FC Den Bosch heeft met ingang van 1 juli aanstaande een nieuw hoofd van de jeugdopleiding (HJO). Mark Lakwijk draagt de eindverantwoordelijkheid voor de opleiding  over aan Stef Wijlaars, die de afgelopen seizoenen al als assistent van Lakwijk praktijkervaring opdeed voor de belangrijkste positie binnen de opleiding. Uit de totale portefeuille van Lakwijk, nemen David Golverdingen en Wally Pennings ook een aanzienlijk deel van de taken voor hun rekening. Het drietal gaf de afgelopen tijd voor een belangrijk deel gezamenlijk  invulling aan de rol van een HJO, omdat die functie door Lakwijk parttime werd ingevuld. Golverdingen was net als Wijlaars assistent HJO en behoudt een leidinggevende functie binnen de opleiding. Samen met Mike Oppers, die over fysiek- en medische zaken gaat, vormt het viertal komend seizoen het managementkader van de Bossche jeugdopleiding.

Lakwijk is, met een tussenpauze van twee seizoenen en meesttijds als HJO, sinds 1999 aangesloten bij FC Den Bosch. Toen WIljan Vloet, destijds behept met de dubbelfunctie technisch manager en HJO, en FC Den Bosch in maart 2018 uit elkaar gingen, vroeg toenmalig directeur Paul van der Kraan Lakwijk mee te denken over de invulling van de HJO-positie. Lakwijk daarover: “Met een eigen bedrijf en een groot gezin, wilde ik die rol zelf eigenlijk niet meer op me nemen. Toen ontstond het idee om jonge gasten die zich bewezen hadden als talentvolle trainers intern op te leiden.  Stef hadden we al in huis, David hebben we in huis gehaald. We hebben de taken verdeeld en ik zou een half jaar lang als hun mentor en vraagbaak fungereren voor een bescheiden aantal uren per week.”

“We kwamen terecht in een roalercoaster. Eerst Jordania die wel en toen toch niet kwam, een directeurswissel waardoor veel extra taken weer bij mij kwamen te liggen, de coronacrisis…  een bescheiden aantal uren werd een aanzienlijk aantal uren. Door de omstandigheden heb ik het anderhalf jaar langer gedaan dan beoogd. In die tijd hebben we ontdekt dat de constructie met een MT heel goed werkt. David en Stef hebben het top gedaan. En met Wally als coördinator heeft
FC Den Bosch een schat aan kennis en ervaring in huis om Stef en David verder te helpen. Zelf blijf ik op de achtergrond meedenken en blijf ik als adviseur betrokken bij het managementkader. Met Stef en David, maar ook met de andere jonge  trainers hebben we mannen aan boord die allemaal ambitieus zijn. Bij FC Den Bosch kunnen deze medewerkers stappen in hun ontwikkeling maken. Dat is ook wat de club moet faciliteren  en creëren. Daarmee is ze een aantrekkelijke, potentiële werkgever voor talent op het veld en langs de lijn. ”

 

Stef Wijlaars: “Het was al een tijdje bekend dat Mark na dit seizoen zou vertrekken als HJO en dat deze wisseling van de wacht eraan zat te komen.  In de praktijk verandert er niet heel veel, want de dagelijkse aansturing lag de afgelopen tijd al bij Wally, David en mij. Alleen zal ik geen eigen team meer trainen, zoals nu nog het geval is met J017, en richt ik me meer op de algehele voetbalontwikkeling binnen de jeugdopleiding. Voetbalinhoudelijk zetten we met het managementkader, en in afstemming met Jan Gösgens die eindverantwoordelijk is voor de gehele voetbaltak binnen FC Den Bosch , de visie voor de opleiding neer en bewaak ik dat hier op een goede manier invulling aan wordt gegeven. Waar nodig sturen we dan bij. In de afgelopen twee seizoenen is er een goede organisatie neergezet met getalenteerde trainers, video-analisten, fysiek-specialisten en jeugdscouts. Binnen de opleiding zijn we behoorlijk innovatief met een beperkt budget en met een jonge, ambitieuze staf die bereid is om in zichzelf te investeren. Naast spelers leiden we ook trainers op. Hoofdtrainer Erik van der Ven is daarvan het ultieme voorbeeld. Het gaat niet altijd om financiële tegemoetkomingen als je ook goede ontwikkelingskansen kunt bieden. Dat werkt heel goed en dat is ook de koers die we blijven volgen. Ik heb heel veel van Mark geleerd en daarvoor ben ik hem dankbaar. Hij heeft gigantisch veel ervaring  en weet dat ook nog eens heel goed over te brengen. Ik kon met Mark meekijken, van hem leren en tegelijkertijd al heel veel dingen zelf in de praktijk brengen. Dit is echt de ideale opstap geweest naar de rol van hoofd jeugdopleiding.”

MET TROTS PRESENTEREN WIJ DE TECHNISCHE STAF VAN DE OPLEIDING VOOR 2020-2021
Jo11                 Guus Schuurmans

Jo12                 Thomas Habraken

Jo13                 David Golverdingen

Jo14                 Ryan Robinson

Jo15                 Marc Höcher

Jo16                 Gila Idrissi

Jo18                 William van Overbeek

Jo21                 wordt binnenkort bekend gemaakt

Keepertrainer   John Vos

 

NIEUWE HOOFDTRAINERS

Twee hoofdtrainers zijn nieuw bij FC Den Bosch: Marc Höcher en Gila Idrissi. Höcher kwam als speler uit voor onder meer Heracles, Helmond Sport, ADO Den Haag, Willem II, Roda JC, Rot-Weiss Erfurt, Treffers en UNA. De afgelopen seizoenen was hij trainer van UNA Jo19 en assistent-trainer bij UNA 1. Höcher stapt nu over naar FC Den Bosch Jo15. Daarnaast wordt hij hoofdtrainer van v.v. De Valk.

Idrissi voetbalde voor Blauw Geel, RKC Waalwijk, Kozakken Boys, Achilles Veen en Geldrop. Het trainersvak is niet nieuw voor hem. Bij alle clubs waar hij speelde, was hij ook als jeugdtrainer actief. Voor de trainersopleidingen liep Idrissi stage bij PSV en was hij assistent-trainer bij Willem II Jo19. Idrissi was ook werkzaam bij Al Ahli Soccer Academy, waar hij Jeddah Saudi Arabia U19 trainde. Daarna werd hij assistent-trainer van Frank Rijkaard bij het nationale team van Saudi-Arabië. Idrissi neemt bij FC Den Bosch Jo16 onder zijn hoede.

 

John Vos krijgt het druk. De keeperstrainer van de A-selectie en het profplan, gaat nu ook de keepers van het basis- en talentenplan trainen.

Jan Gösgens was afgelopen seizoen trainer van Jo21.  Door de recente wijzigingen in zijn functie – Gösgens is inmiddels benoemd tot manger Voetbalzaken – komt bij Jo21 een andere trainer voor de groep te staan.

ANDERE INVULLING VOOR J010

Jo10 is komend seizoen geen competitieteam meer. FC Den Bosch behoudt wél een groep in deze leeftijdscategorie, maar deze lichting komt namens de club niet uit in competitie verband. Wel wordt er bij FC Den Bosch getraind en worden er oefenwedstrijden gespeeld.  Voor competitievoetbal blijven de kinderen bij hun eigen amateurvereniging .

Alle hoofdtrainers van de genoemde lichtingen, worden komend seizoen geassisteerd door capabele assistenten. Onder hen zijn veel bekende gezichten die de FC Den Bosch leeromgeving nu al positief ondersteunen.