Den Bosch huurt Ton Pronk tot einde van seizoen.
FC Den Bosch heeft Ton Pronk tot het einde van dit seizoen gehuurd van Excelsior. De voetballer, 28 jaar oud, speelde vorig seizoen 18 competitiewedstrijden in de eredivisie. Sparta huurde voorstopper Pronk eveneens van Excelsior. Met het aantrekken van Pronk hoopt de eerste divisieclub de problemen in de verdediging op te lossen. Tijdens de eerste wedstrijden van de nieuwe competitie is gebleken dat de defensie niet bepaald het sterkste onderdeel is van de Bossche ploeg.

Reclame op shirts FC Den Bosch.
Na vier wedstrijden in de eerste divisie kan FC Den Bosch vanavond uit tegen Helmond Sport tricots aantrekken met shirtreclame. Het Bossche woning inrichting bedrijf Rudy van der Zande illustreert de Bossche shirts. In de nieuwe shirts maakt Ton Pronk vanavond zijn debuut bij FC Den Bosch tijdens de uitwedstrijd bij Helmond Sport. Bovendien rekent coach Hans van der Pluijm er op dat hij voor de aanval binnenkort de beschikking krijgt over Orpheo Keizersweerd, die nog speelgerechtigd moet worden verklaard. Pronk neemt vanavond de plaats in van Wim Volkerink, die rust krijgt met een al langer sluimerende blessure.

Helmond Sport – FC Den Bosch 1-1; Den Bosch knakt opnieuw bij laatste stormloop; Helmond komt na serie gemiste Bossche kansen alsnog tot gelijkmaker.
Opnieuw tikte de klok te traag voor FC Den Bosch. Net als vorige week, thuis tegen Eindhoven (3-3), verspeelde Den Bosch zaterdagavond ook bij Helmond Sport een punt in de laatste minuut. Bij de laatste aanval van de thuisclub zorgde Helmond doelman Van Duynhoven voor de verwarring in het Bossche strafschopgebied. Linksback Bertran Kreekels knikte raak: 1-1. Na vijf wedstrijden in de eerste divisie is het FC Den Bosch daardoor nog steeds niet gelukt het doel dicht te houden. Inmiddels is FC Den Bosch weggezakt naar de 15e plaats. Ondanks de waslijst met blessures bracht FC Den Bosch tien spelers met eredivisie-ervaring in het veld, maar dit bleek niet voldoende voor de winst. Vooral qua koelbloedigheid schoot FC Den Bosch schromelijk te kort. Daardoor misten invaller Laisina, Jansen en nogmaals Laisina in het laatste kwartier riante kansen op een veiliger voorsprong dan de 0-1 die Stefan Jansen in de 62e minuut had gerealiseerd. Ton Pronk verhoogde het gehalte aan defensieve kwaliteit en ervaring bij FC Den Bosch. Maar in de 93e minuut vond Helmond Sport alsnog een gaatje in de defensie. “Misschien waren we wel teveel gefixeerd op die keeper van Helmond die meekwam waardoor die andere speler vrijkwam. Maar we hebben gewoon zelf verzuimd om door te drukken”, aldus Pronk. In de eerste helft had Nijhuis met een sublieme actie wel de paal geraakt, maar de kansen in de tweede helft waren veel gemakkelijker om de zege te behalen.

Opstelling FC Den Bosch: Nijkamp; Gösgens, Pronk, Meulendijk, Gerver; Van Helmond, Van der Velden, Petrovic, Nijhuis (74. Laisina); Burg (84. Van de Stok), Jansen.


Jan Gösgens wordt in de lucht afgetroefd door een speler van Helmond Sport

FC Den Bosch tegen NEC.
In dezelfde opstelling als afgelopen zaterdag tegen Helmond Sport begint FC Den Bosch vanavond aan de thuiswedstrijd tegen NEC. Het debuut van Keizersweerd laat door een blessure nog langer op zich wachten. Verder zijn ook nog steeds geblesseerd Laponder, Benkirane, Heerenveen, Heine, Van de Poll en Volkerink. Trainer Van der Pluijm die zegt nog niet te wanhopen na de tegenvallende resultaten van de eerste weken. Van der Pluijm: “Het voetbal is immers veelbelovend geweest en ik ben ervan overtuigd dat het resultaat niet zal uitblijven.”

FC Den Bosch – NEC 1-0; Fortuin lacht FC Den Bosch toe; verwarring bij NEC zorgt voor onverwacht Bosch’ succes.
Tweemaal achtereen tastte een beter spelend FC Den Bosch de afgelopen weken in de slotminuut mis. Zaterdagavond haalde Den Bosch echter zijn gram na zoveel pech. In De Vliert was NEC veel beter, maar de thuisclub won door een frommelgoal van Stefan Jansen in de slotfase. De overwinning werd luid bejubeld. “Mogen wij ook eens?”, vroeg de glunderende trainer Hans van der Pluijm na afloop om bijval. “De punten tellen, over drie dagen is iedereen vergeten hoe die zege tot stand is gekomen.” Excuses waren er te over voor de thuisclub, de ziekenboeg was al overvol, maar kort voor de wedstrijd haakte ook de laatste aanwinst Ton Pronk af. Pronk ondervond tijdens de warming-up zoveel last van een liesblessure dat hij in de kleedkamer achterbleef. Die tegenvaller noopte Den Bosch tot improviseren, omdat er al veel verdedigers geblesseerd waren. Daarom draafde Jago Laros op als rechtsback, Van der Velden werd vrije verdediger en Meulendijk voorstopper. De tweede tegenslag kwam al heel rap toen na 25 minuten linksback Jan Gerver ook al moest afhaken. Gevolg was dat de verdediging opnieuw werd veranderd, Laros ging naar links en ingebrachte aanvaller Laisina werd de verrassende rechtsback. Hij begon onwennig en liep al snel tegen een gele kaart op. De noodgreep van Van der Pluijm pakte toch goed uit, want het was Laisina die drie minuten voor tijd met een snelle rush over de rechtervleugel de opening forceerde waaruit Jansen de winnende treffer produceerde. Laisina deed het na de pauze redelijk, net als de verdediging die nog “maar” twee kansen weggaf. Die waren wel gevaarlijk want die ballen vlogen via de kruising over en via de binnenkant van de paal uit het doel. In de eerste helft heerste NEC met overmacht en rammelde Den Bosch aan alle kanten. Een 6-tal kansen waren aan NEC niet besteed en bij rust was het dus wonderlijk genoeg nog 0-0. In de slotminuut van de tweede helft kreeg de stand dus nog een geflatteerder aanzien.


Jago Laros in duel met doelman Brookhuis van NEC

Opstelling FC Den Bosch: Nijkamp; Laros, Van der Velden, Meulendijk, Gerver (26. Laisina); Van Helmond, Gösgens (83. Van der Stok), Petrovic, Nijhuis; Burg, Jansen.

Pronk keert terug in de opstelling van FC Den Bosch.
In de uitwedstrijd tegen Heracles keert vanavond Ton Pronk terug na een liesblessure die hij opliep bij de warming-up in de vorige wedstrijd. Op de reservebank neemt Heine weer plaats, die ook van een liesblessure terugkomt. FC Den Bosch mist daarnaast weer een hele lijst aan spelers waar nu ook Gerver, Gösgens en Van der Stok zijn bijgekomen.

Heracles – FC Den Bosch 2-2; FC Den Bosch zoekt nog evenwicht; Heracles komt twee keer terug na Bossche voorsprong.
Middelmatigheid in de middenmoot. Verder komt FC Den Bosch vooralsnog niet in de eerste divisie. Voor een vooraanstaande rol verprutst de nummer 17 uit de eredivisie van het vorig seizoen te veel kansen en krijgt Den Bosch te veel tegentreffers te slikken. Ook in de uitwedstrijd bij Heracles bleef FC Den Bosch daardoor verstoken van de winst. De ploeg kon tweemaal niet een voorsprong vast houden. De voorsprong in de 3e minuut via een kopbal van Peter Burg verkregen, bleef maar zeven minuten heel. Na een penaltytreffer van Zeljko Petrovic in de 23e minuut kwam Heracles twintig minuten later opnieuw langszij: 2-2. De pauzestand werd tevens de uitslag omdat Stefan Jansen in de tweede helft twee keer verzuimde toe te slaan. Ondanks de chronisch ogende blessuregolf bij Den Bosch verklaart het maar deels waarom het zo moeizaam zijn draai vindt in de eerste divisie. Er staat nog voldoende kwaliteit in het veld maar dit kwam weer niet tot uitdrukking in de uitslag. Misschien komt dit wel omdat de balans op het middenveld ontbreekt. “Het zijn allemaal middenvelder die de bal willen hebben, die acties willen maken en passes willen geven”, stelde coach Hans van der Pluijm vast. Ook tegen Heracles bleek dat. Evenzeer etaleerden ze hun kwetsbaarheid doordat persoonlijke fouten van Van Helmond en Petrovic tot tegentreffers leidden. Van Helmond toonde beterschap in de tweede helft en ook Petrovic kon bogen op een handvol geslaagde acties, de hoofdrol bij de openingstreffer, de rake strafschop (na een overtreding op Jansen) en een voorzet op maat waaruit Jansen met een slappe kopbal de riante kans op 2-3 liet liggen. Uiteindelijk resteerde opnieuw de conclusie voor FC Den Bosch dat het weer een punt had laten liggen.

Opstelling FC Den Bosch: Nijkamp; Volkerink, Pronk, Meulendijk, Laros; Van Helmond, Van der Velden, Petrovic, Nijhuis; Burg (84. Laisina), Jansen.

Stand eerste divisie eind september 1993:
Dordrecht ’90 7-12, ADO Den Haag 7-11, Helmond Sport 8-10, Heracles 7-9, Eindhoven 8-9, De Graafschap 7-8, AZ 7-7, Excelsior 7-7, FC Zwolle 7-7, Emmen 7-7, FC Den Bosch 7-7, Telstar 7-6, Fortuna Sittard 7-6, RBC 7-5, Haarlem 7-5, Veendam 7-4, NEC 7-4, TOP 7-4.

Deze rubriek vat het nieuws samen over FC Den Bosch 25 jaar geleden. Daarbij is gebruik gemaakt van de artikelen uit het Brabants Dagblad van die betreffende maand. Kijk voor de historie van de club in het 50-jarig jubileumboek “Vallen en Opstaan”, bijvoorbeeld de statistieken van dit beschreven seizoen 1993-1994.

Samenstelling: Ronald van Boxtel