Vanuit de open club gedachte openen FC Den Bosch en haar foundation de stadionpoorten van De Vliert deze zomer voor amateurjeugdvoetballers van twaalf jaar en jonger. Jongens en meisjes in deze leeftijdscategorie van amateurclubs uit de stad en de regio, kunnen een deel van de voorbereiding op hun eigen voetbalseizoen doen in het stadion van de Bossche eerste divisionist. Pupillen van v.v. Helvoirt en het Special Soccerteam JG1 van FC Engelen worden eind juni als eerste welkom geheten in De Vliert. Omdat het stadionmoment behalve leuk ook veilig moet zijn, wordt vanzelfsprekend rekening gehouden met gepaste coronamaatregelen.

 Het initiatief komt van Frank van Eekeren, lector Impact of Sport aan de Haagse Hoge School en senior onderzoeker Sport & Society aan het departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap van de Universiteit Utrecht. Hij schreef het boek ‘De Waardenvolle club’ over het besturen en managen van publieke waardencreatie in voetbalorganisaties en bedacht het concept samen met zijn vrienden Sjoerd Goderie en Stefan van Hulten.
Nederland telt officieel ruim 110.000 voetballertjes van twaalf jaar en jonger. In Nederland staan ook 34 stadions . Voetbaltempels met een enorme (regionale) aantrekkingskracht die er tot september verlaten bij liggen. Eén en één is twee, dacht Van Eekeren, die zich eind mei bij FC Den Bosch meldde met zijn plan.

FC Den Bosch was direct enthousiast over het concept van Van Eekeren, waarbij jonge voetballers de droom van spelen in hun favoriete stadion kunnen verwezenlijken.

Algemeen directeur Rob Almering: “Ons stadion wordt voorlopig niet gebruikt, maar kinderen mogen wel weer samen voetballen. Gezinnen gaan hun vakanties vooral in eigen land doorbrengen, terwijl veel voetballiefhebbers hun club en stadion missen. Met alle beperkingen is dit de ideale kans om onze jongste fans uit stad en regio toch een positieve voetbalervaring in een echt stadion te laten beleven. Hun helden kunnen ze nog even niet zien, maar wij kunnen er wel voor zorgen dat zij zich zelf even held voelen. De activiteiten passen ook bij het ‘Samen zijn wij Den Bosch’ plan van de gemeente, waarbij de lokale overheid de stad inwoners en ondernemers een zo aantrekkelijke mogelijke Bossche zomer wil bieden. Daarnaast willen we de FC Den Bosch Foundation nieuw leven inblazen en dit is daarvoor een ideale aftrap.”

Foundation-voorzitter Roger Schouwenaar over de ontmoetingen in het stadion: “De amateurclubs nemen zelf de begeleiding van de kinderen voor hun rekening. Wij zorgen voor een omlijstend programma in een aangekleed stadion. Zo bootsen we de heroïek van het veld opkomen na, terwijl het clublied door de speakers klinkt. Interviews na afloop en een sjaaltje als herinnering, zijn ook onderdeel van het pakket. We willen de voetballertjes een onvergetelijke ervaring bezorgen.”

Amateurverenigingen uit ’s-Hertogenbosch en de regio die zich aan willen melden voor de ‘van lockdown tot stadion’- activiteit kunnen contact opnemen met FC Den Bosch via info@fcdenbosch.nl o.v.v. ‘amateurclub in De Vliert’.