Nieuwsbrief van Tommie: Geen hoop of toeval, maar uitgaan van eigen kracht. Zoals in de tijd van Jan.

DFF01189

In mijn vorige update had ik het over de wil, het verlangen om ergens voor te spelen. Het befaamde linkerrijtje, een plaats in de play-offs voor promotie naar de Eredivisie. Trots voel ik voor het sportieve verleden van onze club. Het verleden waar FC-ers het vaakst aan refereren is de Panasonic-tijd. Maar ik wil vanaf deze plaats ook graag refereren aan de periode van Jan Schouten. In 1995 werd hij voorzitter van FC Den Bosch. De prestaties in Jan’s eerste seizoen waren matig: het team eindige als 18e.  Daarna zette FC Den Bosch onder aanvoering van Jan grote stappen. Het vlaggenschip werd achtereenvolgens 3e, 7e, 4e en uiteindelijk kampioen. In beide periodes, die van Panasonic en van Jan, lag er een plan onder de sportieve prestaties. Ik laat me graag inspireren door de tijd van voorzitter Jan Schouten. Het is een tijd waar veel supporters – zeker op dit moment – met weemoed aan terug denken.
Deze week kregen we het trieste nieuws dat Jan op 82-jarige leeftijd is overleden. Een groot verlies. In de eerste plaats voor Jan’s familie en vrienden. Daarnaast ook voor FC Den Bosch.  Uiteraard eren we Jan met elkaar rondom de thuiswedstrijd tegen Almere City op 12 mei. Dat verdient hij, want Jan en de gehele familie Schouten hebben ongelooflijk veel gedaan voor FC Den Bosch.

Het tijdperk van Jan typeerde zich door sportief succes. FC Den Bosch was een tegenstander waar clubs niet graag tegen speelden. Spelers en supporters van FC Den Bosch voelden altijd dat winnen er in zat. Ongeacht de tegenstander. Omdat er een plan was en omdat er een hecht team stond.

Onze trainer Tomasz legde de vinger na de wedstrijd tegen Telstar op een zere plek. Toen de verslaggever van het Brabants Dagblad stelde dat het met een beetje meer geluk net zo goed een gelijkspel had kunnen worden, zei hij: “Ik ben hier niet om afhankelijk te zijn van geluk. We gaan nu naar een wedstrijd met de hoop dat het goed valt. Dat is geen basis voor sportief succes.” Tomasz herhaalde ook wat hij bij zijn presentatie zei, namelijk dat er voor resultaat meer nodig is dan een hoofdtrainer alleen. Het gaat om het totaalplaatje.

Om te komen waar we willen, moeten alle randvoorwaarden kloppen. Wat mij betreft nemen we liever vandaag dan morgen afscheid van de huidige cultuur waarbij we accepteren dat we staan waar we nu staan. Zodat bij FC Den Bosch winnen weer de bekroning wordt van ons spel én ook het doel ervan. Zodat we meer Bosschenaren inspireren, die vervolgens bij FC Den Bosch aanhaken. De huidige omstandigheden dwingen ons om werkelijk iets te veranderen aan de manier waarop we opereren. Om met Jan te spreken: we worden sterker van de waarheid. Als we een moeilijke situatie onder ogen zien zoals deze is en onszelf geen rad voor de ogen draaien, komen we er sterker uit. Zonder wrijving geen glans. Het staat letterlijk in het DNA van de club. Vooruit kijk ik daarom in de geest van Jan Schouten en met de realiteitszin van onze trainer. Dat betekent niet grijpen naar de toekomst, maar deze bewust creëren. Door ferm in de realiteit te staan en niet weg te duiken in nostalgie of illusie, maar door het succesvolle sportieve verleden te zien als een leidraad en als bron van inspiratie.

Over inspiratie gesproken. Afgelopen weken zag ik de Disney serie ‘Welcome to Wrexham’. Dit is voor mij een herkenbaar verhaal. Een club met historie, geliefd door velen, teruggevallen naar een sportief bedenkelijk niveau. Met nieuwe energie, investeringen en steun uit de community is die club stap voor stap begonnen aan de wederopbouw. Niet vanuit de verwachting dat er direct resultaat zou zijn. Ze wisten: dit is een proces van de langere adem. Toch plukte Wrexham na een aantal maanden al de eerste vruchten van alle inspanningen. Vorige week, tweeënhalf jaar nadat de verbouwing begon, kwam de ultieme beloning: Wrexham speelt komend seizoen een divisie hoger. Het kan dus. Met een plan.

Bij een plan horen ook financiële middelen. Ik vertelde eerder al dat het plan er ligt. Met bijbehorend budget voor de komende jaren. Waar we de afgelopen seizoenen mede hebben overleefd dankzij het coronasteunpakket, kunnen we daar nu niet meer op terugvallen. We moeten het op eigen kracht gaan doen. Dit is haalbaar, op termijn. Een harde eis is dat de organisatie zelf gaat zorgen voor meer inkomsten en balans met de kostenkant. De steun van onze aandeelhouders is de komende seizoenen nog nodig. Het uitgangspunt is dat we op korte termijn voldoende financiële middelen bijeen krijgen om sportief mee te kunnen doen.

Natuurlijk moet het uiteindelijk op het veld gebeuren. Ondertussen zijn wij daarom volop bezig met de selectie voor het komende seizoen. De samenstelling van de selectie voor 2023/2024 en verder vraagt om zorgvuldigheid. We kunnen het geld tenslotte maar één keer uitgeven. We  kiezen daarbij voor spelers met kwaliteit en potentie die tegelijkertijd onze clubcultuur versterken en bewaken. Onlangs tekenden zoals bekend al drie talenten uit onze jeugdopleiding hun eerste profcontract. Daar zijn wij trots op! We bouwen ook aan een team waarvoor supporters naar het stadion komen. Publiekstrekker die supporters het gevoel en het vertrouwen kunnen geven dat er iets moois staat te gebeuren als zij de poorten van De Vliert doorgaan. Niet slechts vanwege een onderbuikgevoel of op basis van toeval, maar in de wetenschap dat er naar de wedstrijd is toegewerkt vanuit een plan. Net als in de tijd van Jan Schouten. Jan, bedankt.

Tommie van Alphen