Tom van Mierlo (30), coördinator videoanalyse van de jeugdopleiding,  gaat naast zijn werk voor FC Den Bosch ook bij de KNVB aan de slag. Het afgelopen jaar zegde Van Mierlo zijn reguliere baan op om zich volledig te concentreren op een professionele carrière in het betaalde voetbal. Een carrière die hij twee jaar geleden als vrijwillige videoanalist startte bij FC Den Bosch. Even daarvoor rondde de Amsterdammer met succes een cursus videoanalyse bij Start2Move af. Van Mierlo wordt binnen de opleiding gezien als een zeer talentvolle videoanalist. Hij begint op 1 september bij de nationale voetbalbond. Binnen de technische staf van Oranje Jo18 krijgt Van Mierlo de verantwoordelijkheid om alle trainingen en wedstrijden van het vertegenwoordigende elftal te registreren en te analyseren.

Hoofd jeugdopleiding Stef Wijlaars is trots op Van Mierlo: “Talentontwikkeling gebeurt bij FC Den Bosch niet alleen op het veld. Ook binnen de begeleidingskaders, en dan hebben we het over trainers, medisch specialisten en videoanalisten, streven wij naar ontwikkeling. Een groot deel van de begeleiders werkt op vrijwillige basis. Dat betekent dat het allemaal mensen zijn die het leuk vinden om in het voetbal en bij FC te werken en vaak ook mensen die in zichzelf willen investeren. Voor Tom geldt dat helemaal. Hij volgde zijn passie toen hij twee jaar geleden bij ons aan de slag ging en rijdt sindsdien meerdere keren per week vanuit Amsterdam op en neer naar Den Bosch. Die stap en inzet worden nu beloond. Wat begon als vrijwilligerswerk, is inmiddels een baan. We zijn altijd trots als een jeugdspeler het eerste elftal van FC Den Bosch haalt en een contract verdient. Datzelfde geldt als een staflid een stap maakt.”

Tom van Mierlo: “Ik ben dolblij met deze nieuwe kans bij de KNVB! Stef heb ik als eerste gebeld toen het rond was. Als hij tijdens een overleg met collega hoofd opleidingen niet had verteld hoe wij bij FC Den Bosch werken met videoanalyse en over mijn rol daarin, was ik wellicht niet zo snel op de radar bij de KNVB gekomen. Na een eerste, oriënterend gesprek met de coördinator videoanalyse van de bond, ben ik uitgenodigd voor een tweede gesprek met het hoofd Performance. Kennelijk heb ik een positieve indruk achtergelaten, want daarna was het snel beklonken. Ik heb de materialen en software programma’s al opgehaald en vanaf september ben ik bij alle bijeenkomsten van Oranje Jo18. Meestal komen zij bij elkaar voor een trainingskamp met minimaal drie trainingen en aansluitend een wedstrijd, maar ik reis ook mee naar internationale toernooien. De samenkomsten zijn vaak in- of rond een vakantieperiode en dat maakt dat het werk bij de KNVB prima te combineren is met mijn FC-werk.”