In de derde thuiswedstrijd binnen een week treft FC Den Bosch vrijdagavond Jong AZ als tegenstander. De talenten uit Alkmaar hebben het de laatste competitiewedstrijden prima gedaan en hopen die goede lijn uiteraard door te trekken.

De geschiedenis van Jong AZ in het betaald voetbal is heel kort samen te vatten. De ploeg maakte vorig seizoen namelijk de overstap van de tweede naar de eerste divisie. Net als bij de andere ‘jong’-ploegen in het verleden bleek het ook voor AZ een behoorlijke stap. Het was wennen aan het hogere niveau en het draaide vooral om het leerproces. Het leverde uiteindelijk een zestiende plaats op in de eindklassering. Ook dit seizoen is het opleiden van talentvolle spelers weer het belangrijkste doel. En als er een mooie eindklassering uit voortkomt, is dat mooi meegenomen.

Jong AZ begon erg moeizaam aan de competitie met één punt uit de eerste vier duels. Daarna liet de ploeg zien dat ze zeker niet onderschat moet worden. Op 14 september werd de toenmalige koploper Go Ahead Eagles in Alkmaar met 3-2 verslagen en vorige week waren de Alkmaarders in Waalwijk hard op weg naar een nieuwe zege. RKC wist vier minuten in blessuretijd echter nog langszij te komen, het duel eindigde in 2-2.

De grote man aan Alkmaarse kant tot nu toe is zonder twijfel aanvalsleider Ferdy Druijf. De spits scoorde in de eerste zes duels al zes keer. Daarmee heeft hij zijn totale productie van het afgelopen seizoen (7) nu al bijna geëvenaard. In de selectie vinden we vooral spelers die uit de eigen opleiding afkomstig zijn. Opvallendste versterking van buitenaf is linksbuiten Vince Gino Dekker, die transfervrij werd overgenomen van Ajax. Hij kwam in Amsterdam twee jaar uit voor Jong Ajax en stond te boek als groot talent. Een zware knieblessure zorgde er echter voor dat hij ruim een jaar uit de roulatie was. Bij Jong AZ heeft hij de kans om zich opnieuw te bewijzen en uiteindelijk zal hij dan de overstap moeten maken naar de hoofdmacht.

Door Frank Spijkers