Jo13 op bezoek bij Voedselbank & Voedseltuin

JO13 voedseltuin

FC Den Bosch gelooft in de positieve, verbindende kracht van voetbal. In het stadion maar ook daarbuiten bijdragen aan verbinding en sociale samenhang. In de jeugdopleiding  wordt op structurele basis aandacht besteed aan wat er buiten het stadion gebeurt, in de wereld om ons heen.

De spelers van Jo13 bezochten de Voedselbank en de Voedseltuin Villa Nueva. De Voedselbank levert voedingsproducten aan 600 gezinnen per week in ‘s-Hertogenbosch en omgeving. Het bezoek was bedoeld om het team de waarde van de Voedselbank te laten inzien en maatschappelijk bewustzijn bij te brengen. Daarnaast om hen te laten ervaren hoe de samenleving op een positieve manier geholpen kan worden.

Bij de Voedselbank kreeg het team een rondleiding door het magazijn en leerden de spelers over de werking ervan. Hoe zit het voor mensen met allergieën en mogen mensen zelf producten kiezen, vroegen de spelers zich af. Ze zagen hoe voedselpakketten worden gesorteerd voor mensen die dit nodig hebben. De Voedselbank wordt draaiende gehouden door tweehonderd vrijwilligers die hun tijd en energie inzetten. Ook supermarkten doneren voedsel. Na de rondleiding hielpen de spelers bij de Voedseltuin Villa Nueva. In de lente en zomer staat deze tuin vol met groenten en fruit, die later aan de Voedselbank worden gedoneerd. In de winter is het onderhoud van de 8.000 vierkante meter tuin belangrijk. Jo13 stak de handen dus uit de mouwen. Zo werd er geschoffeld en mest verspreid. Daarnaast leerden ze van een imker hoe belangrijk de bij is voor de bestuiving. Elk jaar levert de Voedseltuin vijfhonderd potjes honing aan de Voedselbank. Door deze bezoeken begrijpen de spelers van FC Den Bosch JO13 de belangrijke rol die de Voedselbank en Voedseltuin spelen in het ondersteunen van kwetsbaren. David Golverdingen, manager van de jeugdopleiding, organiseert activiteiten en bespreekt onderwerpen die buiten het voetbal in de maatschappij spelen. ‘’Wij willen onze spelers meer meegeven dan alleen een voetbalopleiding. Zodat zij zich ook op persoonlijk gebied ontwikkelen en nadenken over maatschappelijke thema’s.’’De spelers kregen ook de kans om een steentje bij te dragen en te ervaren hoe ze door vrijwilligerswerk verschil kunnen maken. ‘’We mogen dankbaar zijn met wat we thuis hebben en krijgen, niet alles is voor iedereen even makkelijk. Andere kinderen staan buiten de Voedselbank te wachten om een voedselpakket te ontvangen. Ik hoop dat ik in de toekomst iets kan betekenen voor de samenleving,’’ zei voetballer in opleiding Ouajid Toulliss.