Waslijst aan afwezigen bij FC Den Bosch tegen TOP.
Vanavond in Stadion De Vliert de derby tegen TOP. Bij FC Den Bosch is er een elftal aan afwezigen. Trainer Hans van der Pluijm moet heel wat gaan puzzelen. Afwezig wegens blessures zijn tweede doelman Van de Poll, Gösgens, Volkerink, Heerenveen en Meulendijk. Daarbij komen de door de griep gevelde Nijhuis, Van Helmond, Strijks en eerste doelman Nijkamp.


Benkirane in duel met TOP spits Van der Weert

FC Den Bosch – TOP  4-1; Mak TOP zet poort open voor Den Bosch; thuisclub heeft geen kind aan Ossenaren in slappe derby.
Van een échte derby was geen sprake. TOP speelde als een amateurclub en bezorgde Den Bosch en zijn supporters daardoor een prachtige avond. Vier treffers, een handvol kansen en te verwaarlozen tegenstand; dat was dit seizoen nog niet vaak voorgekomen. En dat met veel afwezigen, net als trainer Van der Pluijm die ook door de griep afwezig was en teletekst volgde. Bij FC Den Bosch debuteerde doelman Markwin van Uden doordat Arnold Nijkamp één van de vele afwezigen was. TOP was geen partij voor Den Bosch omdat het vooral achterin gatenkaas was. Door de zege kwam Den Bosch weer op de 5e plaats terecht. Assistent trainer Pieter Tuns was vooral te spreken over de spelvreugde en de grootste zege van het seizoen van het seizoen deels verklaarde. In de 21e minuut was de FC aan de 1-0 voorsprong gekomen doordat een voorzet van Carel van der Velden door een TOP verdediger in eigen doel werd gewerkt. Na de pauze voerde Den Bosch op speelse wijze de score op. Jan Gerver zorgde al snel voor 2-0. Stefan Jansen rondde een een-tweetje met de actieve Van der Velden fraai af en Keizerweerd pikte ook zijn traditionele doelpunt mee met een pijlsnelle kopbal. Tussen die aanvallen en kansen door kon Thijs Waterink nog iets terugdoen, omdat de Bossche buitenspelval door talmen van andere debutant Luuk Maes te laat dichtklapte.

Opstelling FC Den Bosch: Van Uden; Laponder, Benkirane, Pronk, Maes; Laisina, Van der Velden, Petrovic, Gerver (79. Koningstein);  Jansen, Keizerweerd.

FC Den Bosch naar Telstar.
Bij Den Bosch zijn de griepbacillen grotendeels verdwenen. Alleen Petrovic en Heine zijn deze week geveld en daardoor vanavond afwezig tegen nummer drie Telstar met oud-FC Den Bosch speler Frans van de Heide in de gelederen.


Doelman Arnold Nijkamp

Telstar – FC Den Bosch 0-1; Den Bosch stijgt met stip naar derde plaats op ranglijst.
Heel gestadig beklimt FC Den Bosch de ladder op weg naar de top van de eerste divisie. Met de even krappe als terechte 0-1 zege bij Telstar werd de 3e plaats op de tabellen bereikt. In het uitgelaten Bossche kamp was men evenwel voorzichtig met vooruitziende blikken. “We leven gewoon van wedstrijd tot wedstrijd. De basiskwaliteiten zijn er en als we daaraan een juiste instelling koppelen kunnen we ver komen”, stelde de rust uitstralende Bossche doelman Arnold Nijkamp, genietend van de triomf op zijn oude club Telstar. “Het gaat inderdaad prima met mij persoonlijk, maar dat geldt eigenlijk voor het hele team. In het begin van het seizoen was het nog eens zoeken geblazen. Nu staat er een organisatie waarin een nieuweling als Maes makkelijk inpasbaar is”, aldus de doelman. De organisatie, het stokpaardje van Hans van der Pluijm, stond er inderdaad door de goede invulling van Carel van der Velden die de ruimte tussen laatste linie en middenveld moest bewaken en zo de gevaarlijke Sander Oostrom van Telstar moest neutraliseren. En de topscorer van Telstar, Ronald Hoop, werd goed bestreden door Benkirane. De flanken werden goed bewaakt door Laponder en Maes, en aanvoerder Pronk heerste achterin met name in het luchtruim. Offensief was het in de eerste helft nog niet veel, maar bij de eerste Bossche dreiging, was het wel meteen raak. Nijhuis vond na 23 minuten meteen Stefan Jansen, die naar binnen draaide en met een korte voetbeweging doelman Jan Nederburgh verraste: 0-1. Daarna werd Den Bosch sterker en kreeg het vooral in de tweede helft volop kansen van achtereenvolgens Nijhuis, Gerver, Keizerweerd, Maes, Burg en weer Gerver. “FC Den Bosch heeft ons nog lang in de wedstrijd gehouden, maar we verdienden het gewoon niet om een punt te pakken”, aldus trainer Simon Kistemaker op de euforie die ontstaan was rond Telstar na de ongeslagen reeks van negen duels.

Opstelling FC Den Bosch: Nijkamp; Laponder, Benkirane, Pronk, Maes; Laisina, Van der Velden, Nijhuis (88. Koningstein), Gerver; Jansen, Keizerweerd (85. Burg).

Rentree Petrovic in Helmond.
Bij FC Den Bosch maakt Zeljko Petrovic vanavond zijn rentree in de uitwedstrijd tegen Helmond Sport voor de beker. Zonder hem zette Den Bosch een goede prestatie neer door Telstar op eigen veld te verslaan. “Een teken dat de groep zich steeds beter ontwikkelt, de wedstrijd tegen Telstar was wellicht onze beste tot nu toe”, weet ook trainer Hans van der Pluijm. Naast de geblesseerden Gösgens, Meulendijk en Volkerink, ontbreekt Benkirane door een schorsing.

Helmond Sport – FC Den Bosch 1-0; Cupfighter Den Bosch buigt in veldslag.
FC Den Bosch sluit 1993 even grillig af als het hele jaar is verlopen. In de competitie is de 3e plaats met horten en stoten bereikt. Maar het bekertoernooi zit er sinds gisteravond op voor de cupfighter van de laatste seizoenen. Helmond Sport, de nummer 16 van de eerste divisie, had heel wat meer vuurwerk te bieden. De 1-0 uitslag was daardoor even logisch als onnodig voor Den Bosch. Trainer Hans van der Pluijm was woest na het bikkelharde duel, waarin scheidsrechter Van Vliet er een potje van maakte en een aantal Bossche “sterren” kennelijk meer angst voor hun ledematen hadden dan interesse in een nieuw cup-avontuur. “Het gebrek aan scherpte was ongelooflijk als je ziet wat voor premies ze hier kunnen verdienen”, foeterde Van der Pluijm. “Dit zijn wedstrijden waarin je een over-mijn-lijk-mentaliteit moet hebben, anders kun je het schudden.” Wat dus gebeurde op De Braak. Den Bosch was weliswaar de betere ploeg, maar kreeg het onstuimige Helmond Sport pas in de slotfase echt een poot aan de grond. De thuisclub koesterde toen een elf minuten voor tijd verkregen 1-0 voorsprong. Het offensief van Den Bosch leidde tot vijf hoekschoppen in drie minuten en drie schitterende kansen. Keeper Rein van Duijnhoven was op de lijn echter even onverzettelijk tegen kopballen van Nico Koningstein en Ton Pronk en een poeier van Jan Gerver als zijn medespelers in de persoonlijke duels. Een verlenging zat er niet meer in voor Den Bosch, dat grote moeite had met de kuitenbijters van Helmond Sport, die vooraf waren opgejaagd door trainer Adrie Koster. Uit de laatste acht competitiewedstrijden had de thuisclub slechts één punt vergaard. Met een nieuw verlies zouden er koppen rollen, had Koster zijn spelers voorgehouden. Het effect viel te raden. Voor Den Bosch was er in de persoonlijke duels geen houden aan. Nijhuis en Petrovic, de pingelaars op het middenveld, kwamen er niet aan te pas. Jansen en Keizerweerd hadden in de punt van de aanval al evenmin iets in te brengen. Toch had Den Bosch op basis van zijn grotere voetballende kwaliteiten Helmond nog lang in de greep. Voor de pauze zat er echter niet meer in dan een kansje voor Keizerweerd. Een open kans voor Jansen werd afgefloten door het niet toepassen van de voordeelregel door de zwakke scheidsrechter Van Vliet. Ook trad hij niet op tegen de regelmatig over het randje van het toelaatbare gaan van de Helmonders. Den Bosch verzorger Van den Berg moest liefst negenmaal uitrukken om Bossche spelers op te lappen. Tussen al het geschoffel en geschaaf door kregen de Bosschenaren desondanks steeds meer kansen, maar doelman Van Duijnhoven bleek echter onvermurwbaar op een knal van Gerver en een omhaal van Van der Velden in de kruising. Na het doelpunt van Helmond Sport zette Den Bosch dus nog eens aan, maar het was vergeefse moeite.

Opstelling FC Den Bosch: Nijkamp; Laponder, Pronk, Van der Velden, Maes (54. Koningstein); Laisina, Petrovic, Nijhuis (69. Burg), Gerver; Jansen, Keizerweerd.

FC Den Bosch sluit het jaar af tegen De Graafschap.
Vanavond kan Den Bosch zijn wonden likken na de bekeruitschakeling van afgelopen woensdag bij Helmond Sport. Luuk Maes, die begin volgende week een kijkoperatie ondergaat, viel in die partij met een knieblessure uit. De nieuweling van FC Den Bosch had eerder al een slepende blessure aan dezelfde knie. Ook Zeljko Petrovic kwam niet ongeschonden uit het bikkelharde duel met Helmond Sport. De middenvelder liep enkele bloeduitstortingen op, maar komt vanavond zeer waarschijnlijk wel in actie. De Graafschap vertoeft op de 10e plaats, en werd woensdag ook uitgeschakeld voor de beker.

Stefan Jansen worstelt zich langs een tegenstander van De Graafschap

FC Den Bosch – De Graafschap 3-3; Den Bosch thuis ongeslagen de winterstop in.
FC Den Bosch kan bij de winterpauze tevreden de tussenbalans opmaken. De derde plaats op de ranglijst is vast gehouden en door het gelijke spel tegen De Graafschap en het verlies van AZ zijn de Bosschenaren weer een punt ingelopen op de concurrentie. Als enige ploeg in de eerste divisie is FC Den Bosch thuis dit seizoen nog ongeslagen. Reden voor ingetogen tevredenheid bij trainer Hans van der Pluijm. “Omdat nog teveel goede wedstrijden zijn afgewisseld door dramatisch slechte. Er had dus nog meer ingezeten, maar wie vooraf had voorspeld dat we nu derde zouden staan, zou voor gek versleten zijn.” Den Bosch speelt nog te wisselvallig. Er worden onnodig punten weggegeven, zoals nu tegen De Graafschap. Van der Pluijm: “We maakten goede doelpunten, maar de manier waarop we de doelpunten tegen kregen, was frustrerend. De eerste was een taxatiefout van de keeper en de andere twee (kopballen) een gevolg van dekkingsfouten.” Den Bosch koos veel te veel de lange bal in plaats van de combinatie. In de Bossche verdediging was Benkirane belast met de bewaking van de boomlange spits Looms, omdat Ton Pronk met zijn in Helmond opgelopen gebroken neus het verdedigend kopwerk niet aankon. Petrovic had met twee treffers een belangrijk aandeel in de Bossche score. Na een kwartier spelen kapte de Montenegrijn  een steekpass van Jansen schitterend uit en met een vloeiende beweging liftte hij de bal over doelman Olyslager: 1-0. In de 39e minuut verzilverde hij een strafschop (2-1) na een handsbal. Vijf minuten eerder was De Graafschap op 1-1 gekomen na een vrije trap. Kort voor rust stond ook al de 2-2 op het bord na een kopbal. Amper drie minuten na rust reageerde Keizerweerd attent op een voorzet van Gerver: 3-2.  Doch nauwelijks twee minuten later trok Looms met een kopstoot de verhoudingen weer gelijk: 3-3. In blessuretijd verprutste Jansen in vrije positie de laatste kans op de overwinning.

Opstelling FC Den Bosch: Nijkamp; Laponder, Benkirane, Pronk, Koningstein; Laisina (60. Nijhuis), Petrovic (80. Heine), Van der Velden, Gerver; Jansen, Keizerweerd.

Benoeming Paul van der Kraan bij FC Den Bosch.
De benoeming van Bosschenaar Paul van der Kraan tot commercieel manager per 1 januari, past volgens secretaris Jos van der Wouw in de verdere professionalisering van de club in al zijn geledingen. “We hebben nogal wat ambities en ook de bouw van het stadion komt er aan. Dat legt een te zware druk op de algemeen directeur en de bestuursleden. De commerciële zaken werden tot nu toe door het bestuur gedaan, dat kan niet langer. Die zaken moeten professioneel gedaan worden”, licht Van der Wouw toe. Van der Kraan was voorheen twee jaar actief bij RKC en daarvoor was hij negen jaar directiemedewerker marketing en commercie bij de NKS.

Stand eerste divisie eind december 1993:
Dordrecht ’90 18-27, AZ 18-23, Heracles 18-21, FC Den Bosch 18-21, Telstar 18-20, FC Zwolle 18-20, ADO Den Haag 16-18, Fortuna Sittard 17-18, NEC 16-17, De Graafschap 17-17, Emmen 18-17, Eindhoven 17-16, Haarlem 17-15, RBC 18-14, TOP 18-14, Excelsior 17-13, Helmond Sport 17-12, Veendam 16-9.

Deze rubriek vat het nieuws samen over FC Den Bosch 25 jaar geleden. Daarbij is gebruik gemaakt van de artikelen uit het Brabants Dagblad van die betreffende maand. Kijk voor de historie van de club in het 50-jarig jubileumboek “Vallen en Opstaan”, bijvoorbeeld de statistieken van dit beschreven seizoen 1993-1994.

 

 

Samenstelling: Ronald van Boxtel