FC Den Bosch heeft Sebastiaan van Bakel tot 2024 vastgelegd. De linksbuiten, die in januari dit jaar debuteerde in de Bossche hoofdmacht, kwam tot nu toe in zes officiële wedstrijden in actie. In de laatste thuiswedstrijd van het afgelopen seizoen startte Van Bakel voor het eerst in de basis en scoorde hij direct twee keer.

Manager Voetbalzaken Jan Gösgens: “Het verhaal van Sebastiaan is bijzonder en ook inspirerend voor andere spelers die dromen van een profcarrière. Elf jaar geleden kwam Sebastiaan voor het eerst naar FC Den Bosch. Drie seizoenen later wilde hij liever terug naar de amateurvereniging waar hij vandaan kwam, v.v. Haarsteeg. Een kleine twee jaar geleden haalden wij Sebastiaan weer naar FC. Vervolgens werd hij vrij snel van O21 doorgeschoven naar de A-selectie. Een speler ontwikkelt zich in zijn eigen tempo. Daar is het systeem bij een BVO meestal niet op ingericht, omdat er vooral wordt gekeken naar hoe goed en hoe ver een speler fysiek en mentaal op een bepaald moment is. Sebastiaan laat zien dat het gaat om potentie, om wat er in zit. Nu heeft hij zijn allereerste profcontract op zak. In de eerste plaats vanwege zijn voetbalkwaliteiten. Sebastiaan is razendsnel. Als hij één-op-één voor het doel komt, kun je net zo goed teruglopen, want dan zit ie. Hij is koelbloedig en heeft een geweldige mentaliteit. Echt ‘een rooie’, hij voetbalt met veel passie en strijd. Sebastiaan heeft alles in zich om een publiekslieveling te worden.”

Hoofdtrainer/coach van FC Den Bosch Jack de Gier: “Sebastiaan is een talentvolle aanvaller met specifieke kwaliteiten. Hij is snel, heeft een actie en hij kan een doelpunt maken. Net als Jorn van Hedel, die afgelopen vrijdag zijn contract tekende, heeft Sebastiaan een FC-achtergrond. Weliswaar met een tussenstation, maar hij is nu waar hij als lokale jongen hoort: in het eerste bij zijn club. Of FC Den Bosch zijn eindstation is, gaan we zien. Hij heeft alles in zich voor een mooie carrière in het betaalde voetbal.”

Sebastiaan van Bakel: “Ik ben héél blij met mijn eerste profcontract bij FC Den Bosch! In 2010 kwam ik als negenjarige bij deze club. Na twee seizoenen in de opleiding zag ik het eigenlijk niet meer zitten. Door de prestatiegerichtheid, die binnen een professionele opleiding altijd aanwezig is, werd het plezier in het voetballen minder. Uiteindelijk besloot ik na een fijn gesprek met Peter Bijvelds, toen directeur van FC Den Bosch, om toch door te gaan. Na dat jaar in O12 vond ik mezelf mentaal nog steeds niet sterk genoeg en wilde ik weer gewoon voor mijn plezier voetballen. Dat kon in mijn ogen het beste bij mijn oude vereniging. Van die beslissing heb ik nooit spijt gehad. Ik heb me bij v.v. Haarsteeg prima kunnen ontwikkelen én had het naar mijn zin. Op mijn vijftiende klopte FC Den Bosch weer aan de deur. Ik ben toen nog even op stage geweest, maar in die fase had ik nog steeds weinig zin in een BVO. Wel ging ik in het eerste van v.v. Haarsteeg spelen. Toen FC Den Bosch zich twee jaar later opnieuw meldde dacht ik: het is nu of nooit. Ik was er klaar voor en heb de afgelopen twee jaar ook ervaren dat plezier en presteren prima samen kunnen gaan. Ik ben wel blij dat ik mijn eigen pad heb gevolgd. Een pad dat mij uiteindelijk op het juiste moment op de juiste plaats heeft gebracht.”