Mats Deijl is ijzersterk teruggekomen na een scheenbeenbreuk. De vaste rechtsback is dit seizoen één van de sterkhouders van de ploeg. De verdediger draagt met zijn rushes naar voren op de rechterflank en mooie combinaties met Danny Verbeek ook aanvallend zijn steentje bij.

Je bent afkomstig uit de jeugdopleiding van FC Den Bosch, maar komt uit Vlaardingen. Hoe ben je hier terechtgekomen?

“Ik ben begonnen met voetballen bij MVV ’27 uit Maasland. Toen mijn ouders uit elkaar gingen, ben ik samen met mijn moeder en broertje naar Waalwijk verhuisd. Ik ging daar spelen voor WSC. Ik werd al snel ‘opgepikt’ door RKC Waalwijk. De jeugdopleiding van RKC ging later samen met die van FC Den Bosch. Toen die weer splitsten, heb ik voor Den Bosch gekozen. We zijn inmiddels ook naar Empel verhuisd. Ik heb het erg goed naar mijn zin in Brabant.”

Waar heb je toen die keus op gebaseerd?

“FC Den Bosch schetste mij in die tijd het beste plaatje. Ik mocht als A-junior al bij de beloften gaan spelen en heb me daardoor ook beter kunnen ontwikkelen. Ik heb mij door de mensen bij de club altijd gewaardeerd gevoeld. Dat voel ik nu nog steeds.”

Je maakte je debuut als middenvelder en speelde in de jeugd ook als centrale verdediger. Wat is nu eigenlijk jouw favoriete positie?

“Daar kan ik duidelijk in zijn: rechtsback. Ik speelde in de jeugd en bij Jong FC Den Bosch inderdaad als centrale verdediger. En ik maakte in december 2016 mijn debuut als invaller voor Luuk Brouwers op het middenveld. Op die posities kan ik ook prima uit de voeten. Maar de meeste potentie zie ik voor mezelf als rechtsback.”

Je bent één van de dragende spelers. Vind je dat zelf ook?

“Dat is leuk om te horen. Maar het is aan anderen om dat te zeggen. Ik ben zelf wel blij met hoe het nu gaat. En ik vind dat ik op dit moment in mijn carrière bij FC Den Bosch wekelijks belangrijk moet zijn. Uiteraard wil ik uiteindelijk naar de eredivisie. Mijn contract loopt komende zomer af, maar ik zou met liefde nog een paar jaar bij FC Den Bosch willen spelen. Ik ruil deze club niet zomaar in.”

De afgelopen twee wedstrijden werden gewonnen. Waar gaan jullie eindigen?

“Dat is lastig te zeggen. Maar ik vind dat we – ondanks dat we in het rechterrijtje staan – nog steeds vol voor de Play-Offs moeten gaan. Daar hebben we de kwaliteiten voor. En na de winterstop komen er ook nog belangrijke jongens terug van blessures.”

De tegenstander van vrijdag is er één van formaat. 

“De Graafschap is één van de topploegen uit onze competitie. Maar ik denk dat niemand met plezier een uitwedstrijd in Den Bosch speelt. Wij zijn thuis sinds half augustus ongeslagen. Dus ondanks het verschil op de ranglijst laten we hier geen tegenstander zomaar vertrekken met de punten. Wij gaan er dan ook alles aan doen om vrijdag de derde overwinning op rij te behalen.”