FC Den Bosch voor derby naar TOP.
Zonder de geschorste spelers Pronk, Volkerink, Gösgens en Koningstein reist FC Den Bosch morgenmiddag naar Oss. Ook het meespelen van Nijhuis is onzeker door een blessure. De van een beenbreuk herstellende Meulendijk is bijna weer toe aan een wedstrijd, maar de derby komt voor hem nog te vroeg.

TOP – FC Den Bosch 0-2; Den Bosch mag toch nog (een beetje) hopen op nacompetitie.
Na de zege van gistermiddag mag FC Den Bosch weer hopen op de nacompetitie. Beide laatste duels moeten dan gewonnen worden en De Graafschap moet komende zondag een punt verspelen. Dat kan voldoende zijn voor de 7e plaats en kwalificatie voor de nacompetitie. In de derby tegen TOP toonde FC Den Bosch meer in de mars te hebben dan de tegenstander. “Maar kwaliteit alleen is in het voetbal niet voldoende, een goede wedstrijdmentaliteit en instelling zijn net zo belangrijk”, vond coach Van der Pluijm die het optreden van zijn manschappen prees. Echter na rust legde FC Den Bosch pas het verschil in kwaliteit bloot. In de eerste helft kreeg de thuisploeg zelfs meer kansen dan de Bosschenaren. Maar doelman  stond paraat bij schoten van Torken en Waterink. De beste mogelijkheid was voor Van der Weert die ook al op Nijkamp stuitte. Petrovic kreeg namens Den Bosch een grote kans maar ook hier was de doelman (Koopman) de baas. Maar na rust stelde Den Bosch snel orde op zaken en gaf het een lesje in doelmatigheid. Stefan Jansen maakte zijn 14e treffer na een assist van Van der Velden in de 58e minuut. In de slotfase maakte Peter Burg ook nog de 0-2.

Opstelling FC Den Bosch: Nijkamp; Laisina, Laponder, Benkirane, Strijks; Van Helmond, Van der Velden, Petrovic, Gerver;  Jansen, Burg.


Waterink van TOP ontdoet zich van Laisina (links)

 

FC Den Bosch mìst Pronk en Burg tegen ADO Den Haag.
Verdediger Ton Pronk en aanvaller Peter Burg zijn vanavond in den Haag door blessures afwezig in het elftal van FC Den Bosch. Door een schorsing ontbreken ook Laisina en Van der Velden. Jan Gösgens is weer terug na een schorsing. Den Bosch moet winnen om nog een kansje te maken voor de nacompetitie.

ADO Den Haag – FC Den Bosch 5-1; Den Bosch: uithuilen en opnieuw beginnen.
Het is voor FC Den Bosch definitief over en sluiten dit seizoen. De ploeg van Hans van der Pluijm heeft, zoals meerdere keren in deze voetbaljaargang, onvoldoende veerkracht kunnen opbrengen om de poort naar de lucratieve nacompetitie open te wrikken. Het sprankje hoop, dat na de wedstrijd tegen TOP plotseling weer opdook in De Vliert, werd gisteravond in het Haagse Zuiderpark even snel als pijnlijk weggevaagd. Na de 5-1 nederlaag is het uithuilen en opnieuw beginnen. FC Den Bosch moet voor het wisselvallige seizoen zelf het boetekleed aantrekken, omdat er mentaal en fysiek nogal eens een smet viel over de ploeg. In twee minuten tijd streed Den Bosch gisteren voor een verloren zaak. Gerver speelde te zacht terug op doelman Nijkamp, die daardoor onnodig in de problemen kwam. Nijkamp trapte de bal voor de voeten van Harry van der Laan die gretig uithaalde: 1-0. Amper een minuut later deed Strijks de fout van Gerver nog eens over. Nijkamp raakte de kluts volledig kwijt en pakte de terugspeelbal op. De blunder werd afgestraft door Dick Heesen op aangeven van Tebbenhoff: 2-0. Binnen twintig minuten viel definitief het doek toen Van Eijkeren een corner binnentikte: 3-0. Coach Van der Pluijm, die voortdurend zijn team heeft moeten wisselen, kon in deze situatie niet anders dan berusten en zal opnieuw moeten gaan bouwen met mogelijk een kleinere selectie. Als vrije verdediger was Erik Meulendijk na een half jaar ziekenboeg weer opgeroepen, als rechtsback fungeerde Jan Gösgens; genoodzaakt door de afwezigheid van Pronk (blessure) en Laisina (schorsing). Op het middenveld ontbrak ook nog eens Petrovic door een blessure. Aanvallend poogde Den Bosch nog wel een vuist te maken, maar meer dan het redden van de eer door Keizerweerd bij inmiddels een 5-0 achterstand was het niet. Opmerkelijk feit nog wel, in de tweede helft viel jeugdspeler Ruud van Nistelrooij in voor Nijhuis, zijn debuut in het eerste elftal van FC Den Bosch.

Opstelling FC Den Bosch: Nijkamp; Gösgens, Benkirane, Meulendijk, Strijks; Van Helmond, Nijhuis (52. Van Nistelrooij), Laponder; Jansen, Keizerweerd.

 


Doelman Nijkamp denkt na over de tegendoelpunten tegen Den Haag

 

FC Den Bosch sluit seizoen af tegen Telstar.
Voor FC Den Bosch valt er in de laatste thuiswedstrijd tegen Telstar weinig meer te verdienen. De rol van de Bosschenaren is dinsdagavond door de 5-1 nederlaag bij Den Haag uitgespeeld. “Het zal pijn doen om te voetballen tegen een ploeg die wel zeker is van de nacompetitie en ook te weten dat je niets minder bent dan dat team”, realiseerde trainer Van der Pluijm zich. Hij zal vanavond weer een beroep doen op Carel van der Velden, die de geblesseerde Ton Pronk vervangt in het hart van de verdediging. Verder is Jan Gerver geschorst en Zeljko Petrovic geblesseerd. Voor zijn positie is jeugdspeler Ruud van Nistelrooij kandidaat.

FC Den Bosch – Telstar 0-2; Den Bosch heeft dringend behoefte aan vuurvreters; Bossche club sluit in stijl af.
“Bijna overal waar we dit seizoen geweest zijn, kregen we complimenten voor ons leuke spel. Maar daar schiet je als de prijzen verdeeld worden weinig mee op. Fysiek en mentaal schieten we met deze groep tekort. Er zullen enkele sterke kerels bij moeten komen”, stelde Van der Pluijm zaterdagavond na het slotbal in zomeravondambiance tegen Telstar. Een utopie is het net niet, maar als geen ander weet Van der Pluijm dat het verwervingsproces van enkele vuurvreters uiterst moeizaam zal worden. “Bij de amateurs scouten we volop. Maar de echte goede spelers kunnen wij niet betalen en dan heb ik het nog niet over transfersommen. Misschien dat we hier en daar wat kunnen ruilen. Ja, inderdaad armoedig.” Centraal in mogelijke transferperikelen staat Petrovic, die wegens een blessure overigens niet in actie kwam. Al meer dan een jaar wordt er geleurd met de 28-jarige Montenegrijn, maar tot meer dan wat vage contacten is het nooit gekomen. Hoewel Van der Pluijm vreest dat een gedeelte van de eventuele transferopbrengst van Petrovic aangewend zal worden om het begrotingstekort van dit seizoen te dichten, fixeert Den Bosch zich desalniettemin op de verkoop van Petrovic. De wedstrijd was een slaapmutsje voor het publiek. “De kaars bij ons in natuurlijk al een tijdje uit. Als je dan ook nog voor de zoveelste keer persoonlijke fouten (Benkirane) maakt, is het verhaal gauw verteld”, verzuchtte Van der Pluijm. Voor het talent Ruud van Nistelrooij, die in de basis debuteerde, was er daarom ook weinig eer te behalen.

Opstelling FC Den Bosch: Nijkamp; Laisina, Van der Velden, Benkirane, Strijks; Van Helmond, Gösgens, Van Nistelrooij, Laponder; Jansen, Keizerweerd.


Stefan Jansen wordt gestuit door Telstar doelman Nederburgh

Eindstand eerste divisie half mei 1994:
Dordrecht ’90 34-46, NEC 34-45, AZ 34-42, Heracles 34-41, Telstar 34-40, De Graafschap 34-38, ADO Den Haag 34-38, FC Zwolle 34-38, Emmen 34-36, Fortuna Sittard 34-33, FC Den Bosch 34-33, Excelsior 34-30, Helmond Sport 34-30, RBC 34-29, Haarlem 34-25, Eindhoven 34-24, Veendam 34-23, TOP 34-21.

Deze rubriek vat het nieuws samen over FC Den Bosch 25 jaar geleden. Daarbij is gebruik gemaakt van de artikelen uit het Brabants Dagblad van die betreffende maand. Kijk voor de historie van de club in het 50-jarig jubileumboek “Vallen en Opstaan”, bijvoorbeeld de statistieken van dit beschreven seizoen 1993-1994.

Samenstelling: Ronald van Boxtel