Hans Verel, de coach die in 1983 met FC Den Bosch naar de eredivisie promoveerde, is in de nacht van vrijdag op zaterdag in zijn woonplaats Tilburg overleden. Hans Verel is 66 jaar geworden, Hij was al enkele jaren ernstig ziek.

Hans Verel kwam in 1977 als 24-jarige middenvelder van SVV (Schiedam) naar FC Den Bosch. Hij was nog student op de sportdocentopleiding (CIOS) en kreeg bij FC Den Bosch een stageplek als assistent-coach. Na vijf competitiewedstrijden in de eerste divisie moest hij zich wegens een chronische blessure laten afkeuren als speler.

In zijn periode als assistent-coach werkte Hans Verel samen met de hoofdcoaches Ad Zonderland en Rinus Gosens. In 1981 werd hij hoofdcoach onder supervisie van Ad Zonderland, die tevens algemeen manager was. Het seizoen 1982-1983 bekroonde Hans Verel met promotie naar de eredivisie via de nacompetitie.

In de eredivisie kreeg Verel ruimere bevoegdheden als hoofdcoach en opereerde Ad Zonderland nog slechts op afstand. Hoewel FC Den Bosch een succesvol seizoen beleefde op het hoogste niveau, besloot de clubleiding in februari 1984 Hans Verel geen contractverlenging aan te bieden en werd gekozen voor opvolging door Rinus Israel.

Hans Verel koos toen voor RBC Roosendaal, dat in de eerste divisie speelde. Van FC Den Bosch nam hij afscheid met de tiende plaats, de beste prestatie tot dan toe voor FC Den Bosch in de eredivisie. Hij was als 31-jarige toen nog altijd de jongste trainer in het betaald voetbal.

In het Brabants Dagblad keek Hans Verel destijds met voldoening terug op zijn periode bij FC Den Bosch: ,,Het is toch verschrikkelijk fijn dat ik FC zo achterlaat, na zeven jaar bij je eerste werkgever. Met FC Den Bosch hebben we dit seizoen bewezen dat je in de eredivisie kunt spelen zonder je aan de tegenstander aan te passen, gewoon door uit te gaan van je eigen kwaliteiten Zo’n jaar eredivisie is heerlijk geweest om mee te maken. Ik kan in Den Bosch niet meer kapot.”

Met RBC bereikte Hans Verel twee jaar later de finale van het KNVB-bekertoernooi, die in Amsterdam tegen Ajax, die met 3-0 verloren ging. Daarna was hij coach bij NAC, Dordrecht’90 en RKC Waalwijk om vervolgens een buitenlands avontuur aan te gaan bij Pakhtakor Tasjkent in Oezbekistan. Na zijn terugkeer naar Nederland in 1996 was Verel nog vijf jaar assistent-coach bij Willem II onder Jimmy Calderwood, Co Adriaanse en Hans Westerhof. In 2001 vertrok Verel naar Fortuna Sittard. Hier werd hij na vier maanden ontslagen wegens tegenvallende resultaten.

Verèl stapte toen uit de voetbalwereld. Hij was tot 2015 directeur van zwembad De Stok in Roosendaal. FC Den Bosch wenst alle familie en nabestaanden van Hans veel sterkte toe in deze moeilijke tijd.