In memoriam | Teun van Pelt

Teun van Pelt

Als brildragende keeper was Teun van Pelt tien jaar lang een opvallende verschijning in het betaald voetbal. De oud-doelman van FC Den Bosch overleed maandag 6 mei na een kort ziekbed op 84-jarige leeftijd.

Bij de oprichting van FC Den Bosch in 1965 behoorde Van Pelt tot de spelers die overkwamen  van BVV. Tot begin 1967 verdedigde hij anderhalf jaar het doel in De Vliert. Een blessure dwong hem op 27-jarige leeftijd te stoppen, mede omdat zijn sportzaak in Den Bosch veel aandacht opeiste. Teun van Pelt zou volgende week dinsdag 85 jaar zijn geworden.

Teun van Pelt was 18 jaar toen hij op 13 oktober 1957 als keeper van Feyenoord in de Eredivisie debuteerde met een zege (1-2) in de klassieker, uit tegen Ajax. Teun van Pelt, een geboren Rotterdammer, was nog amateur maar kreeg de voorkeur boven de gepasseerde Joop Onderstal. ‘Een keeperstalent’, schreef het dagblad De Waarheid. ‘Van Pelt redde de overwinning van zijn club door zo’n fantastische zweefsprong dat het volle stadion hem eensgezind toejuichte.’

Pas twee jaar eerder was Teun van Pelt van amateurclub Tediro naar de Kuip gekomen. Twintig Eredivisie-wedstrijden speelde hij in zijn eerste seizoen. Feyenoord trok daarna voor het recordbedrag van 134.000 gulden Ajax-doelman Eddy Pieters Graafland aan,  Teun van Pelt kwam niet meer aan spelen toe. In 1959 koos hij voor een overgang naar BVV, dat in de Eerste Divisie speelde.

Tot 1961 speelde Teun van Pelt voor BVV, waar hij zijn vrouw had leren kennen. Daarna kwam hij uit voor eerst Elinkwijk en vervolgens Go Ahead waarvoor hij 28 wedstrijden in de Eredivisie speelde. In 1964 keerde Teun van Pelt bij BVV terug in Den Bosch, waar hij toen Sporthuis Teun van Pelt in de Hinthamerstraat begon. De sportzaak, nu gerund door zijn zoon Henk, viert dit jaar het 60-jarig bestaan.

FC Den Bosch wenst alle familie en vrienden veel sterkte toe in deze moeilijke tijd. Het afscheid zal in besloten kring plaats vinden.