneming aan de nacompetitie ten koste van Dordrecht ‘90. Na afloop toonde Den Bosch-coach zich als een intens tevreden trainer. “Er waren twee winnaars”, zei de coach  die de middelen heiligde voor het doel dat beide ploegen voor ogen stond. Toch was het even schrikken voor de meegereisde Bossche supporters, toen na vier minuten Samuel uit een corner vallend inkopte en Vonk even later attent moest reageren op een uithaal van Sneekes. “Schoonheidsfoutjes” in het spel dat gespeeld moest worden of veinsden de Limburgers echt voor de winst te willen gaan? Derksen kreeg zeven minuten voor rust vrij voor doelman Hesp de ideale gelegenheid de klus te klaren. Maar de Fortuna doelman wilde nog niet meewerken en stopte de bal met zijn voet. Na rust was het dan toch snel gedaan toen Nijhuis de 1-1 mocht noteren na goed werk van invaller Benkirane. Na de gelijkmaker reikte het toneelspel van beide ploegen naar zijn hoogtepunt en het meelevende en begripvolle publiek zorgde tot de laatste minuut voor een entourage met een glimlach.

René Nijhuis haalt trefzeker uit voor FC Den Bosch.

Opstelling FC Den Bosch: Vonk; Volkerink, Van der Heide, Van Eck, Laponder; Meulendijk, Nijhuis, Wolffs; Laisina, Derksen (46. Benkirane), Smeets (62. Mulders).

FC Den Bosch strikt Marcel van Helmond; Goossens tekent voor een jaar bij Eindhoven.
Marcel van Helmond, nu nog speler van eerste divisie club Eindhoven, voetbalt volgend seizoen bij FC Den Bosch. Daartegenover verkocht FC Den Bosch de dit seizoen op non-actief gestelde Wilbert Goossens aan Eindhoven. Den Bosch-manager Chris van de Laar wilde niet zeggen of de transacties met gesloten beurs zijn gevoerd. De kans is groot dat Jan Gösgens volgend seizoen terugkeert op De Vliert. In een gesprek is “oud zeer”opgeruimd wat de oorzaak was van zijn vertrek naar Cambuur vorig jaar.

Eindstand eredivisie eind mei 1993:
Feyenoord 34-53, PSV 34-51, Ajax 34-49, Vitesse 34-46, FC Twente 34-42, Volendam 34-37, MVV 34-37, FC Utrecht 34-35, RKC 34-33, Willem II 34-32,  Roda JC 34-29, FC Groningen 34-29, Sparta 34-27, Cambuur 34-25, Go Ahead Eagles 34-25, Fortuna Sittard 34-21, FC Den Bosch 34-21, Dordrecht ’90 34-20.

 Deze rubriek vat het nieuws samen over FC Den Bosch 25 jaar geleden. Daarbij is gebruik gemaakt van de artikelen uit het Brabants Dagblad van die betreffende maand. Kijk voor de historie van de club in het 50-jarig jubileumboek “Vallen en Opstaan”, bijvoorbeeld de statistieken van dit beschreven seizoen 1992-1993.

 

 

Samenstelling: Ronald van Boxtel