Naam: Sam Kersten

Leeftijd: Ik ben geboren op 30 januari 1998 en ben nu dus 20 jaar.

Geboorte- en woonplaats: Ik ben geboren in Nijme­gen en woon al mijn hele leven in Ravenstein.

Clubs: Ik ben begonnen met voetbal bij Ravenstein. Ik heb daarna in de jeugdopleiding van Top Oss en, na de samenwerking met NEC, bij NEC gespeeld. Toen ik 14 jaar was, moest ik daar vertrekken. Na een stage bij FC Den Bosch mocht ik meteen blijven en ben ik hier gestart in de C2.

Opleiding: In 2016 heb ik mijn VWO opleiding afge­rond. Ik ben nu een maand bezig met de opleiding ‘Topsport en ondernemerschap’ via de VVCS. Ik merkte dat je als profvoetballer veel vrije tijd hebt en dat begon te vervelen. Bovendien heb ik een goed stel hersens gekregen dus dan kan ik ze ook maar beter gebruiken. Ik vind het goed te combine­ren met het voetbal. Doordat je veel zelf moet doen via de computer kun je zelf je tijd indelen.

Beschrijf jezelf in een paar woorden: Ik ben een rustige jongen. Wanneer ik de mensen beter ken, ben ik ook in voor een geintje en ben ik wat drukker.

Veel respect voor: Ik heb voor iedereen veel respect. Er is niemand speciaals.

Favoriete TV programma: Ik kijk niet veel TV. Ik kijk wel naar Netflix. De nieuwe Spaanse serie ‘La casa de papel’ vind ik erg leuk. Veel andere jongens uit het team kijken deze serie ook. Het gaat over die­ven die zichzelf en hun gijzelaars opsluiten in de Koninklijke Munt van Spanje. Erg spannend. In de periode dat we veel wedstrijden speelden en dus veel moesten rusten, heb ik veel afleveringen ach­ter elkaar gezien.

Favoriete game: Ik vind het leuk om te gamen. Ik speel dan FIFA of Fortnite op de Playstation. Ik speel ook graag online met vrienden of ploeggenoten.

Favoriete muziek: Samen met Nick Leijten ben ik de DJ in de kleedkamer. Ik zet dan vaak Nederlandse hip hop of muziek van Blöf op. Nick kiest weer voor andere muziek.

Favoriete club: Mijn favoriete club is Real Madrid. Dit is altijd al zo geweest. Ze hebben een mooi shirt en de meeste prijzen gewonnen. Sergio Ramos is mijn favoriete speler. Hij speelt op dezelfde positie als ik speel. Ik vind hem een mooie verdediger met een goede uitstraling en veel passie.

Beste trainer: Ik heb nog niet veel trainers meege­maakt. Tot nu toe heb ik het meeste geleerd van Wil Boessen. Vooral op mentaal vlak en hoe je met druk moet omgaan. Bij het eerste elftal gaat het echt er­gens om. Ook is er veel meer publiek in het stadion. Dat zorgt voor meer druk.

Grootste verandering Jong FC Den Bosch en het eer­ste elftal: Het grootste verschil vind ik de intensiteit van de wedstrijden. Het is allemaal een niveau ho­ger. Het gaat allemaal sneller. Je moet je aanpassen waardoor de wedstrijden vermoeiender zijn. Daar­naast speel je ook meer wedstrijden.

Doelstelling seizoen: Vóór het seizoen had ik niet verwacht dat ik alles zou spelen. Mijn doelstelling was om mijn minuten te maken en van daaruit minimaal 15 wedstrijden in de basis te starten. Die vaste plek kreeg ik al vanaf het begin. Het is geweldig dat ik alles heb gespeeld. Ik vind dat ik mezelf goed ontwikkeld heb. Als ploeg hadden we de doelstelling op de play-off te halen. Dat is niet gelukt en is wel een teleurstelling.

Grootste voorbeeld: Dat zal geen verrassing zijn dat is Sergio Ramos. Ook tegen Cristiano Ronaldo kijk ik op.

Stad Den Bosch: Ik vind het een mooie, gezellige stad. Met carnaval vond ik het ook erg leuk. Het verschil tussen Den Bosch en de andere grote steden vind ik de echte Brabantse gezelligheid.

Club FC Den Bosch: Ik loop al lang rond bij FC Den Bosch. Het is een club met veel bekende gezichten, echte clubmensen. Het is ook een club die grote voetballers zoals bijvoorbeeld Ruud van Nistel­rooy, Arnold Scholten en Anthony Lurling heeft voortgebracht. Dat zijn echt namen die aanspreken.

Ambitie in het voetbal: Ik wil me zo goed mogelijk ontwikkelen en zo het beste uit mezelf halen. Ik heb geen idee waar mijn plafond.

Ambitie na carrière: Ik denk nu dat ik na mijn voet­balcarrière geen trainer wil worden. Misschien dat ik daar later anders over denk. Ik zie mezelf wel werken in het bedrijfsleven of een eigen onderne­ming starten. Eerst maar eens mijn opleiding af­ronden.

Een dag ruilen met: Ik wil wel een dag ruilen met Donald Trump. Ik wil ervaren hoe het voelt om zo­veel macht te hebben en zo veel belangrijke beslissingen te mogen nemen.

Winnaar WK: Ik denk dat Duitsland of Brazilië het WK gaan winnen. Ik hoop op een attractief WK met aanvallend voetbal. Jammer dat Nederland niet mee doet. Ik ga de wedstrijden van Brazilië, Spanje en Frankrijk zeker kijken.

Als ik de staatsloterij win dan: Zou ik doorgaan met voetballen en een huis en een leuke auto kopen. Voor mijn ouders zou ik een huis in het buitenland kopen. De rest zet ik gewoon op de bank.

Favoriete vakantieland: Ik ben twee keer naar Cura­çao geweest. Deze zomer ga ik met Nick Leijten en een andere vriend een rondreis maken op Bali. Ik ben hier al een keer met mijn ouders geweest maar verwacht dat het met vrienden toch anders is.

Beste eigenschap: Ik ben een positief ingestelde jongen. Ook als het even tegenzit blijf ik positief en hard werken.

Tot slot: Ik wil de Bossche supporters bedanken voor hun steun dit seizoen. Ik hoop jullie allemaal volgend seizoen terug te zien in De Vliert!