Nieuwsbrief van Tommie: opbouwen vanaf de fundering

DFF01201

Vooruit kijken. Dat wil iedereen na een hectisch en teleurstellend seizoen.  Onze supporters en sponsors willen uiteraard graag weten wat wij doen om ervoor te zorgen dat het nieuwe seizoen een beter seizoen wordt?  Iets opbouwen begint altijd met het maken van een stevige fundering. Eentje die het gewicht van het huis – in ons geval de club – kan dragen. Dat de fundering onder onze club toe is aan een renovatie, is geen nieuws. Uit mijn mond, maar ook uit die van Yousuf en Tomasz, hebben jullie de afgelopen tijd kunnen horen en lezen dat een aantal essentiële voorwaarden om succesvol te kúnnen zijn ontbreken.

Basis
Worden deze voorwaarden niet beter ingevuld? Dan is een seizoen lang presteren niet mogelijk. Natuurlijk, we kunnen proberen een paar routiniers binnen te halen. Dat geeft sportief gezien ongetwijfeld een kwaliteitsimpuls voor de korte termijn. Alleen, op de lange termijn is het geen duurzame oplossing. Daarvoor moet het hele fundament op de schop. Om complexe, structurele veranderingen in gang te zetten – zoals het creëren van een waardig topsportklimaat om maar een dwarsstraat te noemen – moet je heel veel moeite doen. Je moet ook afscheid nemen van een cultuur waar gebrek aan geld of tijd of allebei, steeds weer als excuus wordt gebruikt. Het is niet het gebrek aan middelen alleen, het is vooral het gebrek aan vindingrijkheid dat ons gevangen houdt in de cycliciteit van overleven en opleven.

 

Gelukkig ben ik omringd door collega’s die zich niet zomaar neerleggen bij ‘dit is Den Bosch’. We willen geen korte opleving om daarna wéér in oude afhankelijkheidspatronen te vervallen. We willen ons ook niet langer laten gijzelen door de omstandigheden en gebeurtenissen om ons heen, want wij geloven in wat FC Den Bosch kán zijn: een club die er toe doet en met wie rekening wordt gehouden. FC Den Bosch heeft haar zogenaamde lot de laatste jaren in mijn ogen te vaak lijdzaam geaccepteerd of er op z’n minst te vaak mee geworsteld. Dit is geen waardeoordeel, wel een constatering.

 

Maar geen enkele FC-er wil blijven figureren in het voetballandschap. Wij verlangen allemaal naar nieuwe sportieve successen, naar bestaansrecht en meerwaarde binnen het speelveld. Daarom is de basis zo belangrijk. Zoals met elke fundering is meestal niet zichtbaar, of althans niet in z’n geheel, waarop het fundament precies wordt opgetrokken. Het meeste gebeurt tenslotte ondergronds. Dat is in onze situatie niet anders. Het meeste werk wordt verricht áchter de schermen. Dat betekent niet dat we er niks over kunnen zeggen.

Wij, ik spreek in deze zeker ook namens Yousuf en Tomasz, delen graag waar we mee bezig zijn. Want wanneer wij de achterban en het umfeld meenemen in ons verhaal kunnen ze daar bij aanhaken en er actief onderdeel van worden. Ik heb het dan over andere collega’s, maar ook over supporters, sponsors en partijen en instanties met wie wij op maatschappelijk gebied samenwerken.

Wat geweldig is om te merken, is dat de meesten ook wíllen aanhaken! FC-ers willen alleen geen mooie praatje van ons. Ze willen het échte verhaal. Gelukkig zijn wij – ook hier praat ik weer namens ons drieën – niet van de zoete broodjes. We zijn ook niet van de zachte heelmeesters. Daarom vertellen wij het eerlijke en soms confronterende, verhaal. Om zo duidelijke en reële verwachtingen te creëren én om iedereen die FC Den Bosch lief heeft de kans te geven actief mee te bouwen aan een succesvollere toekomst voor de club.
Lastige vragen gaan we niet uit de weg. Sterker, door persoonlijke en kritische vragen vanuit onze achterban voelen wij ons juist uitgedaagd om nog harder ons best te doen.

Voetbal
Uiteraard begrijp ik dat supporters vooral meer willen horen over het voetbal!
Welke spelers komen en welke spelers vertrekken? In de volgende nieuwsbrief vertelt Yousuf daar veel meer over. Ik kan al wel vast zeggen dat we vergevorderd zijn met het opzetten van een professionele performance afdeling. In het hedendaagse voetbal kán een profclub niet zonder. Zo fit mogelijk willen zijn moet natuurlijk primair uit spelers zelf komen. Alleen moet FC Den Bosch wel faciliteren dat de spelers alles uit zichzelf kunnen halen. Wedstrijden verliezen, omdat we fysiek tekort schieten, dat is in elk geval geen optie meer.

Wat regelt zo’n afdeling? Eigenlijk alle randvoorwaarden die belangrijk zijn om een goede (betere) sportprestatie te kunnen leveren en wat het lijf en de geest van onze voetballers gezond houdt (preventief) en gezond maakt wanneer ze onverhoopt toch geblesseerd zijn. Denk bijvoorbeeld aan voeding. Een topsporter heeft andere voeding nodig dan ‘gewone’ mensen. Een mooie nieuwe sponsorpartner die gespecialiseerd is op dit gebied, gaat ons daarbij helpen.

De performance afdeling bestaat op 19 juni (dit is de eerste training dag van het nieuwe seizoen) uit een hoofdperformance medewerker, een fulltime fysiotherapeut, het vertrouwde gezicht van verzorger Paul Eichelsheim, een fulltime video- en data-analist en…. een eigen gym! Zo’n gym betekent ook een financiële investering en daarvoor hebben wij onze betrokken sponsoren hard nodig. Onlangs hebben wij twee sessies met een aantal van hen gehad, waarbij Yousuf en Tomasz het belang van het hebben van topsport faciliteiten en professionele performance trainers hebben belicht. Onderbouwd met data om inzichtelijk te maken waar winst te behalen is.

De betrokkenheid van deze en sponsors is prijswaardig te noemen! Wim en Giel verlengen op dit moment veel sponsorovereenkomsten en sluiten daarnaast een aantal hele mooie nieuwe bedrijven aan. FC Den Bosch leeft dus. Ondanks het teleurstellende seizoen. Overigens niet alleen onder sponsors, maar zeker ook onder supporters. Zojuist heb ik gehoord dat er Inmiddels 1.000 seizoenkaarten zijn verkocht! Wij zijn dankbaar voor al deze betrokkenheid.

Heya Den Bosch!

Tommie