NIEUWE HOOFDTRAINERS BIJ FC DEN BOSCH JEUGDOPLEIDING; STERKE BEZETTING BIJ ALLE LEEFTIJDEN

De jeugdopleiding van FC Den Bosch heeft voor vier lichtingen een nieuwe hoofdtrainer. Marco de Jong staat dit seizoen voor de J011 groep. De oud-voetballer van onder meer PSV was de laatste jaren als trainer actief in België.  Afgelopen seizoen verzorgde hij de techniek trainingen bij topclub Anderlecht. De Jong wordt naast hoofdtrainer ook specialistentrainer binnen de hele Bossche voetbalopleiding.  Hoofd Jeugdopleiding Stef Wijlaars is bijzonder trots dat De Jong voor FC Den Bosch heeft gekozen: “Deze aanstelling tekent de ambitie en de aantrekkelijkheid van onze opleiding. Het is bovendien fantastisch dat niet alleen de o11 -spelers kunnen profiteren van Marco’s expertise op het gebied van individuele techniektraining, maar in de basis alle spelers binnen de opleiding. Met zijn ervaring in het topvoetbal is Marco een enorme verrijking voor onze opleiding.”

Een ander nieuw gezicht binnen het hoofdtrainers-collectief is eveneens een ervaren vakman. Jan de Hoon gaat naast zijn rol als assistent-trainer van Jack de Gier, leiding geven aan de talenten van Jo18. De Hoorn werkte jarenlang in verschillende functies bij Willem II. Hij was trainer van meerdere jeugdteams en assistent-trainer bij de A-selectie. Ook was hij een aantal seizoenen Hoofd Jeugdopleiding bij de club uit Tilburg.  Wijlaars: “Jan ademt voetbal. Hij heeft zóveel ervaring, met zoveel verschillende facetten van het profvoetbal. Tel daarbij zijn pedagogische kwaliteiten op en je hebt dé ideale trainer voor elke BVO.”

Bij Jo12 gaat Andoni Urresti de scepter zwaaien. De in Bilbao geboren en in Eindhoven opgegroeide Urresti, komt over uit de jeugdopleiding van FC Eindhoven. Bij de Zuiderburen was Urresti individuele techniek- en zaaltrainer. FC Den Bosch is voor Andoni geen onbekend terrein. Urresti speelde in het verleden bij Jong FC Den Bosch. Wijlaars: “Urresti was een verdienstelijke veldvoetballer en een magistrale zaalvoetballer. In de zaal heeft hij fufore gemaakt en heeft hij heel veel gezien en geleerd. Andoni’s veelzijdigheid komt enorm goed van pas. Wij kijken in de breedste zin van het woord naar de motorische, tactische, technische en persoonlijke ontwikkeling van onze spelers. Andoni’s expertise op dit terrein gaat de Jo12 een flinke impuls geven.”

Ook Jo14 krijgt met Taylor Sexton een andere hoofdtrainer. Sexton was de afgelopen twee seizoenen respectievelijk assistent-trainer bij Jo17 en Jo21. Daarnaast assisteerde hij bij trainingen van teams in het basisplan. Wijlaars: “Taylor weet door zijn trainingen bij het basisplan al wie hij bij Jo14 voor zich krijgt. Het hoofdtrainerschap is nieuw voor hem, maar wel een nadrukkelijke persoonlijk ambitie. En die ambitie faciliteren wij graag, want Taylor heeft ongekend veel in zichzelf geïnvesteerd. Hij deed eerder bijvoorbeeld ervaring op als jeugdtrainer in Engeland en Spanje en is in het bezit van een UEFA-A trainerslicentie. Deze gepassioneerde Engelsman gaat onze spelers met zijn vele, internationale ervaringen zeker inspireren.”

NIEUWE STAP
Behalve het verwelkomen van nieuwkomers, zwaait de FC Den Bosch Jeugdopleiding ook een aantal kaderleden uit. Vier professionals vervolgen hun carrière bij een nieuwe club. Gila Idrissi, afgelopen seizoen trainer Jo16, gaat fulltime werken als trainer in Saoedi Arabië. Idrissi was daar eerder werkzaam als assistent-trainer van Frank Rijkaard. Wijlaars: “Wij gunnen Gila deze overstap, omdat we naast een ideaal podium voor talenten ook een springplank voor trainers willen zijn.”

Ryan Robinson, afgelopen seizoen hoofdtrainer bij Jo14, heeft in PSV een nieuwe club gevonden. Ook performance-trainer Karin Mennen promoveert naar één van de traditionele topclubs die ons land rijk is. Zij gaat bij Feyenoord aan de slag. Video-analist Tom van Mierlo, die eerder al vanuit de jeugdopleiding doorstroomde naar de staf van FC Den Bosch 1, is sinds 1 juli als videoanalist verbonden aan Almere City en het Nederlandse team Jo18. Wijlaars: “Wij geloven in talentontwikkeling voor iedereen binnen de opleiding, spelers, trainers, kaderleden en vrijwilligers. Wanneer iemand vanuit de opleiding dan een volgende stap zetten, kunnen wij alleen maar trots zijn en hen het allerbeste wensen.”

 

DE HOOFDTRAINERS VAN DE OPLEIDING VOOR 2021-2022
Jo11                            Marco de Jong

Jo12                            Andoni Urresti

Jo13                            David Golverdingen

Jo14                            Taylor Sexton

Jo15                            Marc Höcher

Jo16                            vacant – Stef Wijlaars interim

Jo18                            Jan de Hoon

Jo21                            William van Overbeek

Keeperstrainer           John Vos

Wijlaars tot slot: “We hebben nu al een geweldige staf. Kwalitatief sterk, ervaren, talentvol en enorm gedreven om alle jeugdspelers en elkaar verder te helpen in ieders ontwikkeling. Binnenkort komt daar nog een sterkhouder bij voor de vacante positie bij Jo16. Tot die tijd sta ik zelf voor die groep.”