Aanstaande zondag 17 november ontvangt FC Den Bosch het in 1902 opgerichte Excelsior. De tegenstander behoort daarmee tot de oudste nog bestaande betaald voetbalclubs in Nederland. Vanwege de beperkte financiële mogelijkheden werd er van oudsher van alles ondernomen om geld te genereren, waardoor Excelsior vroeger bekend stond als ‘de oud-papierclub’. De club uit de Rotterdamse wijk Kralingen fungeerde tussen 1997 en 2005 als satellietclub van Feyenoord. Daarvoor en daarna werkten de clubs op lossere basis samen.

Excelsior bivakkeerde eind vorige eeuw jarenlang vrij kleurloos in de Eerste Divisie, maar mede door de positieve impulsen van de samenwerking met Feyenoord werden de sportieve resultaten steeds beter. Deze eeuw pendelde de Rotterdamse club dan ook regelmatig op en neer tussen de Eerste Divisie en Eredivisie. De laatste jaren wist Excelsior zich met beperkte middelen steeds knap te handhaven op het hoogste niveau. Het afgelopen seizoen degradeerde de ploeg na een verblijf van maar liefst vijf seizoenen in de Eredivisie echter toch vrij verrassend weer naar de Keuken Kampioen Divisie. Excelsior is dit jaar zeker geen topfavoriet voor het kampioenschap, maar behoort wel degelijk tot de outsiders.

Sinds april 2019 staat Excelsior onder leiding van Ricardo Moniz. Als gevolg van de degradatie zag de trainer afgelopen zomer veel spelers vertrekken, maar desondanks beschikt hij nog altijd over een goede selectie. De meest aansprekende namen bij de Kralingers zijn Sander Fischer, Luigi Bruins, Jeffry Fortes, Rai Vloet, Joël Zwarts, Stijn Meijer en Thomas Verhaar. Excelsior begon erg goed aan het seizoen, maar de laatste weken zijn de resultaten nogal wisselvallig. Afgelopen weekend werd er in een spectaculair duel gewonnen van FC Eindhoven. De Rotterdammers kwamen tot drie keer toe snel terug van een achterstand en wonnen uiteindelijk met 5-4. De club staat momenteel op de vijfde plek van de ranglijst met zes punten achterstand op de koploper en presteert daarmee naar verwachting.