Burg in aanval.
Peter Burg vormt morgen – bij de start van de competitie – met Stefan Jansen de tweemansaanval van FC Den Bosch in de uitwedstrijd tegen De Graafschap. Erik Heerenveen, die in afwachting van volledig herstel op contractverlenging rekent, start de competitie als vrije verdediger. John Laponder en Hicham Benkirane bewaken de flanken, Wim Volkerink is voorstopper. Marcel van Helmond, Carel van der Velden, René Nijhuis en Jan Gerver vormen de middenlinie.

De Graafschap – FC Den Bosch 4-2; Hart verdediging FC Den Bosch achilleshiel; pretentieus De Graafschap maakt gebruik van grote onzekerheid.
Het zou niet reëel zijn om nu al een waarde-oordeel toe te kennen aan FC Den Bosch. In Jan Gösgens, Zeljko Petrovic en Erik Meulendijk miste het gistermiddag tegen De Graafschap bij de start van het nieuwe seizoen immers drie ervaren krachten. En juist op dat onderdeel viel Den Bosch door de mand. Voetbaltechnisch liet het soms heel aardige dingen zien, maar de eerste punten waren voor de pretentieuze thuisclub: 4-2. De prioriteit voor een versterking voor coach Hans van der Pluijm ligt blijkbaar achterin, want Heerenveen (net terug van een zware blessure) en de als een beginneling schutterende Wim Volkerink, vormden het hart van de afweer. Een duo waarvan de onzekerheid afdroop.

Door de gebrekkige opbouwende kwaliteiten en de desorganisatie achterin was het een wonder dat Den Bosch de eerste fase van het opwindende duel ongeschonden doorkwam. Aanvoerder Marcel van Helmond moest zijn overigens puik spelende doelman Arnold Nijkamp op de doellijn assisteren om een achterstand te voorkomen. Een geniaal moment van Peter Burg verschafte Den Bosch in die fase hoop op betere tijden. Na een duetje met Stefan Jansen kapte Burg in de 17e minuut zijn tegenstander uit en curvde de bal met veel gevoel voorbij de doelman in de bovenhoek: 0-1. Even luwde de storm van de thuisclub en kreeg Den Bosch via twee keer Van Helmond uitzicht op meer. Toch zou De Graafschap nog met een voorsprong de rust in gaan. Gezien het aantal doelkansen terecht. In de 33e minuut kon na een vrije schop volkomen ongehinderd de 1-1 worden binnen geknikt door de desorganisatie in de verdediging.


Marcel van Helmond protesteert tegen de toegekende penalty voor De Graafschap

In de blessuretijd gaf Benkirane op de linkerflank teveel ruimte weg, waarna uit de voorzet de 2-1 kon worden binnen gekopt door ex-Bosschenaar Lowie van Schijndel. Een walk-over hing in de lucht maar daar wenste Den Bosch niet aan mee te werken. En dat verdiende bewondering. FC Den Bosch trok brutaal het spel naar zich toe en kreeg al na zes minuten na rust daarvoor de beloning. Weer was Peter Burg het feestvarken die profiteerde van missers bij De Graafschap achterin: 2-2. De Graafschap wankelde even maar scheidsrechter Luijten hielp de gastheer over het dode punt. Hij waardeerde een fraaie duikeling van Van Schijndel over het been van Heerenveen met een strafschop: 3-2. In de 68e minuut was het definitief over nadat een vrije trap van een dikke 25 meter in het kruis werd geschoten: 4-2.

Opstelling FC Den Bosch: Nijkamp; Laponder, Volkerink, Heerenveen, Benkirane; Van Helmond, Van der Velden (83. Heine), Nijhuis, Gerver; Burg (76. Flint), Jansen.

FC Den Bosch tegen AZ.
Erik Meulendijk heeft zijn schorsing erop zitten en keert vanavond terug in de opstelling van FC Den Bosch. Hij vervangt de geblesseerde Jan Gerver. Verder ondergaat de opstelling geen wijzigingen. Dennis Heine is weer reserve, maar na een conflict vorig seizoen, weer teruggekeerd bij FC Den Bosch. Mogelijk is Petrovic nog kandidaat voor verkoop, terwijl Keizersweerd nog bij de club revalideert en waarschijnlijk een optie is om als aanvaller toegevoegd te worden aan de selectie.

FC Den Bosch – AZ 2-1; Egoïsme leidt tot droomgoal Burg; ook doelman Nijkamp eist hoofdrol op bij Den Bosch.
Het voetbalegoïsme van Peter Burg, de jongste telg van FC Den Bosch, werd zaterdagavond tegen AZ bekroond met een droomgoal die het eerste thuisduel in de eerste divisie voorzag van een gouden randje. De pas 18-jarige Bossche aanvaller kromde vanaf de linkerflank na bijna een half uur spelen de bal diagonaal in de uiterste bovenhoek: 2-0. Peter Burg eiste met zijn 3e doelpunt voor Den Bosch in twee competitiewedstrijden een hoofdrol op. Want in plaats van te kiezen voor zekerheid en af te spelen op de volkomen vrijstaande Stefan Jansen, die al na 13 minuten Den Bosch op een 1-0 voorsprong had gezet, koos de spits voor een artistieke, zelfzuchtige oplossing. “Ik heb met Jansen een goede samenwerking, maar ik sta in de spits om te scoren, dit was zo’n moment daarvoor”. “Het is de klasse van dat manneke en typerend voor het karakter dat dat ventje heeft”, oordeelde trainer Hans van der Pluijm. AZ-trainer Piet Schrijvers had zijn ploeg vooraf gewaarschuwd voor het loopvermogen van de Bossche spitsen Burg en Jansen. Maar het leek aan dovemansoren gericht, want in de eerste helft voerde een bij vlagen voortreffelijk combinerend FC Den Bosch de boventoon. De vroege openingstreffer van Stefan Jansen strafte het weifelend optreden van de Alkmaarse verdediging af. Koelbloeding verzilverde Jansen met een strak schot het steekpasje van René Nijhuis. Behalve Burg claimde ook Arnold Nijkamp in de Bossche ploeg een hoofdrol. Hij straalde zelfvertrouwen uit en toonde zich een betrouwbare sluitpost. Hij hield zijn ploeg overeind met schitterende reddingen maar werd geklopt door een slim stiftje in de korte hoek waar op een voorzet werd gerekend. Aan de andere kant werden de talloze schoten van Den Bosch door doelman Ruitenbeek onklaar gemaakt. Al met al een wedstrijd met hoog vermaak.

Opstelling FC Den Bosch: Nijkamp; Laponder, Volkerink, Meulendijk, Benkirane, Heerenveen; Van Helmond, Van der Velden, Nijhuis; Burg (79. Laisina), Jansen.

FC Den Bosch probeert Pronk te strikken, terugkeer Gösgens in uitwedstrijd bij Fortuna Sittard.
FC Den Bosch onderzoekt de mogelijkheden Ton Pronk, vorig seizoen nog eredivisie voetballer bij Sparta, te contracteren. Vooralsnog ontbreekt een financieel akkoord. Voor het competitieduel bij Fortuna Sittard kan FC Den Bosch vanavond weer beschikken over Jan Gösgens, die de eerste twee ronden was geschorst. Petrovic keert na een blessure terug als wisselspeler.

Fortuna Sittard – FC Den Bosch 1-0; Limburgse pit velt FC Den Bosch; beter spel vruchteloos.
De collectieve boete die Fortuna had gekregen na twee nederlagen, heeft zijn uitwerking niet gemist. FC Den Bosch werd in De Baandert opgezadeld met een fanatieke tegenstander die de eerste winst van het seizoen pakte. “We hebben een betere wedstrijd gespeeld dan Fortuna”, keek de Bossche trainer Hans van der Pluijm terug, maar tegelijk moest hij bekennen, dat teveel persoonlijke duels werden verloren. Fortuna trok het spel naar zich toe en maakte snel duidelijk, dat er niets te halen zou zijn. Toch was het meer het opportunisme dan het voetballend vermogen dat Den Bosch aan banden legde. Al snel wankelde de Bossche muur, waar Volkerink en Benkirane de zwakste schakels vormden. Vrije verdediger Meulendijk deelde in de onrust en was net als aanvoerder Van Helmond niet bij machte om het tij te keren en te bouwen aan een goede opbouw. Pas toen Gösgens in de loop van de eerste helft zich in de laatste lijn liet terugzakken kwamen er meer aanvallende impulsen. Maar op dat moment keek FC Den Bosch al tegen een achterstand aan. Na vijf minuten profiteerde Fortuna van wanorde in de Bossche verdediging. Een klutsbal met Benkirane werd gretig achter Nijkamp geschoten: 1-0. De Bossche doelman had geen schijn van kans en bevestigde gaandeweg opnieuw een betrouwbare sluitpost te zijn. Na een half uur spelen redde hij tweemaal voortreffelijk. De Bossche ploeg kreeg daarna zeker vier kansen op de gelijkmaker, maar Fortuna bleef – mede via gele kaarten – overeind. Pas in de tweede helft toen Petrovic in het veld kwam verplaatste het spel zich naar Limburgse zijde. Petrovic was een duidelijke versterking maar hij kon ook de nederlaag niet meer afwenden.

Opstelling FC Den Bosch: Nijkamp; Benkirane, Volkerink, Meulendijk, Heerenveen; Van Helmond, Van der Velden, Gösgens (64. Petrovic), Nijhuis; Burg (80. Laisina), Jansen.

FC Den Bosch ontvangt vanavond Eindhoven.
Bij FC Den Bosch is Eric Heerenveen met een spierblessure afwezig. Jan Gerver is hersteld en zal hem vervangen. Zeljko Petrovic staat in de basis ten koste van Benkirane. In De Vliert staan Marcel van Helmond en Wilbert Goossens als directe tegenstanders tegenover elkaar. Beide spelers werden tijdens de zomerstop met elkaar geruild.

FC Den Bosch – Eindhoven  3-3; Speels Den Bosch laat zege glippen; Eindhoven achterhaalt thuisclub in slotminuut na 3-0 achterstand.
Op koers ligt FC Den Bosch nog allerminst in de eerste divisie, maar de amusementswaarde was weer hoog afgelopen zaterdag in De Vliert. Al zullen de meest verstokte FC Den Bosch fans daar geen boodschap aan hebben. Zij zagen hun favorieten tegen het toch niet bepaald flitsende Eindhoven een 3-0 voorsprong verspelen. De 3-3 eindstand werd door spelers en fans als een nederlaag ontvangen. De bij vlagen oogstrelende combinaties waren op slag vergeten. De laatste indruk blijft het langste hangen en wat dat betreft had FC Den Bosch zaterdag pech. In de slotminuut ging van alles fout bij de thuisclub, die ook al op een knullige wijze de eerste twee tegentreffers had geïncasseerd. Rechtsback Carel van der Velden en voorstopper Wim Volkerink zetten in de slotfase de poort wagenwijd open voor Eindhoven.


Wim Volkerink maakt de overtreding die Eindhoven in de laatste minuut een penalty oplevert

Van der Velden leidde de gelijkmaker in met een domme kopbal, Volkerink kegelde vervolgens alle kansen op twee punten omver met een ondoordachte tackle binnen de zestien. De toegekende strafschop werd door Danen keihard verzilverd: 3-3. De koppies hingen daarna bij Den Bosch, dat nochtans lange tijd in aanvallend opzicht een beste indruk had gemaakt. De creativiteit houdt echter nog geen gelijke tred met rust en overzicht. Vooral defensief rammelde het in De Vliert als in een oude flipperkast. De roep om een geroutineerde leider in de verdediging werd door het gestuntel alleen maar groter. Den Bosch praat nog steeds met Ton Pronk over een contract. Voorin lijkt de nood veel minder hoog. Met René Nijhuis als motor en de teruggekeerde Jan Gösgens als ijzervreter zit er voor eerste divisie begrippen voldoende stuwkracht in de ploeg, die met de verrassende Burg en Jansen twee handige spitsen heeft. De 3-0 voorsprong van Den Bosch was verdiend, maar geflatteerd. Gösgens had in de 23e minuut de score geopend met een fraaie stiftbal. Nadat Eindhoven tweemaal de lat had geteisterd, zorgde Jansen met een droge knal in de korte hoek voor de 2-0, en Gösgens maakte op aangeven van Jansen het feest compleet: 3-0. Nog voor rust profiteerde Eindhoven van een misverstand tussen Volkerink en Meulendijk: 3-1. Na de pauze werd het vlot 3-2 en in de slotfase ging het helemaal mis: 3-3.

Opstelling FC Den Bosch: Nijkamp; Van der Velden, Volkerink, Meulendijk, Gerver; Van Helmond (79. Laisina), Petrovic, Gösgens, Nijhuis; Burg, Jansen.

Stand eerste divisie eind augustus 1993:
Dordrecht ’90 4-7, AZ 4-6, Excelsior 4-6, ADO Den Haag 4-6, FC Zwolle 4-5, Emmen 4-5, Heracles 4-4, Eindhoven 4-4, Helmond Sport 4-4, Fortuna Sittard 4-4, De Graafschap 4-4, TOP 4-4, Telstar 4-3, FC Den Bosch 4-3, Veendam 4-2, NEC 4-2, RBC 4-2, Haarlem 4-1.

Deze rubriek vat het nieuws samen over FC Den Bosch 25 jaar geleden. Daarbij is gebruik gemaakt van de artikelen uit het Brabants Dagblad van die betreffende maand. Kijk voor de historie van de club in het 50-jarig jubileumboek “Vallen en Opstaan”, bijvoorbeeld de statistieken van dit beschreven seizoen 1993-1994.

Samenstelling: Ronald van Boxtel