Keizerweerd in aanval tegen Dordrecht.
Orpheo Keizerweerd vormt vanavond met Stefan Jansen in Dordrecht de aanval van FC Den Bosch. Daarvoor heeft trainer Hans van der Pluijm voor het duel tegen de ongeslagen koploper in de eerste divisie gekozen voor slechts één wijziging ten opzichte van de thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag. Peter Burg is het slachtoffer en neemt op de bank plaats. De Bossche coach kan nog niet beschikken over Gösgens, Benkirane en Volkerink.

Dordrecht’90 – FC Den Bosch 1-3; Dapper Den Bosch laat zich niet uit het veld slaan; geweld kan eerste nederlaag koploper Dordrecht niet verhinderen.
Ton Pronk liep een scheurtje in een wenkbrauw op. Zeljko Petrovic viel uit terwijl een bloedneus nog steeds niet gestelpt was. René Nijhuis voelde een gaatje boven op zijn kruin. Bij Erik Meulendijk zat een “eitje” achter het oor en ook John Laponder kreeg een knal te incasseren die een wond veroorzaakte. De eerste overwinning buitenhuis sinds anderhalf jaar ging voor FC Den Bosch behalve met zweet vooral met veel bloed gepaard. Met de 1-3 zege bij koploper Dordrecht’90 etaleerde Den Bosch niet alleen de kwaliteiten die nodig zijn voor een rol in de kopgroep van de eerste divisie. Den Bosch beschikte vooral over vastberadenheid; daarmee hield het ditmaal wel een voorsprong vast ook toen Dordrecht zich in de tweede helft van de gewelddadige kant liet zien zonder dat scheidsrechter Sterk ingreep. “Vijf gewonden”, rapporteerde Den Bosch-verzorger Jos van den Berg na afloop van het duel dat in totaal dertien minuten blessuretijd kende. Uit pure frustratie zocht Dordrecht het in andere middelen zoals een volle ordinaire vuistslag van Michel Langerak op het gezicht van Ton Pronk. Eerder was Petrovic al met een elleboog neergeslagen door Gerrie Slagboom, twee incidenten die duidelijk vanaf de tribune waarneembaar waren. Maar scheidsrechter Sterk noch de grensrechter signaleerde de geweldplegingen. “Dordrecht probeerde ons uit de wedstrijd te slaan, ook dat is ze niet gelukt”, stelde Hans van der Pluijm gnuivend vast. Voor de Dordtse grofheden werd geen enkele kaart getrokken, wel voor een relatief lichte overtreding van Jan Gerver. Den Bosch sloeg al in de 2e minuut toe door een kopbal van Keizerweerd: 0-1. In de 32e minuut zorgde een mooie boogbal van Laisina zelfs voor de 0-2. Benauwd kreeg Den Bosch het toen de thuisclub na tien minuten in de tweede helft op 1-2 kwam. Den Bosch bleek niet in staat de rust te bewaren en wankelde. Tot de 62e minuut toen Petrovic spits Stefan Jansen diep stuurde: 1-3. De thuisclub bleef daarna voort beuken waarbij de Bossche lichaamsdelen meer gevaar liepen dan de voorsprong. Negen minuten voor tijd kwam de 1.90 meter lange Nico Koningstein als debutant binnen de lijnen om de defensie verder te ondersteunen.


Stefan Jansen juicht samen met Petrovic na zijn goal tegen Dordrecht.

Opstelling FC Den Bosch: Nijkamp; Meulendijk, Pronk, Van der Velden, Gerver; Petrovic (81. Koningstein), Laponder, Nijhuis, Laisina;  Jansen, Keizerweerd.

Cup-fighter FC Den Bosch naar FC Utrecht.
FC Utrecht is voor Den Bosch na de uitschakeling van Tonegido de eerste echte barrière in het nieuwe bekeravontuur. Daarin heeft Den Bosch een reputatie te verdedigen gezien de recente jaren met een finaleplaats twee seizoenen geleden en een halve finale plaats vorig seizoen. “We gaan er onbevangen in, we hebben niets te verliezen”, aldus Hans van der Pluijm.

FC Utrecht – FC Den Bosch 2-3; Beker inspireert Den Bosch opnieuw.
FC Den Bosch heeft gisteravond het imago van “cupfighter” van een nieuw vernislaagje voorzien. Het knikkerde FC Utrecht in eigen huis uit het bekertoernooi. “Het was de tweede keer dat we met hetzelfde elftal konden starten, je merkt dat de spelers beter op elkaar ingespeeld raken naarmate er minder door blessures hoeft te worden geschoven”, aldus de Bossche coach Hans van der Pluijm. Glunderend: “We hebben van de mogelijkheden optimaal gebruik gemaakt, geknokt en naar vermogen gespeeld.” Al na tien minuten moest Utrecht wel met tien man verder toen Oosterhuis hands maakte en met die actie de doorgebroken spits Stefan Jansen het scoren kon beletten. Vanaf dat moment bleef Den Bosch verdedigend makkelijk op de been en kon met snelle omschakelingen zelf voor gevaar zorgen. Het loon naar werken kwam al na 19 minuten; Gerver legde een bal op het hoofd van Keizerweerd, die onhoudbaar over doelman Van Ede kopte: 0-1. Een kwartier later moest de spits zich laten vervangen na een actie van De Kock die zijn noppen in de knie van Keizerweerd zette. Peter Burg was zijn goede vervanger. Nadat diezelfde De Kock al in de eerste minuut van de tweede helft gelijkmaakte was het even later Burg die slim wegdraaide en al weer de 1-2 tegen de touwen schoot. Terwijl Utrecht wanhopig met schoten uit de tweede lijn het tij probeerde te keren, toonde Den Bosch dat het wel degelijk goed kan voetballen. Soms met strelende combinaties creëerde het tal van scoringsmogelijkheden. Met een schitterend uithaal van Jansen werd zelfs de 1-3 op de borden geschoten. De feilloos keepende Nijkamp zorgde voor de rest hoewel hij in blessuretijd nog moest vissen na een te zachte terugspeelbal van Pronk; de volgende ronde kwam echter niet meer in gevaar.


John Laponder kopt de bal weg tegen FC Utrecht.

Opstelling FC Den Bosch: Nijkamp; Meulendijk, Pronk, Van der Velden, Gerver; Petrovic (88. Koningstein), Laponder, Nijhuis, Laisina; Jansen, Keizerweerd (34. Burg).

Geen wijzigingen in opstelling Den Bosch voor duel met Emmen.
Zo goed als zeker kiest Hans van der Pluijm voor hetzelfde basiselftal dat Dordrecht en Utrecht aan de zegekar bond. Enig vraagteken is Orpheo Keizersweerd die in Utrecht een knieblessure opliep. Anders is Peter Burg zijn vervanger.

FC Den Bosch – Emmen 2-2; Gelijk spel domper voor FC Den Bosch.
De opleving van Den Bosch stokte door onnodige tegentreffers waardoor de sprong naar de vijfde plaats mislukte. Emmen, nummer zes, hield Den Bosch onder zich op de zevende plaats door het spel van de thuisclub te ontregelen met taai spel. Met veel fysieke kracht veroverden de Drenten vaker dan Den Bosch de bal. Al na 30 seconden ging Erik Meulendijk heel nonchalant in de fout door de bal te verspelen: 0-1. Verder was er veel onzuivere passing van achteruit, en Nijhuis en Petrovic waren niet op hun best, waardoor de cadans er bij Den Bosch niet in kwam. Desondanks was Keizerweerd wel scherp en bracht zijn totaal met twee doelpunten omhoog. In de 21e minuut kon hij de bal simpel binnentikken nadat de doelman een dieptebal volkomen verkeerd had getaxeerd. Vijf minuten na de hervatting sprong Keizerweerd handig om met de kans die Laponder hem had aangereikt. Lang kon Den Bosch de voorsprong niet vasthouden want 8 minuten later zorgde een Drentse counter voor de 2-2. Met aanvaller Burg nog als invaller kon Den Bosch niet meer het gaatje vinden naar de overwinning, waardoor de teleurstelling na afloop bij Van der Pluijm er van afdroop.


Orpheo Keizersweerd scoort tegen Emmen.

Opstelling FC Den Bosch: Nijkamp; Meulendijk, Pronk, Van der Velden, Gerver; Petrovic, Laponder, Nijhuis (82. Burg), Laisina; Jansen, Keizerweerd.

Meulendijk breekt scheenbeen; verdediger maanden uitgeschakeld.
Verdediger Erik Meulendijk is voor maanden uitgeschakeld toen hij tijdens de training deze week zijn rechterscheenbeen brak in een duel met Orpheo Keizerweerd. De Bossche spits maakte tijdens de training een ongelukkige actie en blokkeerde met twee benen het been van Meulendijk. In het ziekenhuis werd het been in het gips gezet. Naast Meulendijk mist Van der Pluijm vanavond ook de geschorste Laisina in het duel tegen Veendam. Benkirane en Van Helmond zijn hun vervangers.

FC Den Bosch – Veendam 1-0; Jansen vindt gat in Veendamse muur.
In een kille De Vliert wist FC Den Bosch af te rekenen met de geparkeerde bus van de Oost-groningers. Voor de slechts 1261 FC Den Bosch-supporters was er toch reden tot tevredenheid, want één attente actie van spits Stefan Jansen in de 70e minuut was voldoende om af te rekenen met de defensieve strijdwijze waarmee Veendam in Den Bosch punten trachtte binnen te halen. Veendam had het excuus dat diverse spelers afwezig waren waaronder spits Jurrie Koolhof. Maar dat gold natuurlijk ook voor de Bosschenaren, die oppassend voor de counter, met aanvallend spel de Groningse muur van vaak acht spelers, trachtte te slechten. Al binnen tien minuten had het Veendamse bolwerk ineen kunnen storten, maar de opnieuw sterke Keizerweerd en Jansen vonden doelman Prins op hun weg. Verder werden de spitsen gekluisterd aan de fysiek sterke Veendamse verdedigers en was de aanvoer via de flanken van de zwakke Van Helmond en de breiende Petrovic te minimaal. Het steeds harder wordende veld deed bovendien steeds meer afbreuk aan de pogingen tot snelle combinaties. Den Bosch mocht zelfs de handen dichtknijpen dat zo’n luizige counter niet tot doelpunt werd gepromoveerd, maar in kansrijke positie werd gefaald door Veendam. In de tweede helft was het Bossche spel een stuk minder, maar de omzettingen in het team hadden succes. Na 70 minuten vuurde Keizerweerd op Prins, die de bal uit zijn doel sloeg, maar was vervolgens kansloos tegen de attente Jansen: 1-0. Vier minuten voor tijd was Jansen bijna weer succesvol, maar zijn schot werd geblokkeerd door de benen van Prins.


Orpheo Keizersweerd schiet op het doel van Veendam.

Opstelling FC Den Bosch: Nijkamp; Benkirane, Van der Velden (64. Burg), Pronk, Gerver; Petrovic, Laponder, Nijhuis, Van Helmond (46. Strijks); Keizerweerd, Jansen.

Luuk Maes kiest voor Den Bosch.
Luuk Maes tekent vandaag een contract dat hem voor anderhalf seizoen aan FC Den Bosch bindt. De afgelopen twee seizoenen speelde hij bij Go Ahead Eagles. De 22-jarige verdediger had meerdere aanbiedingen maar kiest dus voor Den Bosch. Trainer Van der Pluijm is in zijn nopjes omdat hij Maes vorig jaar al op de korrel had. Hij is nu een welkome aanvulling omdat Meulendijk een tijd uit de running is.

FC Den Bosch nog zonder Maes naar Zwolle.
Zonder de deze week aangetrokken verdediger Luuk Maes zal FC Den Bosch waarschijnlijk vanmiddag moeten afreizen naar Zwolle. De verdediger is namelijk nog niet speelgerechtigd en het bikkelharde veld wordt vanochtend om 11 uur gekeurd. Verder ontbreken bij Den Bosch Meulendijk, Volkerink en Gösgens.

FC Zwolle – FC Den Bosch 3-1; Den Bosch in Zwolse glijpartij onderuit; tombola op ijspiste pakt onfortuinlijk uit.
Een keihard veld met een door aangevroren mist spiegelgladde grasmat maakte voetbal in Zwolle gisteravond vrijwel onmogelijk, maar het competitietreffen ging toch door. Het veld was vlak en omdat voor het invallen van de vorst de roller nog zijn werk had gedaan leek er voor de spelers geen gevaar. Spelers en trainers dachten daar duidelijk anders over omdat het meer weg had van een “Holiday on Ice” show. Den Bosch schaatste het slechtste en zakte door de nederlaag van de 4e naar de 6e plaats op de ranglijst. Als hulpeloze evenwichtskunstenaars gleden de spelers over het veld. Afzetten, remmen en voorzetten was slechts weggelegd voor de gelukkigen. En zo werd de wedstrijd een ware tombola vol hachelijke en soms lachwekkende situaties. Het juiste schoeisel was een moeilijke keus, alleen spikes had uitkomst geboden. Op dit veld was voetbal niet mogelijk. De Bosschenaren kwamen desondanks als eerste op voorsprong toen na 17 minuten een voorzet van Petrovic op het hoofd van Burg belandde die doelman Henk Timmer passeerde: 0-1. Maar het dubbeltje rolde spoedig de andere kant op; Remco Boere zorgde voor 1-1. Meteen na rust draaide Van de Vegt weg bij bewaker Benkirane en was doelman Nijkamp kansloos: 2-1. Daarna kwam Den Bosch er niet meer aan te pas en kwam zelfs nog de 3-1 op de borden van “Thialf ijsstadion”.

Opstelling FC Den Bosch: Nijkamp; Benkirane, Laponder, Pronk, Gerver; Petrovic, Nijhuis, Laisina; Burg, Jansen, Keizerweerd.

Stand eerste divisie eind november 1993:
Dordrecht ’90 15-23, AZ 15-20, Telstar 15-18, FC Zwolle 15-17, Heracles 15-16, ADO Den Haag 15-16, FC Den Bosch 15-16, Fortuna Sittard 14-15, Emmen 15-15, Eindhoven 15-15, NEC 14-14, De Graafschap 14-13, Excelsior 14-12, Haarlem 14-12, Helmond Sport 15-12, RBC 15-11, TOP 15-11, Veendam 14-8.

 Deze rubriek vat het nieuws samen over FC Den Bosch 25 jaar geleden. Daarbij is gebruik gemaakt van de artikelen uit het Brabants Dagblad van die betreffende maand. Kijk voor de historie van de club in het 50-jarig jubileumboek “Vallen en Opstaan”, bijvoorbeeld de statistieken van dit beschreven seizoen 1993-1994.

Samenstelling: Ronald van Boxtel