Rubens bij FC Den Bosch.
Voor het opsporen van voetbaltalenten, graast FC Den Bosch nu ook al de voetbalvelden bij het opvangcentrum voor asielzoekers af. “In Zaïre heb ik nooit bij een club gevoetbald, maar toen we laatst onder elkaar een partijtje speelden kwam er een meneer op mij af die me voorstelde bij FC Den Bosch te komen”, vertelt Rubbent’s Matadi-Nzimbo.

Nadat de Afrikaanse spits zich op De Vliert had gemeld, raakten de trainers Cor Adriaanse en Pieter Tuns snel onder de indruk van zijn kwaliteiten.  Zodoende traint en speelt de Zaïrees, gemakshalve gedoopt tot “Rubens”, nu met het tweede elftal en voegt hij zich eens per week bij de trainingen van de A-selectie. Eerst is het nu afwachten of hij officieel in Nederland kan blijven, daarna hoopt FC Den Bosch op een nieuwe ster.

FC Den Bosch hoopt.
Bij FC Den Bosch wordt morgen (zaterdag), daags voor de uitwedstrijd tegen ADO Den Haag, nog getraind. Trainer Hans van der Pluijm wil dan de spelers die deze week door blessures een of meerdere keren verstek moesten laten gaan, nog eens testen. Van der Pluijm is optimistisch over topscorer Stefan Jansen, wiens knieblessure blijkt mee te vallen. Jansen heeft deze week al de looptraining hervat. De wedstrijd tegen ADO werd afgelast.

Blessures FC Den Bosch.
FC Den Bosch mist vanavond in de topper tegen eerste divisie koploper Dordrecht’90 in ieder geval Peter Burg, Eli Strijks en Zeljko Petrovic. Voorts zijn er vraagtekens over Carel van der Velden, Stefan Jansen en Orpheo Keizerweerd. Trainer Hans van der Pluijm hoopt vooral op het herstel van de spitsen Jansen en Keizerweerd. “Want zonder hen wordt het toch lastig. Burg speelt zeker niet en verder hebben we niet zoveel smaken meer”. Den Bosch diende in de eerste competitiehelft Dordrecht op eigen veld zijn eerste competitienederlaag toe (1-3) en is nu driftig op jacht naar een plaats in de nacompetitie.

FC Den Bosch – Dordrecht’90 1-3; Den Bosch hoopt tegen beter weten in; kansen op nacompetitie vrijwel vervlogen na verlies tegen Dordrecht.
Zeg nooit nooit. Die kreet gekoppeld aan de wetenschap dat in de krankzinnige eerste divisie niets onmogelijk is, houdt FC Den Bosch nog in de ban van de nacompetitie. Puur theoretisch heeft Den Bosch inderdaad kansen op het toetje; praktisch gezien lijkt het motto na de tik tegen Dordrecht “over en sluiten”. Hoewel men daar in het Bossche kamp, met trainer Van der Pluijm voorop, niets van wilde weten. “Heb je die uitslagen van vanavond gezien? Alles is nog mogelijk”, opperde Van der Pluijm als immer de optimist zelve. Afgaande op de verrichtingen van de laatste weken is het van Bossche kant echter hopen tegen beter weten in. De rek lijkt er bij Den Bosch immers uit.


Jan Gerver schiet de bal richting het doel van Dordrecht. Zijn ploeggenoten Nijhuis (links), Pronk en Benkirane (voorgrond) volgen de doelpoging

Dordrecht was met de nodige angst naar Den Bosch afgereisd, maar nog voor rust sloeg de lijstaanvoerder simpel een beslissende kloof (0-3). Een kwartier na rust kopte Pronk de 1-3 binnen en in de 63e minuut kreeg Nijhuis een dot van een kans, maar hij mikte te hoog. “Dat was het breekpunt, als het toen 2-3 was geworden, had ik ons nog kansen gegeven”, wist Van der Pluijm. Hij zag dat zijn ploeg in de tweede helft weliswaar meer agressiviteit aan de dag legde maar verder weinig samenhang kende. Dordrecht had zich zorgvuldig voorbereid, bij balverlies verschanste het vliegensvlug op eigen helften maakte de ruimtes zodoende klein. De omschakeling bij balbezit was razendsnel en geraffineerd met wervelwind Romeo Wouden. Via Wouden 0-1, Langerak 0-2 en Breetveld penalty 0-3 was het voor Dordrecht al genoeg.

Opstelling FC Den Bosch: Nijkamp; Laisina, Pronk, Van der Velden, Laros (46. Strijks); Laponder, Gösgens, Nijhuis (66. Benkirane), Gerver;  Jansen, Keizerweerd.

FC Den Bosch met bijna voltallige selectie naar Veendam.
Vanavond in en tegen Veendam is FC Den Bosch bijna compleet. Zelfs Wim Volkerink maakt in “zijn” noorden zelfs zijn rentree. De Drentse voetballer was enkele maanden absent door een beenbreuk. Voorts keert Petrovic terug van schorsing. Laros en Nijhuis maken plaats in de basis.

Veendam – FC Den Bosch 3-2; Den Bosch laat strohalm glippen; nacompetitie onbereikbaar doel.
Sinds zaterdagavond mag FC Den Bosch de minimale kans om via een 7e plaats nog de nacompetitie te bereiken vergeten. Veendam drukte de Bosschenaren voor de zoveelste keer met de neus op de teleurstellende feiten. Hans van der Pluijm, de Bossche trainer, legde zich na afloop bij de eliminatie neer. “Veendam was onze laatste strohalm. Maar laten we eerlijk zijn: als je van dit soort ploegen niet kunt winnen, heb je in de nacompetitie ook niets te zoeken.” Met het “soort” ploeg dat Van der Pluijm bedoelde, trof hij het niet in Veendam. De gelijknamige club speelde volgens trainer Henk Nienhuis uitgerekend zaterdagavond bovenmodaal: “Tegen een van de best voetballende eerstedivisieclubs”, voegde de Veendam-trainer er nog aan toe. Daarmee gaf hij de zege van zijn ploeg echter te veel glans. Den Bosch speelde in Veendam namelijk helemaal niet zo goed. Positioneel en technische wel beter dan Veendam, maar de Bosschenaren liepen tactisch in een open mes.

De Groningers hadden in de eerste helft genoeg aan twee vlijmscherpe counters om middels twee treffers van de gevaarlijke spits Brouwer met 2-0 te gaan rusten. Twee keer werd het linkerverdedigingsblok uit elkaar gespeeld en twee keer stond Brouwer in het centrum klaar om af te ronden. In het Bossche hart stond Volkerink voor het eerst na zijn blessure weer opgesteld, maar speelde bij lange na nog niet op niveau. De Bossche elf hield Veendam verder redelijk onder druk, maar werd voortdurend bestookt door gevaarlijke Veendamse uitbraken. Maar door enkele spelers die niet in de wedstrijd zaten, was het geen wonder dat van constante druk op het Veendamse doel geen sprake kon zijn. Toch kregen de Bosschenaren legio kansen, waarbij zij de pech hadden dat Jansen en Keizerweerd in de eerste helft het houtwerk troffen.

Jansen kreeg in de 50e minuut opnieuw een dotje, maar miste opnieuw. Een eigen Veendams doelpunt voor FC Den Bosch bracht de aansluiting. Een voorzet van Petrovic werd in eigen doel gewerkt: 2-1. Den Bosch joeg op de gelijkmaker, maar werd in de 76e minuut opnieuw via een counter verrast: 3-1. Acht minuten voor tijd kon Keizerweerd profiteren van geklungel achterin van Veendam: 3-2, maar verder kwamen de onzen niet. Van der Pluijm analyseerde een verloren seizoen: “Ik heb het al vaker gezegd. We komen gewoon kwaliteit tekort. Achterin en op het middenveld missen we een leider en voorin wordt er veel te weinig afgedwongen.”

Opstelling FC Den Bosch: Nijkamp; Laponder, Volkerink (60. Burg), Pronk, Strijks; Gösgens, Van der Velden, Petrovic, Gerver; Jansen, Keizerweerd.

FC Den Bosch – FC Zwolle 1-1; Den Bosch en Zwolle naar grauwe remise.
Van de voetballers van FC Den Bosch is al een tijdje bekend dat zij aan het einde van hun Latijn zijn. Als dan ook de omstandigheden waaronder zij hun werk moeten verrichten verre van ideaal zijn, is de lol er snel af. Een knollentuin en een tegenstander die ook niet kon, bezorgden de nog overgebleven volgelingen van Den Bosch een oervervelende avond, die voor de thuisclub dank zij een doelpunt in blessuretijd zowaar nog een puntje opleverde: 1-1. “op dit veld mogen zelfs koeien niet zonder ingepakte enkels grazen. Een lachertje”, foeterde de Bossche middenvelder Jan Gösgens. Na lang aandringen heeft de gemeente wel het trainingsveld geëgaliseerd met zand.


Stefan Jansen ziet zich omringd door een overmacht aan Zwolse verdedigers.

Maar de spelers krijgen de resultaten vanaf eind januari niet meer voor elkaar. Na de fraaie 0-4 zege in Eindhoven stond de teller op 24 punten na 20 wedstrijden. In de elf wedstrijden die volgden, harkte Den Bosch met hangen en wurgen zeven puntjes bij elkaar. Den Bosch komt de eer toe als een van de weinige ploegen in de eerste divisie zowel thuis als uit de intentie te hebben offensief te spelen. Maar dus niet altijd met succes. Ook tegen Zwolle leek het weer helemaal fout te gaan toen Boere in de tweede helft na amateuristisch verdedigen van Den Bosch de 0-1 op het scorebord schoot. Toen de sterke spits werd gewisseld was dat voor Van der Pluijm het sein om de kopsterke Pronk naar de frontlinie te sturen. En prompt leefde Den Bosch op, mede dankzij een sterke invalbeurt van Marcel van Helmond. In blessuretijd kopte Pronk uit een voorzet van Van Helmond krachtig in en liet doelman Timmer de bal los. Daardoor kon Peter Burg, de andere invaller, de verdiende gelijkmaker binnen schieten: 1-1.

Opstelling FC Den Bosch: Nijkamp; Laisina (75. Van Helmond), Pronk, Laponder, Strijks; Van der Velden, Gösgens, Petrovic, Gerver;  Jansen, Keizerweerd (72. Burg).

Stand eerste divisie eind april 1994:
Dordrecht ’90 32-44, Heracles 32-41, NEC 32-41, AZ 32-39, Telstar 32-36, De Graafschap 32-36, FC Zwolle 32-36, Emmen 32-34, ADO Den Haag 31-33, Fortuna Sittard 32-32, FC Den Bosch 31-31, Excelsior 32-29, Helmond Sport 32-28, RBC 32-27, Haarlem 32-23, Eindhoven 32-22, Veendam 32-21, TOP 32-21.

Deze rubriek vat het nieuws samen over FC Den Bosch 25 jaar geleden. Daarbij is gebruik gemaakt van de artikelen uit het Brabants Dagblad van die betreffende maand. Kijk voor de historie van de club in het 50-jarig jubileumboek “Vallen en Opstaan”, bijvoorbeeld de statistieken van dit beschreven seizoen 1993-1994.

Samenstelling: Ronald van Boxtel