FC Den Bosch Walking Football-team voetbalt binnen de muren van PI Vught

walking football 2

Op vrijdag 18 november opende de Penitentiaire Inrichting (PI) Vught de poorten voor de senioren van het FC Den Bosch Walking Football. Op uitnodiging van de PI werd een minivoetbaltoernooi gespeeld binnen de muren van de PI, sinds vorig jaar december MVO-partner van de FC Den Bosch Foundation. Het deelnemersveld bestond uit twee teams met Walking Footballers, een team met gedetineerden en een PI personeelsteam. Voor de aftrap werd het nieuwe kunstgrasveld officieel geopend. Overkoepeld doel van het toernooi was de twee groepen met elkaar verbinden.

Centraal binnen de samenwerking tussen PI en voetbalclub, staan participatie en (arbeids)integratie van (ex)gedetineerden via sport en via projecten met een focus op persoonlijke (talent)ontwikkeling. Natuurlijk mag een voetbalwedstrijd tussen FC Den Bosch en gedetineerden dan niet ontbreken! Tijdens het voetballen wordt veel geleerd en/of hersteld. Deelnemers versterken hun sociale en fysieke vaardigheden. Tijdens een potje voetbal wordt immers van alles van een speler gevraagd, ongeacht het niveau. Denk aan het leren accepteren van beslissingen van de leiding zonder commentaar en het luisteren naar de coach. Deelnemers krijgen te maken met emoties. Met die van henzelf en met die van anderen. Zaken als teamspirit, discipline, zelfbeheersing en respect komen ook automatisch aan bod tijdens het voetballen. Zo wordt op een speelse manier gewerkt aan de competenties en de sociaal-emotionele ontwikkeling van de deelnemers. De praktijk wijst uit dat dit een zeer positieve invloed heeft op de latere re-integratie van gevangenen.

FC Den Bosch gelooft in de verbindende kracht van voetbal en het vermogen om via de club mensen uit verschillende hoeken met elkaar in contact te brengen. Plezier is essentieel en voetbal is daarvoor een uitstekende katalysator. Sport en spel laat mensen op een andere manier tegen hun situatie aankijken en haalt hen uit de sleur van alledag. Als je gezamenlijke activiteiten onderneemt, worden verschillen in huidskleur, geslacht, leeftijd of achtergrond bovendien al gauw irrelevant. Want sport heeft voor iedereen betekenis. Na het voetballen gingen gedetineerden en leden van het Walking Football met elkaar in gesprek. Wie is de mens achter het delict? En wie is de mens achter de Walking Footballer?