Bekers op veld? Tap dicht!

DEN BOSCH,15-09-2023,Stadium De Vliert,Dutch Football Keuken Kampioen Divisie, season 2023/2024, match between FC Den Bosch - MVV, game is stopped for the second time and ended by Referee Simon BourdeaudÕhui

Beste supporters,

Afgelopen vrijdag was op z’n zachtst gezegd een enerverende avond. FC Den Bosch won in De Vliert van MVV en dat zorgde voor een enorme ontlading bij spelers, staf en supporters. Ook als FC Den Bosch niet wint kunnen we een leuke avond hebben, maar met drie punten in de zak smaakt dat biertje toch net even lekkerder! Over dat bier wil ik het even hebben. Want onze overwinning kwam niet zonder slag of stoot tot stand. De wedstrijd moest maar liefst drie keer worden onderbroken doordat er na doelpunten – zowel vanuit FC-vakken als vanuit het uitvak – bekers op het veld terecht kwamen. De regels over attributen op het veld zijn ruim een half jaar geleden aangescherpt en veelvuldig gecommuniceerd door de KNVB en door de clubs zelf. Ook door FC Den Bosch. We nemen dus aan dat deze algemeen bekend zijn.

Desondanks, benoem ik het nog een keer. De handelswijze is dat de scheidsrechter de wedstrijd tijdelijk stillegt als er iets op het veld belandt. De spelers gaan naar binnen en als de vermoedelijke dader of daders worden geïdentificeerd, kan er weer worden verder gevoetbald. Die dadergerichte aanpak geldt sinds dit seizoen en moet voorkomen dat veel supporters de dupe worden van het gedrag van een enkeling. Raakt een attribuut een speler of iemand van de wedstrijdleiding? Dan is het direct klaar en wordt de wedstrijd gestaakt. Vervolgens wordt deze dan op een troosteloze namiddag zonder publiek uitgespeeld en de thuisclub mag zich verantwoorden in Zeist en in de media. Het levert veel ongewenst gedoe op en heeft een negatief effect op het imago van een club. Vrijdag kon de scheidsrechter vlak voor elven pas affluiten.

Gelukkig voor FC Den Bosch hadden de onderbrekingen geen invloed op het gewenste resultaat. Maar dat had zomaar anders kunnen zijn. Het onderbreken van een wedstrijd kán invloed hebben op het sportieve aspect. Spelers verliezen hun focus en de kans op blessures wordt groter. Spelers koelen af en moeten eigenlijk opnieuw een warming-up doen, maar daar is geen tijd voor. Nou zit geen voetballiefhebber te wachten op een onderbreking van de wedstrijd, maar als je net het momentum hebt, is het helemaal frustrerend. Onze spelers hebben hard gewerkt aan hun fitheid en vlak voor het tweede stopmoment leek MVV daar moeite mee te hebben. Dan wil je als ploeg niet van het veld.

Ik heb alle begrip voor emoties. Ik begrijp ook dat een wedstrijd qua spelbeeld en stand niet altijd gaat zoals je op voorhand had verwacht of gehoopt. Of juist wel – en dat je dan in je blijheid iets te enthousiast juicht. Maar dat feest vieren na een goal kan ook met één arm in de lucht. Dan kun je met die andere hand je biertje vast houden. Natuurlijk zit er verschil tussen bewust iets naar iemand gooien en een juichbiertje dat onbedoeld het veld bereikt. Het effect is echter hetzelfde, namelijk dat de wedstrijd wordt stilgelegd. Ook als jouw beker onbedoeld het veld bereikt, is een stadionverbod helaas het gevolg. Neem dat risico gewoon niet meer en houd je beker vast. Dat stilleggen, willen we niet meer. En helemaal niet meerdere keren. Daarom zullen we maatregelen moeten nemen als het weer gebeurt. Dat kan bijvoorbeeld betekenen dat er netten komen of dat je geen drank meer mee mag nemen de tribune op of dat de tap zelfs helemaal dicht gaat. Laten we er met elkaar voor zorgen dat het bij een waarschuwing kan blijven. Blijf FC ook vooral op jouw manier beleven, maar wel zonder dat dit jouzelf of de club in de problemen brengt. Denk ook aan je mede-supporters. Houd het leuk voor elkaar.

De communicatie op de momenten dat de wedstrijd vrijdag werd stilgelegd, had overigens veel beter gekund. Het duurde met name bij de tweede stop te lang voordat duidelijk was dat er verder gespeeld zou kunnen worden, als de dader was geïdentificeerd. Dit kwam doordat het traceren van die gooier wat langer duurde dan bij de andere twee incidenten. Een aantal supporter had het stadion al verlaten. Dat was jammer, want als je het stadion uit bent kun je er niet zomaar weer in. Voortaan zullen we onze stadionspeaker eerder laten weten wat er staat te gebeuren, zodat hij de supporters en sponsors kan informeren. Die belofte doe ik. Andersom hoop ik dat iedere FC-supporter voor zichzelf de belofte maakt om – wat er ook gebeurt – geen beker meer de lucht in te gooien. Het is ook gewoon zonde en niet des de Bourgondiërs die we toch zijn. Een Bosschenaar gooit niet met z’n biertje, die drinkt ‘m op!

Tommie van Alphen