FC Den Bosch nacompetitie in zonder Petrovic; NAC rekent op 7000 toeschouwers.
Het is twijfelachtig of FC Den Bosch in de vier nacompetitiewedstrijden nog kan beschikken over Zeljko Petrovic. Hij heeft zoveel last van een knieblessure dat wellicht een kijkoperatie noodzakelijk is om de ernst te onderzoeken. Petrovic ontbreekt daarom vanavond ook in de uitwedstrijd van FC Den Bosch bij NAC. “We zullen hem missen, Petrovic is toch een speler die een balletje voorin vast kan houden wat nodig zal zijn om NAC uit de wedstrijd te houden”, zegt Den Bosch-coach Hans van der Pluijm. Vrijwel zeker mist Petrovic ook komende zondag de thuiswedstrijd tegen De Graafschap.

NAC – FC Den Bosch 2-0; Rol FC Den Bosch lijkt uitgespeeld; NAC na tweede zege in nacompetitie met één been in eredivisie.
De rol van FC Den Bosch in de nacompetitie lijkt al meteen na de eerste wedstrijd uitgespeeld. Minimaal een gelijk spel tegen NAC, de gedoodverfde favoriet in poule B, had Den Bosch nodig om te kunnen hopen op het veilig stellen van het eredivisieschap. De 2-0 nederlaag heeft die illusies met een dreun de bodem ingeslagen. Alleen een misstap van NAC tegen De Graafschap kan in De Vliert enige hoop doen herleven. Doelpunten gisteravond van Sas en Lammers deden trainer Ronald Spelbos verleiden te zeggen dat ze op de helft zijn en met één been in de eredivisie staan. Trainer Van der Pluijm van FC Den Bosch wilde nog niet zeggen dat het een verloren zaak is maar kon op de winst van NAC niets afdingen. “We konden te weinig afdwingen en dekkingsfouten lagen ten grondslag aan de doelpunten”. Rust had gisteravond het toverwoord moeten zijn. René Wolffs was aangewezen om met zijn routine als centraal aanspeelbare man Den Bosch bij balverlies aan balbezit te helpen en te houden. Wolffs moest daarbij de taak overnemen van de geblesseerde Petrovic. In de eerste helft straalde Den Bosch die zo belangrijke rust nog uit, maar toen NAC na de pauze de zaken agressiever ging aanpakken, raakte menige Bossche speler het spoor bijster. Aanvallend wist den Bosch echter totaal geen vuist te maken, alhoewel Derksen en Benkirane toch in uitstekende scoringspositie kwamen. Ook Laisina kwam vrij voor doelman Karelse doch strandde. De Bossche doelman Vonk toonde zich een betrouwbare sluitpost, maar kon de twee doelpunten niet voorkomen. Sas knalde in de 58e minuut direct in de draai op aangeven van Brood (ex-FC Den Bosch) uit een corner van Brusselers (ex-FC Den Bosch) onhoudbaar in: 1-0. En in de 73e minuut bediende Remie Lammers, die beheerst de bal onder controle bracht en via de binnenkant van de paal inschoot. Van Eck kreeg ook nog de gele kaart waardoor hij de return in Den Bosch tegen NAC moet missen.


Vreugde bij NAC en verslagenheid bij Den Bosch na het tweede Bredase doelpunt. Doelpuntenmaker John Lammers steekt op de achtergrond zijn vinger in de lucht.

Opstelling FC Den Bosch: Vonk; Verhoeven, Volkerink, Van der Heide, Van Eck, Laponder; Wolffs (84. Burg), Netten, Nijhuis; Derksen, Benkirane (48. Laisina).

FC Den Bosch – De Graafschap 4-1; Den Bosch verprutst kansen in schiettent; vier doelpunten is te weinig tegen zwak De Graafschap.
Hoop doet leven. Ook voor FC Den Bosch dat na een lijdensweg van bijna twaalf maanden nog steeds niet is uitgeteld. De nacompetitie biedt sinds gistermiddag zowaar enige houvast voor de nummer 17 van de eredivisie. Na de 4-1 zege op De Graafschap is de kloof met NAC (twee punten en vijf doelpunten) op het oog overbrugbaar. Nog vier dagen althans, want donderdag speelt de gisteren onthutsend zwakke ploeg uit Doetinchem tegen de koploper van groep B in Breda. FC Den Bosch hoopt op een verrassing of, in het slechtste geval, een kleine zege van NAC, zodat het zelf zondag tegen die favoriet nog een kans heeft en drie dagen later in Doetinchem nog een winst moet najagen tegen De Graafschap. “We leven nog steeds, maar donderdag moeten we eerst toekijken”, realiseerde Van der Pluijm zich maar al te goed. In De Vliert wordt echter rekening gehouden met een monsterscore in Breda, zo armetierig was de indruk die De Graafschap gistermiddag maakte. Den Bosch had daarom zelf de score tot een behoorlijke hoogte moeten opvoeren. Uit 16 uitgespeelde kansen knalde Den Bosch viermaal raak. Derksen haalde een score van 75% met drie treffers uit vier mogelijkheden. Nijhuis scoorde zelfs een-op-een. Maar daar bleef het bij ondanks een karrenvracht aan schitterende kansen voor onder andere Smeets, Netten en invaller Mulders. Trainer Van der Pluijm deed er na afloop alles aan om zijn college Kistemaker van De Graafschap te wijzen op de sportieve plicht van diens elftal. “Ik weiger te geloven dat een ijzervreter als Kistemaker zo af zal gaan in de nacompetitie. Dat kan gewoon niet.” Minpunt was verder nog dat Van der Heide een gele kaart opliep, waardoor die net als Van Eck, tegen NAC is geschorst.


Vreugde bij Den Bosch bij het derde doelpunt van Dirk-Jan Derksen (uiterst rechts).

Opstelling FC Den Bosch: Vonk; Verhoeven, Van der Heide, Van Eck, Meulendijk; Netten, (84. Mulders), Wolffs, Nijhuis; Laisina (71. Benkirane), Derksen, Smeets.

NAC op drempel van eredivisie, na winst op De Graafschap.
Nog één punt is NAC verwijderd van een terugkeer naar de eredivisie. Na een moeizame winst op De Graafschap (2-1), is een gelijkspel zondag in Den Bosch voldoende. FC Den Bosch heeft nog twee duels te gaan en kan bij een maximale score alsnog op doelsaldo winnaar van poule B van de nacompetitie worden.

Bredase supportersinvasie in Den Bosch; massale steun voor NAC in mogelijk beslissende competitiewedstrijd.
NAC heeft morgenmiddag in De Vliert in de mogelijk beslissende nacompetitiewedstrijd tegen FC Den Bosch steun van meer dan vijfduizend supporters. In Breda zijn al meer dan 3800 kaarten aan de man gebracht. De koploper rekent op de komst van nog eens paar duizend fans die morgen aan de kassa’s van het stadion gewoon een kaartje kopen. FC Den Bosch weet daarentegen dat de interesse van de Bossche fans voor opnieuw een degradatiewedstrijd marginaal is. Den Bosch-trainer Van der Pluijm dicht zijn ploeg nog kansen toe op behoud van het eredivisieschap na de magere zege van NAC op De Graafschap. “Met een overwinning met twee doelpunten verschil zijn we weer helemaal in de race”, heeft de Bossche oefenmeester uitgerekend.

FC Den Bosch – NAC 0-3; NAC maatje te groot voor FC Den Bosch; Den Bosch houdt slechts twintig minuten stand en degradeert.
Wat voor velen eigenlijk al sinds juli vorig jaar vast stond, werd gistermiddag een feit. FC Den Bosch zakte na een seizoen vol kommer en kwel af naar de eerste divisie. De Bossche voetballers waren niet bij machte om de laatste strohalm, die hen nog met de eredivisie verbond, vast te pakken. NAC kwam, zag en overwon in de nu wel sfeervolle De Vliert met 7300 supporters uit Breda. Het bereiken van de nacompetitie was op zich al heel wat voor FC Den Bosch. “Naar onze mogelijkheden hebben we dit seizoen optimaal gepresteerd”, constateerde de Bossche coach Hans van der Pluijm terecht. Na de onverwachte promotie, nu een jaar geleden, verkaste zowat een heel elftal, zonder dat daar versterking tegenover stond. Als zo vaak dit seizoen in thuiswedstrijden viel er op de instelling van de Bossche spelers gisteren weinig aan te merken. Maar door het ontbreken van Jos van Eck, Frans van der Heide (beiden geschorst) en Zeljko Petrovic (geblesseerd) moest de thuisclub teveel op voetbaltechnisch gebied inleveren. Gedwongen door de stand in poule B moest FC Den Bosch bovendien met een alles-of-niets opstelling het veld in. Met Meulendijk en Volkerink als mandekkers zonder rugdekking op Lammers en Pierre van Hooydonk. Het Bredase koningskoppel voelde zich in die situatie als een vis in het water. Nadat doelman Vonk al na twee minuten in twee instanties Gesthuizen van een doelpunt had afgehouden, hield FC Den Bosch op basis van wilskracht vervolgens een kleine twintig minuten gelijke tred met NAC. De daaruit voortvloeiende kansen waren echter niet besteed aan Smeets en Derksen. Toen Van Hooydonk daarna een omhaal van Brusselers oppikte en de grabbelende Vonk met een schuiver klopte (0-1), stond Den Bosch voor een haast ondoenlijke opgave. Helemaal toen Gesthuizen in de 30e minuut op het randje van buitenspel op aangeven van Lammers NAC van dichtbij op 0-2 schoot. Gesteund door zijn aanhang liet NAC zich de kaas niet meer van het brood eten. Nadat Van Hooydonk zes minuten na rust zo vrij als een vogeltje naar 0-3 kopte, viel het doek definitief voor Den Bosch.


Den Bosch-NAC zit erop. De Bossche hoop op nog een jaar eredivisie ook. Trainer Hans van der Pluijm, verzorger Jos van den Berg, speler Joey Mulders en assistent-trainer Pieter Tuns (v.l.n.r.) berusten in het lot.

Opstelling FC Den Bosch: Vonk; Laponder, Volkerink (79. Burg), Meulendijk, Verhoeven; Netten, Wolffs, Nijhuis; Laisina (56. Benkirane), Derksen, Smeets.

Benkirane tekent jaar bij FC Den Bosch; vanavond tegen De Graafschap.
Hysem Benkirane heeft zijn contract bij het naar de eerste divisie gedegradeerde FC Den Bosch met één seizoen verlengd. Er was belangstelling voor hem van TOP en Willem II. De speler verblijft momenteel in Marokko om te spelen met Jong Marokko. Zonder Benkirane en de geblesseerde Petrovic sluit Den Bosch vanavond in Doetinchem de nacompetitie af tegen De Graafschap. Het enige dat nog op het spel staat is de premie die de spelers kunnen verdienen.

De Graafschap – FC Den Bosch 1-0; Den Bosch mist mentaal de kracht.
Als het aan Den Bosch had gelegen, was de nacompetitie zondag al uitgesloten. Door de 3-0 nederlaag tegen NAC was degradatie onafwendbaar, het duel tegen De Graafschap was dus van geen enkel belang meer. Den Bosch had gisteren dan ook niet de kracht meer om zich nog een keer echt in te spannen. De Graafschap profiteerde van de Bossche moeheid: 1-0. FC Den Bosch creëerde slechts enkele halve kansjes, terwijl de thuisploeg een legio mogelijkheden kreeg om Den Bosch een flinke nederlaag toe te brengen. Vooral ex-Den Bosch speler Lowie van Schijndel weigerde te profiteren van de laksheid van zijn vroegere teamgenoten. De 3-0 nederlaag tegen NAC was blijkbaar erg hard aangekomen. Enkele spelers konden het niet meer opbrengen om nog eens alles te geven. Niet zo vreemd dat trainer Van der Pluijm voor het nieuwe seizoen vooral karakterspelers zoekt. Ook de nummer 16 uit de eredivisie, Fortuna Sittard degradeerde, ten koste van Heerenveen.

Opstelling FC Den Bosch: Vonk; Volkerink, Van der Heide, Van Eck, Laponder; Meulendijk, Netten (46. Burg), Verhoeven, Nijhuis (81. Mulders); Derksen, Smeets.

Deze rubriek vat het nieuws samen over FC Den Bosch 25 jaar geleden. Daarbij is gebruik gemaakt van de artikelen uit het Brabants Dagblad van die betreffende maand. Kijk voor de historie van de club in het 50-jarig jubileumboek “Vallen en Opstaan”, bijvoorbeeld de statistieken van dit beschreven seizoen 1992-1993.

Samenstelling: Ronald van Boxtel