De spelersgroep van FC Den Bosch stelt een deel van haar ‘spelerspot’ beschikbaar aan Stichting Kameraden, één van de maatschappelijke partners van de club. Daarnaast gaat de selectie participeren in het nieuwste initiatief van de stichting: TV-Kameraden.

Stichting Kameraden koppelt senioren (65+) aan jongeren (20-40 jaar), zogenaamde ‘kameraden’, door hen gezellig samen op stap te laten gaan. De gedachte is dat jong en oud veel van elkaar kunnen leren, elkaar kunnen inspireren en elkaars wereld groter kunnen maken. Vanwege de coronacrisis raken veel alleenstaande ouderen nog meer gescheiden van hun sociale contacten. Dat zorgt voor meer eenzaamheidsgevoelens. Met het project TV- Kameraden wil de stichting dit doorbreken.

Rob van Doleweerd van Stichting Kameraden legt uit wat de actie betekent: “Samen gezellig op stap gaan, is er voorlopig niet bij. De afgelopen weken hebben we ons als stichting daarom voornamelijk gericht op hoe we onze doelgroepen praktisch konden helpen, zodat ze zelf zo min mogelijk de deur uit hoefden. We deden boodschappen, kookten, lieten de hond uit… Daar blijven we ook mee doorgaan, maar onze missie is toch dat jong en oud sámen leuke dingen doen. Zo kwamen we op het idee van TV-Kameraden. Deelnemers van verschillende generaties worden aan elkaar verbonden door gelijktijdig een bepaald Tv-programma, film of documentaire te kijken of bijvoorbeeld samen een virtuele museumtoer te maken. Daarna wordt er gebeld – als het technisch kan via beeldbellen – en wordt dat wat gezien en ervaren is besproken. Zo zit je nooit verlegen om gespreksstof en is er, binnen de situatie van nu, toch ruimte voor sociaal contact. We waarderen het enorm dat de spelers van FC Den Bosch een financiële bijdrage leveren om dit mogelijk te maken. Dat een aantal van hen daarnaast ook Kijk Kameraad wordt, is natuurlijk helemaal fantastisch!”

Aanvoerder Danny Verbeek, namens de spelersgroep van FC Den Bosch: “Er gingen via Stichting Kameraden al jongeren en ouderen samen naar onze voetbalwedstrijden. Die mensen vinden deze ‘voetbaluitjes’ keileuk en kijken er ook echt naar uit. De coronacrisis raakt onze samenleving in het hart. Als je daar aan denkt, is het niet kunnen bezoeken van je voetbalclub, bijzaak. Maar we moeten er met z’n allen het beste van maken, ons aanpassen aan deze huidige situatie, en de mensen die het extra moeilijk hebben een beetje opvrolijken. Zodat ze weten dat ze er niet alleen voor staan. En wanneer het weer mogelijk is, zien we ze natuurlijk weer heel graag in De Vliert. In de tussentijd hoop ik dat veel instanties, bedrijven en vrijwilligers zich aansluiten bij dit mooie project.”

De ‘spelerspot’ is een bekend fenomeen in het voetbal. Spelers leggen maandelijks een bedrag in dat wordt besteed aan een groepsreisje om het seizoen met elkaar af te sluiten.
De helft van het bedrag in de pot komt ten goede aan Stichting Kameraden en aan het (technisch) opzetten van TV-Kameraden. De spelers van FC Den Bosch bepalen binnenkort waar de andere helft van de spelerspot naar toe gaat.

Mensen die ook Kijk Kameraad willen worden, kunnen zich via de Facebook-pagina Kameraden Den Bosch aanmelden. Contact opnemen met Stichting Kameraden kan daarnaast ook via info@kameraden.nl of telefonisch via 073-2020979.