Vraagteken Gerver.
Bij FC Den Bosch is vanavond het meespelen van linkermiddenvelder Jan Gerver onzeker in de thuiswedstrijd tegen Helmond Sport. Gerver heeft al een week last van een liesblessure. Indien hij niet kan meespelen kiest trainer Hans van der Pluijm voor Dennis Heine of Marcel van Helmond. Verder heeft ook René Nijhuis weer last van een spierblessure. Hij speelt zeker niet, evenals de goed revaliderende Erik Meulendijk en Wim Volkerink. Orpheo Keizerweerd is wel weer inzetbaar maar begint op de bank.

FC Den Bosch – Helmond Sport 1-2; Den Bosch struikelt weer in slotfase van wedstrijd; Helmond Sport zet verhoudingen in laatste minuut op zijn kop.
De doelstellingen voor dit seizoen heeft FC Den Bosch nog steeds binnen handbereik, maar de prestatiecurve begint steeds meer op het traject van een achtbaan op de kermis te lijken. Na het hoogtepunt van vorige week in en tegen Eindhoven (0-4) werd zaterdagavond in de wedstrijd tegen Helmond Sport met de eerste thuisnederlaag van de competitie een nieuw dieptepunt bereikt. Voor de 9e keer dit seizoen liet Den Bosch zich in de slotfase van een verdiend succes beroven. En de wijze waarop Helmond Sport in De Vliert met beide punten aan de haal ging, was illustratief voor alle voorgaande schlemielige missers van Den Bosch. De ploeg mist eenvoudig het killersinstinct om een naar adem happende tegenstander de beslissende dreun toe te dienen. Helmond wankelde na de openingstreffer van Zeljko Petrovic in de 28e minuut ook lange tijd, maar bleef door flaters in de Bossche frontlinie overeind. In de slotfase liet Helmond Sport vervolgens zien hoe het wel moet. Drie kansen leverden twee doelpunten op. Bij Den Bosch was het een-op-acht. “We hadden met 4-0 voor moeten staan toen het 1-1 werd”, treurde Hans van der Pluijm die bijval kreeg van zijn Helmondse collega Adrie Koster. De cijfers van dit seizoen bekrachtigen de black-outs van Den Bosch vlak voor de eindstreep. In acht competitiewedstrijden en een bekerduel liet het zich in de laatste tien minuten foppen. In competitieverband gingen daardoor negen punten verloren. In alle wedstrijden was de opgelopen schade onnodig, maar zaterdagavond spande de nederlaag tegen Helmond Sport wel de kroon. Tussen de 57e en 68e minuut kreeg FC Den Bosch vijf uitgespeelde kansen op een tweede treffer, maar Stefan Jansen (viermaal) en Peter Burg wisten zich geen raad met de mogelijkheden. “En dan kun je gewoon wachten op die ene fout waardoor alles in duigen kan vallen”, gaf Van der Pluijm na afloop toe. Die fout kwam in de 82e minuut. Na een voorzet vanaf links kon Jerry Taihuttu ongehinderd inkoppen. Den Bosch raakte volledig van slag; een tweede kans werd nog om zeep geholpen maar balverlies van invaller Benkirane luidde de ondergang in. Taihuttu wurmde zich op kracht langs Petrovic en na zijn voorzet kon De Laat ongehinderd voor 1-2 zorgen. Die tik kwam keihard aan in het Bossche kamp.  

Opstelling FC Den Bosch: Nijkamp; Laisina (86. Benkirane), Pronk, Van der Velden, Strijks; Laponder, Gösgens, Petrovic, Gerver;  Jansen, Burg (77. Keizerweerd).

Technische staf trouw aan FC Den Bosch.
Voor Hans van der Pluijm komt een dienstverband van 30 jaar met FC Den Bosch in zicht. De trainer-coach van de Bossche eerste divisie club verlengde gisteren zijn contract met drie jaar. Van der Pluijm (45) is al 27 jaar in dienst van FC Den Bosch; als respectievelijk speler, assistent coach en sinds september 1990 als hoofd coach. In het spoor van Van der Pluijm verlengden ook assistent coach Pieter Tuns, hoofd jeugdopleidingen Cor Adriaanse en keeperstrainer Wil Coort hun contracten met drie jaar. Verder gaat ook Walter van de Kerkhove verder als hoofd van de scouting.


De technische staf met vlnr assistent trainer Pieter Tuns, hoofdtrainer Hans van der Pluijm en hoofd jeugdopleiding Cor Adriaanse. Uiterst rechts verzorger Jos van de Berg

Revanche FC Den Bosch.
FC Den Bosch wil zich vanavond tegen NEC revancheren voor de nederlaag tegen Helmond Sport twee weken geleden. Keizerweerd begint weer in de basis ten koste van Burg. De vorige week uitblinkende Laisina ontbreekt wegens schorsing.

NEC – FC Den Bosch 3-2; Den Bosch komt body tekort tegen NEC; Nijmeegse ploeg waagt meer en wint op glad veld in De Goffert.
FC Den Bosch begeeft zich niet graag op glad terrein. De voetbalkwaliteiten van het elftal komen dan niet tot hun recht en het accent ligt dan meer op fysieke kracht en agressiviteit. Op het harde veld in de kille Goffert kwamen de Bosschenaren zaterdagavond duidelijk kracht tekort tegen NEC. En omdat Den Bosch het ook qua inzet moest afleggen, was de 3-2 nederlaag snel verklaard. Ook op de ranglijst begeeft de Bossche selectie zich op glad ijs. Want na de winterstop kwam het elftal pas een keer tot winst (Eindhoven uit). Na de nieuwe nederlaag zakte het team naar de 7e plaats. Dat betekent nog geen nood aan de man, want zes ploegen van de eerste divisie krijgen een plaats in de nacompetitie. De 7e plaats van FC Den Bosch geeft wel te denken. Het elftal staat nog maar één punt boven de middenmoters. “Het is te hopen dat de velden snel weer normaal zijn”, gaf middenvelder Jan Gösgens aan. “Dit zijn geen velden voor ons, daar zijn we veel te licht voor. Wij moeten het hebben van snelle combinaties. En op harde velden stuitert de bal te veel, dan komt het aan op risico’s nemen.”En ook daarin moesten de Bosschenaren het afleggen tegen de fysiek sterke Nijmegenaren. Tegen een te afwachtend Den Bosch trok NEC in de eerste helft alle registers open. De ruststand wekte dan ook geen verbazing: 2-0. Twee verdedigingsfouten werden door de ijzervreters van NEC afgestraft. Beide goals kwamen op naam van Cees Lok, met wie Ton Pronk veel moeite had. Vooral de tweede treffer gaf het verschil in lengte en fysieke kracht duidelijk weer. Vleugelspits Dekker flitste over de rechterflank en gaf een puike voorzet op Lok, die snoeihard inkopte. Na de pauze was Den Bosch een stuk agressiever, wat het moest bekopen met vier gele kaarten. Drie spelers zijn daardoor volgende week geschorst tegen Heracles; Gerver, Pronk en Jansen. Kort na rust kwam Keizerweerd tot zijn zevende competitietreffer. Na een kopbal van Jansen hapte de spits in de rebound toe. Bossche hoop op een gelijkmaker werd al snel in de kiem gesmoord door een schuiver van Chris van der Weerden. Zeljko Petrovic maakte in de 72e minuut de tweede aansluitingstreffer: 3-2. Na een rommelige slotfase bleef die score intact.

Opstelling FC Den Bosch: Nijkamp; Laponder, Pronk, Van der Velden, Strijks; Nijhuis, Petrovic, Gösgens, Gerver; Jansen (71. Burg), Keizerweerd.


Stand eerste divisie eind februari 1994:
Dordrecht ’90 23-32, AZ 24-32, NEC 24-30, Heracles 23-28, Telstar 23-27, ADO Den Haag 21-25, FC Den Bosch 23-24, De Graafschap 23-24, Fortuna Sittard 23-24, Emmen 22-23, FC Zwolle 23-23, Helmond Sport 24-22, Excelsior 23-18, Eindhoven 23-18, Haarlem 23-17, RBC 23-17, TOP 23-16, Veendam 23-14.

Deze rubriek vat het nieuws samen over FC Den Bosch 25 jaar geleden. Daarbij is gebruik gemaakt van de artikelen uit het Brabants Dagblad van die betreffende maand. Kijk voor de historie van de club in het 50-jarig jubileumboek “Vallen en Opstaan”, bijvoorbeeld de statistieken van dit beschreven seizoen 1993-1994.

Samenstelling: Ronald van Boxtel